onsdag, juni 14, 2006

Ljuvligt

Jag har sökt så länge men nu har jag funnit. Mitt favoritord. Det är så enkelt, så fint och har alltid funnits där - men jag har inte fattat. Förrän nu.

Ljuvligt är ordet. Jag älskar ordet ljuvligt. Jag vill inte slösa med det men kan inte låta bli. kanske är det stavelsen "ljuv" som är det magiska. Jag gillar ordet ljuv för att inte tala om ordet bitterljuvt. Men bäst av allt är ljuvligt.

Det är skönt att säga, skönt att höra och skönt att känna. Ljuvligt!

Min beslutsångest har varit stor i frågan. Det är den ofta. Alltid. Jag menar jag är ju för fan killen som får ett nervöst sammanbrot varje gång jag ska välja lunch, som står och väljer ost i mejeriavdelningen till jag blir förkyld, blir tvungen att beställa hämtpizza till videobutiken när jag ska hyra film. Jag är killen som får svettpärlor i pannan så fort han hör anförandet "vilken vill du..."

När någon frågar mig vilket som är mitt favoritord så låser jag mig. Jag vill så gärna komma upp med det på rak arm. Men jag har inte vetat. Jag ville nog att det skulle vara lite svårt. Ett sånt där som inta alla förstår. Töntigt och pretentiöst. Sån är inte jag. Iallafall inte pretentiös.

Nu vet jag bättre. Jag har mitt ord. Ljuvligt. Det är så enkelt, så vackert...

Rättigenom ljuvligt!

38 kommentarer:

Peppe sa...

Jag vet. Jag lider också av konstant beslutsångest. Men om jag måste välja ord tar jag faktiskt "bitterljuv", det är lite sorgligt och samtidigt så fint.

Anonym sa...

Då får jag tipsa om www.ljuv.com då ;)

Anonym sa...

Brukar bli så hånad för min beslutsångest. Men..se..jag är ju inte ensam om att besitta denna egenskap. Att det ska va så svårt att bestämma sig!? Innan jag har beställt mat på restaurangen är mitt sällskap nästan på efterrätten...typ.

Anonym sa...

Kom å tänka mig på ett ord som folk ofta säger fel på som jag retar mig på det är intervju...som man då och då hör uttalas "interjuv"...

Blir en käkis med ovansidan handen för nästa individ jag hör uttala det ordet fel..

Anonym sa...

vilket är ditt värsta då? jag vet mitt.. hihi "bröl" är ordet. Det värsta alltså.. *krama*

Tankevågor sa...

Mitt ord är ....juninätter.

Anonym sa...

aa ljuvligt... det ligger gott i munnen.

Måste bara berömma dina skrivar talanger, du kan skriva om absolut ingenting och ändå få det läsvärt.

Stefan sa...

du vet att jag har paxat för hemul i alla dess former...

ljuvilt är fint men inte på ett hemult vis...snarare lite ohemult över det hela..

fuck nu kommer folk till din sida om de googlar på hemul oxå

Anonym sa...

Det är allt ett riktigt vackert ord. Och bitterljuv sitter fint det med. Nästan lika fint som vm-mustaschen. Och då syftar jag inte på ORDET vm-mustach

Anonym sa...

Jag tycker det ska "höras" vad orden betyder för att de ska platsa på favoritordlistan. Till exempel gaffel, smaka på det GAFFEL

/sara

ps även läskeblask och geggamojja är bra exempel ds

Nemo sa...

Det är goda ord som singlar ner i commentsfältet. "Ljuvligt" ...där har du allt hittat en värdig topplacering. Tror t o m att jag såg ngn jätteundersökning som Fredrik Lindström gjorde. "Sommaräng" stod högt i kurs vet jag.

Av någon outredd anledning håller jag "medelhavsnatt" mycket högt, samt Tältsiluett ....såvida det inte är Åke från Åstol med köttkroken som siluetterar (säjer man så?)

jennypenny sa...

Åh, jag blir avundsjuk, jag vill oxå ha ett favoritord. Jag har bara ord som jag använder för ofta fast jag inte gillar dem. "OK" är ett av dem. För hur mycket är det egentligen som bara är "ok"?

Ha en ljuvlig afton!

Anonym sa...

Gratis. Sug på den. Underbart ord.

///DeVille

Anonym sa...

