torsdag, augusti 29, 2013

Lundsberg-gate

Efter att ha varit borta från allt vad bloggar, nyheter och buzz heter under en hel sommar och lite till så känns det minst sagt svårt att komma igång igen. Men så möts jag av Lundsbergs-gate och känner direkt hur den gamla gnistan växer med ett poff och beter sig som en bensinbrand.

I gammal hederlig pennalistisk anda ska de nya yngre elevkullarna skolas in under förnedrande former. Helt i linje med traditionen av kamratuppfostran och den av rektor Staffan Hörnberg sanktionerade nollningen. Så spårar det ut en aning och två elever trycks ner och blir brännmärkta med glödheta strykjärn – en handling som för tankarna till en bestraffningsmetod inom mc-världen. Det tar hus i helvete. Media bevakar och ligger på. Rektorn blir purken för att de stör honom på hans årliga ripjakt avfärdar det hela som en bagatell. Rektorjäveln får kicken, styrelsen avgår och skolinspektionen beslutar att man ska stänga ner Lundsberg. Så jävla gött!

Debatten som blossar upp är löjeväckande. Oj oj oj, kollektiv bestraffning. Buhuuu, det är så himla synd om alla ultrapriviligerade rikemansbarn som helt plötsligt står utan sin internatskola som sedan 1800-talet har fungerat som en hypergödslad drivbänk som effektivt har perverterat landets överklassyngel. De människor som sedan skyfflas ut i näringslivets toppskikt. Fräscht. Det är ju inte första gången det läcker ut skit från det lilla fascistbygget precis.

"Öhhh vadårå? Nollning är ju en tradition ju"

Vad fan är grejen egentligen? Det är väl klart att en skola bygger på en snuskgammal imperialistisk fylleidé och som vägrar städa ut sina rent sinnessjuka sadist-traditioner måste stänga. Pang, bom, borta. Visst, det blir lite trångt på landets samskolor nu, men vilken tur att det finns så många fina kommunala skolor som kan hjälpa till att fånga upp dessa olycksfåglar. Lundsbergselevernas föräldrar är besvikna på skolinspektionen. Lite väl hårt va. Och så jäkla orättvist att bestraffa alla sådär. Well, man får väl leva som man lär. Det är inte så lite lustigt att just en massa gamla Lundsbergare är så förfärade över att alla elever nu bestraffas kollektivt. Döhhhh... det har ju aldrig hänt förr innanför de där väggarna. Men det är ju inte bara barnen som bestraffas nu. Alla föräldrar som nu helt plötsligt måste ha sina odågor drällande omkring hemma, som vanligt folk, istället för prydligt vattenkammade i sina löjliga små gröna club blazers någonstans i de värmländska skogarna eller var fan det nu ligger.

11 kommentarer:

mallan sa...

tack, bra skrivet som alltid. kul även att "folk" skyller på jantelagen som grund för nedläggningen, vilket förvisso endast gör tanken om en jantelag än mer attraktiv!

Anonym sa...

Så jäkla bra skrivet!! Skönt att de stängde skiten, jag vet inte vad jag hade gjort om mitt barn hade råkat ut för en sådan nollning... Nu hade ju iofs mitt barn aldrig hamnat på Lundsberg av naturliga orsaker.
Så fint när tv intervjuar elever o dess föräldrar och de tycker att det är en katastrof att skolan stängs... Reality check, kolla hur de har det i t ex Syrien så får ni se på katastrof. Snacka om att vara i sin egen lilla rikemansvärld!

Anonym sa...

He´s back.
The man behind the mask.

Well done! Bra skrivet.

Johan I Majorna

adde sa...

Word!

Anonym sa...

Självklart måste myndigheten till slut agera när skolan missköter sig och prickas gång efter gång.

Det har väl inte kommit fram exakt om/hur skolan varnats? Det borde vara så att man får ett ultimatum- "uppfyll x annnars stänger vi skolan". Den chansen borde de ha fått tycker jag.

Men visst svider det när man ringer Noppe och ändå så står beslutet fast även för mig trots att man diskret markerar gjorda/kommande donationer...

-Luca

Anonym sa...

De starka SKA vägleda de svagare.
De svagare SKA acceptera detta.
För att få fram vilka som är starka respektive svaga måste man köra lundsbergsstilen med strukturell pennalism. Allt för att få fram lämpliga ledare. Lundsberg har nog ingen tanke på just vilka som ska bli dessa ledare utan i ädel fascismtävlan skall det visa sig.

