söndag, augusti 18, 2013

När solen dör

Under sommaren som gått har jag börjat fundera på att köpa hus. Det är så mycket ångest kopplat till husköp att det knappast går att sammanfatta i ett inlägg. Om vi skulle få för oss att göra slag i saken så kommer det troligen att bli ett frekvent återkommande tema. Bara en sådan sak som driftkostnad kan hålla mig vaken om natten. För att inte tala om svindyra takomläggningar, dräneringsarbeten och helvetets alla kval. Ingenting verkar hålla särskilt länge nu för tiden.

Sedan läste jag just på ett rymdforum att solen långsamt håller på att förbruka bränslet i sitt inre och kommer att slockna om ett tag. Förvisso rör det sig om 5-6 miljarder år. Men ändå. Så jävla stressande. Att till och med solen har ett bäst-före-datum.

14 kommentarer:

Fabbe sa...

Alla är iof olika men säger såhär, once you go house you wont go back

Karin sa...

Sluta tramsa - köp hus. En finfin ångestdämpare är en kopp kaffe i solen på egen trapp, så ruggans schysst.

caiman sa...

"Sedan läste jag just på ett rymdforum..." Haha, så jävla roligt! :)

Anonym sa...

visst, lägga om tak kostar men se det som ett fyspass på en vecka. Drift? med v/v pump, väl byggt och isolerat så drar vårt hus el för ca 1100 kr månad, allt inkluderat. Lite VA men det går att bo "billigt" Skall det sen köpas hus på gräddhyllorna eller inåt/nedåt halland (nära till marknader & "kultur" så är de 1,5 eller 5 mille som gäller. Lycka till/Mvh exilväschötten

adde sa...

Det ÄR roligt med allt fix och pill. Tycker iaf jag som inte är speciellt händig av mig. Så länge alla A4 man får av besiktningspersonen inte enbart innehåller akuta att-göra-saker så kan man ju lära sig under tiden.
Var har ni tänkt er?

mikebike sa...

Fabbe: Hoppas det.

Karin: Ja, fan det låter fint.

Caiman: Men jag gjorde ju det :)

Exilväschötten: Har ingen koll. vad kostar en sådan. ersätter den fjärrvärme?

Adde: det vill du inte veta ;)

adde sa...

Hmm.... Berlin eller Kungälv? För inte kan du tänka dig postnummer 666 på Djävulsön? ;)

Anonym sa...

Asså, nu ska du inte överdriva Micke. Att solen slocknar om 5-6 miljarder år är förvisso ganska sant. Samtidigt är det ett faktum att om ynka 500 miljoner år så kommer jorden vara obebolig pga av solens långsamma expansion. Inte tillräckligt med syre i luften för att växter ska kunna leva, bla. Och om ytterligare några 100 miljoner år har allt vatten förångats. Då är det definitivt adios.
Vet inte om det dämpar din ångest, men bara så du vet.

mikebike sa...

Adde: det bidde inget. men jo det var på djävulsön.

Anonym: usch. fy fan bara 500 mille. tio gåger kortare tid alltså. piss.

Ellet sa...

Vi funderade på det också. Ältade. Glodde på ett underbart fint hus som jag fortfarande egentligen vill ha. Pratade med banken som räknade ut boendekostnad och allt för ett hus på 1.7 millbe. Fyfan, säger jag bara. Låg ränta just nu och går den upp, går boendekostnaden upp exponentiellt. Och allt som kan gå fel sen. Nej, jag tror att vi kommer sitta och drömma lite, lite i vårt BRF-radhus ett tag till, med varmt om vintern och noll underhåll.

Ellet sa...

FAN nu blev jag ju skitsugen igen! Och vi fick ju lånet så egnetligen är det bara att tuta och köra. Fyfan. Fyfan!

Bubbel sa...

Go for it - men var självklart omsorgsfulla och ta in allsköns hjälp ni kan för att försäkra er om att ni är medvetan om vad ni köper för hus. Utgå ifrån att "något" kommer vara fel eller gå sönder men eliminera de obehagliga överaskningarna med experthjälp, sååå värt det! :)

Therése sa...

Lite sen kommentar kanske, men vill lägga in en kommentar i köpa-hus-debatten. Vi har haft vårt, lite skruttiga, hus sedan 2005 och många hade vid det här laget säkert "rivit ut köket", bytt fönster, renoverat källaren osv osv... Vi väljer endast det vi absolut måste och vill (både av ekonomiska och händiga skäl) och det funkar det också. Man får inte dras med i renoverings-tornadon som många verkar drabbas av när de flyttar in i hus (om man nu inte gillar att snickra, slipa, spackla och måla förstås - då är det fritt fram att dras med). Jag älskar att öppna verandadörren och ta en kopp utomhus och att mina barn står och äter vinbär från busken och då är det inte så viktigt att det finns en del skavanker på huset.

Sedan är det praktiskt att inte bo i ett "tjusigt" område så att man slipper likriktningen på hur plattorna framför huset ska se ut och hur krukväxterna ska stå vid ytterdörren. Det verkar lite jobbigt.

Sedan kan man väl säga att vi inte hade tänkt flytta till din hat-ö från ditt älskade Majorna, men eftersom vi fick ett hus med spårvagnstrip till centrala stan på 10 min för samma slant som en trea så blev det plötsligt en bra deal. Och vi trivs (även om vi kände viss tveksamhet inledningsvis....) i detta rätt så icke-segrererade område.

Ok - lång kommentar på gammalt inlägg. Sorry.

mikebike sa...

therese: ja, jag hatar fortfarande hisingen på många sätt, men har fått perspektiv. vi får se vad som händer.