måndag, september 17, 2012

Kontrast-tv

På en och samma vecka (förra) hade två favoritserier säsongpremiär. Sons of Anarchy och Downton Abbey. Själv har jag bara sett första säsongen av den sistnämnda men jag älskar dem båda. De delar exakt samma beroendeframkallande storslagenhet men existerar liksom inte ens i samma universum. Det roliga är att båda är helt omöjliga att slita sig ifrån men ingredienserna som bygger upp spänningen, får dig att häpnas, förfäras och anlägger en matta av gåshud är så diametralt olika. Kontrast-tv när det är som allra bäst.

SoA bjöd på såklart på en riktig testosteronbuffé i grovt våld och otyglad hänsynslöshet. Det var påfrestande som ett träningspass att se och efteråt var jag helt svettig. Utan att spoila alltför mycket kan jag säga att utöver det sedvanliga bröd- och smörvåldet med diverse skottlossning, överfall och hämnder hit och dit, så fick även en person skallen avskjuten och en av mina favoritkaraktärer fick sin dotter indränkt i bensin och uppeldad mitt framför ögonen. Starkt.Kontrasten blev extra tydlig när jag en halvtimme senare upplever en nästan lika intensiv darrande spänning i en scen där tjänstefolkets högste chef, butlern Carson, kommer på en av tjänsteflickorna med att sitta på Lady Sybils (har jag för mig) säng och en annan med att stå och hålla i hennes "bisquit jaaar". Jag upprepar. En av tjänsteflickorna SITTER i en av lordens döttrars säng och den andra HÅLLER i hennes skål med kex. För att inte tala om när det visar sig att en av lordens snusdosor saknas och en hetsjakt på okynnesmakaren drar igång för att slutligen visa sig vara ett led i en komplott mot den snälle och låghalte Mr. Bates. Drama.

9 kommentarer:

Spader Ess sa...

Downtown Abbey har jag inte kikat på, men SOA var en välkommen återkomst. Och precis som du säger, nya säsongen sparkar igång i ett ruggigt tempo.

Yevonde sa...

åh jag har medvetet väntat lite med soa, tänker att jag nog måste få minst två avsnitt på en gång! Hurra! Downtown Abbey är också rätt bra, lite mer subtil spänning hehe.

PappaBand sa...

Vilken kanal ser man tredje säsongen av DA på? Vi som är hänvisade till SVT får vackert vänta till dess att datum för seriestart är fastställt.

Jag förstår att det inte kan vara på tv4 eftersom DA andas kvalitétsproduktion på ett sätt som inget på 4-an gör.

el Guapo sa...

TV-FROSSA är väl numera ett bättre namn på den här bloggen va. Din gamle slappsäck. Du behöver komma ut lite mer i solen tror jag. Träffa riktiga människor. Handla på Lidl. Även om "och mannen som blev trött" funkar bättre med ovan föreslagna bloggtitel, så saknar vi nog alla lite inslag av verklighet mellan allt pang pang och robinson. Jag håller på dig Micke. Kom igen!

Anonym sa...

ja, lite mer kulör från djävulsön, varför inte ta en lunch på backaplan och återuppleva lite minnen? klassisk rävspaning och rants mot kollektivtrafiken värmer alltid! Fortsätter den här trenden så kan du snart tävla med han med navelluddsfetishcn...mvh/exilväschötten

Ms Rosenstare sa...

Nu blev jag nervös, har tredje säsongen av DA dragit igång? I Sverige?

S. sa...

Dowtown Abbey? Seriöst? Jag kräks på alla brittiska kostymdramer. Det är nittiotalets Jane Austen-fäbless samt Morden i Midsummers fel. Det här hade jag inte gissat att du kollade på. :P

Johanna sa...

Var är Opie? Jag ser honom inte i klippen! Jag DÖR om inte Opie är med.

Anonym sa...

Opie dör tidigt i denna säsong!