torsdag, oktober 27, 2005

Pax lag

Om någon säger: "Jag vill sitta i framsätet" eller "Jag vill ha sista bullen" så är det förvisso tydliga markeringar på en vilja att få sitta fram eller mumsa bulle (fan vad det låter pervo men skitsamma) men faktum är att det bara är just markeringar/önskningar. Om man däremot skulle lägga till "Pax" före så får det hela plötsligt en mycket viktigare innebörd (ex. "Pax för framsätet"). Det kallas Pax lag.

Pax lag är den bästa och viktigaste lagen. Den finns inte skriven på papper men ändå verkar det vara den enda lag som ALLA förstår allvaret i. Det är en form av internationell helig hederskodex. Man bryter inte mot pax. Det är den enda funktion i samhället som verkligen är 100% intakt och aldrig falerar. Den är säkrare än larmsystemet på ett kärnkraftverk och reservenergisystemet på sjukhus. När pax väl är uttalat gäller den högre än alla andra lagar. Konstigt att den inte fins med i lagboken egentligen, men som sagt då hade den kanske tappat sin spirituella innebörd och brutits mot lika vilt som stöld-, misshandel- och mordlagen.

"Shotgun" är USA:s motsvarighet på pax vilket vid en första åhörande låter lite koolt men även typiskt amreikanskt republikanskt. Samtidigt det är synonymt med ett annat objekt och således skulle jag tro att det i USA inte råder riktigt samma allvarsnivå i ett pax som här.

Jag har alltid gillat att paxa grejer. Det är skönt att uttala ordet P-A-X... PAX... och det är en form av njutning att få slänga sig med det. Lite som att vara trollkarl med en magisk besvärjelse, dock med den stora skillnaden att pax är högst verkligt. Helt enkelt fulländat.

Jag undrar verkligen var det härstammar ifrån. På latin betyder det "fred" så det måste finnas en annan koppling eftersom pax snarare kan tolkas som en auktoritär makthandling. Åtminstone öppnar det för konflikt i vissa lägen.

Jag läste om en snubbe som sa att man nu kommit fram till att pax inte är bindande utan mer som en preliminärbokning. VAAAA??? Vem är man och hur i helvete kan man dra en sådan idiotslutsats. Preliminärbokning? Inte bindande? Alltså, enligt mig begår den snubben den åttånde dödsynden genom att verbalt degradera pax. Jag skulle helst se att sånt straffas hårdare och att bryta mot pax borde bestraffas med dantes nionde nivå i helvetet.


Dock finns det några tydliga kriterier för att ett pax ska vara bindande:

1. Man får inte hålla på och tjuvpaxa saker (paxa en massa saker bara för att). Pax bör användas sparsamt och bara när nöden kräver. Annars vattnas det ur.

2. Har man väl paxat nåt så måste man lösa in sitt pax. Man kan t.ex inte åka runt och tjuvpaxa (se ovan) tex en parkeringsplat och sedan skita i att ta den. Då blir man "Icke paxvärdig" och kan aldrig eller ytterst sällan vinna tillbaka sin paxrätt. Det kan vara trixigt att bedöma en persons paxvärdighet eftersom det inte finns något register (vilket det borde finnas) särskilt om det är en person man inte känner. På något sätt har jag dock aldrig stött på det problemet utan alltid lyckats känna av om en person har det eller inte.

3. Alltid paxa i god tid. Man kan inte paxa marsipanrosen* på en prinsesstårta när födelsedagsbarnet precis ska till att skära sin bit. Då är den opaxbar.
* Vissa hävdar att den alltid är opaxbar och automatiskt tillfaller födelsedagsbarnet men det är bara skitsnack.

4. Visa gott omdöme. Inte paxa helt orimliga saker. Det finns, även om det är ytters sällsynt, sånt som alltid är opaxbart. Det finns inte heller skrivet men kommer liksom med i paketet. Alla som tillämpar Pax lag vet av ren instinkt vad man kan paxa och inte.

22 kommentarer:

Anonym sa...

