torsdag, oktober 13, 2005

Får man ta jobbet med sig in i himlen...

Skulle träffa H tidigt idag och snacka uppslag och idé kring Hisingenfilm. H var sen så jag tog en promenad på västra kyrkogården. Rätt rofyllt att promenera med all död så närvarande.

En sak jag la märke till snabbt var att många av de lite äldre gravarna hade männens yrkestitlar inristade. Skumt fenomen egentligen. Först såg jag "Sjökapten" - Carl Edvard Nilsson och tänkte att det var en klassfråga. Men så såg jag Övermaskinisten - Ernst Anderssons grav. Vidare såg jag tituleringar som Slöjdläraren, Bruksarbetaren, Mästerlotsen och Perukmakaren och förstod att det spände över alla socialgrupper - det verkade liksom kvitta vilket skitjobb man hade - man älskade det. Det måste varit en grej man hade för sig förr. Det känns som att det kanske låg i den tidens anda att göra sitt jobb till sin identitet. Dock känner jag att man måste VERKLIGEN älska sitt jobb om man väljer att ta det med sig in i döden.

Det ser ju knappast likadant ut idag. Men det hade varit väldigt kul att stöta på nya gravar med samma lilla gimmick så att säga. T.ex. skulle man kunna se titlar som "Svartmäklaren" - Filip Boström, "Bidragsfuskaren" - Kent Johansson eller varför inte "Blandmissbrukaren" - Benny Svensson.

Hur som helst ett väldigt lustigt fenomen.

Nu ska jag rusa för att möta upp nästa fikadejt. Tufft liv att vara farsaledig alltså!

7 kommentarer:

Jontas sa...

Tänk så många gravstenar där kommer att bli i framtiden som det står "mediahora" på. Eller kanske inte. De kan väl få en egen minneslund?

Mats sa...

Är det någon form av mediehorande att ha en blogg?

El_Pedro sa...

Bert-Åke Gustavsson - Porrsurfare

den vill man ju se isåfall :)

Förr, back in de days så _var_ ju fler sitt yrke, alltså de läste till en sak och jobbade sedan med det troligtvis resten av sitt liv.

Eller så läste de inte alls utan de fick fylla farsans dojjor o börja från grunden tidigt.
Jobbet var en stor del av deras identitet.

Jag är inte mitt jobb, jag är öldrickare :)

Jane sa...

El Pedro, är det lösskägg? Bara undrar

El_Pedro sa...

Nej, det är äkta skägg :)

mikebike sa...

Ja el pedro, så var det nog alldeles säkert. tragiskt på ett sätt. ialla fall när man ser med dagens ögon på det.

tack och lov att man inte måste ha sin arbetstitel på gravstenen.

Anonym sa...

På just Västra Begravningsplatsen finns nånstans en sten med titeln "F.d. tullinspektör". Lite övertydligt -- det begriper ju vemsomhelst att den gubben inte är verksam längre...