torsdag, november 28, 2013

Populism för de trögtänkta

Nu har Sveriges kinkblåsa nummer ett knackat ur sig ännu en krönika, pösfylld av hans vid det här laget nästan patenterade martyrskap. Måltavlan för hans världsfrånvända svammel den här gången är egentligen ganska otydlig, men han väljer att etikettera dem som "många feminister". För vilken gång i ordningen jag läser hans undertryckt aggressiva rantande om dessa otäcka nästan vålnadslika feminister vet jag inte, men det står mig upp i halsen. Jag är trött på Marcus Birro. Något så in i helvetet trött. För det han sprider omkring, vecka efter vecka, från sin plattform på en av landets största tidningar, kan jag bäst beskriva som någon slags populism för människor som har otur när de tänker.

Han börjar starkt och hinner inte ens påbörja sin svada innan han faller på eget grepp: "Jag har alltid haft svårt för att kollektivt fördöma människor. Den aggressiva avarten av feminismen ägnar sig ofta åt att skuldbelägga alla män."

Well, så jättesvårt verkar han inte ha för att kollektivt döma människor. Tvärtom är ju Birro själv en av de största ivrare av kollektivt skuldbeläggande vi har i det här landet. Man behöver ju inte direkt ta fram luppen för att hitta exempel där han sysslar med just detta. Hela folkgrupper och anhängare av världsreligioner har fått stryka på foten under Birros penna. Ingen går säker. Det verkar i princip räcka att en enda person uttrycker en åsikt som skaver i Birro för att han ska greppa domarklubban i laptopformat och kollektivt döma. Mest frekvent är det kanske ändå de han kallar feministerna som får smaka hans surbläck. Jag vet att han älskar det. Att sitta och morra i sin snäva lilla poetbubbla och dikta upp sina sanningar. Tro mig, jag vet. Det finns inget som är så skönt som att förenkla och raljera kring saker och ting ibland. Men vi ska inte glömma att Birro verkligen når ut med sin skit. Han läses av en ansenlig mängd människor och för varje vunnen röst går världen mot att bli ett obehagligare ställe. Han kan gny hur mycket han vill om hur marginaliserad han känner sig som vit medelålders författare och kristen heterokille. Men det är han inte.

Hör du det Birro? DET ÄR DU INTE!!

Jag tycker att Birro är en pajas. En ettrig liten kvasiintellektuell pipsill som man lättast kanske skulle kunna skratta bort som någon slags dåre. En snedvriden åsiktsmaskin som kanske söp bort lite väl mycket av den analytiska delen av sin hjärna i unga dar, och som fylld av frustration över sina egna tillkortakommanden verkar beredd att göra i princip vad som helst för att få lite uppmärksamhet (hur förklarar man annars ett frivilligt samarbete med Malou von Siwers?). Men det går inte att bortse från att han faktiskt gör skada där han sitter och trycker bakom sin kvällstidningsspalt och krystar ur sig sina ovädrade åsikter. Och det gör mig heligt förbannad.

Kortfattat är veckans Birrojidder en ytterst lättuggad demonisering av feminister och ett framhärdande i manligt martyrskap. Det är verkligen hans paradgren. Han målar pompöst upp bilden av ett fullskaligt skyttegravskrig där denna stora grupp feminister klumpar ihop män till en svart sörjig deg. Han pratar på allvar i ordalag om "Rasismen mot män" och lyfter upp sig själv till skyarna bland alla dessa arma män som dagligen och i praktiken tar jämställdheten på allvar. Och innan man ens hunnit hämta andan friskriver han sig från alla strukturer. Det får mig nästan att tro att Birro inte bara är en ultrakonservativ och frireligiös dåre utan också ond på riktigt.

Vidare pålar han ner budskapet om att det råder ett hänsynslöst könskrig där den värsta sortens människa är en vit, medelålders heterosexuell man. Helt utan att reflektera vad feminismen i grund och botten handlar om. Han pratar vitt, brett och flyktigt. Han är kategorisk i sin övertygelse om dessa oförätter vi män tvingas utstå dagligen, men kommer aldrig ens i närheten av att klargöra vilka som ingår i den här satans avarten till feminism. Han känner sig diskvalificerad från att ens ha åsikter i vissa frågor *plats för ett avgrundsdjupt gapskratt* men lyckas inte redogöra för vem eller vad det är som får honom att känna så. Det närmsta han lyckas komma är med beskrivningen namnkunniga kvinnliga kulturarbetare som hånar manliga debattörer. Kan det vara där skorna klämmer?

