fredag, februari 08, 2008

Konditori Kampanilen

Jag har i bloggform dömt ut många ställen som jag anser verkar ha öppnat franchise i ockerdjävulens imperium. Ihärdigt för jag mitt enmanskorståg mot dessa as, en ganska verkningslös kamp i det stora hela, men viktig för mig. För mitt eget samvetes skull.

Den här gången är det Konditori Kampanilen i självaste Majorna som gjort sig förtjänt av en dissning av grov modell.

Kampanilen ligger i backen ner mot hängmattan, precis i höjd med Sjöfartsmuséet. Det är ett gammalt anrikt ställe som säljer bröd och bakverk och som har en från utsidan sett liten trevlig servering. Det känns som ett klassiskt småstadsfik från femtiotalets Sverige. Sparsmakad inredning. Tårt- och bakelsereklam på väggarna och ett slags altare i teak där bryggkaffet serveras. Ett sådant ställe man ofta säger att man borde gå till men alltid väljer bort. Och det med rätta.

Härom dagen gjorde jag J och Juniorette iallafall slag i saken och gick dit för att ta en fika.

I kassan stod en äldre dam. Hon hade lagt hår och såg ganska trevlig ut. Jag tänkte mig att det måste vara exakt hon det gamla goda uttrycket parant baseras på i kvällstidningarnas kontaktannonser. Vi beställde varsin semla och svart kaffe av fulaste modell. Juniorette ville ha en liten tetra-MER och ett havreflarn. PANG!

127 spänn.

Att handla med sig är billigt, att fika på plats ger istället en stark bismak av utsugeri då prisskillnaden plötsligt är tripplad – helt utan varning.

Jag mådde illa. Jag tittade på kärringjäveln som inte såg ett dugg parant ut längre. Ondskan lös ur hennes ögon. Efter ett snabbt överslag kom jag fram till att hon antingen tog ut en rätt så bred procent i serveringsavgift eller så kostade bryggkaffet närmare trettiofem kronor koppen. Det kanske hade varit ok ifall hennes lilla kondis var beläget i St.Tropéz eller om det åtminstone hade varit ett någorlunda anständigt kafé. Men nu råkar det ligga i Majorna och vara mer likt en ledsen vänthall någonstans i baltikum. Min första impuls var att bara säga glöm det och lämna bygget men den lilla gnutta självrespekt jag trots allt har hindrade mig. Jag fick svälja hårt och flasha kortet. Då kom nästa käftsmäll.

Det lilla kärringaset tog inte kort. Jag frågade vad Juniorettes MER kostade och hon svarade helt ogenerat att den kostade sexton kronor. Det var så abnormt att jag av ren reflex höll på att svälja min egen tunga. Även om vi skulle rycka den skulle vi alltså ändå hamna en krona kort och tant verkade inte direkt vara den bjussiga typen. Dessutom verkade Juniorette extremt oimponerad av den snilleblixten. Min hjärna gick i baklås. Jag bara tittade tyst på haggan och kännde hur det mullrade inombords. En falling down var påväg. Jag ville verkligen fucka upp hela stället för henne men jag gjorde som jag alltid gör och svalde hårt igen. Jag tittade med tom blick på satans fru, på andra sidan disken, utan att säga pip. Jag väntade. På vad kan man undra. Kanske på att hon skulle säga förlåt... jag vet faktiskt inte.

Till slut stack hon iallafall hål på den finska stämningen genom att tipsa om en bankomat längre upp i backen. Vid Bengans (stans största skivbutik). Hon och undrade om jag visste vad Bengans var för något. Hon ville verkligen inte sluta förnedra mig/oss.

Med en dålig känsla i magen gick jag och hämtade ut kontanter och kom tillbaka. Vi betalade och surfikade. Juniorette var svinnöjd och jag kände att jag ville försöka förklara för henne hur osolidariskt det var mot hennes far som bokstavligt talat just hade blivit rånad. Men det skulle inte vara någon idé. I hennes lilla värld är hela livet en "..så-mycket-du-vill-buffé".

Varje gång kärringen passerade tittade jag brunt på henne. Fy fan vad jag tyckte illa om henne då. Hade jag haft en konkursknapp i fickan hade jag tryckt på den minst tusen gånger.

På Konditori Kampanilen verkar tiden ha stått helt still i minst femtio år. Ingen espressobryggare, ingen visakortsbetalning, ingenting. Det enda som verkar ha följt med i tiden, passerat nutid, rusat långt in i framtiden och slutligen gått bananas är inflationen. Det finns kanske inga statligt instiftade lagar mot våldsöverpriser men visst finns det moraliska lagar.

