söndag, augusti 19, 2012

Fågelkvinnan

Vid lunch igår köpte vi varsin lyxsushi och stack ner till Röda sten. Vi satte oss på bryggan och packade upp. fiffande med sojan och wasabin, tog fram misosoppan och skulle just hugga in, när jag i ögonvrån ser hur en äldre herre i kortbyxor och komfortsandaler stegar fram och ställer sig tre meter bakom Josefine. Han går lustigt. Lite som en miljöskadad revyartist. Det är väl klart att vi ska få en dåre till lunchsällskap, hinner jag tänka. Sedan tar han fram ett paket cigg, knackar ut en, tänder den och drar ett djupt bloss. Det sätter honom ur karaktär och får honom att verka nästan normal.

Då kommer hans fru in i bilden. Till skillnad från mannen verkar hon rent visuellt vara en vanlig tant. De är ett par som tagit sig ner till röda sten precis som oss. Jag slappnar av och dricker lite miso. Sedan tar jag en maki med lax, lite syrad purjo och sedan har det äldre paret seglat ut ur mitt medvetande. Jag kommenterar för Josefine att jag inte förstår varför alla sushiställen envisas med den där lilla vidriga omelettskivan. Den ser lessen ut och smakar badsvamp. Hon höll med. Det är omeletten som solkar ner en sushitallrik.

Plötsligt lägger jag märke till att det börjar samlas fåglar av olika slag på bryggan bredvid oss. Mycket fåglar. Det är ankor, måsar, trutar, kråkor, skator duvor och en massa andra bösfåglar. Jag känner stressen. En mås flyger på låg höjd förbi, mindre än en armlängd från mitt ansikte, och passar på att slappna av i ringmuskulaturen så att en lös sörja dumpas och landar framför mina fötter. Jag vill spy. Vår utomhuslunch som var så trevlig bara sekunder tidigare har förvandlats till ett inferno. Vad i helvete är det som händer. Jag vänder mig om och möts då av en syn där revymannens kärringjävel står och smular sönder en jävla vetebulle. Totalt kaos råder. Hon har öppnat porten vägen till fjädervärldens Eldorado. Kvinnan skrattar lyckligt medan hon silar smulorna som om det vore guldpulver mellan sina fingrar. Fåglarna blir alldeles tokiga. De flockas om dem. Och oss. Hon njuter i högan sky. Hon är som fågelkvinnan i Ensam hemma II. Mannen står bara bredvid och småmyser och jag undrar om de är förståndshandikappade eller något, men det tror jag inte. De verkar bara vara så in i helvetet respektlösa. Det brinner i huvudet på mig och  jag utbyter intensivt mörka blickar och tankekraft med Josefine. Jag ser att hon känner samma sak och hatar dem precis lika mycket som jag, men hon lugnas av (erkänner hon senare) att hon riktigt kunde se hur vansinnet härjade inne i skallen på mig, och att det gjorde att hon kunde slappna av och nästan njuta av situationen i stället.

Plötsligt är bullen slut och paret beger sig av skrockande av förtjusning. Det här var dagens höjdpunkt för henne. Mannen snäpper obrytt iväg sin fimp över bryggan och kvar sitter vi med en dålig känsla i kroppen. Tomma och kränkta. Ungefär som tjockisen i Full Metal Jacket måste ha känt efter att hans "kamrater" överraskat honom i sömnen, med att piska skiten ur honom med strumpor de fyllt med hårdtvål.

Utan att överdriva hade vi runt tvåhundra halvskabbiga blandfåglar runt oss. Det krävs ingen fågelfobi för att förstå det obehagliga i det. Man behöver inte heller vara ett uns hypokondrisk för att inse att när bakterierna är stora som sjöfåglar så är pandemirisken nära. Det var bara att packa ihop och dra. Och ventilera allt hat i bilen.

Av alla sätt att få en utomhuslunch förstörd så toppar detta listan. Inte ens en svärm getingar stressar upp mig så. Och då ska gudarna veta att jag kan bli stressad av getingar.

15 kommentarer:

Ron Obvious sa...

Vilken fantastiskt genomtänkt ondska! Jag är lite imponerad.

CJ sa...

Hjälp!
Men, var finns det lyxsushi i Göteborg nu för tiden?

Colombialiv sa...

Å fy fan.

tessan sa...

men vafan! ni kunde ju haft en fågel hänsynslöst knipa laxen från nigirin medan den var på väg in i munnen. jag hade gett mig in i diskussion med idioterna, absolut.

Jonas Paro sa...

Jag lider med dig, men det var den roligaste texten jag läst på ganska så länge :-)

Robbelibobban sa...

Vilka jävla rövmänniskor!

z sa...

Sushi, vem äter sushi i dessa dagar? Eller det lyxiga med den var kanske att den var grön?

http://www.sustainablesushi.net

mikebike sa...

Ron obvious: Javisst är det. Man häpnar.

CJ: såja såja, lyx och lyx. det är ju lite definition. Men om man ställer alla vanliga sushisjapp bredvid varandra så sticker det på karl-johansgatan vid chapmans torg ut lite extra.

Colombia: Mmm. fy fan vad vidrigt.

Tessan: ja, men det är ju i sådana här överrumplande situationer jag är som allra sämst.

Paro: haha inte så mycket lidande att tala om men en jävla irritation :)

Robbelibobban: ja en sån jävla skitstil.

Six sa...

Borde vara skottpengar på fågelmatare. Om de inte håller sig långt ute i skogen.

Johan änna sa...

Haha, måsarjävlar... Det blir alltid lite småmysigt när de kvittrar sådär rabiat.

adde sa...

Mike, om du i framtiden väljer film istället för blogg att ventilera ditt hat ser jag framför mig ett antal Tarantino-scener som exempel på vad det skulle kunna mynna ut i. Våld, ibland välförtjänt, ibland kanske inte lika mycket, men ändå alltid skoningslöst och med en känsla av "där fick den jäveln" hos oss i biofåtöljen.

Marie sa...

Skrattar högt, hittade till din blogg för första gången precis nu å STORT tack för ett riktigt asgarv!

Larsson i Majorna sa...

Ja, Wasabi sushi mitt emot Hemmaplan håller hög klass!

Den toppas endast av Eriksbergs Sushis inside-out-rullar. De ska du testa, Mike! De är som bakelser.

Deras antites är Mariaplans sushi som bara måste bojkottas sen den bytte ägare för nåt drygt år sen.

Man kan ju säga att det fågelmatarparet är i gott sällskap där nere vid Röda Sten, dock. Det verkar vara fågelmatarnas mecka.

Niklas Persson sa...

Du skriver ju helt klart kungligt bra! Jag skrattade först men insåg sen att jag satt och blev förbannad!!

Svennig som jag är hade jag själv bara suttit där och blivit arg. Men där har jag ett trumfkort, min fru som inte är svenne. Som antagligen hade fått gubben och gumman att ALDRIG någonsin våga mata en fågel i hela sitt liv igen!

Jessica sa...

Fågelmatare.

Måste.

Dö.

Alternativet är att man stalkar dem hela vägen hem och bajsar i deras brevlåda. (Alternativt fyller deras brevinkast med medicinskt avfall, vägglöss och Vakttornet.)