Här har du en av dina doldisar till läsare, tar modet till mig och slänger in ett gott ord/uttryck: "Fullt ut". Används för jämnan i min vardag..man ska alltid göra allt "fullt ut"..inget dassande!
Dass, också ett bra ord i många sammanhang.
Tack för mig!

Fru Hallonbåt sa...

Haha... jag brukar kalla min sambo för "Ljuvligheternas Konung" smaka på den du!

Frimodig och förtröstan är fina ord.

mikebike sa...

oj här har jag att svara på... kul.

peppe: javisst är bitterljuvt fint. det stod ju mellan det och ljuvligt men jag valde det sista för att det ligger så rätt.

catarina: det måste jag kolla up. gör det strax.

anette: det är förjävligt... de där beslutssnabba personerna. de ska alltid håna oss beslutsångestiga. samma med ståkissanra mot sittkissarna. facism!

sven: hahaha ja disciplinera dem!

nellie: bröl, ja det är fult. bukfylla gillar jag inte. men värsta... får noh funta på det. men säg bukfylla sålänge

londongirl: ja det är väldigt vackert. dock så får du ju inte användninge för det så ofta. eller ja nu är det ju högsäsong på det ordet... men annars. du får ta två ord;)

skena: tack, kul att du tycker det. skriva är viktigt för mig.

stefan: hemul kan bli ditt men ohemul vet du att jag gillar mycket också;)

sofia: visst är det så. ja mustaschen ja... den lever om på min överläpp. jag matar den med folköl för jag har hört att det är bra för tillväxten;)

saram: haha ja fan gaffel är ju ett bra ord... hahaha.. läskeblask. damn, det är ett bra kalleankaord. trolldeg är också bra.

nemo: siluetterar hahaha ja jag vettefan. men visst är tältsiluett bra. något smalt. du får ta tre! ;)

jennypenny: sök och du ska finna. alla har ett favoritord. det gäller bara att låter det komma till DIG... funkar inte riktigt att jag a det;) jag känner igen det där med att använda för ofta. det gör jag med.

deville: hmm, gratis.. jag får snyltarvibbar av det. vet inte varför... ungefär som med lagom... fast jag har börjat gilla lagom. det är så unikt för vårt språk.

mikebike sa...

koolanna: välkommen ut i ljuset. vad kul. haha ja "fullt ut"... som i att leva fullt ut. som många drömemr om men de flesta inte gör.

fru hallonbåt: ja gud vilket epitet. det hade man ju kunnat leva med.

frimod äger hjältyestatus och förtröstan är vackert. vilket bra språk svenska är ändå (om man hottar det lite ibland). får oförtjänt dålig kritik;)

Anonym sa...

Midsommarnattsdröm.

Anonym sa...

tack o bock!
välkommen på 100dagars kalas.
blir inget med tuggmotstånd dock samt dåligt med naket, du vet old people.. but hey?!

Anonym sa...

Fasiken vilken rolig blogg du har! Jag är egentligen inte så mycket för bloggar men ditt inlägg om "Netto" sätter huvudet på spiken. Jag skrattar fortfarande och får livlust av bara den!

Anders

Anonym sa...

Hi hi.. mike du e ju som jag.. Sambon skickar inte mig till videobutiken längre.. För jag ringer bara hem tusen ggr därifrån o frågar vad vi ska ha, den eller den andra, skräckis eller kärlek.. O kläder ska vi inte tala om, o då speciellt skor... Sambon beställer mat åt mig på pizzerian om det tar mer än fem minuter för att bestämma mig..

Favvisord? Just nu.. Tjänstledighet... Tål att sägas minst tio ggr på varje arbetspass..
Annars tycker jag om "tjockisen"

Nemo sa...

Mike: Tre var det... här kommer nog min etta i alla fall; sinnesro - ett inte helt oväntat utfall från mig. "dotterlycka" ligger väl till hands oxå...nu blev det visst fyra.

Vi på Kantarellen sa...

Det är sådana som du som gör att det bildas kö vid vår kyldisk. "Ska vi ha cheesecake eller kladdkaka eller hallonpaj eller.....

Jag brukar föreslå "tapas".

Annars gillar jag ordet "bumble-bee"

Anonym sa...

Appropå inget, diggar du inte fotboll eller sport i övrigt?

Världens största event alla kategorier kommenteras högst sparsamt...

Anonym sa...

