fredag, december 23, 2011

Det lackar mot u-stad

Har ni sett julstaden Göteborg i all sin prakt?

Jag måste tillstå att jag verkligen älskar jobbet kommungänget gör kring jul, för att mysa till det här i staden. Hur de gräver djupt i sina budgetfickor för att till vilket pris som helst ge oss medborgare grannt pyntade miljöer och ingjuta en härlig julstämning i oss. Få oss att känna glädje och värme i den mörkaste och gråaste av alla tider på året. För er som har oturen att bo i en annan stad är det förs säkert avundsjuka tankar till en sprakande vackert dekorerad småstad i sann Hallmarkproduktionsanda. Eller kanske mer överdådigt och storvulet som Rockerfeller Center. Men det är fel.

Av någon anledning är julstaden Göteborg ungefär lika mysig som jag föreställer mig att ett Uzbekiskt limboffarkvarter är dagen efter tjugondag Knut.

Låt oss ta Bältesspännarparken som exempel. Göteborgs absoluta centrum. Det är där man kan se fördelen med vår höga kommunalskatt. Det är där man lagt ner själ och hjärta för att skapa en stämningsfull mötesplats för alla. Det är där människor på tillfälligt besök i staden kan ta del av göteborgarnas härliga gemenskap, bli en del av den och ta med sig den varma bjussiga känslan hem. Det gôttaste!

Tack vare en sylvass fotoinsats av min gamle vapendragare Mats kan jag här bjuda på ett litet skrytreportage i bilder. För att ni ska veta vad ni går miste om...

Lunchtid: Anlagd isbana i fontänen (en klassiker) med tillhörande vedgrill för den som råkat ta med egen korv eller bara vill värma händerna ett slag. Allt är omgiven av ett trivsamt juldekorerat kravallstaket. Precis som på Rockerfeller Center minus precis ALLTING.

"God is in the details".  I Göteborg tummar man aldrig på ambitionsnivån utan bryr sig in i minsta detalj för att skapa äkta julemys.

Ett underhållningscenter; komplett med soundsystem, ljus, festivalmattor, scen(?) ...och ett bås för tanten som har hand om tombolan.

I området finns granar uppställda lite här och var för att förstärka känslan av att man är ute i skogen. Därtill en en smäcker papperskorgsramp. Men vad i... ahh, nu fattar jag... Det är ju ändå bara jul så kort tid. Onödigt att frakta bort kontan, byggkärran och de snygga lastpallarna."Vi ställer dem här, det blir bra!".

Och det annars så tråkiga toaletthuset kläs i textilier. Fleecetyg och spännband FTW.

En miniatyrstad i plywood + random lastpall... nice!

...men mitt i all gemytlighet är det viktigt att sända en tanke till de som inte har det lika bra. Här uppmärksammar och hedrar vi dem med ett pampigt uteliggarljus. Canvasen som vi har använt i tio års tid får duga ett år till. Och ett till. Och ett till...

Det fantastiska är att det här obeståndet är helt normalt för oss. Vi har vant in oss. Det har blivit en del av vår vardag och vi ser inte ens hur jävla pissfult allt är. Samtidigt, hade vi rest utomlands och mötts av samma eländiga set up någon annanstans. Då hade vi jämrat oss och medlidsamt tyckt synd om de stackars toppridna invånarna som tvingas insupa julmisären i en slags socialrealistisk Orka Orka-miljö. Så jävla arrogant och naivt på samma gång. Vi går liksom runt och tror att vi har det såhär:

Visst, det är en kuliss, men det är i alla fall en sinnessjukt mycket mer trivsam kuliss är Göteborgs årliga utsmyckning. Eller?

8 kommentarer:

optikerdotter sa...

haha, det där stadsmissionsljuset ser ut som ett gravljus. jag trodde att ni hade allhelgona hela julen!

Johanna sa...

Haha, jag cyklade genom Bästesspännarn för en stund sen och tänkt EXAKT samma sak. Det var så otroligt deppigt.

Wagner sa...

Snällt att du tog dig ända ut till Hisingen för att ta den sista bilden. Hade blivit lite väl glassigt annars.

EnglandsNina sa...

Haha, åh så fint och stämningsfullt! Och ändå saknar jag det. God jul till dig och Josefine och de små!

Raggoparden sa...

Du skämtar? Ser det ut sådär nu?? Det är inte mitt i uppsättningsarbetet, alltså? Som en jävla byggarbetsplats!
Det hade varit sådär hundra gånger bättre om de låtit bli, känns det som.

Åse sa...

Du borde skriva en guidebok om vår goa och gemytliga stad Götet på ditt eget härliga Mikebike sätt som bara du kan göra,en bok som är rak och ärlig och rå i minsta detalj,gärna med go göteborgshumor är och där,detta inlägg bjöd mig på ett riktigt härligt gapskratt inför den stundande helgen,nu känner jag verkligen efter detta skratt att jag kommer överleva julen även detta år,tack för att du finns Mikebike

Frida sa...

Tycker även den galopperande kära kopparmärra på kungsport förtjänar sin plats här. Även om kravallstaketen nog är den enda sanna juldekorationen. För äkta stämning.

Anonym sa...

Haha, trodde aldrig att jag skulle få höra en Orka, orka-referens i mitt liv, att det bara var vi i Ale som minns det!