onsdag, november 12, 2008

Juniorettes nya insikt

På väg till dagis imorse delade jag och Juniorette spårvagn med ett fullödigt missbrukarpar i morse bestående av en vattenkammad Christer Pettersson-lookie och ett kvinnligt dito i stentvättad jeansjacka av baggy modell med resår i muddar och midja. Båda dundrade in i vagnen och navigerade sig fram till dubbelsätet tvärs över gången, på samma sätt jag misstänker att det ser ut när någon blir inkastade i en snutpikét.

Paret stank gammal fylla och anisktsuttrycken vittnade om att det inte bara var sprit som varit med och plöjt i tandraderna. De skränade och skrek med rådistade röster. Det lät som att de försökte sig på en seriös a capellaversion av AC/DC:s Thunderstruck men egentligen var det bara en dispyt där han anklagade henne för att inte kunna passa tider och vara dålig på att ta ansvar. Cynikern i mig undrade vad de egentligen hade avtalat för viktigt tid före kl 08.00 och om det inte var lite stora krav att som räv ställa på sin rävhona. Samtidigt var det lite fint.

Juniorette tittade glosögt på paret och jag kände hur paniken rusade upp inom mig. Dels för att det vanligtvis räcker med att svepa med blicken förbi en alkis för att etablera ofrivillig kontakt, dels för att jag vet vad som komma skall när Juniorette väl börjat fundera kring något. Utredning!

Jag har hittills haft den stora förmånen att slippa nästan alla jobbiga situationer av den typen. Istället har min kära flickvän mången gång fått utstå den skam och förnedring det innebär när Juniorette väl vill ha en förklaring till diverse attribut hos människor omkring henne. Det kan röra allt från hudfärg och utseende till olika handikapp eller ett beteende som bryter mot gängse samhällsnormer. Frånvaron av förståelsen för ordet diskret brukar bli plågsamt närvarande just då.

Hur som helst så försökte jag med alla medel att få Juniorette att titta ut genom fönstret istället. Inget hjälpte. Hon var begeistrad. Och tro fan det jag hade med velat frossa i deras show om jag visste att det inte var förenat med dödligt stor risk att fånga deras intressse. De gestikulerade yvigt och betonade varje ord med en intensitet som hos ett överagerande amatörskeådespelarpar som kör sitt rep med livet som insats. Än så länge hade de inte sett att en liten unge satt och hade glofest en meter ifrån dem, men jag visste att det handlade om sekunder.

"Pappa!"
"Ja, vad ska ni göra på dagis idag då"
"Pappa ... varför pratar dom så högt?"
"Titta på hunden där ute"
"Varför har hon så konstig mun?"

Juniorette sträckte ut armen och började peka. Min hjärna pulserade och jag kände hur en hjärnblödning annalkades. Jag fick tunghäfta. Alkisparet tystnade och riktade sin uppmärksamhet mot oss istället. Vi skulle av på nästa hållplats men jag kände mig mer än redo att rycka i nödbromsen och vräka mig ut och lämna ungjäveln. De tittade. Jag tittade. Alla tittade. Jag kom inte på något att säga och samtidigt vet jag att Juniorette snart kommer utlösa den där hjärnblödningen med ännu en fråga.

"Alla är olika va?"

Phew!! Helt otippat och med hård innötning från alla vuxna i hennes omgivning har hon alltså fattat. Alla människor ser olika ut. Inget mer med det. Situationen var fortfarande konstig men hon räddade den själv. Allt jag behövde var att bekräfta.

"Ja"

31 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande!

Anders

Anonym sa...

Åh. Underbart skrivet!

Anonym sa...

Hehe. Tjatet har gett belöning :)

Hanna sa...

Underbart!

Madelen sa...

Lovely!! Du är kingen som vanligt!!

The Bride sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
The Bride sa...

Super sött!! Hon har ju redan förstått något av det svåraste en människa kan lära sig!