Nej, besök aldrig Konditori Kampanilen. Det är dåligt för hjärtat – på fler än ett sätt.

44 kommentarer:

optikerdotter sa...

min vana trogen måste jag ju kommentera nu, du vet. men idag är jag inte speciellt upprörd, jag är mest glad över mitt ursprung för jag har nämligen kommit på att allt du benämner som finskt och därmed jobbigt, vedervärdigt, sjukt osv får mig att känna mig hemma. jag glider helt enkelt genom livet på en räkmacka. en finsk räkmacka skulle man kunna säga.

Magnus sa...

utgång = hemgång, att du går tillbaka till ett sådant ställe är mer än jag förstår. det måste väl finnas en massa caféen i närheten för kiddet?

danne sa...

Mikee: Konkursknapp?!!!! Ibland är du genialisk. Kepan av. Respekt. //d

Anonym sa...

Fegis.
Istället för att säga åt kärringfan att hon kan köra upp sitt ocker någonstans, så förstör du för dig själv och din familj med att faktiskt svälja skiten och sen sitta och vara sur, när hela tanken var att familjen skulle ha trevligt.
Hmmm... Gör om, gör rätt nästa gång! (fegis)

Spader Ess sa...

Vet inte om det är ovanligt dyrt? Oskäligt, javisst, men när jag går med familjen på fik i Stockholmstrakten, så siktar jag alltid in mig på närmare 200:ingen (även om vi är en till som vill ha 16spänns mer:en)

Nä, för att bryta den negativa trenden, så kommer här ett tipps. Naturfrämjandets Kafé på Järvafältet i Sollentuna. Har aldrig lyckats komma över 100kr trots 4 pers. Hejja Dom!!!

Cliff Hanger sa...

Göteborg ligger ju rätt nära Norge. Verkar som att de norska priserna har vandrat söderut.

Sedan vill jag bara hälsa till "anonym" här ovanför att man inte har så mycket trovärdighet när man som just anonym kallar någon för fegis.

Cliff Hanger sa...

Taxi och fika är för övrigt två saker som jag undviker för att jag tycker att de är oskäligt dyra i förhållande till hur mycket jag värdesätter dem.

danne sa...

Cliff: tacka fan för att du inte värdesätter taxi när du kör runt i en fet buss! :-)

AnnaPanna sa...

Tyvärr har det definitivt gått troll i fikat. Man kunde tro att alla zillioner fik som växt upp som svamp ur myllan med Latte trenden , skulle skapa sund konkurrens o lägre priser men: ICKE!
Och du betalade i alla fall minst 50 sek för mycket för fikat!
OCKER är ordet.

SE sa...

"Vi tar inte kort" är ett yttrande som ger mig samma ångestreflex som när man hör väckarklockan mitt på ljusa dagen. Även om man har kontanter hoppar hjärtat över ett slag. Fyfan.

Laser sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna sa...

Hej! måste bara kommentera.. brukar vara här inne och läsa.. du skriver så bra.. jag skrattar så jag gråtet åtminstone varannan gång! :) Tack!!!

Skribenten sa...

kan du förklara varför surt bryggkaffe på Kampanilen inte är värt 35 riksdaler när kreti och pleti gladeligen hostar upp samma summa för en "long latte" på valfri amerikansk kaffekedja? Konsumenter är idioter, och marknaden vet om det.

el guapo sa...

Jag skall öppna ett fik där man tar avgift för folk med kontanter. "AVGIFT 10 KR PÅ KONTANTER" skall det stå på en ful jävla lapp på kassan. Och kommer det in nån jävla svartjobbande parantjävel till jävel och gnäller ska jag peka på en ännu större skylt som säger "DET HÄR FIKET FÖRBEHÅLLER SIG RÄTTEN ATT NEKA VEMSOMHELST SERVICE" och sen peka på dörren, på vilken det sitter en jätteskylt med texten "ENDAST VITA PENGAR". Jävla kontanter. Roten till fiffel, organiserad brottslighet och tjyveri. Det är vad det är.

mikebike sa...

optikerdotter: ahh du vet bättre ä att det rör sig om hets mot finnarna. Bara ett hederligt och väldigt målande uttryck;)

magnus: ja men nu hade vi beställt och juniorette hade redan brutit sin mer. inte mycket att göra. om du har barn skulle du veta att lidandet skulle bli ännu större om vi skulle byta ställe som grädde på glassen.

danne: hatten av tillbaks.

