tisdag, oktober 04, 2011

Birrogate

Jag tycker det är fantastiskt hur massmedias egna lilla tourettesbäbis, Marcus Birro, gång på gång lyckas riva ner löpsedlar och huvudnyheter bara för att han råkar befinna sig i ett skov. Jag blir både imponerad, äcklad och trött. Det är smått fascinerande att han faktiskt får komma till tals alls.

Jag vet inte riktigt vad jag förväntas känna när jag ser Birros ömsom allvarliga, ömsom ynkliga uppsyn i någon av de stora tidningarnas "nyheter". Det spontana är såklart hat. Han är gränslöshetens okrönte konung, med ett storhetsvansinne större än månens skuggsida. Han är prinsen av pinsamheter, med en direktkopplad pipeline mellan sina egna tårkanaler och kvällstidningarnas tryckpressar. Men när man som Birro uppenbarligen är helt oförmögen att tygla sin inneboende dåres delirium, när man inte klarar av att sköta hygienen i sin hjärnbark. Då måste samhället träda in och erbjuda vård istället för att straffa. Han är verkligen ett offer. För sig själv. Jag är besviken på hur alla ansvariga utgivare låter Birro komma till tals vind för våg. Det är omdömeslöst och kommer ingen till gagn.

Det är något väldigt deprimerande över Birros sätt att sticka ut hakan. De flesta som dundrar på och lever jävel i massmedias krönikespalter brukar förstå att det innebär att man får stå till svars för sina ord. Men inte Birro inte. Han vill sticka ut sin lilla haka och raljera fritt om män från öst, abortfrågor och andras författarskap. Med sin verbala förmåga agerar han översittare och dömer hårt, baserat på sin egen lilla verklighetsuppfattning, men så fort skiten träffar fläkten och regnar tillbaka ner över honom, hissar han segel och ger sig ut på löpsedelshavet under martyrflagg. Då är det synd om honom. Då har han haft det motigt hela livet. Då är det "tackas tackas lille Bijjo".

I dagarna blev det så dags igen i och med den smetiga historien när Birro outtande sina partiledardrömmar. Jag vet inte men jag tror att det är hans uppenbara obegåvning som gör mig ledsen i ögat. Tycka vad man vill om TV4:s krishantering, men det borde väl ändå vara standard 1A-kunskaper som journalist, att man inte både kan vara vara programledare i ett objektivt samhällsprogram OCH partiledare för KD samtidigt. Även om Kvällsöppet bara är ett stort skämt i sin kategori och KD likaså. Birro kan helt enkelt inte säga pass när det dyker upp en lucka i mediebruset. Han måste ta den till vilket pris som helst. Friskt vågat... och om inte annat är det bara att hoppa i Batistinikostymen, busa till frisyren, ringa några Malou von Sivers och titta riktigt djupt och lesset in i pressbildskameran. Så är saken biff. Igen.

Det jag har allra svårast för är att han inte drar sig en sekund för att dra in hela familjen när han geggat ner sig.

Personligen tycker jag att han borde vidhållit sina planer på att kandidera för ett parti som med största sannolikhet åker ut på bänken i nästa val. Det hade varit en vackert ovärdig sorti och det hade passat honom bättre. Å andra sidan skulle det vara mig nästan övermäktigt att tvingas se honom lipa ut som historiens mest missförstådde kristdemokrat. Det skulle bara vara för mycket.

31 kommentarer:

Cinderalley sa...

Skriver under pa varje ord. Hade jag haft tid och ork att slosa pa Birro hade jag kommit fram till exakt samma slutsatser (om an inte lika valformulerade).

Anonym sa...

Jag har bara skrattat åt denna idiotiska historia. Att Birro på fullaste allvar trott sig vara kapabel att leda ett svenskt riksdagsparti, som dessutom sitter i regeringen! Tänk er Reinfeldt, Lööf, Björklund och Birro tillsammans som landets ledare... Inte konstigt att TV4 sparkar denne storhetsvansinnige idiot och pajas.

Anne sa...

Det värsta är - har jag konstaterat efter att ha läst Aftonbladets intervju med Birro om vad han skulle ha gjort som KD-ledare - att han gjort det hela till ingen nytta alls. Han ville alltså kandidera med agendan att göra KD MER homovänligt. Oj vad många röster han hade fått av tokstollarna som försöker manövrera ut Hägglund för att han gidkände samkönade äktenskap.
Alltså, hur tänker karln? Antagligen inte alls, vid närmare eftertanke.

Anonym sa...

Ja, herregud. Stackars Birro. Han borde verkligen få besöksförbud hos media. För sitt eget bästa. /Bellaciao

Den där Andreas sa...

Väl rutet som alltid.

Gorgon Zola sa...

http://notflipmo.se/birrogeneratorn/

Fabbe sa...

Jag håller med, som oftast men nu var du ute på liiiite väl tunn is när du skriver;

"Med sin verbala förmåga agerar han översittare och dömer hårt, baserat på sin egen lilla verklighetsuppfattning"

Är det inte exakt det du gör själv nu när du skriver om Birro?

Kapybaran sa...

spiken på't, Mike.
Så jävla bra formulerat och jag håller med dig in i minsta kommatering.

Det sorgligaste är att han kan skriva briljanta texter, men det försvinner tyvärr i allt "åh, vad det är synd om mig nu stänger jag m in blogg/flyttar till Italien/gråter ut på aftonbladet/...".

mikebike sa...

