torsdag, maj 28, 2009

Redogörelse av begreppsförvirring

Det har uppstått en del frågor efter att jag i förra inlägget använde ett av mina favorituttryck, finsk stämning, för att beskriva en väldigt speciell känsla. En känsla som lätt kan misstas för pinsam tystnad eller. Det påminner mycket om det man vanligen relaterar till som "dålig" stämning eftersom flera beståndsdelar är identiska. Den finska stämningen är dock mycket värre än så.

Det lär tvistas om uttryckets etymologi, men min egen fria tolkning är att det härrör ett tungt svårmod som många svenskar läser in i sina östgrannars lynne. Det är gissningsvis en kombination av uppfattad butterhet i den ugriska språkmelodin, kulturkrock och den egna underlägsenheten när det kommer till spritintag som gjort att en "fördom" och finnars lynne odlats fram. Ungefär som den "myt" att finnar har en medfödd fäbless för knivar.

Jag bad dock min mycket skånska vän och kollega Mats (som förövrigt är den som introducerade mig för det enligt mig smått geniala uttrycket) redogöra för uttryckets betydelse. Det har han nu gjort på ett mycket föredömligt och pedagogiskt sätt.

Läs Mats snabbguide till "Finsk stämning" här >>

15 kommentarer:

adde sa...

"G som inte varit i lokalen kan drabbas av finsk stämning genom att gå in i ett rum där finsk stämning nyss uppkommit."Ha ha haaaaa, den finska stämningen hänger kvar som dålig lukt efter en smygis.

mikebike sa...

adde: precis :)

flyga sa...

Jag tror att uttrycket foddes i en bastu. Nar de nakna gubbarna sitter och svettas bland bjorkris och vodkaandedrakt. Da kan det bli lite finsk stammning.

mikebike sa...

flyga: jag tror inte det uppstod i finland.

Anonym sa...

Jag och kollega B tog en fika med vår uppsagde kollega C i personalrummet. Jag och B avvek från platsen samtidigt och lämnade C ensam med sitt apsvett till automatkaffe. I dörren mötte vi chefen. Undrar vad de pratade om.
Jag tror att det uppstod finsk stämning deluxe.
Vi skulle nog ha gått tillbaka och satt oss med C, även om det hade sett lite konstigt ut. Både C och chefen hade nog uppskattat det.

Yours truly,
Fletch

Lauren sa...

För att kunna uppleva äkta finsk stämning så bör man tillbringa en söndag em på restaurang Ada's på Hisingen..... :S

mikebike sa...

fletch: där ser du modellen fungerar alldeles utmärkt.

lauren: hahaha. shit tack för tipset. Vem vill inte besöka ada's nu?

Dallas the Cat sa...

Haha! Sjukt härlig beskrivning. Jag applåderar dig!

. sa...

Finsk stämning är när man sitter på Orust och lirar poker efter en blöt kväll på "Panget." Man har lagt ungarna i källaren och tror att de sover. Helt sonika börjar "Stickan" gaffla om att Pasi fuskat och fysisk aktivitet i form av vevande armar och en smocka råkar träffa Pasi. DÅ är det finsk stämning.

Fredrik sa...

måste bara bidra med ngt till knivmyten... tillbringar just nu en del tid i Italien, sprang på en italiensk vän som hade en finsk flickvän, i en sen nattdimma frågade jag honom om hans "finska" hade en kniv, varpå han lite frågande, men uppriktigt svarade.. "yes she has, end she also is very proud of it"

hepp

Joline sa...

Undra om finnarna har ett uttryck som heter "svensk stämning" och undra isåfall vad det har för innebörd..

Daniel sa...

Å vi finnar tycker att alla svenska män är bögar! ;)

Sen knivar, bastu å kosken... å tycker sverige är ett schlager-mini-american land där utseendefixering tagit rot. ´Å blondiner la Gynning, Blondinbella och Silverstedt är svenska föredömen

Det är finsk om svensk stämning!

Joline sa...

Tack Daniel för klargörandet. Nu kan jag sova gott om nätterna. ;-)

Jag har alltid uppskattat finnarna för deras (er?) helt okonstlade äkthet. Retuschering existerar knappt ens i de finska "skönhetsmagasinen". Så oförstört och fint på nåt vis.

lorenzo sa...

@Joline: Så oförstört och finskt på nåt vis.

LaMatti sa...

Om man som finsk man i bastun mäter de andras lemmar med blicken, lyfter blicken uppåt och möts av ett nöjt leende och en lätt flörtande blinkning.

Svensk stämning.