fredag, juni 29, 2007

Hittepåyrke

Jag satt i soffan i lördags kväll och slötittade på tv. Utan att riktigt förstå varför hamnade jag på "Tittarnas Önskekonsert", ett program bestående av en överskattad programledare, en kör, en symfoniorkester och framförallt en dririgent (Niklas Willén).

Jag tittade och fascinerades av hur fantastiskt mongo man kan se ut om man håller en pinne sådär lite borgerligt, med samma tummen-pekfinger-grepp som man håller en hundbajspåse och dessutom lever sig in i musiken.

Sedan började jag undra vaffan han gjorde där egentligen.

Inte nog med att man får lite dålig smak i munnen av alla inzoomningar på dirigentens övre kroppshalva, mitt i vad för en icke-symfoniker nog närmast ter sig som ett spastiskt anfall. Tillför han någon nytta alls egentligen eller är han där enbart som lite spel för galleriet. För att det alltid varit så. Att en skitnödig gubbe stått framför orkesten och låtsats göra ett vettigt jobb.

Ju mer jag tittade desto mindre förstod jag. I omgångar formligen explodera dirigenten i sina armrörelser utan att minsta reaktion märktes från orkestern. De verkade köra sin skit ändå, utan att ens slänga ett öga på tintinfiguren som stod där framme och bögade sig med sin överdimensionerade tandpetare.

Det slog mig att dirigent kanske bara är ett fantasiyrke. Hittepå.

28 kommentarer:

Luca sa...

Dirigenten är som fotbollens tränare. Fel tränare= värdelös insats av laget.

Varför Tvproducenten tänder på just dirigenten och hans taktpinne vete fan men det är rätt svårt att spela utan dirigent. Mycket svårare än i fotboll.

Johan C. Svensson sa...

Det är så den borgerliga regeringen ska lösa arbetslösheten. Landet kommer få närmare 40.000 nya diregenter de kommande två åren. Jag har redan köpt in 3 par skyddsglasögon. jag bävar för att åka spårvagn framöver. Låtsasjobb finns det gott om. Badvakt till exempel.

Bloodshed sa...

Tjeena, håller helt med om dirigentens viftande, vad e det som e såå jävla nödvändigt med denna frenesi... En förklaring hade ju var trevligt.

För övrigt sitter jag och sträckläser din blogg på jobbet, angenäm uppgift;)
(jobbar som slö nattväktare). Har bara två månader kvar innan jag e ikapp, hemska tanke, vad ska jag döda tid med sen då?

Svejs.

Anonym sa...

haha kul!, tänkte exakt det samma när jag kikade på det en stund i lördags.

Anonym sa...

Hade du spelat musik eller vart musikalisk hade din senaste blogg aldrig uppkommit.

Testa o få tre av dina majorna polare att gå i takt runt mariaplan några varv så kommer du på lösningen till din frågeställning rätt snart. Det krävs ungefär samma jobb av en dirigent att få typ 50 musiker att hålla takten och nyansera musiken.

Ha det gött i arbetarstan! /mangen

Susanna B. sa...

Ok, du har återigen lyckats att skriva så där buskul att jag nästan storknar av skratt. Jag antar att en dirigent har en riktig uppgift men som icke-musiker är det svårt att förstå. TGIF.

Dummie sa...

I min söta lilla värld av blommor så är alla människor viktiga. Låt honom stå där och tro att han gör ett viktigt jobb så att han kan gå hem sen och berätta för frugan hur han har haft det på jobbet osv.
Konserthus-chefen kanske inte har hjärta att sparka honom.
Eller så är han bara en maskot som ger symfonikerna en känsla av att allt är som det ska. Om han försvann kanske de skulle bli jättenervösa.

da bomb sa...

Töntigt visst, men töntarna gör nytta med sin lilla pinne precis som luca o anonym säger.

Däremot kan man ju tycka att det 2007 är dags att förbjuda skiten pga att det är så urbota mesigt.

Till Johan c. svensson a.k.a. gråsossen:
Bättre det än bidrag.

vick sa...

en orkester ( med många musiker) kan inte spela utan en dirigent. så är det bara. Hade dom kunnat det hade det varit så.

Dirigenten uppgifter bl.a är att han bestämmer och håller den takt som skall hållas, ( och ofta är det mycket takt-byten osv, särskilt i klassisk musik) bestämmer när dom ska börja exaaaakt samtidigt o exaaaakt när dom slutar. Han reglerar även om det ska vara stark eller svagt i styrka, och alltihopa gör han detta genom att vifta med sin pinne.
O visst ser musikerna dirigenten! En endaste snabb blick på dirigenten så ser man vad som gäller, om man nu är musiker o förstår det du kallar för "vift" :)


tack för mej!

// en som kan det mesta om orkestrar

jenny Norr sa...

Hahah, du som vet vad jag jobbar med, kanske kan förstå att jag ler i mjugg. Välkommen på kaffe, dude! =P

Andreas sa...

Ja, dirigenten gör nytta. Har man aldrig spelat i orkester kanske man inte inser det, men så är det. Och även om musikerna inte tokstirrar på dirigenten så ser de vad han/hon gör i ögonvrån. Dirigenten gör mer än att veva en pinne omkring sig - han är även den som bestämmer hur musiken skall tolkas, och det handlar om riktigt finlir, ner på minsta notnivå. Man kan inte bara sätta noter framför 100 pers och förvänta sig att de skall leverera musik som låter bra.

bibbsan sa...