Som far till två döttrar är det en levande jävla mardröm att se hur långsam utvecklingen är. Jag känner ett obehag bara av tanken på att de troligen ska tvingas växa upp i ett samhälle där en massa bakåtsträvande, självförhärligande krönkikörgubbar viftar bort deras rättigheter (som borde vara självklara för alla oavsett kön) som trams från en aggressiv avart av något elakt. DET gör mig både rädd och något så in i helvete förbannad.

Jag har så jävla svårt att förstå vad det är som är så jävla svårt att förstå. Att hela jävla världsordningen är baserad på manlig struktur? Face it. Det bara är så och det är väl knappast  någon hemlighet. Det handlar inte om att skuldbelägga eller att måla ut den enskilde mannen som någon slags gärningsman eller att hitta någon att korsfästa. Det handlar om att inse och acceptera ett faktum och med en lite modernare tidsålders förnuft faktiskt hjälpa till att kämpa lite mer aktivt för att jobba bort en massa skit som helt ärligt har hängt med ett rätt bra tag nu. Hur kan det vara så motigt? Är räkmackan verkligen så god att man till varje pris som helst vill fortsätta äta den varje dag i resten av sitt liv. Lustigt med tanke på att han brukar tala sig så varm om solidaritet. Men kanske är det faktiskt lite för mycket begärt av just Birro, med tanke på att hela hans livsåskådning är rätt hårt sprungen ur en gegga av arvssynd och medeltida straffmetoder menar jag.

Mot slutet av krönikan gör han ett lika fult som taffligt försök att lasta den här ganska oklara massan av "feminister" för stora samhällsproblem. Han menar att deras drift att håna fantastiska män som han själv, samt älta vad han kallar icke-frågor, är anledningen till att man över huvudtaget inte tar upp frågor om människohandel. Att vi inte får bukt med slaveri och prostitution beror tydligen till stor del på att feministerna siktar på fel saker i debatten. Varför pratas det bara om de ynkryggar till män som köper sex, undrar Birro. Varför inte berätta att det finns män som INTE skövlar unga kvinnor mot betalning, menar han. Om man stannar upp och tänker efter vad det faktiskt är för abnormiteter han sitter och häver ur sig utan att någon stoppar honom, med ganska hög frekvens därtill, så blir man mörkrädd. Med lite fri tolkning låter det nästan som att Birro någonstans insinuerar att det knappt är lönt att vara en icke sexköpande, jämställd och rekorderlig man eftersom man ändå buntas ihop med avskummen. Och det är feministernas fel.

Det borde vara lätt att fnissa bort alltihop som en medioker författares desperata klagan och kalla honom för en inbillningssjuk foliehatt. End of chapter. Men med facit i hand på hur stor procent av befolkningen som eggas av populism och har allmänt dåligt omdöme, så kan man bara gissa sig till hur många det ändå finns där ute som är mottagliga för hans sanningar. Han blir de imbecillas språkrör. Och då är det plötsligt inte så himla roligt längre.

Gaphalsarna och de öppet kvinnofientliga är, om inte ofarliga (i debattsammanhang), så i alla fall lätta att identifiera och ta avstånd ifrån. Birro tillhör den allra värsta typen när vi pratar hot mot jämställdheten. Hans retorik har gjort honom till arketypen av den manliga martyren och han vinner uppenbart vissa sympatier på det.

Just nu, i min värld, är den värsta sortens människa en vit, medelålders heterosexuell man som heter Marcus Birro.

54 kommentarer:

Maria sa...

Spot on!

Johan sa...

Väl rutet!

Zandra sa...

Hjälp så bra skrivet!

Zandra sa...

Hjälp så bra skrivet!

Nemo sa...

