måndag, juni 04, 2007

Karamelodiktstipendiet

Jag har generellt sett väldigt svårt för "käckness". Därför tycker jag att Povel Ramel är en jävla mupp.

Min kollega A delar åsikt eller sanningen är nog snarare att han är drivande i Povel-frågan. Han hatar Povel och när man frågar varför så svarar han genom att gnugga sina handleder och säga: "ricki-ticki-ticki-tick", vilket jag tycker är rätt träffande. Han har uppviglat mig. För jag stör mig som fan nu.

Ok, Povel är en gammal oförargerlig gubbjävel och jag borde låta honom vara. Kan man tycka. Men han har instiftat ett Stipendie med det rickitickiroliga namnet "Karamelodiktstipendiet" som givetvis pulserar av klassisk Povelsk rolighet. Usch.

När årets stipendiat Henrik Dorsin blev utfrågad av en tv-reporter om vad Povel Ramel betytt för honom blev det jobbigt. Han blev tvungen att vika isär skinkorna och förlora all värdighet genom att tvångssvara att Povel har betytt massor. Skitsnack. Sådant uppenbart ljug.

Ingen under 60 år kan helt ärligt säga att de diggar Povel Ramel och hans vulgoflin. Det är snarare nåt perverst över honom och käckt, visst, men inte roligt. Aldrig roligt.

Varje år förs en hemlig person in i en park under ett polkarandigt fodral som under en avtäckningscermoni åker av till en fyndig Povellåt, vanligvis framförd av Povel (dock ej i år eftersom den rackarn gåt och kittat upp med pacemaker i dagarna). Vidare är ett stående inslag att frugan Susanna står i ett hörn av parken och ropar "Stekt svan! Stekt svan! Kom och smaka stekt svan!". Sedan får den som har haft otur att väljas en strut karameller och 25 papp . Det är så dumt att vartenda kroppshår först får bonge och sedan rullar ihop sig när jag läser om det.

Jag förstår inte varför det nödvändigtvis måste vara så jävla käckt. Varför kan de inte bara kalla in stipendiaten, ta i hand, ge honom en check och en dunk i ryggen. Lite värdigt sådär.

Kan ingen sätta stopp för vansinnet?

Tänk om en turist hade gått förbi. Han/hon hade ju bara haft ont att säga om Sverige efter det. Kungens Brunei-tal har ju ingen pinsamhgetsfaktor alls i jämförlse och Friggans "We shall overcome-incident" på nittiotalet står sig sjukt platt.

24 kommentarer:

Fröken Lund sa...

Ha ha. Helt klockrent. Povels liknelser med farbror Bosse känns åtminstone för mig påtagliga. Läskig och obehaglig är bara förnamnet. Men hur står sig Robban Broberg i det här sammanhanget då? Jag har jättesvårt för hans käckhet också.

The Jojo sa...

The Real group har också fått stipendiet. Det är sjukt att de kan få priser. En annan sak som förmodligen är sjuk, är Povels hjässa. Den är fläckig och täckt av tunt fjun. Det ser obehagligt ut och när man sett det kan man inte äta på väldigt länge. Om man vill gå ner i vikt vill jag tipsa om att frossa i bilder på Povels alienhuvud. Mycket hett tips.

mikebike sa...

fröken lund: haha ja du kanske inte en slump att robert broberg fått det käcka priset.

the jojo: jadu, tack för det heta tipset. Nu ska jag tapetsera med povelbilder vid mitt köksbord. så att min kropp inte blir en barba-kropp;)

Nemo sa...

Povel är tillsammans med Hasse o Tage Pappa-vits-knickedickernas okrönta småprinsar... låt dem hållas... det har en speciell division för sig... Robban Broberg är och snurrar på flanken oxå

Mais oui sa...

Haha, så rätt du har :-) . Jag har alltid tyckt att han ser så jäkla äcklig ut med sitt flin.

Caravaggio sa...

Jag förlåter Povel allt, han har trots allt gjort en storslagen roll i Bert - den siste oskulden. När jag tänker efter riktigt noga så har jag ju faktiskt Var är tvålen? som ringsignal. Fast det är ju såpass magstarkt att jag hade tagit en lavett straight up om någon annan hört den och irriterat sig på det. Vad är Povel för namn förresten?

mikebike sa...

nemo: broberg är en hang around. fy för den lede.

mais oui: tack, ja jag har alltoid tyckt att det är nåt otäckt med den mannen. han ler men det luktar ondska rakt genom glaset på tv-apparaten.

caravaggio: hahahah... ja men då är DU förlåten, om du tar en lavett ifall nån annan får lida. povel däremot han sonar ingenting med en lavett. kanske om mike tyson ger honom en lavett;)

Fredo sa...