Slutligen: de som passerar som "starka" kommer alltid att minnas tiden på Lundsberg som helt underbar. Se ex vis kommentarer från fd elever. Vad de har förträngt är de som inte togs upp i den högre ledarkasten och deras ångest.

"Vi såg inget". "Vi hade en underbar stämning". "Vi tar med oss lärdomarna in i vårt vuxenliv". Vi är den kommande tidens ledare när fascismen knackar på dörren". "Vi kan ordna samhället så att det fungerar". "Vi bygger läger, delar in folk...".

PS. "Lundsbergs-gate". Bra text, tar ut svängarna!

Anonym sa...

Några axplock från dagen som gått..

"Det är skandal att Lundsberg stänger, menar Ian Wachtmeister."

Skandal är att de inte stängt ner stället långt tidigare.

"Efter att två elever bränts med strykjärn under den så kallade nollningen på elitskolan Lundsberg i Värmland beslutade Skolinspektionen på onsdagen om att belägga skolan med tillfälligt verksamhetsförbud.

Det tycker Maria Abrahamsson, riksdagsledamot för Moderaterna, är en överdriven åtgärd.

I blogginlägget skriver Abrahamsson också att "det kan finnas ett stänk av klasshat" i beslutet. "Desto viktigare då att Skolinspektionens beslut blir föremål för en objektiv domstolsprövning."

Hahaha, ja de som brändes med strykjärn tycker nog också att det var överdrivet. Herregud, ett litet pojkstreck, det blir knappt några ärr efter ett par år. Och då kommer ärren bara att symbolisera ett fint minne av den goda kamratanda som Lundsberg står för.

"Ett stänk av klasshat..." Hmm, hur tänker du här, Maria? Vanliga dödliga som är avundsjuka för att just deras barn inte utsätts för pennalism och god kamratanda?

Och:

"Att efter denna incident fatta beslut om att stänga skolan och att kollektivt bestraffa 170 elever är respektöst säger rektor Staffan Hörnberg"

Ja, det känns ju fint att han ändå värnar respekten för eleverna. Man kan ju fråga sig hur respekten märks i nollningsritualer som bygger på pennalism, som han i viss mån sankionerat. Intressant hur olika folk tolkar ord. Respekt. Smaka på det. Hur tolkar du ordet?

Greve Kycklingben sa...

Typiskt att det alltid är någon som skall gola ner sina uppfostrare. What happens in Lundsberg stays in Lundsberg. Det här kan ju få verkningar på en hel årskull minifarbröder med hänsyn till näringslivet. Huga...

Bra skrivet BTW

Peter

el Guapo sa...

Om man driver ett företag i näringslivet så här jävla dåligt och omdömeslöst så får VDn foten och styrelsen avgår.

Det här borde med andra ord vara den bästa lektionen i Lundsbergs historia för de stackars gråtande eleverna.

Välkomna till verkligheten.

Har väl en del bekanta som gått på skolan ifråga och som alltid bör man ta storyn med en nypa salt. Framförallt då Aftonbladet och andra sannings-slajdare är inblandande.

Nollningsskiten borde väl egentligen hamna mer under luppen. På Polhemsgymnasiet hade de samma meningslösa ritualer. Nån slags nervös kåtslyngelceremoni som mest går ut på att få folk nakna och insmorda i diverse livsmedelsprodukter. Precis som skolan generellt så handlade detta om "att förbereda sig för Chalmers:" Idioti.

Nä, jag säger som farfar alltid sa.

"Lundsberg? Det var dit man skickade ungar som inte klarade av att gå i vanlig skola."

mikebike sa...

Mallan: tack och ja verkligen.

anonym: exakt, jag såg en video när en av eleverna pratade om det fruktansvärda... men det var itne brännmärkningen utan stängningen. what?

johan: haha tack.

luca: men det är ju det de fått. de har varit under lupp och tvingats jobba med åtgärdsprogram för liknande skit. och så fort det arbetet var klart härnder det här. ja och då är det väl bara att stänga.

greven: tack!

el guapo: hahaha ja, det ligger kanske nåt i det.

Anonym sa...

Att störa någon under ripjakten med en bagatell som denna borde vara belagt med dödsstraff.