lördag, oktober 29, 2011

Herr herrgårdsvagn

Idag har vi varit och tittat på bil. Vi har fastnat för Hyundai. Det började med att vi såg en ix35. Den gillar vi båda. Mycket. Sedan började den annalkande 35-åringen i mig att bli lite eggad av tanken på deras nya i40. Problemet är bara att det är en kombi och Josefine hatar kombibilar. HATAR.

ix35

i40

Historiskt sett har jag aldrig gillat kombi men på senare tid har jag lagt märke till en rent av positiv inställning. Det måste vara medelåldern som gör det. Och den här i40:an alltså. Den är rätt schysst måste jag säga. Grym komfort. Miljöklassad. Sjukt bra utrustning redan i grundutförandet och så är den rätt snygg. Ja, fan det har gått så långt alltså. Jag tycker att den är snygg. Lätt den snyggaste kombin på marknaden... brrrr... *gåshud*

Det är två saker som är jobbigt med det. För det första. Bara det faktum att jag måste börja acceptera att jag har har nått en sådan massiv mognadsgrad att jag blivit en herrgårdsvagnskille är en rätt jobbig insikt. Jag har kommit på mig själv vid ett flertal tillfällen med att prata om att lasta grejer och helt (o)naturligt använda ordet praktiskt i argumentationer. Det är en tydlig och mycket moraliskt nedbrytande vattendelare mellan di unga och di gamle. Det känns som att ålderdomen står och skriker mig rakt i ansiktet. "Ge upp nån gång då din lille svennepajas". Jag fattar själv inte hur det gick till, men så är det. Nästa steg är väl att bli fet på riktigt och börja slarva med hygienen. FAN.

Det andra som ställer till problem är att vi officiellt ligger i fejd. Av ren jävla princip vägrar Josefine att erkänna att det finns bra grejer med den. Inte ens att den är miljöklassad och sjukt bränslesnål biter på henne. Hon säger att hon skulle skämmas om hon kom åkande i den. Jag antar att det är så om man gått och blivit kåt på tanken av lite SUV-känsla. Så är det bara. Otroligt frustrerande. Ska vi köra principspelet tänker jag börja hårdpropagera för en Defender eller en stor jävla monster pickup.

Vi är båda rätt tjurskalliga av oss. Samtidigt vill ingen av oss köpa en bil där bara en av oss blir nöjda. Så det kommer troligen det sluta med att vi fortsätter med våra dödspackningar, med två kids, lika många katter, sulky och en massa annan skit och kör runt som familjen Taikon i vår lilla hallonröda räsernissan. Fem år till.

28 kommentarer:

Hanna sa...

Jag tycker faktiskt både praktiskt och snyggt. Älskar att ha gott om plats för packning, aldrig behöva tänka på att packa tight utan bara ösa in.

Smart att köpa ny bil, kommer aldrig mer köpa nån äldre för att slippa nån värdeminskning. Det är alldeles för stressande när de pajar.

Det här kanske känns som en sjukt trist bil men har kört Skoda i fem år och är vansinnigt nöjd. Började med en Fabia kombi men nu har vi en Octavia och jag älskar den.

Slut på superlativ.

Nonsensakuten sa...

Säger som Schyffert: "Är du en vit, heterosexuell man i Sverige kommer du förr eller senare att äga en Volvo". Och det här vet Volvo om, de bara står där inne i butiken och mumlar: "vi väntar..." ;)

SE sa...

Äger man barnvagn är det ok att äga en kombi, det är liksom ens "get out of jail free card". Försöker jag intala mig.

Anonym sa...

Trodde ALDRIG att Hyundai skulle vara ett alternativ men de har verkligen blivit bättre på senare år.

Ix35an kollade jag också på, trevlig bil. Något plastigt intryck i kupén dock.

Blev till slut en Honda CR-V, mycket trevlig bil om än lite gubbig.

P993 sa...

Vad ser du i ix35 som är snyggt? Jag tycker den ser helt oproportionerlig ut.

Däremot är det finns balans i linjerna på 40-modellen. Köp den, DÅ slipper ni skämmas :)

Raggoparden sa...

Ny som i sprillans? Mao, kasta 50 lappar i sjön genom att köra tio meter?
Men det var ju inte att hålla sej t ämnet. Nedre bilen är snygg, den övre ser ut som en förvuxen barnvagn.

Anonym sa...

Vadå HATAR? Känns lite omoget av J (vars blogg jag också följer, slavisk) att inte acceptera att ni nu är i den livsfasen - med ungar och husdjur - som kräver kombibil.
Den går över. Om tjugo år är flickorna utflugna och katterna i katthimlen, då är det fritt fram för fåfängan att styra valet av bil igen.

Håller f.ö. med dig att 40-modellen är riktigt snygg!

Anna sa...

Som hundägare och uppvuxen med hund har jag inte fattat varför man köper sedan? Tycker det är lite pensionär över det på nått sätt, typ för tanter som tycker det är svårt att fickparkera. Varför skulle man köpa en bil där det inte går att fälla sätena och få in ett gäng möbler, eller där bagageutrymmet begränsar hur många par skor man får ta med till sommarstugan? Fattar't inte.