Ända sedan Birro beskrev de anställda på Försäkringskassan som ”Fjärde Rikets Fotsoldater” har jag närt ett agg. Att bli hopklumpad i en grupp (sånt som SD vanligtvis gör) är inte OK i min bok. Säkert gör flera av mina kollegor misstag. Det har jag också gjort. Bra. Då kan vi diskutera det.
Men det vill inteBirro. Han vill bara väsnas och bullra, bli kränkt och ta på sig en offerkofta. Alltid likadant.
En av mina kloka vänner skrev så här:
"Vad är falsk stolthet?: Att välja att känna sig kränkt över att andra inte ger oss den bekräftelse som vi tycker att vi förtjänar. Äkta stolthet är något annat, det kan ingen ta ifrån oss. Den som är beroende av andras godkännande och bekräftelse för att vara värd något i sina egna ögon, blir också oerhört vaksam över minsta tecken på ogillande eller att stå i ”lägre rang”. Allt från en blick till att någon annan tillfälligtvis drar åt sig uppmärksamheten kan framkalla en känsla av att vara kränkt. Att aldrig kunna be om ursäkt, eller inte ”sänka sig så lågt” som att be om hjälp kan också vara utslag av falsk stolthet.”
Copy that, Birro?

Anonym sa...

Klartext! Jodå det är ondska han besitter. Dumhet också. Men han kan inte bara gömma sig bakom det.

Anonym sa...

Klartext! Jodå det är ondska han besitter. Dumhet också. Men han kan inte bara gömma sig bakom det.

Anonym sa...

Hade kunnat gifta mig med dig på studs. Så bra skrivet är det ta mig fan!

Anonym sa...

In och ryt på expressen också. Publicerar man sånt skit okommenterat gör man inte sitt jobb.

Anonym sa...

Jag blir helt livrädd när jag läser ditt svar. Att du som verkar vara en förnuftig person kan känna så mycket hat mot en människa gör att jag blir livrädd. Hade jag haft barn i samma klass som dina barn hade jag bett om förflyttning. Jag hade varit livrädd att du på skolgården låtit samma hat välla upp och drabba mina barn. För hur fel än Birro har, förtjänar han inte ditt hat. Kan man hata sig till ett bättre samhälle, kan man kriga sig till fred? Jag tror verkligen inte det. Ditt hat bidrar lika mkt till sämre värld som Birros. Hoppas du kan se det. Tänk när dina döttrar läser detta och vill behandla andra människor på samma sätt som sin pappa gör.

Anonym sa...

Anonym sa...

Jag blir helt livrädd när jag läser ditt svar. Att du som verkar vara en förnuftig person kan känna så mycket hat mot en människa gör att jag blir livrädd. Hade jag haft barn i samma klass som dina barn hade jag bett om förflyttning. Jag hade varit livrädd att du på skolgården låtit samma hat välla upp och drabba mina barn. För hur fel än Birro har, förtjänar han inte ditt hat. Kan man hata sig till ett bättre samhälle, kan man kriga sig till fred? Jag tror verkligen inte det. Re Anoynym 8:53
Ditt hat bidrar lika mkt till sämre värld som Birros. Hoppas du kan se det. Tänk när dina döttrar läser detta och vill behandla andra människor på samma sätt som sin pappa gör.

Var ser du hat i blogginlägget?

mikebike sa...

anonym: well, det är så himla lätt att slänga sig med ordet "hat". Det är inte hat jag känner. Jag känner mig trött och arg. Jag förstår överhuvud taget inte vad birro är ute efter annat än att belysa hur synd det är om män i samhället. Det är inget nytt. Den retoriken har han och andra fört ett ganska bra tag nu. Det går inte att argumentera sakligt för att han ska ändra åsikt. Jag är inte tillräckligt påläst på statistik och genusvetenskap. Men en sak vet jag och det är att män inte är marginaliserade och att vi har ett kollektivt ansvar för att snabba på jämställdheten. Om man 2013 fortfarande inte kan acceptera och inse det utan använder en plattform med hundratusentals läsare till att sprida unkenhet och otydliga anklagelser. Då får man nog vara beredd på att tonen vässas en aning. Det är inte hat för det. Jag såg att Birro hade tweetat mitt inlägg och kallar det oanständigt. Ha! Han satte ju igång karusellen med sin egen oanständighet. För innehållet i hans krönika är inte mindre oanständigt bara för att han blandar in sin litterära författarröst och är generaliserande på ett respektlöst sätt. Skam an ens orka kommentera hur han mot slutet av sin krönika mer eller mindre lastar "många feminister" för prostitutions- och slaveriproblemen vi har i samhället. Inte ens det ansvaret vill han vara med och dela. Då blir jag arg. Jättejättearg! och då uttrycker jag det med en ton som du väljer att klassificera som hat. Det känns trist. Men du behöver nog inte oroa dig för mina döttrars moral. Och jag har inga problem med att de skulle skrika lite högre än vad som förväntas av tjejer/kvinnor. Att Birro inte förtjänar sådan behandling? Inser du hur många som läser hans ord? Inser du hur att det är en av sveriges mest lästa tidningar han har i ryggen. Det är inte synd om Birro.