Haha, precis vad jag trott i hela mitt liv.Visst ser dom "onödiga" ut:)

Ullah sa...

Och regissörer, vad skall vi ha dem till? De viftar ju inte ens. Syns inte till.

Johan C. Svensson sa...

Da Bomb: Gör mej en tjänst och detonera nånstans. jag är ta mej fan ingen jävla sosse! Jag är kommunist.

Mäla sa...

En dirigent är ändå ganska harmlös, i den mening att det är en rätt begränsad krets människor som berörs. Jämför med exempelvis clowner, mimare och apotekare. "Yrkesgrupper" som har stor social kontaktyta och för med sig ofattbart lidande i sitt kölvatten. Det är vansinne.

Dåcktor Erik sa...

Dirigenten ser lite larvig ut ja, men han behövs. Hur ska annars tex cymbalspelaren veta när han ska klatscha ihop sina grytlock?
Det vore ett riktigt glidarjobb förresten, cymbalspelare. Hur tar Göteborgsoperan ut dem? Hur utbildar man sig till det?

johan c. svensson: bra att du erkänner att du är kommunist, sjukdomsinsikt är första steget på vägen mot tillfrisknande. Tänk på olika 12-stegsprogram, det är samma princip där. Det finns säkert något Communists Anonymous någonstans.

vick sa...

Dåkor Erik...

Om Operan skulle anställa en claves-spelare, en triangelspelare, en cymbalspelare - kort o gott alla små-intrument så skulle dom ha minst 50 st på bara slagverkssidan...

Slagverkarna ( som förövrigt är 3 st ) på Operan är utbildade på alla instrument som går att "slå på". o till det krävs otrolig kunskap samt Musikhögskoleutbildning. minst. det är bara proffs som jobbar på Operan.
Vad har folk för allmänkunskap egentligen. ja blir nästan mörkrädd..

Anonym sa...

Schulman dissade Robert Wells idag/igår...

Katta

Spets och snor sa...

Så där ja... nu ligger jag på plats 7 och du på plats 8... där satt han...

da bomb sa...

Johan c: Finns det såna kvar 2007?!!

Magnus sa...

Fast egentligen är det rätt tufft. Särskilt nu i tider med TV sändningar.

Tänk dig själv att du har ett jobb där du vet att du ser spastiskt asmongo ut och det dessutom kommer att ses av massor av folk.

Rätt creddigt att gå upp och ställa sig där ändå.

Eller lider dom av samma genetiska fel som Linda Rosing. Mediatid, kosta vad det kosta vill?

Anonym sa...

Mikebike: Det är svårt att förklara för någon som inte begriper ;)

Luca sa...

Till Katta:

Robert Wells är redan Kmärkt.

Jessica sa...

Jag tvivlar inte att han gör nytta där framme. Och orsaken att han rör sig som ett miffo beror väl helt på att musiken han dirigerar helt enkelt inte går att röra sig i. Takten är ju inga direkta beat. Man kan ju önska att de skulle ta och lira lite house eller R&B för att få deras ledare som att framstå lite ballare... men jag antar att det inte blir klassisk synfonimusik då?

Däremot undrar jag vad som tar längst tid, att lära sig att lira sin fiol, oboe eller basun eller att lära sig att fatta vad dirigentens mystiska rörelser egentligen betyder. Stopp och start borde väl gå hyfsat att lära sig. En 15-20 misstag av det borde ändå få det att sitta. Men allt där emellan. Och vad händer om en dirigent mitt i allt får ett epilepsianfall? Kommer folk fatta det? Eller kommer det bara låta annorlunda?

adde sa...

Finns det alltså en standard för hur dirigenterna ska vifta?
Kraftigt slag på stora trumman:
Dirigenten höjer pinnen utåt-uppåt mot höger, gör en cirkelformad rörelse och liksom punkterar en ballong
Flöjten drillar till:
Dirigenten sänker pinnen, vänder den in mellan benen och böjer sedan hastigt spetsen utåt-frammåt tills dess att den är i höjd med naveln

Andreas sa...

Som vanligt är det mest humor i kommentarer från såna som vick, som är så insnöade i sitt symfoniande att de inte kan isolera ironi från verklighet och tar allt på dödligt allvar.

vick, hajar du inte att om du försöker intala oss att man måste vara proffs för att klonka ihop grytlock i takt och banka på ett djurskinn med en överdimensionerad tändsticka och samtidigt ifrågasätter allmänbildningsnivån...

Då kanske du skulle tänka lite längre innan du svarar nästa gång...

Nörd.

Melinda sa...

Håhå jaja. Jag vill inte veta hur jag ser ut när jag dirigerar min kör. Det finns ingen hejd på vilka knep man får ta till för att de ska fatta alltså. Tror dock inte att jag ser lika skvatt galen ut som somliga professionella dirigenter.

Och ja, det kan ta lite tid att lära sig förstå en dirigent. Jag har ofta roligt åt t.ex. Robert Sund som leder Orphei Drängar. Han har en säregen stil.

Slutligen, med risk för att hytta med pekpinnen (dirigentpinnen?) - det är fan inte så enkelt som det ser ut att spela slagverk. Slå på en trumma kan vem som helst med armar göra, men spela på en dito är en helt annan sak ;)

Melinda sa...

Och just det, mickecykel, jag är så himla glad och stolt över mig själv för att jag ska läsa 10p kördirigering i höst. Om du vill kan jag vidarebefordra lite av det oraklet (Stefan Parkman) har att lära ut ;)