10 resor sa...

Haha, fy fan va fint! Ser det framför mig...

Anonym sa...

Fantastiskt. Bra skrivet, Mikael. Fick en tår i ögat faktiskt. Stort att vara förälder.

mikebike sa...

anders: javisst var det. jag var stum av förundran.

tusensanningar: tackar så hjärtligt.

milla: ja verkligen. man blir lite mallig då.

hanna: tack hörru.

madelen: hahaha... som vanligt. tack så mycket iaf.

the bride: ja, hoppas det håller i sig. jag blev alldeles stolt.

c: ja till och med rävparet verkade mållösa.

kissbyxan: tack tack. verkligen stort att vara förälder. men varför i helvete har du länkat in knullkontakt i ditt alias?

Anonym sa...

Smart unge. Vem brås hon på? ;)

mikebike sa...

petra: smartheten måste ju nästan komma från mig tycker jag ;)

ulrika sa...

Så, tur, tur , tur, nästa gång kanske du har du den tandlösa flåsandes, ifrågasättandes nära,för nära. Köp Mp3 till junioretta med Lilla Sjöjungfrn eller what so ever =)

Anonym sa...

Fan va sött! Du får pappamedaljen den här veckan.

Anonym sa...

Vad bra din tjejs blogg är!

http://tougher-than-the-rest.blogspot.com/2008/10/mytologier.html

Anonym sa...

Strålande Mikey. Min bror, som bor i Majorna, brukar rapportera om täckjackemaffian eller just de pösiga stentvättade jeansjackorna med resår och hur de under varma sommardagar på spårvagnen brukar yla några sekunder innan de slocknar. Alla är olika. Jag måste drilla mina juniors lite bättre.

Anonym sa...

Ha ha, vilken härlig liten tösabit till dotra du har!

Kerstin sa...

Åh, vad klok...

Anonym sa...

Hmmm...det där med vem smarheten kommer från tål att diskuteras. Jag skulle tro att det kommer från mig.

Juniorettes mamma

Anonym sa...

"Frånvaron av förståelsen för ordet diskret brukar bli plågsamt närvarande just då."
Så väl beskrivet!

/adde

Anonym sa...

Haha underbart & SMART! :)

Anonym sa...

Äh, det var bara ett lite okynnesinfall för att sätta dit folk som spontanklickar på länkar utan att titta var de leder.

Anonym sa...

kissbyxan: sätta dit folk? du kanske skulle blivit polis istället för en misslyckad dörrvakt?

Anonym sa...

Underbart skrivet Mike.

Anonym sa...

Vilken underbar unge! Precis så ska jag säga till mina egna framtida barn. Alla är olika! Helt klockrent! :-)

Cliff Hanger sa...

Off topic, men jag tycker att du borde få reda på att DU kan vinna ett hembesök av Stefan Holm! :-)

http://stockholm.city.se/nyheter/2008/11/10/Lys_upp_stan___vinn_besok_av_Stefan_Holm/

Cliff Hanger sa...

Har du läst om "I naparapatens grepp förresten"?

Anonym sa...

Tjena MikeBike!

Kan du inte dra ett inlägg över hur du är förbannad över det faktum att Martin Rolinski är ledsen för att han inte kan köpa ett privat jetplan när att han plinkar lite discopop ihop med Alex Bard?

Svante

Anonym sa...

Åh, hon är verkligen en stjärna! Det har hänt mkt sen "pippi"-ordet va på tapeten ;) Hoppas allt är bra annars! Kram H

Little Miss Splendid sa...

Fick deja vu när jag läste detta.

Anonym sa...

På måndag blir det andra bullar. Då ska jag ge S stoff för framtida samtal på vagnen. Den här banan som jag slagit in på där jag enbart lär ut skräp till lilla fröken kommer att fortsätta. Och lita på att det kommer att gå undan... Spänn fast dig!