onsdag, april 01, 2009

IPRED och lite annat

Kollade just på Kvällsöppet med Lennart Ekdal. De började med att diskutera IPRED-lagen som från och med idag träder i kraft. Jag orkar faktiskt inte opponera mig nämnvärt mycket. Det lär väl ge sig med tiden skulle jag tro, om den här typen av lagar är rätt väg att lösa problem. Med tanke på att 2,2 miljoner svenska datorer ansluter mot piratbuktens servrar varje vecka kanske det ändå är läge att titta över lagen. Men men. Det här handlar om något helt annat.

Att delta i debatten hade de bjudit in någon gammal jävel från svenska förläggareföreningen eller något åt det hållet. Det var de som tog initiativet att samla svenska författare att skriva under ett upprop mot nätbuset. Några av dem som skrev på och verkligen gick i bräschen är Henning jävla Mankell och Jan Guillou såklart. Janne är lite av en gratisätare när det kommer till att tycka till om saker. Han har bättre tryne än ett tryffelsvin när det handlar om att nosa upp en arena där han kan komma till tals och köra sitt raljanta och överlägsna gubbtugg, om än det ena och än det andra som hör yngre generationer till. Det där sura förstadiet till utvecklad senildemens. Eller så kanske det bara blir så när man gifter sig med någon som ser ut att vara framdriven ur samma äggstock. Vad vet jag. En sak kan jag i alla fall säga, guilloueffekten får mig att vilja göra precis exakt tvärtom mot vad Janneman säger. Jag funderar på att infektera min hårddisk genom att okynnesnedladda Arn-filmerna och bara sitta och fulhålla på dem. Njuta av gratiskänslan, slänga dem och sedan göra om samma grej igen.

Vidare är i mitt tycke helt absurt att låta förläggare snacka om hur de drabbas av förlorade inkomster genom fildelningen. Löjeväckande rent av. Helt ärligt måste väl biblioteken vara en sjukt mycket större aktör på fildelarmarknaden i så fall. Att ens fantisera om att någon stackare skulle orka läsa Arn i pdf-format är som ett enda stort aprilskämt bara det. Och om nu någon störd sate mot förmodan faktiskt skulle få för sig att snika till sig något smutsigt digitalt alster signerat Mankell så är det bara att beklaga. Men jag tror nog att han klarar det bortfallet.

Hade det inte varit både lämpligare och mer relevant att ta dit någon representant från filmbranschen istället?

Sedan var det dags för motståndarsidan att komma till tals. De hade valt ut en rackig gotbrud, helt utan argument, men med blått skabbhår och mörkare (smink)ringar runt ögonen än självaste Björnligan till att ge svenska fildelare ett ansikte. Frågan är hur de kom upp med den mästarplanen. Jag är ganska säker på att tanken var att de skulle markera vad det är för galningar som sitter och laddar hem film och musik utan att betala för sig. Det funkar säkert klockrent på den äldre generationen. Hur svårt är det att ta parti emot någon som ser ut att skita i precis allting. Jag kan riktigt få upp bilden av hur det skruvades på sig i fytriotalistfåtöljerna i landets radhuslängor när hon kom i bild. Vad är det för jävla as, fildelarna – de verkar ju inte riktigt kloka i huvudena. Fan, undra om inte det var Ekdal själv som kom på den briljanta iden. Han verkar ju sådär lagom subjektiv.

Synd bara att det andas äckligt mycket likhet med all annan typ av smutskastningspropaganda.

Sedan måste jag tillägga att jag verkligen stör mig på att de lagt upp två rejäla travar med riktigt skitgamla böcker på Birros plats. Som för att visa att här har vi en påläst kille. Han har skrivit böcker har verkligen ett jättestort behov av att kunna bläddra loss i originalutgåvor av böcker från tryckteknikens begynnelse. I direktsändning.

22 kommentarer:

Marcus sa...

apropå Birro - vet inte om man ska tycka synd om honom eller inte.. jag menar han torskar "i skuggan av san siro" o han är vred över det. Men har man levererat ett kasst manus så har man.. big jävla deal.

i mina ögon är han inget annat än en fittfiskare!

Anonym sa...

Ekdahl hade, säkert bara gått ut på stan för att hitta någon som liknade Lisbeth Salander eftersom det är innne, och trott att alla som ser ut så är "grymma på datorer" =))

Birro, verkar bara jävligt svår, han uppfyller kriterirena för en "poet" så det är väl därför han sitter där. Vad är hans uppgift egentligen i det programmet förutom att prata Fotboll och Dikter?????

Johan I Majorna

Anonym sa...

Suck! Kanske är dax att sätta sig in i ämnet innan man uttalar sig eller vad säger du Mikey?

http://sv.wikipedia.org/wiki/Biblioteksers%C3%A4ttning

Vete f-n om länken blir rätt men testa att googla på biblioteksersättning om den inte funakr.

//Zoft

Spader Ess sa...

Dessutom behöver man numer inte ens promenera till biblioteket för att låna böcker, utan låna dem digitalt och läsa på sin dator eller PDA.

Petra sa...

Såg det här och tänkte på dig. Du gillar ju bacon. http://failblog.org/2009/04/01/product-fail/
;)

Anonym sa...

Hahah klockrent inlägg, du satte ord på alla mina tankar! Såg också den där debatten och satt nu och sökte lite vad folk tyckte.

Jag blev som du jävligt less på upplägget, varför kunde dom bara inte ta dit en "vanlig" människa (visst man får se ut som man vill men nu handlade det om en debatt i tv där man troligtvis förlorade på det) som representerade mot-sidan, sen hade dom så dåliga argument så jag satt och skämdes när jag såg programmet. SEN blir jag jävligt irriterad på ekdahl som aldrig kan vara objektiv i detabatterna, vafan han är programledare han ska inte visa vilken sida han står på!