@Jesuite_magnus sa...

hihi.... du verkar ju inte fatta att det är projicering du sysslar med?

allt klägg du hasplar ur dig, stämmer ju in på dig?

Gud vet allt om dig, han vet varför du smakar på avlagda sockor ibland?

för du har ju så mkt skit inom dig, det bör du terapeutiskt bearbeta.

kram!

p.s birro förlåter nog dig.ds

/@Jesuite_magnus

mikebike sa...

jesuite_magnus: Hallelujah!

Gustaf sa...

Du vänder dig mot att jag använder ordet har. Byt ut det mot förakt så kanske du har lättare att förstå vad jag menar, om du nu vill det. Jag tror fortfarande att du använder helt fel metod. Jag tror att ditt förakt inte bygger ett bättre samhälle utan ett sämre, även om du har rätt åsikter.

Anjo sa...

Lysande inlägg, Mike.

mikebike sa...

Gustaf: Tack för att du svarar. Förakt, tja kanske. Ilska skulle jag själv välja men jag vet ju bara vad jag själv hade för känsla när jag i affekt hasplade ur mig mitt inlägg. Du har nog helt rätt i att förakt eller ilska bygger ett bättre samhälle. Det var inte i rollen samhällsbyggare jag skrev. Jag vet att debatten inte kan föras med min retorik och jag är heller inte rätt person att föra den. Jag har inte de rätta medlen. Men jag känner att jag med gott samvete kan reagera hårt mot Birros ord. På riktigt blir jag förfärad när jag ser hur han sprider sina unkna värderingar omkring sig och sedan förväntar sig god ton. Han visste mycket väl vad som väntade när han skrev det här. Han visste att känslor skulle explodera och att han ännu en gång skulle få chans att dra på sig offerkoftan i de bästa mediala utrymmena. Han pratar anständighet dagen efter han seriöst föreslår att man i prostitutionsdebatten borde lyfta alla män som inte köper sex. Med en så världsfrånvänd syn på saker och ting blir i alla fall jag desperat. Då känner jag att han knappast är mottaglig för sakliga argument i sansad ton.

mikebike sa...

Anjo: Tack tack, kamrat!

Therése sa...

Tack för ett lysande inlägg. Den som läser in hat i detta inlägg brukar uppenbarligen inte läsa din blogg. Kan idag även tipsa om Johan Sievers text i corren.se om hur genuspedagogik och jämställdhet frigör mannen. Birro är så nöjd med att han gör det som kvinnor gjort i alla tider och tycker att han borde få medalj för detta vardagliga slit. När han då inte får medalj utan ett "jaha" blir det ju lite tråkigt….

mikebike sa...

Therése: tack! Ja, det har inte med hat att göra. usch vad trött jag är på att människor använder den etiketten på alla åsikter som kommer åkande på en vass ton. Läste just hans farväl till twitter, vilket jag bejublar. Som jag har väntat. Om jag har varit med och fått honom stänga en av sina vädringsventiler så kan jag sova gott. Jag är trött på att höra hans låtsade förvåning över all "avsky" han tycker sig få ta emot. Säger man avskyvärdiga saker så får man nästan räkna med det. Det borde han väl ändå ha lärt sig efter alla sina egna grodor. Han hade så lätt kunna slippa det. Han listar i sitt facebook-inlägg också exempel på vad han verkar tycka är bevis på en strukturell krigsföring mot män. Oavsett vad man tycker om det är det enskilda händelser. Ska man börja lista deras meningsmotståndares dito så räcker nog inte hela internet till. det räcker med att titta på vad han själv har kommit med för raljanta dumheter (om än med ett "städat" språk) genom åren för att ha att göra så det räcker i dagar. Han drar sig ju knappast själv för att ta i. Jag tycker det är beklämmande att han försöker rädda sin heder och dribbla bort de ganska unkna åsikter han själv kastar ur sig, genom att känna sig nedtryckt och sårad, tystad och hatat. Plötsligt handlar debatten om hur taskiga alla är mot Birro istället för innehållet i texten som drog igång allting. den här gången.