Om två personer vill ha framsätet och säger pax respektive shotgun exakt samtidigt, vem får platsen? Jag skulle vilja påstå att i just framsätstävlan är det shotgunrules som regerar. Men det kan ligga en åldersfaktor gömd i bakgrunden. Om tävlan är mellan en femåring och en snubbe på 28 bast skulle jag hävda att lillkisen vinner på ett pax. Skulle det däremot röra sig om två fullvuxna karlar gäller nog shotgun. Fan vad svårt.
//ulf

mikebike sa...

Enkelt!
Shotgun är den amerikanska termen. pax den svenska, oavsett ålder. Pax gäller högst i Sverige och shotgun såklart i USA. Skulle du säga pax i USA hade de trott att du var du i huvudet om du tävlade mot shotgun. Likadant här fast tvärtom.

Anonym sa...

I Spanien gäller me pido - jag paxar

Anonym sa...

Mikebike - kom till Malmö och försök matcha ett pax mot ett shotgun... Du kommer bli kölhalad. Vi behöver en tredje part i ämnet. Kommentar? Någon?
Om övrig nödvändig info saknas vg ta en titt på http://www.shotgunrules.com/
//ulf

mikebike sa...

jag ville inte bli tvungen att säga detta men malmö ligger ju i skåne och skåne ja...

i rest my case.

Anonym sa...

malmö - gangstas paradise.
det handlar om respekt!.. eller nåt.
yo.
//beastie ulf

Henrik sa...

Jag håller faktiskt med om att shotgun overridar pax just när det gäller ett framsäte. Annars är pax självklart ofelbart. Mästerlig analys av lagen för övrigt.

Rolfer sa...

Är det inte termen 'I call...' som är det amerikanska samhällets motsvarighet till PAX och shutgun bara gäller just framsätesbokningar?

Christina sa...

Vilken fantastisk kunskap! Men jag kommer att hävda att pax är det svenska och ALLTID gäller.

t.b.f.t.e. sa...

Något som förbluffar mig är att så fort någon paxar något försöker de andra som är med alltid få paxaren att avpaxa igen. Eller kanske rent av hävda att det inte går att paxa just "det". Tokigt! Alla borde veta att om något är paxat är det tajt.

Anonym sa...

Och sedan växer man upp och blir tonåring...

Bigdan Stelea sa...

Fenomenet med att 'avpaxa' eller hävda att något är opaxbart kommer sig nog av att man är bitter över sin oförmåga att paxa i tid.
Ett sista, förnedrande, halmstrå att gripa efter trots att man vet att det inte är någon idé, man har förlorat slaget men vill inte erkänna sina tillkortakommanden.

Anonym sa...

Jaha? Och vad är det för fel på "tjing"?

mikebike sa...

"Tjing" har ingen credability. det vet ju alla!

Luke Perry sa...

Shotgun har ju ingen som helst cred i Sverige. Enda tillfället nån skulle kunna använda Shotgun är ifall en amerikan och en svensk strider om framsätet.

Pax är ju dessutom betyligt mer flexibel än Shotgun. Man kan ju Paxa i princip vad som helst medan Shotgun bara gäller för framsäten på diverse fordon. Man kan tex inte shogunna mat.

mikebike sa...

väl talat luke!

Anonym sa...

Undra om inte ett "Stjärnstopp" skulle få en kraftig avpaxande effekt?
//FP

Pär sa...

När jag växte upp gällde "Tjing knack ingen ändring" och för att ytterligare förtydliga allvaret så kunde man avsluta med ett "stjärnstopp". Det knäckte alltid utan undantag ett pax, som sågs som en mildare grad av bestämmande.

Anonym sa...

"Dibs on ..." är väl det närmaste man kommer pax på engelska?

Anonym sa...

Jag hävdar att tjing är ett prefix till pax! / från en daglig användare!

Anonym sa...

om paxet är oavgjort och det ej finns lösning så brukar 2 senarion ske:
1: Restart. Vilket inträffar när ingen lyckas övertyga att den andra var senare. Startas genom att någon startar det oförberätt.
2. Klunsning. bäst av 3 är alltid som gäller för det är då vinnaren kan yrka på sin fenomenala skicklighet och analysförmåga.

/rutinerad användare

Anonym sa...

Pax ar snarare "dibs" pa engelska.

Shotgun anvands bara for "framsatet" i ett fordon.

"i call dibs for the red m&ms"

or

"dibs for(...)"