torsdag, april 30, 2009

Majornas egen Rikard Wolff

På min gård bor det ett par. De är 50+ och tillbringar stora delar av dygnet på innegården med att röka och dricka kaffe. Året om i ur och skur, inget stoppar dem, och jag kan ärligt säga att jag aldrig sett någon njuta så mycket av cigg som dem. De ser inte ut att prata något nämnvärt med varandra utan verkar umgås tyst över en rök och kaffe... om och om och om igen. Går man upp i ottan sitter de där. Kommer man hem sent sitter de där. Det har hänt att jag har gått upp mitt i natten för att bajsa, spanat ut över gården och självklart kunnat urskilja det svaga ljuset från glöden som glimmar till lite extra varje gång de drar i sig.

Det har stört mig lite att de alltid är där, för det känns som att de har tagit gården, ockuperat den, genom att ALLTID vara där. Jag har refererat till dem som "alkisarna" vilket är både taskigt och missvisande. Vi har aldrig sett dem fulla och inte ens sett dem dricka någon form av rusdryck, bortsett från en enda gång när mannen satt på "Plankan" och sippade på en stor stark, vilket var fem öl mindre än vi själva hade bälgat i oss.

På senare tid har jag nästan börjat tycka om att ha dem där på gården. Jag gillar rutiner... eller nu ljög jag... jag gillar när andra har rutiner som man kan lita på. Det gör mig lugn på något konstigt vis. Motvilligt har jag börjat värdesätta deras ständiga närvaro. Varför vet jag inte men det är något fint med att kunna lita på att de alltid är där, minst lika mycket som på att solen kommer gå upp imorgon med.

Kvinnan ser ut att ha levt ganska hårt men sånt kan man aldrig veta. Mannen ser ut som en blandning av någon gammal kultursnubbe på dekis och en flumlärare jag hade på högstadiet. Han har mörkt, lite smålångt hår, med grå inslag och alltid några dagars skäggstubb. Han pratar hest och grovt och känns nonchalant eller åtminstone lite obrydd i sitt sätt. Han känns väldigt mystisk men det kan lika gärna bero på att jag aldrig riktigt har pratat med honom. En remix på någon beat-författare och Rikard Wolff känns som en ganska träffande beskrivning. Jag måste erkänna att han ser lite kool ut där han sitter och läser eller löser korsord och proffsröker sin cigg utan att ens vidröra den med fingrarna. Och han vet det.

I morse vid halv åtta såg jag honom lufsa fram till utemöblerna, med en kopp kaffe i handen, en tidning under armen och självklart en cigg fastklistrad på underläppen. Han hade sandaler, jeans och en gammal tweedkavaj. Under hade han bar överkropp. Det såg lite lustigt ut. Och lite poetiskt på samma gång. Jag undrar vad han håller på med egentligen. Han glider alltid omkring och verkar så otroligt avslappnad.

Jo, visst fan. Nog tycker han att han är jävligt mycket Rikard Wolff. Majornas egen Rikard Wolff.

16 kommentarer:

Medelklassman sa...

Det låter som Det Ljuva Livet.

Men du, det här: "Det har hänt att jag har gått upp mitt i natten för att bajsa."

Det var lite för mycket info. Ok?

Anonym sa...

Jag vet iofs vem det är du paratar om men beskrivningen passar ju in på halva majornas befolkning. tweed kavaj, rökning och lite så där halvsliten är ju Majornas eget kännetecken ;-))

En annan fråga: Vaknade du och var akut bajsnödig eller var det en liten spontan dump bara för att ha något att göra? ;-))

Johan I Majorna

mikebike sa...

30+: Ok, jag gick över gränsen. ;)

Johan: haha, vet du? och ja det stämmer in på rätt många.

Josefine sa...

I fortsättningen kanske du kan hålla dina tarmar för dig själv. Och för dig själv menar jag även att du håller hela ämnet privat I hemmet. Alltså: ingen info om vad du gör på toaletten eller hur det går/kändes. Tack på förhand!

Anonym sa...

Japp, jag ser dom ganska ofta.

