måndag, augusti 11, 2008

Båtresan

Igår såg jag en dokumentär från 1994. Båtresan heter den och skildrar ett gäng olika människor som åker finlandsfärja mellan Stockholm och Helsingfors för att förlusta sig.

Vad ska jag säga? Alltså, se den men se för i helvete till att bunkra upp med ett riktigt gott humör innan du sätter på den. Annars finns det nog ingen räddning undan en djupsvacka där allsköns psykofarmaka står sig löjligt chanslös. Det är inte bara en samhällsskildring av ett nittiotal där extremister av olika slag fann grogrund och hopp. Det är också en stilstudie i människans mest smaklösa och mörka kapitel historiskt sett.

Det är som en blandning av miljöer som tagna direkt ur rederiet och mode ur Seinfeld samt en hög människor som får en att vilja byta liv med vem som helst i Torsk på Tallin. Tragik är ett alldeles för svagt ord. Avsiktlig humor exiusterar inte. Båtresan är så kolsvart att det måste vara en ättling i rakt nedstigande led från Satan som gjort den. Den är helt fantastisk.

Att beskriva några scener skulle inte göra dess storhet rättvisa, men den porträtterar allt från ett par ängsliga killar som får ångra sitt partytrick, att köpa på sig en sjuk mängd skumgodis, blöta ner det och trampade in i hyttens heltäckningsmatta. Det är två arbetslösa finnar som ältar sin framtid utan hopp och brist på arbete, båtens eget husband och en gammal kärring som djuplodande diskuterar det fina med spritsorten Minttu. Det är en hel hög mediokra människoöden och en vulgär brist på någonting som ens kan liknas vid stil och finess.

Det bästa av allt är ett nybildat finskt nazistparti som valt att förlägga sin partikonferens på färjan för att kunna kombinera nytta och nöje. Dem kunde jag knappt få nog av. Partiet består av en riktigt hjärndöd gubbjävel på 60+ och hans sorgliga ursäkt till son plus kompis. Tillsammans "planerar" de tre att rensa upp i ett smutsigt bakvatten bestående av invandrare, homosexuella och annat löst pack med sin smarta politik. De heilar vilt och förklarar malligt att Lucifer är deras gud (vilkt jag starkt betvivlar att Lucifer själv skulle se som en fördel). De hyllar sin germanske anfader och någonstans mellan fylla och iver förklarar gamm-gubben att Sverige består av 90% homosexuella och alldeles för mycket humanister.

Jag skulle tro att det är Båtresan har gett upphov till det gamla uttrycket finsk stämning. För maken till finsk stämning har jag aldrig skådat.

När eftertexterna börjar rullar är man lämnad med en känsla som är svår att förklara. Men säg att man sitter och klämmer på en festivaltoalett när dörren plötsligt rycks upp och en dyngrak snubbe kaskadspyr rätt in. Dörren stängs och det blir mörkt. Innan hjärnan har lyckats sortera informationen av den händelse man just blev offer för rycks dörren åter upp. Samma kille som nyss kom och våldsspydde har mitt i sin svinfylla dragit slutsatsen att det var dumt gjort, men också insett att ett förlåt nog räcker ganska dåligt och istället resonerat så att attack är bästa försvar, varpå han springer tillbaka och nitar stackarn som knappt hunnit komma ur den första chocken, rakt i ansiktet. Ungefär så kändes det – fast lite kul också.

28 kommentarer:

tobias sa...

Den där vill jag se! Jag har alldeles för bra på semestern, måste deppa ner mig lite innan det är dags att börja jobba igen...

åsa sa...

Går den i repris?!

katisch sa...

låter som sann kärlek!!!

Tord sa...

Fantastiskt beskrivet.
Det här är nog en av få sidor som jag aldrig blir besviken av att besöka.

Du har gåvan och jag är glad att du valt att låta oss ta del av frukterna.

Kalla Kåre sa...

Båtresan är en jävligt bra film!

Jag kommer ihåg repliken "Jag tycker whisky!" som jag tror minttu-tantens polare häver ur sig. Underbart! Hur kan man tycka annat än whisky?

stina sa...

hmmm är bajamaja-historien någon slags urban legend måntro? hörde just exakt samma historia angående en "väns vän"..

Anonym sa...

ja den finns i många versioner. bl a den som min flickväns brorsa sa sej ha upplevt alldeles själv - i sammanhanget inte helt vanligt. han varande den spyende då.

