onsdag, april 08, 2009

Kundbemötande

Jag och min arbetskamrat besökte Japan Photos butik på Drottningtorget häromdagen, för att titta på kameraoptik och lite annat gött. När vi förklarade vårt ärende ropade kamerabutikstanten glatt på sin kollega och bad denne "hjälpa de här grabbarna".

Min första tanke var att det kändes lite bra att bli kallad grabb, trots att jag i år (dock ganska mycket senare i år) fyller dubbeltrea och min kollega sniffar i krokarna kring de fyrtio. Men efter en stund började jag irritera mig på det. Jag blir så ofta kallad grabb. Det får mig att känna mig som ett litet barn och jag blir sjukt stressad av att okända människor tar sig rätten att beröva mig på mansfasen i mitt liv. Fan, jag vill också hinna bli refererad till som man någon gång under mitt liv så att jag inte missar det och plötsligt står där och är en riktig tvättäkta gubbe.

"Kan du hjälpa den här mannen"
. I alla fall en gång. Det skulle kännas fint. Är det verkligen för mycket begärt?

27 kommentarer:

Madelen sa...

NEEEEJ! Jag har aldrig tänkt på det på det sättet. Jag blir kallad "FLICKAN" fortfarande och fyller 30 om EXAKT 2 månader. Har handlat 1 (!) gång på systemet utan att visa legitimation. Då var jag med en kompis som kände kassörskan.

Fuck. Jag kommer gå från flicka till tant i så fall. VILL INTE!

adde sa...

Vissa människor använder order grabb till alla av manligt kön, oavsett ålder. Fotbollstränare till exempel. Men om han inte är fotbollstränare kanske det kan hänga ihop med din klädsel? Klär du dig som en grabb eller har du kostym?

Jonas Peterson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
30+ sa...

Som arbetare i Stockholms innerstad blir man proffs på att ducka för alla dessa gatusäljande hjon som försöker kränga på en mobilabonnemang och medlemskap i föreningar för behjärtansvärda ändamål.

En stekig snubbe på 22 med backslick försökte sig på tricket att öppna en dialog med mig och min stenhårde fd. kollega med frasen "Tjena grabbar!"

Det gick åt helvete. Om blickar kunde döda skulle han behövt hjärt- och lungräddning.

Jonas Peterson sa...

Från spänstig yngling till gubbröv utan att passera gå.

Snart är du där.

Grattis.

Anonym sa...

Manlighet - precis som respekt - Måste förtjänas.
Så börja öva.

Niklas sa...

Du ska vara glad de inte kallade er farbröder...

Klatuu sa...

Hey, Mannen! Ta det inte så hårt. Det kan ju vara manligt att vara "grabbig"! Tänker på dom där grabbiga reklamfilmerna från Brother som gick för några år sedan.

Baronessan sa...

Vad gnäller du för? Tänk på oss "kvinnor" som först blir kallade flickor och sedan för TANT! Av barn kan man bli kallad för tant redan vid 20 - hur kul är det? I värsta fall blir man kallad för kärring.
Men visst är det underligt det där, varför hittar ingen på några nya gångbara uttryck för man och kvinna.

Anonym sa...

Grabb betyder ju "yngre man". Vid 32 och sniffandes 40 så är det ju helt fel sagt av butiksbiträdet, hon är helt fel ute och jag förstår er besvikelse över hennes ordval!

Anonym sa...

Jag har vid 32 blivit kallad både gubbe (av mina överenergiska grannungar) och farbror (efter att ha gett en liten pojke tillbaka sina vantar som han tappat bort) men det värsta är nog fanimig karl. Det låter ju helt knas. Jag har jobbat en hel del inom vården och alla kvinnor i vårdyrken benämner alla 15+ med snopp som karl. "Bra att det blir lite karlar som jobbar här", "Det kan han säkert skruva fast, han är ju karl".

Känner mig inte speciellt mycket som en man, snarare en förväxt 16-åring som bara väntar på att bli avslöjad och jag känner mig definitivt inte som en karl. Det hoppas jag heller att jag aldrig kommer göra.

Majken sa...

Men vad är definitionen av en man då? Beskriv, utveckla på ditt mest fantastiska pessimistiska sätt grabben!!

Sonny B sa...

