tisdag, april 04, 2006

Pensionärsfluga

Faaan!

Jag såg en mal alldeles nyss. Den satt på min papperslampa från IKEA i vardagsrummet. Jag hetsade upp mig stort och tvingade min fru att titta. Nattfjäril, sa hon och lät allmänt blasé.

Nattfjäril min röv. Jag känner igen en mal när jag ser den och denna rackar'n var definitivt en dem (transparenta vingar). Men vad fan gör en mal hemma hos mig? De brukar ju hänga mest hos gamla människor har jag fått för mig. Pensiopnärsflugor.

Jag har inte sett en mal sedan jag var liten och kurragömmade mig på mormors vind. Mormor brukade säga att de äter upp allt och det gjorde mig alltid lika nervös. Allt liksom. Inte människor väl? Nä inte människor, men allt annat. Inte hundar väl (vi hade hund)? Ok, inte hundar heller. Allt som är gjort av tyg. Phew - who cares!

Nu bryr jag mig. Jag har en ryamatta jag gillar. Min fru är trött på den dock (kanske därför hon var så likgiltig). Alla mina kläder. Fan, en mal alltså, jag blir tokig... kommer inte kunna sova. Tänk om den käkar hål i mina Acnejeans. Jag älskar mina Acnejeans. De tuggar ju i sig en garderob på nolltid. Värsta textilbuffén för fan.

Jag ska nog lägga mina Cheap Monday av sausage-skin-modell överst. Lite som decoybrallor. Men de är ena riktiga gourméer de där malarna. De känner säkert smaken av billigt material och spottar ut mina "ångestbrallor" rätt i ansiktet på mig.

Den måste dö. Jag försökte smätta ihjäl den med mitt långfinger - en hård snäpp - men en stund senare var den tillbaka. Skit. Försökte ta den med papper men missade. För att umgås med pensionärer hela dagarna verkar de inte ha anammat "man blir som man umgås". Tvärtom, den var ninjasnabb.

Frågan är hur fan den kom hit. Hmm... Det bor ju sjukt mycket gamlingar i mitt område i och för sig, för att inte tala om i min trappuppgång.

10 kommentarer:

Thérèse sa...

Har du gamlingar i trappuppgången är det nog mal. Frank Costanzas cabana-kläder hade ju legat på vinden i årattal och var så fulla av mal att second-handaffärsägaren som George sålt det till fick bränna skiten.

Har du förresten koll på när 7 säsongen kommer på dvd?

mikebike sa...

ingen aning therese. finns inte ens ett preliminärdatum än. det suger att de släpper dem med så stort mellanrum.

Nat sa...

Du sa aldrig hur stor den är. Kanske en mjölmoth, jag har inte det korrekta namnet på dem, bara det holländska (mamma arv). Ett kännetecken är att de kletas ihop till en grå sörja när man tar kål på dem. Och de är inte så stora. 1 cm långa på sin höjd.

För är det en sån kan du vara save i tanken för kläderna, mjölmoths lägger ägg och kläcker larver i speceriprodukterna. Mjöl och oboy och dyl. Det är därför alla kvinnor är galna i plastburkar.

Nu känns det väl mycket bättre ? :)

//Nat

mikebike sa...

Nat: njae det var inte en mjölbagge eller mjölmoth. denna var kanske 2 cm och helt klart en vanlig mal... jag har haft såna mjölflugor en gång. fick slänga ALLT för att de skulle dö ut. vidrigt. smitthärden var ett oöppnat paket mjöl som vi handlat bara någon dag innan. fan vad förbannad jag var på hemköp då...

caiman sa...

Är inte "moth" det engelska ordet för mal?
En mjölmoth skulle väl isåfall vara en mal (möjligen modell mjöl)?

Jaaan sa...

Var glad att det inte var i badkaret du hittade malen. Den största som fångats i Sverige var 3,6 meter lång och vägde 180 pannor ;)

mikebike sa...

visst visst jaaan, men de äter inte upp ens garderob iallafall;)

lisa sa...

man vet aldrig vad den militanta grenen av PRO tar sig till för att bli av med ungdommarna som "gör av med så mycket vatten" (citat: en granne på förra årets årsstämma i brf:en) Utplacering av malar kanske är deras svar på biologisk krigföring?

Bionda sa...

Lite hjälp med att artbestämma besten finns här: http://www.anticimex.se/default.asp?objectid=87

Fy va äckliga de är...

Anonym sa...

Dammsug upp den, tejpa för hålet och låt den självdö/alt. släng påsen.
Lär ju funka på just den men inte om den lagt släktingar nånstans..