måndag, augusti 27, 2012

Lite oprovocerat kulturtipsande

Efter att förra veckan ha pundat skräp-tv tänkte jag passa på att tipsa om tre bra grejer jag sett och läst på sistone:

1. Film: Take This WalzEn bitterljuv relationshistoria om Margo (Michelle Williams) som under en resa blir förtjust i en främling (Luke Kirby) som heter Daniel och visar sig bo tvärs över gatan. Daniel blir lika förtjust tillbaka. Problemet är bara att Margo är gift med Lou (Seth Rogen) och egentligen har det rätt bra.

Men hur bra är "rätt bra" egentligen? Räcker det för att leva ett helt liv tillsammans med den ganska sorglöse kycklingskokboksförfattaren Lou? Det räcker i alla fall för att hon inte ska kunna motstå att fantisera om och lära känna sin lätt stalkande granne lite närmare.  

Michelle Williams har sedan fantastiska Blue Valentine lyckats bli lite av en expert i ämnet uppbrott på film. Hon gör det bra. Man kan känna hennes ångest hela vägen ut i tv-soffan och jag gillar verkligen stämningen rakt igenom. Den är rörande och lågmäld. Det är också skönt att se en annan mer seriös sida av Seth Rogen, som förvisso började skrapade lite på den emotionella ytan redan i cancerkomedin 50/50.

Betyg: 3+


2. Film: WeekendJag tror att Weekend är den första film jag sett där det inte görs en grej av att det är en homosexuell relation det handlar om. Och det är otroligt frigörande. Homosexualiteten problematiseras inte. Det är ingen komma-ut-film. De lever inte under förföljelse eller något annat hot. Den avdramatiseras inte heller genom att göra dem lustiga eller quirky. De är roliga precis som de är och det är kort och gott en varm och innerlig film om kärlek. Gränsöverskridande.

Årets bästa film. Kanske den bästa på flera år. Det är stora ord men jag tycker den håller för det. Den är extremt dialogdriven och avskalad från visuella effekter. Det är innehållet som är effekten. En konst i sig.

Betyg: 5


3. Bok: Fallet Thomas Quick


Äntligen! Igår lade jag vantarna på Hannes Råstams sista journalistiska mästerverk, "Fallet Thomas Quick – Att skapa en seriemördare", där han nystar upp Sveriges genom tiderna största rättshaveri. Nu har jag bara läst drygt 100 sidor i den men den är så satans bra att jag tappar andan. Kan inte sluta läsa den. Den är spännande som en riktigt välskriven thriller. En nagelbitare. Samtidigt är den skrämmande ur flera perspektiv. Dels för att man ingående får inblick i hur myten om Sveriges värsta seriemördare byggdes och blev till sanning. Men också för att de verkliga mördarna fortfarande är fria.

Betyg: – (återkommer, men det lutar åt toppbetyg)

12 kommentarer:

Johanna sa...

Å perfekt, älskar filmtips. Tack!

mallan sa...

take this waltz kändes inte som reklam för äktenskap direkt, fast kanske mer äkta än andra tramsfilmer (typ the notebook). bra iallafall! STORT + även för det faktum att cohen faktiskt spelades.

weekend är up next

Lebanezza sa...

Läser du min blogg? Isf tycker jag att du ska klicka dig in och gilla min sida, så blir de lättare att följa den :)

http://www.facebook.com/pages/Lebanezza/103148899777281

mikebike sa...

Johanna: vassego! Berätta vad du tyckte sen.

Mallan: Haha nä men samtidigt ganska hoppfull tycker jag. Hör av dig och berätta vad du tyckte om weekend sedan.

Lebanezza: Nej det kan jag inte påstå. Ska kolla in.

Dano sa...

Oj, oj, oj. Du häver alltså ur dig en 5+ på Weekend bara sådär. Här ska granskas med finluppen. Återkommer med eventuellt häcklande! ;)

mikebike sa...

Dano: Se den inte. Du kommer hata den. Den har INTE en atom av Mel Gibsons Payback i sig. Det här är precis den typ av film du hatar.

Dano sa...

Ha, ha! Redan ett försvarstal alltså?! Du, jag är bredare än Payback. En bra film är alltid en bra film.

mikebike sa...

Haha icke! Men jag vet vad du tycker om den här typen av filmer. Dialogdrivna relationsfilmer. Har aldrig hört dig hylla en kärlekshistoria på film, så jag misstänker att det inte är din väska helt enkelt. Den är helt befriad från visuella effekter och innovativa filmtekniska grepp. Den lutar sig enkom på innehållet. Min gissning är att du ger den en tvåa. men för att verkligen ge den en chans bör du dessutom se den på hagabion.

Dano sa...

Kanske beror på att vi mest snackar om Charles Bronson och David Carradine när vi träffas?

Jag backar inte för drama.

Det får bli nerladdning Weekend, sen ska jag dissa den. ;)

mikebike sa...

Dano: Bra inställning!

Dano sa...

Okej, okej!

Postade detta i facebookgruppen "Filmaholics" som jag är med i:

Enligt min gode vän mikebike76 ska Weekend vara årets film, ja kanske till och med den bästa filmen som kommit ut de senaste åren (!). En sådan rekommendation måste man ju ta på allvar. Vilka hakar på?

http://www.imdb.com/title/tt1714210/

mikebike sa...

Hahaha. Mysigt.

Om vi säger såhär. Bäst i år kan jag säga med gott samvete. På flera år är jag kanske inte lika hundra på men ville accentuera hur bra jag tycker den var. Detta kommer från en man (mig) som flytt filmvärlden för tv-seriernas förlovade land, bara för att jag sällan blir riktigt riktigt överraskad av en film och inte blir det mer en max en gång per år. Det blev jag av weekend

Om det är hellqvist och co som är med i filmgruppen är det med all respekt meningslöst att bedöma den utifrån gängse betygskala. De kommer att tycka den är bajs.