Ska läsa texten du tipsade om. Och ja det är ju det mest bisarra av allt i hans krönika. Att han på riktigt tycker att arbetet för ett jämställt samhälle ska bygga på hyllningskörer till alla snälla och fina män. Annars vill han inte vara med.

Z sa...

Alldeles helt håller jag med.

Z sa...

Och så ramlade jag på en likasinnad (till Birro), fast inte lika gnällig (som om det vore möjligt): http://nyheter24.se/noje/kronika/757377-vi-behover-riktiga-karlar-och-man-inga-javla-hen det går ju inte att undvika frågorna som poppar upp i huvvet:
- hur kan de fatta världen så?
- hur kan de inte se?
- det kan väl inte bara handla om otur i tänkandet, icke-tänkade eller dumhet?
- finns ondska, alltså?


Erik F sa...

Krönikor är av ondo till att börja med. De flesta krönikor är till för att skapa "klickmonster" och är tendentiöst skrivna för att väcka debatt. Birro, Kjöller, Virtanen, Guillou, Schulman är alla experter på detta sen tidigare. Vänd blad, andas och gå vidare. Utan att passera Gå.

Vidare är föraktet fel väg att gå om man vill omvända folk. Finns en tänkvärd artikel i ETC idag som till viss del kan förlängas till attacken på Birro:
http://stockholm.etc.se/debatt/klassforakt-fel-vag-antirasism

Johan Vidner sa...

Tack Anonym/Marcus Birro för ditt inlägg om hat. Den fick mig att inse vad hat verkligen är. INGENSTANS i denna fantastiska text, ser jag ett uns av personligt hat.

Paulin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Paulin sa...

Jag har faktiskt mest skummat igenom ditt inlägg. Jag slutade läsa noga när jag märkte den ton du har i skrivandet. Visst är det skönt att vi lever i ett Sverige med yttrandefrihet, men att människor blir så arga, sprider den attityden och sedan får kommentarer som "Hjälp så bra skrivet" gör mig mer rädd än något av det sagda från både dig och Birro. Man kan ha olika åsikter och samtidigt samtala sakligt.

Anonym sa...

Knappt så man orkar bemöda sig men om du och andra vill veta var du gick för långt i din text mikebike och var man identifierar "hatet" så kan man som ett exempel peka på att du drar in alkoholen som slagträ mot Birro..

Ovärdigt, lågt och hatiskt.

Anonym sa...

Nu twittrar han:
"Bristen på anständighet är på väg att driva mig bort från alla former av sociala medier? Har ni vunnit då?" samt en länk till din blogg. Han kan alltså inte bemöta dina argument, utan blir kränkt som vanligt...

Ellet sa...

Jag ser helt ärligt talat inte vart hatet skulle ligga eller vad som skulle göra detta inlägg "oanständigt". Skit ska skit ha, eller vad säger man. Oj, nu kanske jag gjorde samma sak. Men vem är det som drar folk över kammar och dömer dem i förväg? Jo, det är Birro. Ska jag börja skriva offerkofta-krönikor har Birro ingen CHANS att bräda mig eller andra kvinnor som dagligen möter PERSONLIGT förakt endast pga våra kön. Det behövs ingen mer förklaring än så. Jag förstår inte hur en person kan vara så blind inför problemen, iallafall inte någon som tillåts ta så mycket plats i offentligheten. Herregud, någon måste ju säga ifrån, och det är ju förstås bättre om det inte är en kvinna som kan klassas som radikal horribel feminist som gör det - någon slags trovärdighet kanske bättre kan komma ifrån någon som har en penis. Kanske därför han tar så illa upp, att det faktiskt inte bara är snippor som inte förstår honom. Buhu.

Anonym sa...

Jag kan dessvärre inte säga något som inte redan är sagt. Det här är så bra att det nästan gör ont. Var och en har rätt till en egen uppfattning men jag kan inte för en sekund tycka att du på något sätt chikanerar Birro. Din blogg har länge varit min absoluta favorit bland bloggar, men med det här inlägget peakade du verkligen. Jag älskar din förmåga att på ett personligt sätt uttrycka dina känslor utan att för den skull göra avkall på språkriktigheten. Så vansinnigt bra! Du är nog ta mig tusan min idol!

