torsdag, oktober 27, 2005

Göran Greider och välgörenheten

Inatt drömde jag en så absurd dröm. Rolig som fan men jag tror att jag måste kolla hjärnan alltså. Jag hade löst biljett till en välgörenhetsgala. Men det var inte en sån där äcklig TV4-gala där Agneta Sjödin och Bengt Magnusson eller nåt annat äckel försöker förmå tittarna att ringa in cash till världens barn.

Jag hatar de galorna för att det alltför många gånger visat sig att den största delen av cashen stannar i de olika organisationernas sköna chefsfickor. Ständigt ser man bilder på hjälporganisationer som delar ut filtar och ris till kidsen i Afrika. Jag har börjat fundera lite. Om det samlas in låt säga fem mille (som ska gå OAVKORTAT) till en katastrof. Hur i helvete kan det då komma sig att allt de kan komma upp med är några filtar, lite ris och annan shit. Fatta hur mycket ris man kan köpa för fem mille, eller filtar. Barnen ser aldrig till de där sedelbuntarna direkt. Istället köps det plasma-tv:s och rullas hatt på lokal. Stadsmissionen är ett bra exempel på fifflarorganisation med absurda löner till ledningen. Inte konstigt att cashen bara räcker till några säckar ris.

Min gala gav pengarna oavkortat till de verkligt behövande. Pappalediga pappor. Såna som får en hutlöst klen dagersättning (hmm, undrar hur det kommer sig att jag drömde så?) Och underhållningen bestod inte av bertkarlassonprodukter och den tröttsammaste riksbögen, Jonas Gardell. Nej den bestod av kändisfighter. Ungefär som MTV’s ”Celebrity Death Match” fast här var det inte frågan om lerfigurer utan högst verkliga människor.

I min dröm spöade Dalademokratens Göran Greider upp Hänt Extras Hans Shimoda utav bara fan. Greider hade på sig en tight brottardräkt och fullkomligt mosade den lille Shimoda. Han lyfte upp honom på raka armar, över sin rufsiga mentalpatientfrisyr och frustade socialistiska slagord innan han avslutade med en ”ryggknäckare”. Shimodas glättiga liv skulle inte komma att bli lika koolt med flytande meny framöver. Göran Greider regerar.

Det kallar jag underhållning och snacka om att ställa upp för välgörenheten.

5 kommentarer:

nellie sa...

verkligen synd att det inte var på riktigt asså..

go majk!

Skänker pengar sa...

Det brukar alltid vara folk som aldrig har arbetat ideellt som klagar på den typen av organisationer, men så är det väl inte denna gång? Annars brukar jag mest häpna över den fantastiska byråkrati som krävs för att ett komersiellt företag ska kunna prestera tex en fjantig liten hemsida, men det är klart där dyker väl marknadskrafternas gud upp så småningom och röjer upp.

mikebike sa...

ohboj vad roligt det skulle vara att veta vem "skänker pengar" är;)

Du anar inte hur myckat man får hora och jobba ideellt som liten egenföretagare. men jag håller med det är helt otroligt mycket byråkrati för att komma till skott med en hemsida. dock ligger det väldigt sällan hos den som ska producera sidan utan hos kunden.

bittert låter det... det är sån man blir av att jobba ideellt va? ;)

t.b.f.t.e. sa...

Dett är nog helikopterbränslet som suger upp alla cash. Oljan är ju tydligen dyr nu säger dem. Skulle aldrig jobba ideellt, inte med all den ångesten som vanligt jobb innebär, och där får man ju betalt. Fast det är klart, det kanske är bättre att gå obetald istället för att leva på smutsiga pengar.

mannen med ett samvete stort som en badboll sa...

He he, du känner inte mig... och jag har väl inte jobbat ihjäl mig ideellt, detta ska erkännas. När det gäller kund vs utförare så har jag nog med erfarenhet för att veta (jag gissar att även DU har det) att det inte alltid ligger på kunden att det blir en stor apparat av det hela. För att återgå till ursprungsartikeln så stör det mig ändå att många människor tar logistiska och administrativa problem som skäl till att inte hjälpa andra människor. Exempel; Om jag skänker 100:- kommer ändå bara 30:- fram … fan då kommer ju 70% fler än jag vill att dö i svält… bästa att ta det säkra före det osäkra och inte skänka någonting (hmm eller ska jag ta min rissäck och själv dra ner på min moppe till Afrika?). Därmed inte sagt att inte vissa organisationer har oförklarligt stort svinn. Som avslutning vill jag ändå medge att du har rätt, jag är bitter, jag har inte haft tid att porr-surfa någonting på jobbet på sista tiden.