Andreas sa...

http://thepiratebay.org/torrent/3438464/Batresan.1994.DVDR-NOSCENE

Spader Ess sa...

Nu får jag ju ångest för att jag träffade frugan på en Finlandsbåt under 90-talet....:-)

Anonym sa...

Finsk stämning vore väl något för er rekalmråttor att försöka mana fram?

-Luca

el guapo sa...

Alltså, det är klart att man har dönat över med Stena Line några gånger.

Till Danmark, för att köpa billig öl, mingla lite med de opålitliga, lätt pårökta danskarna - gå runt på nån skön sandstrand och vara full liksom.

Till Tyskland, för att köpa riktigt svinbillig öl, få lära av det kunniga tyska folket hur man blir bäst i fotboll, gör korv med smak och bygger universums bästa bilar.

Men... varför fan åker man till Finland?

AnnaPanna sa...

Det känns extra bra att veta vad man missade när man inte satte sin fot på en färja efter den där sista turen i gymnasiet...
Språkbruket är fenomenalt men detta till trots tror jag inte att jag vill se eländet. Det räcker gott med en livlig fantasi.

Katariina sa...

Jag måste faktiskt säga att jag blir lite ledsen av att samma bild av Finland alltid presenteras. Du kan göra narr av att finländarna pratar dålig svenska, men hur jävla bra -finska- pratar du själv då? Jag förstår ju helt klart att det är roligt med white trash, och du beskriver allt roligt, men som sagt, lite trist att finnarna alltid får ta skulden för att vara alkoholiserade drägg. Det finns mer där. Jag tycker du ska ska försöka ta reda på allt du kan om Finland och sedan skriva ett mer positivt inlägg! Finska är ett väldigt svårt, men vackert språk t.ex.

Anonym sa...

-> katariina: Det är bara homosexuella och humanister som tycker så om finländare :-)

Dres sa...

Och finnar.

Caravaggio sa...

Magiskt! Var kan man se den?

Anonym sa...

Då kan du föreställa dig hur deprimerande det är att JOBBA på en av de där båtarna. Jag har själv gjort det i drygt fem år, så jag vet hur "skitkul" de där asfulla gängen var med sina -i egna ögon- festliga upptåg (som man såg dagligen men förväntades häpna över och skratta gott åt varje gång). Hur de töntiga dansbanden levde nån sorts förgäves rockstar-wannabe-liv och släpade ner packade medelålders kärringar till hytten varje kväll efter spelningarna. Och hur man ALLA dagar fick frågan "Hehe var är Jooooker ikväll då? Jobbar han inte här?". Det är en viss typ av människor som letar sig till de här båtarna och det är inte de som är de vassaste knivarna i lådan precis.

AnnaPanna sa...

Katariina:
- nja.... Itailenska är ett vackert språk men Finska.... kanske ändå inte.
anonym:
- ja, precis vad jag misstänkte och nu fått bekräftat.
Och :
- visst ÄÄÄÄÄR det kul att odla sina fördomar !!??

Spader Ess sa...

Och var odlar man fördommar bättre än spritinlagda på en Finlandsbåt.:-)

adde sa...

el guapo: Det är väl ingen som åker till Finland? De som åker finlandsbåten åker väl från Finland till Sverige och tillbaka? Någonting annat är ju otänkbart.

Spanarn sa...

Du har skrivit om samma fik som jag nu gjorde - fast bättre - så därför länkade jag till dig.

Ha de gott // Spanarn

Daniel sa...

å dom där förbannade finn-båtarna extrakmnäcker man på å säljer sprit.

Vi e nog allt supputa vi finnar!

Anonym sa...

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1416339.htm?set=lp

xet sa...

Länk postad på facebookgruppen "Finnar kan supa utan att ha kul"

hälsningar

Anonym sa...

Carl-Einar Häckner!
Tack så mycket.
Han är vår tids Staffan Westerberg. Blääääääääääääää

mikebike sa...

tack för alla kommentarer! superkul. har varit på semester en vecka utan uppkoppling. blogga från mobilen i all ära... men det suger. nu är jag iallafall tillbaka i stan för att låta huvuden rulla.

Blancaflor sa...

Såg du det finska dramat igår på 2:an (tror jag...). Där snackar vi misär...

Anonym sa...

Du har inte sett mycket misär i ditt liv grabben, det där var ingenting jämfört med hur jag har det dagligen på postkontoret jag jobbar, men jag förstår att sånt här "chockar" er trendiga och "frescha" IT-killar.