torsdag, juni 07, 2007

Den nya ekonomin

Var på lunch nyss.

Efter lunchen bar det iväg till Nordea på "ärende". Det skulle sättas in pengar eftersom jag inte kan hantera kontanter på fickan (jag bränner dem närmast tvångsmässigt). Inne på banken är det kö. Två kassor var öppna och de höll till min stora lycka på att lära upp ett par ytterst färska sommarjobbare vilket borgar för extra lång väntan. Den ena var en kille som var så provocerande långsam att jag funderade på om han verkligen klarar sig på egen hand när jobbet är slut. Han bara satt där och det kliade i hela min kropp när jag såg på honom. jag fick lust att spontanråna honom. Våldsamt.

Jag hatar verkligen att vänta. Jag blir mörk inombords när jag köar på apoteket och liknande ställen. På den gamla goda tiden då postkontoren fortfarande fanns kvar drabbades min hjärna nästan av härdsmälta varenda gång det vankades paketuthämtning.

En person vars könstillhörighet jag efter stora svårigheter lyckades fastställa till kvinna adderade extra irritation.

Hon var klädd i klassisk hisingsoutfit (pölsig T-shirt från Jula, joggingbrallor, ring i örat, snaggad frisyr, grov hals- och armkedja etc) och hade ett mycket debilt ansiktsuttryck, för att inte tala om en ruggigt bösig attityd som charmbonus. Hon försökte först knö sig före i kön cirka tio nummer vilket snabbt genomskådades av kassatjejen som tur var.

Sedan försökte hon aktivt och på fullaste allvar byta till sig mitt nummer som var tre nummer bättre. Rakt av ville hon byta vilket kändes udda. Jag blev sugen på att tipsa idioten om en kurs i grundläggande samhällskunskap för att hon skulle få en liten inblick i hur ett samhälle faktiskt fungerar.

Påväg tillbaka passerade jag en rumänsk proffstiggare som amatörmässigt valt NK som sin tiggbas. Jag tror inte att utanför NK är en så smart plats. Folk som kommer ut därifrån har redan bränt fett mycket deg och de har ingen vidre lust att strö växelpengar omkring sig på en stund. Utanför Netto är nog ett säkrare kort skulle jag tro. Enkel matematik liksom.

Iallafall.

Han satt på knä och höll trovärdigt fram en hatt samtidigt som hans ansikte signalerade tjockt mycket armod. Allt stämde in i bilden utom en liten detalj. Vid sin sida hade han ställt en oöppnad flaska Evian källvatten. Vad ska man säga. Så jävla synd kan det inte vara om en kille som tigger knäna av sig och sedan väljer att lyxa till med dyrvatten. Då är det bluffvarning. Alltså en "äkta" tiggare hade hellre hämtat vatten i kanalen än att wejsta en slät tjuga på en flaska Evian. Så är det bara.

Eller är det jag som inte hänger med längre?

Kanske är det helt naturligt att försöka hustla till sig fördelar (t.ex. köfördelar) utan att skjuta till något själv nuförtiden. Kanske är det också så att tiggarna gått och blivit varumärkeskänsliga och lite mer blingbling av sig generellt.

Kanske är det bara en del av den nya ekonomin.

19 kommentarer:

AnnaPanna sa...

Ett lyyyyyyyyyyyysande blogginlägg Mike !
Saknar ord.
Hela alltet är bara så rakt på.
Väntetider, debila människor på båda sidor disken på någon inrättning man är tvungen att frekventera.... den allmäna o oerhörda bristen på allmänt hyfs och känsla för what goes. Och den ökande trendkänsligheten hos dagens tiggare ....
Väl skrivet.

Caravaggio sa...

Stackars tiggare. NK, seriöst? Ingen har väl betalat kontant där inne de senaste fem åren?

Fast iofs, det kanske är just för att han sitter där som han kan unna sig att dricka Evian medan resterande får hålla sig med fontänerna i Brunnsparken och Bältespännarparken.

mikebike sa...

annapanna: nämen, anar jag en smula ironi här kanske ;)

Caravaggio: njae jag tror inte han kammar så bra pynt på att sitta där. jag såg honom på långt håll två ggr på lunchen. förbi passerade ett folkhav. inte en enda la ett mynt.

Anonym sa...

Jag fattar inte varför nån betalar 20 spänn för en flaska kranvatten på flaska. Kolsyrat kan jag förstå men "källvatten", det är ju ren bullshit.

Jenny Norr sa...

Har du verkligen så lätt för att avfärda honom som bogus-tiggare? (Jag tror iofs att det är ligor med pimps och att han inte är tiggare, men ändå offer, men...) Kanske har någon ställt dit flaskan för att vara snäll?

Anonym sa...

Så jävla bra inlägg. Är så förbannat trött på de här "stackars" tiggarna. olig detalj med dyrt vatten:)

victoria sa...

Har någon annan än jag märkt att "tiggarna" påminner om varandra??? De ser ut att komma från samma land, är i ungefär samma ålder m.m. Dom är strategiskt utplaserade och "vaggar" på knäna medan de tigger... Det värsta var när jag såg en likadan i Borås!