Anonym sa...

Frågan är om två fel gör ett rätt. Svaret är, typ, "Nej". Du ägnar dina första två stycken åt att demonisera Birro och öht inte bekymra dig om att bemöta honom i sak. Därefter kommer en svada av synnerligen illvilliga tolkningar av det han skriver. Du är helt ointresserad av försöka förstå det han skriver på ett normalt sätt. Att istället degraderar sig till apstadiet kan förvisso vara bekvämt men knappast särskilt konstruktivt.

Varför nedlåter du dig att skriva på detta sätt om Birro? Är detta inte hat, vad är då hat? Ponera att du byter ut Birro mot Maria Sveland eller Åsa Linderborg (samt vissa smärre justeringar i texten) och du har en klockren anti-feministisk text i bästa näthatarstil.

Varför är det så svårt för dig att bemöta Birro i sak (gör ett försök, för helvete!) och att ha en vederhäftig diskussion? Varför behövs, enligt dig, inte nyanser i debatten kring feminismen?

I en av läsarkommentarerna skriver du: " Att Birro inte förtjänar sådan behandling? Inser du hur många som läser hans ord? Inser du hur att det är en av sveriges mest lästa tidningar han har i ryggen. Det är inte synd om".

Så du anser alltså att detta legitimerar att skriva såhär om honom? Hurdå? Det är ett fullkomligt absurt påstående.

Med fiender som dig behöver Birro inga vänner.

/Jonas

Lovisa sa...

Jag är väldigt trött på att läsa irrelevanta "du är inte mycket bättre själv som klankar ner på Birro"-sorts kommentarer.
Det här var ett ilsket klarsynt inlägg som beskriver Birros oförmåga att hantera sin egen rädsla, det sätter fingret på problemet med att det går så trögt i jämställdhetsarbetet och det var allmänt härligt att läsa. Bra jobbat!

Anonym sa...

Och vilket bidrag hade du tänkt att ditt inlägg skulle lämna till världen, Lovisa? Är det fel att tycka annorlunda, eller vad menar du? Pretentionen att "jag tänker rätt, alla andra tänker fel, kan ni inte bara fatta?!" är inte särskilt konstruktiv eller intellektuellt hederlig.

(Ir)relevansen är väl knappast upp till dig att bedöma, för övrigt?

/Jonas

Cissi sa...

Tack. Det känns så sjukt bra att läsa (ännu) en vettig reaktion på birros galenskap. Hade jag haft barn i samma klass som dina hade jag varit överlycklig!

mikebike sa...

Z: Jag blir stum av häpnad. men samtidigt glad att vi kan vara enade kring något. känns hoppfullt på något sätt. Och Gabriella Bark. Haha. Vilken fantastisk människa.

Erik F: Ja det har du nog rätt i. Men jag tror inte att jag eller någon anann heller för den delen har vad som krävs för att med saklig argumentation "omvända" honom.

Johan Vidner: Skönt!

Paulin: Du är fri att tycka precis vad du vill om min ton. Och jag ska inte försöka övertala dig att hålla med. Men jag tycker personligen att det är bra att bli arg på sådana dumheter som Birro kör med. Det finns säkert saker som kan reta upp dig till att höja tonläget något utöver det sakligt korrekta och goda samtalets nivå också. Sedan tycker jag att det kan finnasen poäng att alla Birros meningsmotståndare inte för exakt samma argumentation. Det skulle bli väldigt tråkigt.

anonym: Hmm.. nä du har fel. det är inte hat. Ok, jag kan hållamed om att alkogrejen var lågt och jag övervägde att ta bort den biten innan jag publicerade. Men sedan kom jag att tänka på att själv använder den som avstamp i många diskussioner så jag tänkte att det kanske inte är så känsligt. Men där kan jag hålla med dig. men i övrigt är det en arg text och jag går inte med på att sortera in det som näthat. det är absurt att man inte kan använda en hård ton utan att hans medlöpare ska använda det som nån slags sköld. Jag går till angrepp mot Birro för det han har sagt för att jag tycker det är så sjukt fel. Det är inte för att han är personen Birro.

anonym: Japp, jag tror det var planerat. han visste exakt vadhan skulle få för reaktioner. Han har gjort detta 50 gånger förr (om det ens räcker) och han älskar att gråta ut som offer i Malous soffa dagen efter. Det är ett sjukligt beteende. Jag fattar inte att han kommer undan såpass lätt ändå.