Byt ut gympadojorna och den ironiska t-shirten ska ni se att det ordnar sig, grabbar.

mikebike sa...

Madelen: japp så är det. fy fan. skönt du fattar grejen.

adde: men fan alla kan ju inte vara fotbollstränare. kostym pfft!

30+: haha ja i de fallen är det extra provocerande. Då får jag lust att låtsas intresserad. ta ledigt resten av dagen om så behövs för att slösa bort hans provision genom att ställa frågor och nästan köpa för att slutligen säga... men jag har ju företagstelefon och betalar inte en jävla spänn. kan du slå det? hahahahah fan vad sugen jag blev nu.

jonas peterson: haha ja fy fan vad deppigt. och du... du ska inte lita så jävla mycket på min flickvän. hon vinklar lika bra som jag raljerar :)

anonym: fuck you!

niklas: ja det skulle vara etter värre. men hon var ju typ 50 så det skulle ju bli konstigt.

klatuu: det handlar inte om manlighet.

baronessan: hahaha ja fan knäckane.

anonym: ja visst är hon. man sak det ju vara. det var det du helt oironiskt menade. eller hur? :)

anonym: haha ja jag vet inte heller vad jag känner. egentligen. men lite störande är det.

majken: äh!

sonny B: bah!

Kiora sa...

Jag blev nypt i kinden av en kund på jobbet för ett par veckor sedan. Jag blev alldeles stum.
Att tanten ens vågade sig på ett såndant tilltag. Det kokar lite i mig fortfarande. ;)

Kollegan sa...

Jaja, lilla Mike

mikebike sa...

kiora: hahaha shit nypt i kinden. fy fan.

Moped sa...

Testa att bli kallad för tant när du står i omklädningsrummet av ett barn när du är 24 då. Inte så jävla mycket roligare kan jag informera mannen om.

Anonym sa...

40 är det nya 30, så du kan ta det lugnt. fortsätt vara grabb 7 år till

Anique sa...

Har du funderat på att byta namn på bloggen till "grabben som blev trött"...? Eller kanske ännu bättre: pärlplattegrabben?!

Blue sa...

Far åt skogen :-p

Om jag skulle vinna på Lotto eller bli mördad så skulle det inte stå "Tjej drar hem storkovan/blir mördad" i tidningen...det skulle stå "Kvinna i medelåldern..."

Jag vill kalla dig "pojkvasker" nu för att låta som en riktig kärring i en pilsnerfilm ;o)

Äsch vad fan, ålder är bara en siffra - pöjkvasker!

Ser tydligen ut som 5 sa...

Jag fyller 30 i år. När det ringer försäljare (både på telefon och dörr) har de frågat om jag har mamma eller pappa hemma. Det är sjuuuuukt!

The Girls Of Florida sa...

En gång för längesen när jag jobbade i en mattaffär och var blott 15 år blev jag kallad för fröken. Det kändes lite fint. Men sen kom en cp-scout och slängde sig över mig bakom disken och skulle kramas. "Krama lilla fröken" skrek han tills hans skötare kom. Sen dess är det ok att bli kallad för det mesta, men helst inte lilla fröken.

//Nina

Kristina sa...

Jag fick inget bemötande överhuvudtaget i samma butik! Gick dit beredd att spendera mina surt förvärvade pengar på ny optik, men fick inte ens ögonkontakt med personalen! Jag surnade till och gick därifrån. Visst att jag ser ut som en liten flicka (jag är 25), men dom kan väl i alla fall försöka sälja på mig något dyrt. Det skulle uppskattas.

Den tjocke konsulten sa...

Är inte alla Majorna-bor "grabbar for life"?

Chris sa...

Här är England är den typen av kundbemötande helt otänkbart. Här är det "sir" som gäller rätt igenom hela branschen. "Kan du hjälpa de där grabbarna" hade förmodligen låtit "Would you please assist the gentlemen over there" om butiken har godkänd nivå på sin kundservice. För en svensk känns det lite som ego-massage att bli kallad "sir" på donkan.

Seriestrip sa...

Det kunde varit värre. När en kompis hjälpte en målare att renovera fönster för några år sedan, kom ett par tattarungar fram och frågade om hon var en tjej eller kille, trots C-kupa.

Det var ungefär det sista de ungarna frågade. ;-)