torsdag, maj 31, 2007

Studenter

Stan är full av dem. Flickor i vita klänningar, gossar i fult sittande kostymer. På lastbilsflak, skriker och lever om, alla fulla på champagne. Unga och glada, ivriga inför framtiden. De har inte fattat ett skit men låt dem hållas. Imorgon kommer de vakna till den där friheten de längtat så efter.

Från och med imorgon kommer de flesta av dem ha ett par år med jävligt taskig ekonomi pga det statliga ockersystemet (CSN) att se fram emot. Många kommer känna på glädjen av ökat ansvar, lågbetalt förvärvsarbete, fasta tider och sjukt begränsad frihet. Vissa kommer få gå på soc. Andra kommer få ligga kvar hemma i sitt pojk-/flickrum och bara drömma om det där som för bara en stund sedan kallades "framtiden".

Så låt dem leva idag. För det är deras sista dag i den skyddade verkstan.

Låter det bittert? Inte alls!

Det är bara ett slags soundtrack till verkligheten. Välkomna till klubben. Välkomna till livet ungdomar.

23 kommentarer:

Naoki sa...

För bara ett år sedan var det jag som åkte omkring på ett flak. Det var för mej som allt kändes helt underbart. Men.. du har rätt.. verkligheten är inte så himla rolig. Jag vill tillbaka till den skyddade verkstan! Släpp in mej! Snälla!

Annica sa...

Som en klok vän sa en gång; CSN kommer vara en finne på rumpan tills man dör! Men livet efter studenten är ändå den hittills bästa tiden under mina 25 år.

hanna sa...

HAHA, jag tar studenten om en vecka och jag känner mig så där löjligt naiv och förväntasfull, "det är nu livet börjar" osv osv, fast jag fattar att jag inte kommer att få något liv eftersom jag ändå måste fortsätta plugga eller ta jobb på donken. men man kan ju vara lite glad i två dagar i alla fall, efter 12 års slit liksom.

A sa...

Är jag den enda som längtar efter att sparka av mig skyddsdräkten?
Studenten nästa fredag och jag längtar ju. Det är ju efter studenten som livet börjar. Jag ger mig ut i världen. Ovissheten utan skyddsnät.

Anna sa...

Nu var du hemsk... Det är därför vi kommande studenter gillar att blunda lite för vad som ska ske efter studenten.. Tiden tar slut där, så slipper vi ha ångest inför framtiden.
VI firar bara den sista dagen i vår tideräkning...

Mamselamsen sa...

Ha, så rätt du har. Jag tänker tillbaka på när ungarna var i studentstadiet. Vi hade förberett dem under många år, att dagen efter studenten är de självförsörjande. Haha.... snacka om att det fanns färdiga planer för båda tjejerna, långt innan studentdagen.

Och jag tror att det har varit jävligt bra för dem.

hypsilophodon sa...

http://paparkaka.com/studenten

Skribenten sa...

Fulla på champagne? Är det Örgrytestudenter? Annars är det nog mousserande vin du tänker på?

Anonymoose sa...

Äh. Jag tror jag är den enda i landet som inte glidit omkring på något flak i samband med studenten. Insåg redan då att det inte betyder någonting eller att man nått slutet av något (om man inte gått något yrkesförberedande).

Och för en gångs skulle känner jag mig mer hatisk än mike. Illa...

Lintin sa...

Undrar hur många det är som tar livet av sig dagen efter studenten? På själva examensdagen är man full, snygg, omgiven av vänner och familj och allmänt hög på livet. Dagen efter är man bakis, arbetslös, framtidslös, polarna har skingrats för vinden och allt är skit. Förmodligen så regnar det också. Var kan man tänkas hitta sådan statistik?

Anonym sa...

Bitter bitter bitter...Studenten är bara avslutet på ett kapitel i ens liv. Flera kommer, skillnaden är väl bara att författarrollen blir allt mer självständig genom åren, och nu är det dags för de egna besluten. Låt bitterheten komma så länge den är ett resultat av mina egna val..

adde sa...

Det satt ett par killar med vita hattar på bussen nu på morgonen. Dom drack öl (06.15). Dom hade var sin plastpåse med mer öl. Dom pratade om hur fulla dom skulle bli idag.
Fan va gubbigt, men faktiskt tänkte jag likadant som du Mike.

Snygg, men lite bakom sa...

Det ÄR ju nu livet börjar! Inga fler läxor, inga fler idiotiska lärare, egna pengar och man bestämmer över sin EGEN tid. Jag har ALDRIG sett tillbaka på tiden i skolan med vare sig glädje eller nostalgi - det liv jag lever nu är oändligt mycket bättre. Jag är ju faktiskt fri och inte livegen längre.

Lauren sa...

Själv hade jag haft extraknäck sen jag var 15 när jag tog studenten, så jag visste nog var det var att jobba.
Efter studenten började jag heltid på mitt extraknäck ( de gyllene bågarna )
Tror iofs inte att jag blev "vuxen" förrän jag fick barn.... ah what the hell, tror inte jag är vuxen än :D
Ser tillbaka på min skoltid och student med nostalgi och nåt slags ömhet, trevlig känsla, får tebax lite av den känslan då jag ser alla studenter som sjunger ut sin glädje på flaken samtidigt som jag hoppas att de inte kommer till mitt jobb.
Det verkar som att där champangen rinner in rinner arbetsmoralen ut??!!

nemo sa...

Här och nu... att leva livet Här och nu... det är grejjer det...

"Glädjs i din ungdom - snart nog hinner en Lumberg (Office Space) ifatt dig..."
Nemo spekulerar

"Jan, du skall inte vara lycklig - du skall arbeta"
(Psykolog till Jan Myrdal då denne var c:a 20 år)

: \ sa...

JAg ser inte fram emot att ta studenten men jag har i alla fall hopp om att kunna få ett jobb där jag till skillnad från skolan får betalt för att slita röven av mig varje dag.

och angående själva firandet så tycker jag att det känns som ett klockrent sätt att sluta på.

När det är socialt accepterat att åka runt full som fan på ett lastbilsflak och skrika så e jag fan på!

Luca sa...

Heldre ung och lovande än fd ung och lovande...

Anonym sa...

fan vilket sug jag känner efter att ta studenten om en vecka efter att ha läst det här...

undibundi sa...

det regnar idag. ha ha

Tee sa...

I hear you! Jag önskar bara jag hade vetat det för ett år sedan...

filurig sa...

Låt dom få njuta av studenten, som faktiskt är en av dom roligaste tiderna i livet (hittills iaf)! Men tiden efter är faktiskt sjukt rolig den med, och i mitt fall bättre än gymnasietiden!

mikebike sa...

Ahhh, jag menar givetvis inte att livet innan studenten är den bra delen av livet. Jag syftade bara på att så många ser fram emot den dagen och tror attsedan är man fri. så fri är man knappast. för de flesta är dagen efter studenten dag ett på en period som är tre gånger så lång som den tid man levat hittills. Det är nu slitet börjar för att nå någon form av mål/dröm.

jag minns att jag hade ångest på studenten. inte för att jag älskade min grundskoleperiod. det är en jobbig tid för de flesta. en tid som sätter spår. de flesta komplex som man får kämpa med att övervinna i resten av sitt liv kommer ju ur den perioden. men ändå bar den med sig nåt enkelt, en form av trygghet.

jag minns att jag hade ångest för att jag var rädd för livet. det är jag fortfarande...

Anonym sa...

Very good info. Lucky me I recently found your website by chance (stumbleupon).
I have book marked it for later!

Here is my web-site :: cellulite treatment