fredag, november 16, 2012

Appropå dagishämtningar...

Jag hämtar barnen de dagar Josefine jobbar kväll vilket innebär att jag kommer dit vid halv fem. Då är jag alltid sist eller näst sist. Varje gång berättar personalen att de sista andra hämtade för ungefär en timma sedan. Hur i helvete är det möjligt så som dagens samhälle är uppbyggt kring jobb och karriärer? Jag lyfte frågan med lite kollegor och alla säger samma sak. Att de hämtar sist. Då har jag ändå ett väldigt flexibelt jobb. Alla har dåligt samvete också. Som att man är en riktig jävla pissförälder om man arbetar mer än 75%.

Förresten var det en person som påminde mig om fyraårstrotsen. Jag har alltså inget att se fram emot det närmsta året. Damn.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Du bor i Majorna, eller hur? Det var likadant på vår förskola. Som om det var en tävling att hämta barnen så tidigt som möjligt. Ständigt dåligt samvete över att jobba 80% (!) och ändå vara nästan sist. Men vad ska man göra när man inte har mor- och farföräldrar i närheten. När vi flyttade till en annan stadsdel var vi plötsligt aldrig sist längre... Det dåliga samvetet späddes på av personalen. Klart man hämtar tidigt om man kan men man ska inte få dåligt samvete om man inte kan!

Anonym sa...

Det har jag också tänkt på! Helt sjukt. Jag har själv inte barn men bor precis bredvid en förskola, och varje morgon när jag sticker till jobbet (kl 8.30) finns det max två barn där som sitter och äter frukost med typ sex lärare, och resten är nersläckt. När kommer kidsen dit liksom? Jag fattar ingenting.

/Maja

Anonym sa...

Betalar man inte för att kunna lämna barnen på dagis? Per timme då eller? Inte? Då tycker jag man ska utnyttja tiden maximalt, annars är det ju rent slöseri, i dubbel bemärkelse.
/P

Sara sa...

Jag tror också att det är olika för olika områden. Förut hade vi ungarna på "ghettodagiset", och där var vi nästan ensamma om att ha jobb, vilket innebar att våra barn alltid var kvar sist. Personalens attityd var dock enbart positiv: "Det är så lugnt och trevligt på eftermiddagarna, och man får verkligen tid för barnen." Nu är barnen på en skola i ett mer blandat område, och då är vi aldrig sist att hämta, för föräldrarna har vanliga jobb. Mina kollegor med barn på "finare" skolor, är mycket mer stressade över hämtningstiderna.

S. sa...

Det där verkar helt sjukt. Där jag bor har jag hört att det finns förskolor som stänger fem. Fem?! Vem fan hinner hem då? En kompis som är ensamstående med barn, och utan körkort, hade jävligt pyssligt att få ihop det.

Fifi sa...

Så jäkla dåligt av personalen att påtala det, vad hjälper det liksom?

pubes sa...

jag är förskollärare själv och fattar inte heller hur föräldrar hinner hämta sina barn så tidigt som 14-15 på dagen, trots jobb.
själv älskar jag eftermiddagarna efter 16, då är det få barn kvar och man kan leka mer högljudda och roliga lekar än vad man kan med full barngrupp. sen hinner man få mer kvalitetstid med de barnen som är kvar "sent" också, så rent jobbmässigt så kan jag bara säga att jag gillar när barna är kvar länge :)

Colombialiv sa...

Men va!?!? Hur funkar det?

Anna sa...

Kanske är olika lätt att jobba deltid i olika yrken också? Tänker att folk inom t.ex. handel, vård osv där man lägger stor del av sin arbetstid på praktiskt arbete har mkt lättare än oss med olika slags konsultjobb. På mitt jobb är det t.ex. helt ok att jobba 80%, men går du lägre så blir det nästan omöjligt att fixa arbetsuppgifterna. Varje projekt kräver en viss mängd möten (som egentligen är improduktiv tid) och den som jobbar korta dagar får svårt att hinna att få nått gjort utöver möten och läsa mejl... En tanke bara, vet inte vad slutsatsen blir...

mikebike sa...

Anonym: japp. majorna. vet inte vad det beror på att det blir så i vissa stadsdelar. majorna är ju väldigt blandat.

Maja: ja när fan är det på dagis egentligen? De kanske inte har lämnat än när jag hämtar? :)

Sara: men maorna är ju väldigt blandat som sagt.

S: Vår stänger fem.

Fifi: ah de är inte direkt anklagande i tonen så det är rätt lugnt. mot dem har jag inget dåligt samvete.

Pubes: På vår förskola verkar de inte göra ett skit med barnen efter fyra. då är det bara väntan.

Colombialiv: precis. hur?

anna: ja helt omöjligt att hålla på att sluta tidigare varje dag. då får man inte ihop jobbet på jobbet och måste jobba kväll.Anonym sa...

Daghem är facismen sista utpost.

Om de bara hade lite militäriska uniformer (och gärna talade ryska och/eller tyska) skulel jag ragga HÅRT på daghemspersonal. Så djävla onda emot de vuxna men fina med barnen!

-Luca

Anonym sa...

Majorna och blandat? Missförstå mig rätt, jag gillar verkligen Majorna men så vidare blandat är det väl ändå inte? Mest socionomer, lärare, konstnärer, musiker och en o annan reklamare som alla är väldans PK. Man är för solidaritet (på håll!) men glider själv mest runt på medelklassens räkmacka.