Kan ju bli jobbigt när dom skall gräva upp Er gård, (det blir väl snart Er tur) vart skall dom då ta vägen?

Johan I Majorna

mikebike sa...

muffin: så så...

Johan: haha fan vad du har koll. nästan obehagligt ;)

Daniel sa...

Så som det levs i finnbyn.

Men så finns det ju pryda svennar! ;)

Medelklassman sa...

Varför kan man inte kommentera på Muffins blogg längre? Är det för alla hatkommentarer jag slängde ur mig på fyllan?

flyga sa...

jag tycker inte det ar for mycket info att du bajsar pa natten. Jag tycker dock att det ar intressant! Jag vaknar aldrig mitt i natten och e baji, men jag har hort folk som gor och pa nagot vis finner jag detta oerhort fascinerande. Att vakna, och, bara sadar liksom.

Jag tycker att paret pa garden later sota, ga ner med din kopp en dag och satt dig bredvid en stund. Skriv sedan och beratta vad som sades.

Huskatt sa...

Ett långt inlägg och det enda som skapar lite uppmärksamhet är din tarm-funktion. Spännande.
Som någon annan påpekade, själv vaknar jag inte mitt i natten för att skita/baja/tömma tarmen/ lägga en kabel/ strypa en neger/ nummer 2. För min del får du vakna hur många gånger du vill. Och gå på muggen med om du vill.
Mer oroväckande att du spanar på dina grannar...? Har du kikare med? Kan man se in i andras fönster in i deras riktiga liv?

Go gôbbe från Götet sa...

Helt kort - charmigt kåseri som liksom sprack i limningen nå'nstans vid "mitt i natten för att . . ." ;)

I övrigt, ha en härlig Valborg och en riktigt revolutionär 1:a Maj.

Keep it uuuuup!

Go gôbbe

Anonym sa...

Låter som suveräna grannar, men hur gör dom med fimparna? Slänger omkring sig eller samlar upp? John Silver utan filter?

Nemo sa...

För att odla vidare på tarmtemat - jag väntar på inlägget där du analyserar din senaste baj.

Var på saltholmen igår - såg då en man som redan var Maraboubrun och Vithårig. Som en bränd taxskit, toppad med vispgrädde.

Nåväl, jag gillar dina spaningar.

Får tankar som går mot "Fönster åt gården" eller "Mannen på balkongen". Eller en combo.

Det kunde vara något. Tänk om paret inte kan vara i sin lägenhet så ofta på grund av all syra de har i badoaret där kroppsdelar vänta på sin slutgiltiga hantering...

Wolfe sa...

Verkar vara en störtskön lirare det där!

Anonym sa...

Jag har ibland vaknat av att jag måste skita, det är väl inget underligt med det. Inte ofta, men det har hänt. Sluta tråka karln för att han öppenhjärtligt berättar hela historien för oss.

Vidare så verkar Mr. Wolf (är inte det Harvey Keitel i Pulp Fiction) vara en rätt så salt lirare. Såna gillar vi.

mikebike sa...

daniel: finnar verkar i alla fall vara jävligt tjatiga!

30+: haha, nä det tror jag inte. har det varit mycket hat där? Det kommer nog att gå snart igen :)

flyga: tack tack. ja jag lär få tiööfälle att hänga på gården mycket i sommar. jag återkommer med ett inlägg där jag ska redogöra fullt för nattbajeriet. shit, vilken uppståndelse.

huskatt: kul att du uppmärksammar det faktum att det bara var en kort mening som fick all uppmärksamhet. och nej jag spanar inte. det ärt bara svårt att undgå vissa saker när man tittar ut genom sina fönster :)

go göbbe: redan där? trist. jag fattar inte grejen... men tack tack. japp har haft en jävligt trevlig valborg so far :)

anonym: de samlar upp. har inte sett en fimp.

nemo: hahahaha ja fan tänk om. det hade varit sjukt otäckt. det har ju försvunnit sjukt mycket folk runt om på sistone:)

wolfe: på ett mycket paradoxalt sätt, ja.

anonym: nä precis. ja precis. men här snackar vi inte harvey utan rikard.