Annica sa...

Nej vad elakt sagt! Nåt lär ju karln dricka och Evian är väl bättre än brännvin? Det kanske var en gammal flaska med "bara" sunkigt kranvatten. Klart han ska dricka så rent vatten han kan ist för kanalvatten, eller hur!

Anonym sa...

...Ekonomin är som den alltid varit, flukturerande.

Men. Om du finge välja mellan moralisk absolutist och filosofisk nihilist, vad skulle du välja?

Trots-allt-Icke-tradigMaja säger bara, att det möjligtvis kan vara så att det antingen är som du säger, eller så är det din subjektiva tolkning av verkligheten. Kanske, kanske fäster du dig bara vid det som du med dina sinnen kan påstå vara materiellt påtagligt?
Och 'den nya ekonomin' (som du skriver om) sammanfattades kort och kärnfullt av Marx och Engels:

"Allt [fast och beständigt] förflyktigas, allt heligt profaneras, och människorna tvingas till sist att betrakta sin levnadsställning och sina ömsesidiga förbindelser med nyktra ögon." (ur Kommunistiska manifestet)

Tjo ho!
(inte marigt menat) :P // Maximiliana

Annika sa...

Åh, fejktiggare är värdelösa! I Sverige har jag faktiskt inte sett så extremt många trots allt, däremot i San Fransisco, där snackar vi fejk! Killar i 30-35 års ålder i kostymbyxor, finskor, cigg i käften och som bönar och ber om småmynt på gatorna... WTF! Skärpning.

Jess sa...

...eller så kanske en snäll medmänniska hade gett tiggaren sitt svindyra Evian-vatten (köpt på NK?) i brist på småpengar?....

Jag VILL tro på mänsklighetens godhet, jag VILL tro på mänsklighetens godhet, jag VILL....*mässar högt för mig själv*

Lost In Deutschland sa...

Alltså, precis som du skriver är det värdelöst för en tiggare att ha en flaska evian bredvid sig om han vil casha in lite stålars från godhjärtade människor. Jag tror att han har fått den från någon... Här i München blir tiggarna förbannade om du ger dom något som kan tyda på att de faktiskt inte har det så dåligt att de drickar kanalvatten och bor under en bro. Förra sommaren en regnig sommardag huttrade jag förbi en tiggare som satt i spöregnet med slokande huvud och såg så armodig ut han bara kunde. Vänta sa jag till min kille, sprang till McD över gatan, köpte en kaffe, tog med mig socker och mjölk och sprang tillbaka till tiggaren, "här" sa jag och sträckte koppen med rykande hett kaffe till stackarn "och här är socker och mjölk också..." tiggarn svarar "jag tar inte socker" tar kaffet och ställer det bredvid sig utan att ens titta på det. Min kille menade på att jag borde fatta att tiggarn inte vill se lyxig ut med kaffe när han ska få medlidande från människor. Jag blev förbannad, jävla otackasamma människa, här försöker man vara schysst och vad får man tillbaka?? "jag tar inte socker..."

hypsilophodon sa...

är det bara jag som tänkt tanken att flaskorna kan vara bättre begagnade och nu fyllda med kranvatten? dessutom är evian inte särskilt märkes.

Magnus sa...

hypsilophodon: Det var min första tanke också. Att hitta en tom flaska i en soptunna är inte direkt svårt... Om nu inte pantar-tanterna är där och plockar så klart. Shit vad de är på en! Man hinner knappt dricka klart innan de är där och tar tomburken, nästan direkt ur handen på en.
Men nu var det tiggare vi snackade om. Det värsta jag sett hos en tiggare var en som satt utanför femman, och bredvid honom låg en Nokia av nyare modell. Han kunde väl ändå ha gömt undan den?

Pernilla sa...

Haha.. Den tiggaren strosade jag förbi igår eftermiddag.

Jessica sa...

Det kan ju vara så att han är NK specialiserad. Han har utvecklat förmågor som är få tiggare förunnat, så att han klarar sig i de mest karga tiggarlandskap.
Kanske är det så att om han sitter där med en plåtmugg vatten ifrån kanalen så rynkar bara det pälslädda folket, rättar till gucci-solbrillorna och går därifrån. Men när de ser att han sitter där med en flarra Evian så får de känsla att det här är en bra människa som hamnat lite snett. Typ Britney eller Paris. Och helt plötsligt hittar de en krona i botten av fickan.

Bara en tanke.

mikebike sa...

jessica: du är nåt på spåren för nu när jag tänker efter hade han ett par gucciglajjor på näsan och var klöädd i armanikostym. så äkta nk-tiggare. vem fan har armani these days;)

Anonym sa...

Jag säger att ni tokinbillar er fan på väggen. :o // Maximiliana

Delorian sa...

Vi har en familj här i stockholm som går runt på tunnelbanan och visar samma tiggarlappar som man kan köpa på internet.
ibland går hon runt med en kopp, en dag så kommer hon hon visar koppen som vanligt och börjar prata, och då se man nästan varje dan var fylld med guld.

Har man råd med så mycket guld i munnen då behöver man inte tigga på tunnelbanan bluff enligt mig.