Det här var svårt, jag har alltid gillat ordet "kvinna", det låter rejält på nå´t vis, men det är ändå rätt hårt. "Maskros" är också fint, mest för att jag tycker synd om dom, jag menar, ingen plockar en maskros till sin vän, den står där den står tills den dör som en av våra stora poeter en gång sa.

Jag tror ändå att underskön får bli mitt bästa ord, DET gillar jag.

Jag gillar INTE ord som storkok, läderhud, tennisarm, skithuspapper, noppa och groggvirke, men det är ju en helt annan sak...

mikebike sa...

cornelia: ja midsommarnattsdröm är fint. innehåller tre ord som ger väldigt god känsla. sommar, natt ochg dröm... klart det blir ett toppenord;)

födelsedagsbarnet: jag har ju sagt grattis.

anders: hahaha kul att du gick igång på nettoinlägget. livlust. fan vilken komplimang.

nemo: där satt den hörru.

mamselamsen: nä kö klarar jag inte av då cirkulerarar jag. pressen blir ohållbar ifall det kloggas till vid frysdisken... brrr.

bumble bee... åh, du är såinternationell mamsen;)

da bomb: njae, im not one of those jocks. men visst kollar jag vm. tycker tillochmed att det är rätt kul. men kommentera sverigematchen... jag vet inte... tycker du inte att tillräckligt många gör det ändå? men vi får väl se hur de sköter sig ikväll.

jaaan: fan en sådan romantiker det döljer sig i dig... maskrosen jag... maskrosbarn är fint. och underskön. bra val

Anonym sa...

Ljuvligt och beautiful..mmm ligger högt på skalan..

Heléne sa...

Måste kommentera fastän jag inte vet vem du är eller någonting...
Mitt farvorit ord är "ingenting". Så vacket, mukt och liksom rullar av tungan... ingenting.

Anonym sa...

my favourite word in the world is Loovley!
Bisoue Ullis

Palsson sa...

kom precis på mitt favoritord. mina favoritord kanske för det är 2. men dom är nog väldigt tillfälliga och ändras nog. min tjej (aussie) säger alltid
nånting eller nånstans. det är 2 ord hon tycker jag använder mycket när jag pratar svenska.
jag: -"what are you thinking about?"
hon: -"nånting".
eller
-"shut up, nånstans!" den kan jag få höra ganska ofta faktiskt. trots att hon säger åt mig att hålla käften så blir det så gulligt på nåt sätt.

favoritord...men ändras nog när hon lär sig mer svenska.

Andreas sa...

Alltså, vadå svårt att bestämma sig?

Jag bestämmer mig helt enkelt för att inte bestämma mig. Alltså har jag bestämt mig och har följdaktligen inte alls svårt att bestämma mig.

Eller?

Anonym sa...

Jag har en kompis som använder ljuvligt väldigt mycket. Och det är faktiskt helt ljuvligt! Hon säger tillexempel ljuvlig om människor "han är helt ljuvlig" och någon hon tycker är extra bra och trevlig. Det är ett skitbra ord helt enkelt! Och man ska inte snåla på sina favoritord, fast inte slösa heller då blir de inte längre så speciella.

Anonym sa...

emmasvarld.webblogg.se

Blancaflor sa...

DNs läsare röstade fram Sommarvind till det populäraste svenska ordet (naturromantiker som vi är). Drottning Silvias favoritord (läste jag) är Ingenting eftersom det har sa fin klang.

Jag gillar manga ord som tex Vemod och Sommarnatt. Men en klar favorit är Gryningsräd!

mikebike sa...

bibbsan: ja helrätt.

helene: då är det du och drottning silvia då. se blancas kommentar.

andreas: du är så klurig;)

emma: ja det är det jag menar. använda det till sånt man verkligen vill höja.

blanca: hmm... vemod är ett underbart ord. men gryningsräd... vilka cowboyfilmsvibbar jag får... ljuvligt;)

Anonym sa...

Det fulaste ordet måste vara smegma. Eeeew.
/ Th

anna k. sa...

Ännu ett bevis på att du är min hedersmedborgare; i allt jag skriver finns två ord med; ljuvligt och underbart!

Det är därför det är så underbart och ljuvligt med Mike the Bike!

Anonym sa...

Varandra. Eller bedspreads. Jag har inte bestämt mig.

Det lutar mot varandra.