anonym: hahaha ja så kunde jag ha gjort. men jag är en fegis. sedan låg det lite humor i hela berättelsen också :)

Spader ess: ja klart det finns dyra kaféer. inget nytt i det. inte hela världen heller. men fan om man skja dunka upp en tvåhunka så vill man ju fan att det ska finnas någon form av mysfaktor. att kaffet är gott tex..

cliff: ja det kan vara norrmännens fel;) taxi tycker jag är värt pengarna. alltid :)

annapanna: väl rutet. ja minst femtio. ;)

se: ja det borde fan vara olagligt att driva en affärsrörelse utan att tillåta kortköp.

mikebike sa...

skribenten: en ful bryggkaffe är aldrig värd över 15 spänn. ALDRIG. En latte kan aldrig bli lika fel. Kanske i USA men inte i Sverige.


guapo: hahahah ja fan vad gött det skulle vara om det dök upp ett ställe som tog kontantavgift. åhhh jag skulle älksa det.

Glitteringly sa...

Usch för sorgliga caféer. Jag sommarjobbade på ett ganska fint café med bra läge i somras och blev utskälld för att en halvliters dricka kostade 20 kr. Förlåt mig, kära kund.

Vad det nu hade med saken att göra.

Det jag ville säga var typ hej, läste om din blogg i tidningen (GP) när jag var så liten att jag fortfarande fanns på lunarstorm. Du var den första. Fast jag har av någon anledning inte läst här förrän nu, men det lär jag ju fortsätta med :)

Anonym sa...

Jag vill ha en karta (online) med alla etablisemang som inte tar kort markerade, så man slipper gå dit. Att ta ut avgift på småköp är ok (annars kan det sluta med att de går back), men att inte ens ha en kortdragare... jag blir arg bara jag tänker på det.

Nemo sa...

Tack för tipset. Att Kampanilen överhuvudtaget har "konditoriservering" kan inte bero på något annat än att de nischat sig mot de som darrar inför en espressobar där beställningen "en slät kopp" är lika rätt som att säga "finns den i pastellblått?..." i en Goth-affär.

I samma Hoods finns för övrigt flera bruna hak med tvivelaktig prissättning och störande inslag.

Rens sa...

Att inte ta kort är fan ljusår bättre än att ta kortavgift. Själv har jag börjat ta 10kr i betala-med-kort-avgift när jag ska betala. Det brukar få taxichaufförer på särdeles gott humör. Varje gång de vill ta en femma i kortavgift kontrar jag med att det är OK, bara att dra av en femma på min 10kr avgift.

goose sa...

men asså, du bor ju i majorna, du måste va skitvan vid att aldrig kunna använda kortet där. det finns ju knappt en bankomat i den stadsdelen ju. näringsidkarna där verkar ju tro att alla får sin lön i ett kuvert med kontanter. är det inte typiskt svenskt också att bara finna sig i skiten o knyta näven i fickan? jag hade absolut gjort likadant.... tyvärr

Roberten sa...

@goose:
Jo, det är att vara svensk i ett nötskal. Det är därför vi pröjsar lika mycket för kaffet som våra nordiska grannar men tjänar hälften så mycket. (En dansk servitris tjänar i snitt 33.000 SEK)

Fredrik sa...

Ahh, jag dor, fy faan va roligt. Tack som fan for det inlagget. Ett tag trodda jag faktiskt jag skulle skratta ihal mig.

Anonym sa...

Jag fick punga ut med 57 spänn för en pajbit och ett glas juice när jag fikade i torsdags. Men jag är redan så desillusionerad när det gäller fikapriser, så jag orkade knappt reagera inombords.
Är det någon som kör med ockerpriser så är det tandläkaren. Där hade jag nöjet att få punga ut med 900 kr för ett 25 minuter långt besök. Det motsvarar en timpenning som jag får arbeta 3 dagar för att få in på mitt lönekonto.

Anonym sa...

Ja... nu är ju inte detta tips om ett café nästgårds precis men i Tingsryd i småland finns ett varuhus som heter Börjes. Börjes har funnits sen seklet var ungt och även haft servering ungefär lika länge. Börje själv, som numera är död, skrev i sitt testamente att en kaffe aldrig får kosta mer än 1,50 sek, vilket det fortfarande inte gör heller. En räkmacka går på 24:50 sek. Visst... man får inga krusiduller men varför ska man betala extra för det?

/Anders

adde sa...

Underbart!!!
"Min hjärna gick i baklås. Jag bara tittade tyst på haggan och kännde hur det mullrade inombords. En falling down var påväg."
Och att stämningen var finsk var ju fantastiskt bra beskrivet, jag fattar exakt vad du menar. Du är på topp!