Ellet: Tack!

Anonym: Tack. Det verkar finnas två tydliga läger här. De som förstår mitt uppsåt och min ilska och som ser att det inte handlar om hat utan hård (möjligen väldigt hård) kritik. Och de som tycker att jag beter mig illa och försöker sortera in mig i facket näthatare. Sorry sistnämnda går inte. Det bara är så.

mikebike sa...

Jonas: tack för din analys av min text. Som jag har försökt säga innan så var mitt syfte inte att föra en saklig debatt med Birro. Jag har inget intresse av det och jag vet inte om jag är rätt person att göra det. Både Dorisfilm och Genusfolket har bemött honom precis så sakligt som du verkar föredra. Det var fantastiska texter men jag har inte tillräckliga kunskaper inom området för att bemöta honom med korrekt statistik, historik och fakta. Dessutom är Birro själv inte intresserad av att svara på dem heller. Han bokar in fikor lite senare i vinter och pratar om att föra ett samtal längre fram. Vaffan det duger inte att gå ut med en sådan text som han gjorde som når så många och sedan skjuta upp diskussionen till "längre fram".

Du skriver att om detta inte är hat så vad är hat. Hat skulle det vara om jag tex skulle gå till angrepp mot honom för hans utseende och raljera kring hans person helt utan uppenbar anledning. I min text ifrågasätter jag honom och hans åsikter som han gödslar med. Det här är inte den enda texten där han för samma retorik. Han drar sig inte heller för att ta i. Alla vet vilka det är han syftar på i sina texter och att jämföra kampen för jämställdhet med skyttegravskrig är inte bara löjligt utan smaklöst. Han sätter sig över minst halva befolkningen genom att säga vilka rättigheter som är ok att kämpa för. Att inte behöva bli våldtagna är helt ok, men andra strukturella problem viftas bort som ickefrågor eller fel saker. Vem är han att sätta sig över alla och döma vad som är rätt och fel.

Det jag menade om med min kommentar var att han är en opinionsbildare med en enorm plattform att sprida sitt budskap ifrån. Det gör också att han får räkna med att bli emotsagd på sätt som kanske känns lite obekväma.

Jag tycker att innehållet i hans krönika skjuder av hånfullhet, oanständighet och föraktfullhet mot alla kvinnor och massor av män. Hans krönika lämnar inte utryme för illvilliga tolkningar. Den gör ganska tydligt vad han är för typ av man. Med det sagt så tycker ja, hans text legitimerar en hård ton, mycket hårdare än den jag använde. Utan att det nödvändigtvis skulle vara hat.

Visst behövs nyanser. Men du menar bara nyanser när det är från Birro och hans lakejer då antar jag?

Lovisa: tack så hemskt mycket!

Anonym sa...

Bloggposten påminner ganska mycket om Birros krönika. Lika grunt svammel! Är det några som ägnar sig åt kollektivt skuldbeläggande så är det ju feministerna. Feminismen är en ideologi som tar det (obevisade) patriarkatet som UTGÅNGSPUNKT, utan att ens problematisera en så enkel sak som att alla kvinnor i större bolags styrelser, ju tjänar betydligt mer en kanske 95% av Sveriges män. Varför skriver du inte en bloggpost om hur snedvridna medierna är som ödslar tonvis av bläck på att skriva om denna pseudofråga - som blott rör en försvinnande del av befolkningen -, istället för om den obetydlige Marcus Birro? Du är ju inget annat än en pk-ist, en opportunist, en mobbare, som hoppar på den alla andra hoppar på för tillfället.
/Thomas

Z sa...

Nå, som jag ser det är vi överens om mycket. Fast ibland borde du - tycker jag - göra en eller två genomläsningar till innan du postar dina texter. som t ex den där om kommunpolitiker, där, well, det inte blev så bra. Och i en del andra fall, finns det förbättringspotential. Det är väl bra att någon skaver, eller vill du hellre ha kommentarer av typen: "Å, vad bra skrivet", som om det är så jävla wow och förvånande att du kan skriva?