Applåderar för att någon träder fram och kastar paj på Povel. Visst har han något perverst över sig och jag har alltid tyckt att han har varit lite efter sin tid. Jag menar, putslustigheter, sånt vi drar på byrån över en enkel espresso, är sånt han karvar in i vinyl och kränger till intet ont anande svenskar. Nä, lägg ner det där stipendiet eller jag lovar att göra det den dagen jag är nominerad. Hade gött i Götet.

Jenny sa...

Jo, visst kan han vara lite väl käck. Men han är inte bara käck. Lyssna på "Varför finns det ingen is till punschen?" till exempel. Kanske i Cornelis version. Rätt rejäl kritik av det-var-bättre-förr-tänket. Han är verkligen inte dum, Povel.

Tack för en kalas-blogg!

A sa...

Rickiticki-tickiticki-tackatacka-tickatacka. Såg inslaget igår igen. Stort tält. Liten orkester. Dorsin i karamellrandig Spöket Laban-dräkt, ett litet Champagnebord och inga människor. Vad i helvete liksom.

SKRIVKRAMP sa...

Så ni gillar inte Povel? Känner med andra ord inte igen ett språkgeni om han så hoppar upp och biter er i näsan?

Synd om er, säger jag (och är det nån av er som själva skrivit en text som når baron Ramel till knävecken kan ni väl publicera den så att vi andra får se hur det ska göras).

mikebike sa...

skrivkramp: men herregud. såg du mig klaga på povels språk? det jag hatar med povel är att han är så JÄVLA käck att man vill kräkas. jag pallar inte hans rickitickitickitack och fryntlighet. han ler alltid men det lurar nåt bakom det där. i dont dig him at all och det har inte med hans språkkunskaper och textförfattande att göra. se skillnaden tack.

Fredo sa...

Skrivkramp: Det existerar ett uns ironi i att kasta paj i grupp, även om det är mot en hyllad nationalhumorist som Povel. Jag tycker att det är humor i sig att peta lite i tandgluggen på någon som i allmänhet anses vara untouchable. Lite harmlöst sådär. Hoppas i alla fall att han kryar på sig. Sverige behöver initiativtagare till priser som belyser nya förmågor inom text, musik och vad du vill.

el guapo sa...

Språkgeni Schmåkgeni. Om det är något som gör mig jävligt mycket tröttare än Povel Ramels jävla "jag diggar dig jag diggar dig jag diggar dig" så är det den ORÄTTFÄRDIGADE HYPEN AV GAMMEL SKIT. Dyker det upp EN jävla duktig skojskojare som kan svenska (Tage Danielsson) och en jävel som lyckas skriva en visa (Jon Bon Taube) och nån kvinna som klämmer ur sig en barnbok (Astrid Lindgren) så blir vi så jävla impade och stolta så vi spricker och INGEN ANNAN KAN NÅGONSIN GÖRA NÅGOT LIKNANDE! Till och med Povel själv försöker ju förfan se till att någon annan skall hypas fram, det är ju meningen med hela priset. SLÄPP DET. Se framåt. Leve Henrik Dorsin!

Vilma sa...

Haha, du är verkligen för bra! Tack för att du sätter ord på något som jag haft svårt att formulera själv, nämligen varför jag ogillar Povel Ramel: Hans förbaskade käckhet. Det värsta är att har man väl fått "far jag kan inte få upp min kokosnöt" på hjärnan så försvinner den aldrig...

Anonym sa...

Brytande nyheter: Allmänfarlig blogg dödar Povel Ramel.
AGERA NU GÖTEBORG!

John sa...

Jag håller med dig i sak men timingen är ju rätt rolig eller hur man nu ska uttrycka sig...

Anonym sa...

Ni har dödat Povel era jävla as.

Andreas sa...

Shit.. lite taskig tajming på denna diskussion.. nu har han ju verkligen gått och dött. Det hemskaste är att vi nu kommer att matas med Povelhyllningar i alla tänkbara media tills vi kräks tio gånger om. SVT kommer inte att visa annat i veckor framöver, mark my words. Kul sommar.

John sa...

"Jag diggar dig" kommer tydligen att bli vår nya nationalsång hädanefter. Och allt man skriver måste rimma....

Anonym sa...

"Bara en enda ros på ett evigt klänge, så är livet, trist varar länge, men underbart är kort - alldeles för kort."

/Molly

Johan sa...

Klockren timing Mike!

Anonym sa...

Jag säger som Erik Blix i Riskradion:
"Eru så jävla bra själv då!?!"

Jag diggar Povel. Så det så.

/Wanda

M sa...

Något har ni förstås sagt om Povel Ramel här... Mer dock om er själva. "Den som sa det han var det" säger små barn. Det är samma sak som psykologerna kallar projektion. Några har en riktigt dålig självbild...