Cinderalley: Jodå det hade du allt.

anonym: nej det är en helt ny typ av storhetsvansinne. så obehagligt att jag nästan gillar't lite.

Anne: ja jag läste det. herregud. han försöker rädda sin fail med ett litet poulismförsök.

bellaciao: verkligen.

andreas: :)

gorgon zola: hahaha den är kul.

Fabbe: jo på sätt och vis. skillnaden är väl att jag inte har en maktposition i form av en arena i bred media utan en högst privat och liten skiten blogg.

Kapybaran: hela hans person förstör hans författarskap.

Fröken Salt sa...

Håller med din sågning av Birro helt, men det är en sak i denna historia som stör mig. Det här med objektivitet. Att det anses finna objektiva tv-program, och objektiva journalister/mediepersoner. Så som våra hjärnor funkar är det omöjligt att förhålla oss objektiva, vi måste kategorisera, tycka och döma för att kunna sålla i bruset. Mycket bättre att mediepersoner öppet redovisar vad de tycker och inte låtsas kunna ta på sig en professionell objektivitetsrock, för det är bara hyckleri. Sen, hur kunde TV4 missa var Birro står politiskt, har de inte läst hans Expressen-krönikor? Larvigt resonemang av TV4, men skönt att slippa Birro i tv.

Petra sa...

Birro - Sveriges mest missförstådda man. Enligt honom själv alltså. Jag orkar inte se hur han lipar ut i media för allt och ingenting. Han är värre än Kicki Danielsson på den punkten. Kicki har iaf någon form av folkkärhet bakom sig, mer än vad Birro kan säga sig ha.

Jismark sa...

Herregud vad bra du skriver!

Spader Ess sa...

Hade dock varit intressant att se hur han skulle ha löst sin kandidatur till KD-ledare, då det normala förfarandet brukar vara att man odlas upp inom partiet tills man förhoppningsvis har tillräckligt med mandat bakom sig för att kunna äntra tronen.

Fast, vad vet jag, jag har ju aldrig varit i närheten av KD själv. Han kanske har slitit hund vid valstugorna och jobbat i det fördolda (Birro? Aldrig! :-))inom partiet de senaste 20 åren...

adde sa...

Det där var ord och inga visor. Ett sant nöje att läsa!

Och vad gäller Birro tror jag att det är lite som att han är dömd att resten av sitt liv spela basket i NBA.

Fifi sa...

Klockrent!

N som i Norrland sa...

Tack för att du skrev detta, det ingen riktigt vågar skriva. Förundras över hur många som faktiskt tycker synd om honom. Det finns något sorgligt över människor som tar varje tillfälle i akt att klä på sig offerdräkten. Hos Birro verkar den dräkten alltid hänga nystruken i garderoben, redo att plockas fram när tillfälle ges.

Tacritan sa...

Inget med inlägget att göra men jag tror du kommer uppskatta det ändå.

http://gd.se/noje/musik/1.3968829-jimmy-startar-om-pa-ny-kula

elvis sa...

Word, word och WORD!

Colombialiv sa...

Jamen precis så.

http://nojesguiden.se/blogs/tobias-bostrom/birrometern

Robban sa...

För världen, Birro och framförallt hans familj.

http://boingboing.net/wp-content/uploads/2011/10/201110051227.jpg

Anonym sa...

Jag tycker också att han är pinsamheten själv. Ett liiiiitet plus för honom är att han faktiskt tänker själv, även om resultaten av denna process *ähum* varierar. Men jag fattar inte, vadå KD-ledare? Det är väl ungefär som att han skulle ha kommit på att kandidera som kung (apropå en annan riktigt pinsam individ).

(Hittade just tillbaka till din blogg Mike, den håller fortfarande förvånansvärt hög klass.)

Spader Ess sa...

Men det där med att han är så snabb på att dra på sig offerdräkten är säkert något Katolskt "Mea Culpa" syndrom.

Så har vi det där med hans älskade Italienska fotboll. Finns det någon annan nation som filmar mer på planen än dom?

Kanske helt enkelt är så att det är den Italienska folksjälen som tränger fram. Det är ju synd om Berlusconi med, stackarn får ju inte häradsbetäcka som han vill alls nuförtiden....

Nonsensakuten sa...

Läser Bloggfrossa medan jag tuggar på lite knaperstekt bacon. Ville mest ha det sagt...

Anonym sa...

Apropå Berlusconi, jag har alltid upplevt Marcus Birro som en slags Lövgärdets Berlusconi... Eller Kungsladugårds Mussolini...

Anonym sa...

Birro kan väl ta över efter Berlusconi?

Det vore ju en rejäl förbättring, inte minst i Sverige...

-Luca

Anonym sa...

en kompis facebjälkstatus häromdan:

"drömde att markus birro fick nobelpriset i litteratur och att gert fylking inte skrek äntligen"

hehe

Alexander sa...

Håller med varje ord.

Man skulle nästan kunna säga att han är lite som du. Fast framgångsrik.

Eller?

mikebike sa...

Alexander: Ser inte den slående likheten.

miss universum sa...

hahaha... bra skrivet!

han är verkligen gräslig och ger mig nässelutslag. o lurar mig genom att jag lyckas förtränga att han existerar och då, då kommer det minsann alltid nåt utspel i stil med det senaste om partiledarrollen. suck.

miss universum sa...

en sak till: den där "det är jag ensam mot världen, ingen tycker om mig, ingen vill ha mig"-attityden som får mig att kräkas. urk. väx upp!

Anonym sa...

Du är så klockren och har rätt i varje ord. För mig är du GUD!