Stefan sa...

när du skriver så här målande stannar universumm en liten stund och njuter.

håller med vännen D - genialsk ang konkursknapp. finsk stämmning är bland det bästa jag läst på länge

you rule kompis

Anonym sa...

Jo tack för hutlösa priser, om du någongång hittar den där konkursknappen- masstillverka den!

Idag var jag på ett sånt där skönt ställe där personalen dessutom är begåde med otrevligt bemötande och noll koll.
När man beställer en macka utan senap så kan det ju tyckas att man inte gillar just senap. Right?!
Hur vettigt är det då att man serverar denna macka med en sallad dränkt i SENAPS-dressing?...
Att man vid påpekande får svaret,"ja men vi kan inte ha koll på allt", ger ett stort minus.

Anonym sa...

Mike: Hoppas att du såg melodifestivalen?! Gärna ett inlägg i så fall, Christer Sjögren, finns det någon vidrigare människa?

mikebike sa...

glitteringly: amen hej på dig. det var ju evigheteresedan den där artikeln var i gp. så hur kommer det sig att du hittade hit först nu? kul att du tänker fortsätta hursomhelst.

nemo: lista dem tack. du verkar ha koll på mina hoods;)

rens: hahahaha ja jag visste att du skulle reagera på det. jag skulle vilja vara med någon gång när du kör den kortbetalningsavgiften. som en fluga på väggen.

goose: hahahhaa... pengar på fredag som det brukar heta.

fredrik: tack för det själv. det var ett nöje;)

cat: men visst är det svårt att njuta av fikan då.

anders: fan jag vill besöka börjes. det är kul att besöka platser som man fått en historia kring. om jag besöker börjes så besöker du rolles i trönninge... deal?

adde: jag tycker det är skitkul när du listar något du tycker är extra roligt. verkligen. då vet man att man lyckats förmedla något.

stefan: du är rätt bra på att gnälla själv hörru;) men tack som fan. åhhh ja konkursknapp. det hade varit något.

anonym: näe jag såg faktiskt inte mello. jag är glad för det men just chrilles bidrag skulle jag ha velat se. haha den jäveln.

viktor sa...

Att ga och fika pa cafe i Goteborg ar numera rena ranet. Att bestalla ngt utover en te/slat kopp kaffe ar rena ranet. Vips kostar en kaffe + en sunkig semlar pa Evas Paleys nastan 60 kronor.

Anonym sa...

Jo, det var lite trögt att få i sig den där pajbiten. Ilskan satt som en klump i halsen och gjorde det svårt att svälja.

Firenze sa...

Det går med lätthet att applicera Joe Pescis Leo Getz karraktärs replik i filmen Dödligt vapen 2 - "they fuck you at the drivethrough" på konditorier.

Den kategorin av kondis du besökte var av den "charmiga tiden stått stilla". En glasdisk med gräddtårtor o diverse bakverk, en tjock jovialisk tant med rutigt förkläde. Enda tillsatserna till kaffet är mjölk eller socker - inget latte, macchiato eller annat trams för stjärtpudrande cityslickers.

Detta är den värsta nostalgie fatale fällan - man lockas in och sedan bulkar man upp med diverse kakor på brickan, man ler åt den handskrivaskrivna skylten: Påtår ingår - man vaggas in i en sådan "det var bättre förr stämning" att man längtade tillbaka till Gunnar Strängs tid.

Denna sinnestämning försvinner lika fort som USA.s framtidstro efter skotten i Dallas 1963.

Helt plötsligt får man reda på att kakjävlen bakat enligt ett förhistoriskt recept kostar lika mycket som bugdetunderskottet i en afrikansk diktaturstat.

They fuck you at the konditori!!

"Nostalgikonditori" är mänsklighetens motsvarighet till köttätande växter - oemotståndliga men dödsbringande!

Nina sa...

@annapanna (och eventuella andra av samma åsiktsfilosofi): "Man kunde tro att alla zillioner fik som växt upp som svamp ur myllan med Latte trenden , skulle skapa sund konkurrens o lägre priser men: ICKE!"

'sund konkurrens o lägre priser' är bara jävla mdoeratsnack, och jag fattar inte att folk FORTFARANDE går på det.. det är snararre 'titta vad fläskfilédyrt vi kan köra på med för det gör grannen OCKSÅ, så SÄLLAN att du kommer att få fika billigare, vart du än går - varsågod: ta en 50 kronors bulle & svälj!!!!!"

människor; sluta gå på det där med 'mer konkurrens sänker priserna'-snacket nån gång.. GAH!

kartellbildning, nån?

din paranta dam är säkert ordförande i den göteborgska småfiks-kartellen, Mike.. det är DÄRFÖR hon ser så parant ut.. !! ;)

Andreas sa...