Anna sa...

Som läsare av bloggen (nästan) sedan dag 1 är det lätt att se förbi tonen (ventilen, den knutna näven i fickan) och ta till sig innehållet. Men det märks att många läsare har hittat hit just nu och inte är vana. Hoppas några av dem gillar't och stannar kvar, bra om fler får ta del av bra åsikter och samtidigt ha kul.

Det där med att Birro skulle ha blivit så kränt att han nu lämnar diverse sociala media... Nej jag kanske inte ska gå vidare med den tanken, vill inte bidra till nån sorts mobbing genom att påpeka det som många påpekat förr, skjuta på öppet mål osv.

mikebike sa...

thomas: blah blah blah...

Z: trevligt. det hade jag aldrig kunnat ana faktiskt. och ja det är kul med nån som skaver lite. Men även kul med beröm ska du veta. Mycket skit regnar mailvägen.

Anna: kul med en oldie som hållt ut så länge ;) Då vet du också att jag gått över gränsen många gånger. bett om ursäkt. fått förklara mig osv. Jag har skrivit många dåliga texter, men försöker verkligen få fram humorn i de allra flesta. Dock inte i denna. Detta var en arg text. Hoppas också att några nya stannar. Det kan den här bloggjäveln behöva.

Johanna sa...

Att hata och att ryta ifrån är inte samma sak. Jag tycker att du här ryter ifrån mycket välformulerat och välgrundat, och det är skitbra att någon gör det! Uppenbarligen behövs det ju.

Roger sa...

Om man svär tillräckligt mycket och skriker fram sina åsikter för att visa på sanningen, så har du naturligtvis mycket rätt. I övrigt kanske du ligger lite lågt på den skalan.

Emma sa...

Tack för att du orkar bemöta den dynga Marcus Birro sprider omkring sig.

Anonym sa...

Hey, mikebike!

Jag skrattade så jag höll på att kissa på mig.

Vi är många som närs av ditt hat.

Ingen sedan Magnus Uggla har haft en så skön stajl som du!

Lisa sa...

Hatten av!

mikebike sa...

johanna: Tack och ja jag tycker man måste säga ifrån med lite vassare tonläge ibland.

Roger: Hmm, osäker på vad du vill ha sagt.

Emma: Tack själv Emma.

Anonym: Återigen. Inte hat. Ledsen men det är det inte. Och Uggla. jag vet inte hur jag ska tolka det.

Lisa: Tack och bock!


Magdalena sa...

Har också hängt här länge så vet vilken skön typ du är. Självklart kan och ska man som du få ryta ifrån utan att hata. Lite kul hur många och vilken typ av kommentarer du fått på detta inlägg jämfört med det jätteroliga du skrev om kungahuset och CP! Hoppas du kan borsta av dig de dryga kommentarerna.

Anonym sa...

Man retar sig lätt på den grandiose Birro.

Jag känner mest trötthet, man bli matt. Alla dessa kränkta bortskämda människor. Stackars stackars Birro.

Det blir nog andra tider för dina döttrar. Det har hänt en del på hundra år. Varför skulle denna utveckling plötsligt sluta eller vända?

Det har ju gynnat även männen så det skall en hel del till för att bryta den "trenden".

-Luca

-Luca

adde sa...

Det glädjer mig att du har energi att engagera dig i den krönikan, Mike. Mansgrisar har jag slutat säga emot, helt enkelt för att de gånger jag försökt så grundar de oftast sina argument på att de vet. Och människor som redan vet lyssnar inte. Jag är inte så påläst att jag kan få dem att lyssna, eller tillräckligt verbalt begåvad för att hitta rätt ord.

Anonym sa...

Har följt bloggfrossa sedan 2006 och du går från klarhet till klarhet, men det här inlägget...jag tror jag är kär i dig nu.

Anonym sa...

Marcus är en fjant med lillebrorskomplex. På den tiden han var ihop med min syrra lånade han sina egna böcker på biblioteket för att få ut några öre extra.

Malin sa...

Älskar dig för den här texten.

Anonym sa...

Word

Anonym sa...

Tack. Birro är en lustig kille. Du visar hans komiska sidor med en lite väl aggressiv ton, men du har ändå helt rätt. Tack.