torsdag, juni 14, 2007

En kniv i mitt hjärta

I hate to say it. Men igår skämdes jag nästan för Majorna för första gången i hela mitt liv. En svart dag i kalendern.

Hoppade på vagn elva vid grönsakstoget efter jobbet. Det första jag möttes av var två alkisar som satt på sätena vid stämpelmaskinen. Den ena svalkade sig i med starköl. På riktigt. Han hällde upp öl i ena handen och vaskade av sitt solbrända läderansikte så ölen skvätte åt alla håll och rann ner i skrevet på honom. Han stank öl, piss och svett och skrek otrevligheter till sina medresenärer, främst de av kvinnligt kön. Han välsignade sin omgivning med att helt taget ur luften skrika "Sarajevo" och skratta ett bullrigt vansinnesskratt med påhängd rökhosta, inte utav denna värld. Rosslandet tog liksom aldrig slut. Lite som en bil med taskig tändspole och jag som hatar hostljud med passion.

Jag kände direkt att jag ville döda honom. Han var den typen av alkoholist man inte känner någon empati för, bara förakt. Med sig hade han en något mer lågmäld kumpan som liknade Paul Giamattis rollkaraktär i sideways - fast på dubbeldekis. Det där föraktet för hela mänskligheten tog fart inom mig.

De hoppade av vid Järntorget. Vagnen hade inte hunnit lämna hållplatsen förrän "den vidrige" (han med hostan) började antasta en ung tjej. Hon såg rädd ut. När vi kom upp på Stigberget kände jag en viss lättnad över att de inte hörde hemma i Majorna. En lättnad som skulle dö så snart jag bytte vagn och hoppade på trean.

Jag fick rusa för att hinna med. När jag kom på vagnen satt en platinablonderad trailerpark-kvinna med sjukt ärrigt ansikte, klädd i alldeles för korta jeansshorts och bandana och log misstroget. Hon såg kemskadad ut vilket gjorde mig lite ledsen, jag såg att hon bar på sorg. Jag ställde mig i mitten av vagnen vilket gav mig full utsikt. Vagnen var halvtom vilket är ovanligt vid den tiden på dygnet.

Sätet längst bak i vagnen ockuperades av en till synes helt vanlig man. Tillsynes helt vanlig om det inte vore för att han låg avdäckad i horizontalläge iklädd GAIS-T-shirt med en burköl i ena handen.

Framför mig satt ett par vars största hobby var piercing. De såg ytterst ofräscha ut. Som om de gjort ansiktshål i polisens bombvagn och stått och tjuvkikat när en splitterbomb briserade. I öronen hade de gjort hål som de preppat med uttöjningsringar. Jag har aldrig fattat uttöjningsdealen. Varför vill en människa tänja ut hål i sina öronsnibbar, stora nog att rymma en medelgrov penis.

Som lök på laxen bar tjejen mysbrallor med texten "Juicy" tryckt på röven. Killen hade en till hälften fylld Nettopåse i knät.

För första gången kände jag att jag nästan skämdes för Majorna. En kniv i mitt hjärta. Jag hoppade av och gick modstulet upp mot Gråberget. Plötsligt kom jag på det. Trean. Såklart. De måste givetvis varit på genomresa, destination Högsbo såklart.

Jag kände mig lättad.

25 kommentarer:

Luca sa...

Dgas att damma av cykeln igen?

Drottningen sa...

"Varför vill en människa tänja ut hål i sina öronsnibbar, stora nog att rymma en medelgrov penis."

En extra dimension till sexlivet naturligtvis.

Gruffen sa...

Jag Vet faktiskt människor som använder dom där uttänjningshålen just till att stoppa in penisar i dom. Människor är så festliga. <3

SixesAndSevens sa...

En alkis som anser sig ha råd att smeta ölen i fejset istället för att häva den på klassiskt vis. Sällsynt.

Ida sa...

Haha. Vad man lär sig mycket av att läsa din blogg. Hisingen visste jag dock innan att man ska hålla sig ifrån, likaså Angered. I helgen som var besökte jag en kompis i Gbg, hon bodde mellan Kviberg och Kortedala ungefär. Är det godkänt? Vi mötte ett å annat stolpskott men man kommer liksom inte ifrån dom var man än är känns det som ibland.

Jaaan sa...

Fan när jag läser sån´t här vill jag omedelbart införa de arbetsmetoder som den ökända Norrmalmspiketen använde sig av på 80-talet, inom polisen igen. Det borde vara helt ok att som snut rycka ut blask-fyllot och ge honom en jävla omgång med gummiklubban (ja den borde återinföras, tillsammans med läderklädseln). De får gärna sitta på bänken och ta en dragnagel men när de (garanterat utan biljett) antastar vanligt folk ombord på vagn eller buss, då jävlar ska det stämmas i bäcken.

The jojo sa...

Det var en gång en väldigt suspekt man som luktade på mig när jag tvingades tränga mig mellan honom och ett kylskåp, i en affär i Masthugget. Han sniffade belåtet och sa "mmmmmmm". Sen såg jag honom gå mot Majorna. Han bor nog där.

Nemo sa...

Hörde en yster dialog mellan några gossar på den nedre delen av Jellinekkurvan som spekulerade på Frölunda Torgs inbjudande spårvagnshållplats;
- Nä, faen.. en annan har ju dragit ner på konsumtionen... nu dricker jag inte allt på en gång.
- Ja, alltså... d-d-det är inte spriiiten som är det värsta... på morgonen alltså... det är slemmet...slemmet


Kan ju var nån av dom du stötte på - ds som så välvilligt placerats ut i o kring våra allmänna kommunikationer.