Nina: Så sant, så sant. Konkurrens sänker oftast INTE priserna.. fattar inte att så många tror att detta är en naturlag eller nåt.

Xabre sa...

Snittpriset för en semla i Stockholm är 30 spänn och Espresso House tar ca 22 kr för en hallongrotta stor som en femkrona. En stor latte på Kastrup (Starbucks) kostar 50 danska... tänkte på det senast i veckan, vad faan är det som händer?? Inflationen inom kaffe-världen trotsar alla ekonomiska lagar.

SE sa...

Nina/Andreas: Det ni menar är att ifall Konditori Kampanilen vore det enda fiket i Göteborg så skulle dom sänka priserna?

Johan C. Svensson sa...

"Vi tar inte kort" = "Vi fifflar"

tilda sa...

haha som jag skrattade när jag läste detta, förlåt - jag förstår att det svider. Jag jobbar själv på ett konditori i södra sverige och känner igen beskrivningen "där tiden stått still" - jag kan tycka att våra priser i vissa fall är i överkant. Men den här berättelsen är ju klockren, hoppas du njuter mer av dina nästa fika!

Erik Laakso sa...

Sommaren 2006 på Drottninggatan Stockholm City, konditoriet var beläget några steg ifrån bron över till gamla stan. Jag med lilla familjen blev sugna på kaffe med tillhörande sötsug och stiger på. Vi plockar på våra tre brickor med kaffe, dricka, kakor och bakelser. Inser förstås att det kommer kosta men WTF. Framme vid kassan säger den inte fullt så paranta, tuggummituggande, jäntan det fantastiska priset (minns inte exakt men runt 200 pix) varmed jag sträcker fram kortet...
Avmätt pekar hon på den handskrivna lilla fullappen med budskapet att "vi tar inte kort". I City! På Turiststråket! Jesus!
Även hon hänvisar till närbelägen bankomat (med säkerligen 27 personer i kö) men jag, som inte har lärt mig trycka tillbaka ilskan, beklagar oerhört frostigt och mycket ljudligt så alla hör riktigt bra att vi tydligen inte är kunder som den här skitinrättningen vill ha. Vi lämnar våra överflödande brickor framför kassan och överlåter tillbakaplockandet till bitchen i kassan att städa upp varefter vi bestämt stegar ut från panget. Den 12 personer långa kön bakom oss kastade mördarblickar, min älskade lilla fru log stolt mot mig medan den lilla tösen skämdes för pappa (inget nytt där).
Vägra handla i inrättningar som inte tar kort, även om du råkar ha kontanter.

martin sa...

Ångbåtscafet vid Klippan (i vattnet framför Sjömagasinet) rekommenderas om man inte vill bli rånad. Eftersom Barken Viking känns som att sitta i ett parkeringsgarage är detta nog det ända cafe i den här staden som ger en vibbar att detta är sjöfartens stad No 1 i Sverige. Trång, Mysigt och Äkta. Går man dit dagen efter en riktig höststorm så utlovas även fin dyning i salongen och värmen från kaminen

mayabergh sa...

Hej..
Jag vill bara säga att Kampanilen är i ny regi nu...Där är nymålat o fint..ingen semlereklam på väggarna..espresso och Lattemaskin införd, ny smörgåsmeny,,sallader och snart lite goa pajer...och det vanliga kaffet kostar 19 kronor och då ingår påtår...sen står där nu 2 snygga glada kvinnor..så kommer ni in på Kampanilen möts ni av leenden och en jädrans bra service...Välkomna in önskar Yvonne och Maya

Anonym sa...

Fin smak drar till sig fin smak. Beträffande Konditori Kampanilen måste jag berätta de senaste som troligen är inget nytt för alla de som kommer ofta in på konditorin, eller rättare sagt till de nya ägare, jag menar fiket Cafe del Mar (HAVSFIKET. Fantastiska priser, traditionella svenska bakelser samt, det fina smaken har dragit till sig det underbara latinamerikanska goda smaker. Man tar med sig semlan hem fast innan man ger sig iväg får man smaka på otroliga tesmak eller varför inte en härlig god empanada (pirog). Kom in och smaka. du ångrar ej.

Anonym sa...

This website was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Many thanks!

Feel free to surf to my web page; laser cellulite treatment