Anonym sa...

Håller med Anna, det är rent av korkat att inte köpa kombi, allrahelst då man köper nytt.

Passa dig för han Kaj när du annonserar ut röda faran sen..

Josefine sa...

Det är alltså ingen större skillnad i storlek på de två bilarna. Ix35:an är inte en sedan.. Och yes jag är omogen. Vill ha en snygg bil. Och jag tycker att 35:an är snygg. Helt hade jag haft en MG. En liten grön tvåsitsig. Men det verkar inte så praktiskt?

Anonym sa...

Äh, kör på och köp en Taro. Ungarna går faktiskt att pressa in i det lilla baksätet och så har ni hela flaket till resten. Spännband = billigare än både 35or och 40or.

Fabbe sa...

Båda är trevliga, men om du har som jag, två småbarn och ska stuva in diverse pryalar i bilen kan du glömma IX35, den har ett bagageutrymme stort som en en flyttkartong. Ta I40 och njut av utrymmena, tro mig, du kommer inte ångra dig en sekund. Ta med "Jossan" till en handlare och ta en titt så får ni se själva.

adde sa...

Ha ha ha, du fångar verkligen dig själv mitt i övergången mellan man och gubbe. Man förfaller långsamt, både fysiskt och mentalt.
Själv stod jag nyligen i valet mellan att acceptera mig själv i en begynnande Lasse Kronér-frisyr eller att raka av alltihop. Det var inte ett så svårt val iofs men ändå. Å andra sidan sitter mössan jävligt bra nu, som med kardborreband.

Medelklassman sa...

Hyundai? Hur fastnade ni för den? Alltså jag är helt för att kombi är the shit när man har barn men den där var tyvärr...inte så tjusig. Själv har jag extremt svårt för estetiken hos asiatiska bilar. Kan inte riktigt förklara varför.

Anonym sa...

Någon är lite för kåt på den där kombin för att få den utan kompensation eller hur?

-Luca

Larsson i Majorna sa...

Glöm nu för guds skull inte att beställa en förmonterad dragkrok till!

Du kommer inte ångra dig. Snart köper ni medelålderssommarstuga, och då vill du ha den där kroken för att frakta allsköns skit, bråte och brädor dit.

Klart ni ska ha en kombi. Annars klan du meddela henne att hon får vika ihop barnvagnen och stuva in den varje gång ni är ute och åker, plus att hon får ta vagnen/bussen hem när (inte om) det blir för trångt där bak.

Anonym sa...

"Vi väntar......."

*gnuggar händerna och vet att Ni kommer hamna i "Hisingens ENDA stolthet" för eller senare*
=))

Johan I Majorna

f.d. Kollegan sa...

Instämmer med Larsson i Majorna: Glöm för fan inte att välja till dragkrok!

Anonym sa...

Alltså , första meningen , " vi har fastnat för Hyundai" , efter det kan du inte hömta upp. Kombi , suv , välj vad du vil det är fortfarande en jäkla Hyundai.

/Dab sa...

Ledsen Mike,
men du får tänka om. Dessutom trodde jag du hade stil och smak. Håller med kommentator här om Hisingens enda stolthet. Kör en V70och tycker den är för liten med ETT barn... Så tänk om och tänk rätt!

joe sa...

För fan Mike. Vad är detta? Rena produktplaceringen. Vad får du i rabatt av Hyundai för detta?

ls sa...

ls: gratulerar på 36-årsdagen!
Angående bilköpet: skippa asiatiska varianter. Köp en lätt beg tysk eller svensk bil istället.

ls sa...

35, skall det vara. Inget annat.

Anonym sa...

Köp inte en ny bil, köp en som är några år och framförallt större, värdeminskningen äter ändå upp alla andra ev vinster såsom bränsleförbrukning eller miljöbilspremier...

Anonym sa...

"trodde jag du hade stil och smak."

"Kör en V70"

Hahahahahahaha!!!

D sa...

Det är bara bönder som har bil.

Patrik S sa...

Jamen vaddå gubbigt? Man ska inte vara så ängslig. Jag brukar säga att jag är en gubbe instängd i en något yngre mans kropp. Jag gillar t.ex. inte musikal. Musikal är en stil som är varken eller snarare än både och. Och så känns det som om Peter Jöback har något slags monopol på hur man måste låta när man sjunger. INTE helt ok enligt mig. Men så är jag då gubbe. Och jag gillar kombibilar :)

Matthew sa...

Jag körde en hyfsat fin Audi, senare en hyfsat fin BMW. Sen fick vi barn nr två. Vad gör jag då? Jo byter bort den mot en beige Toyota kombi. Urtråkig och kanonbra. ehh ...

Men drömmer lite om en ny i40. Den är ju faktiskt snygg (ja, och prisvärd, och tyst, och miljörätt)! (Vart är jag på väääääg?!)