/Mari

Madelen sa...

Ja herregud, kunde dom verkligen inte samlat några bättre representanter?

Tycker också att priatpartiets "representant" såg riktigt jävla läskig ut. På ett massmördar-läskigt sätt.

mikebike sa...

Zoft: hmm ja men tror du inte Guillou får ut mer än 76 öre när någon köper hans böcker än när någon lånar dem? Bibliotek kanske ska jämföras med spotify ändå. ett jäääävligt tidigt spotify.

Daniel sa...

huh ja, en liten fördel med att inte bo i sweden! Stackars.

Tord sa...

Just det, 76 öre är ju inte mycket. Men plocka alla bibliotek i Sverige och alltid utlånad så blir det pengar i slutet. Det gillar alla författare.
Lustigt nog så verkar det inte ha gått hem att man skulle kunna göra det på andra marknader också.

Ett annat alternativ skulle ju vara att sänka priserna på produkterna tills de blir köpta igen eller fixat en bra prenumerationstjänst.
Jag hade lagt 150-200 spänn i månaden för ett spotify för film exempelvis. Slippa ett stort bibliotek av skivor som ser fult ut och tar plats och istället skriva in "sjunde inseglet" eller varför inte kolla vad Russel Crowe gjorde för film 1992? Alla dessa jäkla DVD som ändå bara blir utdragna när barnen varit framme. Man kan ju versionera detta också, gratis, billigt, dyrt med reklamavbrott och skit.

30+ sa...

Alltså debattprogram i televisionen. Har de inte förlorat sin relevans snart? Det är ju bara ett jämra cementerande av 40-talisternas åsikter, om och om och om igen.

Ekdahl och Josefsson, shut the fuck up.

Yeahns sa...

Jag gillar Birro. Alla som vågar stå för sin åsikt och kan argumentera för den får min respekt, plus att han får in sköna liknelser i sitt snack. Nu kollar jag visserligen inte på Debatt utan tar mitt gillande från Euro Talk så...

I övrigt har du mitt medhåll! Dock undrar jag om det inte syftade på ljudböcker - såsom den första anmälningen handlar om - när de pratade om nedladdning?

Peder sa...

Från Biblioteksersättning på wikipedia.
"Biblioteken (folkbibliotek och skolbibliotek) bidrar med statistik om sin utlåning, men det är staten som betalar pengarna till fonden."

Är det inte bättre att Piratebay fixar statistik på antal nedladdningar istället. Då kan staten pröjsa de 76 örena till fonden och så får vi legal fildelning. Kanonfint :)

chris de kök sa...

Det är ett jävla slag i luften den här lagen som kommer drabba oskyldiga. Ett pensionärspar från England blev t.ex. beskyllda för att ha laddat ner en bögporrfilm och fick massiva skadeståndskrav. How sick is that.

Har skrivit mer om det på min blogg.

Johan sa...

Undrar när snåljåparna Mankell och Guillou ska hitta till bloggvärlden... Där att publicerar sitt materiel offentligt och gratis.

sebastiang sa...

Frågan är om människor kommer undvika att laddaner nu när lagen trätt i kraft. Jag tror att folk kommer vara lite mer försiktiga i början men sen kommer det sakta gå tillbaka till det gamla. Lagar kommer inte stoppa fildelningen.

Klas sa...

Framför allt: även om man slutar dra hem stuff från TPB så betyder ju inte det att man är beredd att betala 150 spänn för en ful CD-skiva eller 250 bagis för en Blu-Ray. Det finns tillräckligt med gratismedier idag för att täcka behovet. Finns det inte på Spotify - eller gratis någon annanstans - så skiter jag helt enkelt i att lyssna på det. Det är ju synd då jag tror det generella musikintresset är på topp för tillfället och det som kommer hända är inte att småband kommer få in mer deg på skivförsäljning utan tvärtom färre konsertbesökare då ingen orkar bry sig.

Och Birro är kass. Har någon nånsin varit sämre i På spåret tex?

Andreas sa...

Ann-Marie Skarp, vd för Piratförlaget, sammanfattar debatten ganska bra:

"Det bara snurrar till i huvudet. Jag som är femtio plus kan absolut inte förstå det här med att man ska kunna ladda ned allt material."

http://www.idg.se/2.1085/1.222047/de-jagar-bokpiraten-som-fildelade-2-800-ljudbocker

adde sa...

"Och Birro är kass. Har någon nånsin varit sämre i På spåret tex?"

HA HA HA HA HA HA HA HAAAAAAA!!!

Vilken underbar kommentar, Klas!!! Du får guldmedalj!

mikebike sa...

tord: jag är helt inne på din linje om prenumerationstjänst à la spotify.

30+: du är en av de klokaste jag vet.

yeahns: jag har inget emot birro. alls. och ok på så vis. ja då är det ju en annan femma men ärligt talat jag tror att även ljudböcker ligger långt ner i statistiken över vilka typer av innehåll folk laddar ner.

peder: du är mycket klok. så borde det fan vara :)

chris de kök: ska läsa hos dig om det.

Johan: hallå de skulle aldrig bjuda på något. de är exakt den typen som gråter när de bajsar.

sebastiang: ja det kommer strax vara i full gång. vad ska de göra liksom.

klas: nä det vill mycket till om jag ska köpa skivor idag.

andreas: hahahaha

cat sa...

Hrm, som bibliotekarie vill jag bara göra ett litet inlägg.Författare får betalt för att deras böcker finns på bibliotek, lite liknande Stimpengar till artister. Inga jättesummor, men ändå betalt.

wysiwyg sa...

...pdf
jag trodde det var talböcker man laddade ner.