Var är värdigheten? Värdigheten?

Janna sa...

Jag har aldrig sett en alkis på trean bortom Mariaplan. Inte ens de har så mycket fritid att de tar den vägen till Högsbo. Men om jag skulle tipsa om ett säkert sätt att få se en alkis in action så är det ju att åka trean från Brunnsparken till Mariaplan en vardag på kontorstid. Då är det full rulle på kontoret längst bak i vagnen.

DIANA sa...

Japp. Jag drar mig för att ta trean för jag orkar inte med alkisarna. Ryktet säger att det e varmt i Gbg nu, å alkisarna poppar ju upp som blommor i rabatten när det blir varmt. Javisst jag vill vara god medmänniska å visst fattar jag att de råkat illa ut MEN efter att alltid svarat på tilltal å pratat å NÄSTAN alltid plötsligt fått uppleva hur konversationen tar vändningen "Jag kan känna lukten av din fitta" så har jag gett upp.

goose sa...

jag är lessen mikebike, men i högsbo bor det nästan bara pensionärer o småbarnsfamiljer. har inte sett några alkisar här över huvudtaget på två år, o då har vi ju ett fräckt torg de borde gilla att hänga i.. killen vid ica som sålde faktum har tillomed gett sig av.. förmodligen hänger han hemma i majorna nu :)

mikebike sa...

luca: lita på det!

drottningen: löjligt ;)

gruffen: hahaha ja människan är fana överskattad.

sixx: det kändes inte som han var en glamourkille direkt hörru. han var bara jävligt rubbad.

ida: du vet väl att bloggfrossa fullkomligt vibrerar av visdom ;)
sådär skulle jag säga. för mycket öst. gamlestan och uppåt mot bergsjön är ingen hit. inte för mig iaf.

jaaan: haha fan jag tänkte exakt den tanken. en av de få tillfällen jag hoppas på lite polisbrutalitet.

the jojo: fy fan vad vidrigt. blir arg när jag hör det. otäckt beteende.

nemo: slemmet... ahhhhhrrggghhhh

janna: inte ens de har så mycket fritid... hahahahha kanske inte men ljug inte. har du aldrig sett en alkis/missbrukare i högsbo? lägg av!

Diana: hahaha härligt med spontana människor. eller hur. och vilken icebreaker sen då. vad förväntas man svara på det?

mikebike sa...

goose: fuck you! ;)

Lennart sa...

Ja, det finns många underliga typer på spåvagnarna. Ser det själv nästan varje dag. Har också sett de där mysbyxorna gå på stan. I lördags såg jag samma tryck på ett par shorts, VÄLDIGT korta, på en ung tonårstjej ute på Backaplan. På överkroppen hade hon bara en bikini-överdel...

Axel sa...

Jag säger bara Hökarängen. Där har någon placerat Sveriges samtliga psychos. Alkisarna står som spön i backen utanför Vivo (ja jag säger Vivo fortfarande) med elefantöl i nävarna och vrålar en massa skit som inte står i bibeln.
Vivo Hökarängens klientel består endast av personer med en förkärlek för att prata med sig själva.
Majorna verkar vara rena rama paradiset jämfört med Hökarängen :P.

lisa sa...

Men man kan alltid lita på Berget!

bibbsan sa...

Det är så himla sorgligt faktiskt, dom har ju varit nåns små ungar en gång...

Anonym sa...

hahaha skön summering av en vanlig syn på treans vagn :)

givetvis skulle dom till Marklandsgatan allihopa.

janna sa...

el pedro: jag åker trean och tro mig, alkisarna ska INTE till Marklandsgatan. Däremot Stigberget: Stadsmissionen, Chapmans torg: div shyssta bänkar och hak, Jägerdorfsplatsen: Systemet och trevligt häng vid vattnet om man bara går rakt ner, och så några som ska till Mariaplan, fråga mig inte varför. Ja det är tråkigt att åka spårvagn, ja jag kartlägger mina medresenärer.

Anonym sa...

Sköna fördomar. Eller inte.

Anonym sa...

Snyggt skrivet! Härligt! Du är klockren...speciellt när du skriver om Majorna.

Jag har själv börjat tycka att Majorna är sunkigt. Jag har börjat cykla ut ur stadsdelen för att handla mat tex. Stigbergstorget som jag förr tyckte hade "charm" känns bara äckligt och fullt av missbrukare med Hepatit C...

/Katta

rens sa...

Detta borde spikas upp på kyrkporten i Majorna. Innan vyn från Mikes högmodsgoggles sprider sig som en svärm gräshoppor.

--> "Jag har själv börjat tycka att Majorna är sunkigt. Jag har börjat cykla ut ur stadsdelen för att handla mat tex. Stigbergstorget som jag förr tyckte hade "charm" känns bara äckligt och fullt av missbrukare med Hepatit C..." <--

LÄSLÄSLÄSLÄSLÄS!!

Jenny Norr sa...

Men hur förklarar du jepparna på 11:an då?

Dåcktor Erik sa...

Jag håller med Drottningen: du svarar nog på din egen undran angående varför man töjer ut hål i örsnibbarna.

Men hur kul är det att ha såna stora hål i örsnibbarna under de göteborgska höststormarna?

Emelie sa...

Vad är Majorna?

Det du beskrev är något man möter dagligen här på Norrköpings alla spårvagnar..