söndag, september 24, 2006

Zeb Macahan

Varje söndag kl. 15 bjuder kanal 6 på nostalgifrossa i form av familjen Macahan. Idag är inget undantag.

Trots att trean visat serien varenda sommar så länge jag kan minnas blir jag altid lika trollbunden. Jag nynnar med i signaturmelodin, tittar med fuktig blick på tant Molly, tycker synd om lille Josh och fattar fortfarande inte dealen med Luke. Inte egentligen.

När jag var liten lekte vi alltid familjen Machahan [masa-han]. Min kompis som bestämde ville alltid vara Luke. Jag skattade min smala lycka för att han inte fattade bättre. Att Zeb var bäst. So what att Luke var poppis hos damerna, han hade ändå aldrig en challe mot Vargtass och Vargtass var ju dessutom polare med Zeb.

Brorsan fick alltid vara Josh, vilket innebara att han alltid fick stanna hemma när vi hårda "män" var ute på äventyr (jag tror brorsan fortfarande hatar Josh, fast vi har båda konstaterat att han hade mäktiga polisonger).

Jag kan fortfarande få gåshud så fort Zeb kommer i bild. Ingen annan man genom historien har med värdighet, utan att bli stämplad som ett råskruvat pervo, kunnat klä sig i brun hud med fransar. Inte heller är det lätt att hålla upp en Bowiekniv och få det att te sig lika normalt som att det vore en kopp kaffe. Man vet att det ligger ruff i luften.

I teorin är det väldigt lustigt att man redan som tioårig pojkvasker närde en dröm om att en dag bli en ledbruten, skitsur gubbjävel som ser ut att ha fått uppleva minst två milleniumkiften. Men varje söndag kl 15 går det upp för en.

Visst, han stapplar runt som att han just blivit påkörd av ett godståg. Han ser ungefär lika pigg ut som Ötzi Alpmannen. Men han är alltid livsfarlig. Redo att dra blankstår och fnysa bakom sin mördarmustasch. Zeb talar alltid med sammanbitna tänder och levererar oneliners som får Dirty Harry att lukta mjukglass. Det är ett konststycke bara det. Zeb är hårdheten personifierad. Han är P:et i "pondus".

Vem förstår inte det bekväma i att vara en snubbe som ingen jävlas med. En person självaste döden darrar inför att hämta.

28 kommentarer:

Mamselamsen sa...

Och jag har alltod drömt om att få vara "tant Anita"

miss x sa...

Hm, frågan ær om jag blir idiotførklarad nu...
Wtf, bara att erkænna, Zeb var och ær fortfarande min idol!
Inget konstigt med det kan man ju tycka.
Så længe man inte vet att jag de facto ær 30+ och av kvinnligt køn...
Zeb for president;)!

Zoe sa...

Don't worry, miss X.....
jag är oxå femininum och snart 55+ och tycker fortfarande att om inte Zeb är med (så mycket) i ett avsnitt av Macahan, så är det stor saknad! :-)

mikebike sa...

mamselamsen: ja du är fulltändigt unik;)

miss x: nej nej nej... du blir inte idiotförklarad. tvärtom. jag blir glad när jag hör sånt. och vet du. jag tror nog gamle zeb skulle bli rätt glad han med;)

Ullton sa...

Ryser, kollade på denna serien med pappa, när jag var liten. Min pappa är lika cool som Zeb

da bomb sa...

Hahaha roligt skrivet.

Han är grym, Zebulon, MEN gör dom inte karaktären lite väl cool? Gubben är ju lastgammal. Inte fan kan han dra snabbt och slåss. Han bör ju vara runt pensionsålder i serien. Visst han har ett rykte från förr som säger att han är en mothafucka, men det kan man ju inte leva på. Lite som vår Christer Pettersson.

deville sa...

Zeb är förvisso "hårder än järnverk" men hårdast av dom hårda seriesnubbarna måste nog faan va Ray Krebbs (hette han så) i Dallas. Sidosatt stallskötar halvbror som aldrig drog sig för att dela ut en högersving eller två.

goose sa...

deville: ray krebbs?? wtf, zeb skulle aldrig stå o lalla i stallet, utan bara väsa åt nån snorhyvel att sköta om hans häst som det vore kronjuvelerna han dealar med. jag ordinerar att du sätter dig ner o följer macahan noga i fortsättningen.. fan sue ellen är hårdare än ray i dallas :)

Anonym sa...

Men Da Bomb, bara det faktum att Zebban nått denna aktningsvärda ålder inom sitt gebit, tyder på att han fortfarande piskar tvålhala snorgärscowboys alá Lucky Luke med hästlängder.

Man når helt enkelt inte några högre åldrar inom badassmotherfuckacowboy gebitet om man inte är elakast och snabbast. Ett rykte drar bara till sig flera prövningar från wannabe fållan.

Jeffrey Lebowski - The Dude sa...

Da Bomb:

Lars-Inge Svartenbrandt är vår Zebulon. Rotebroar'n är ingen man, vi män drecker inte Bailys blandat med Explorer.

da bomb sa...

Anonymous: Alltså du kan göra en 90-åring stenhård på film, men det håller liksom inte i verkligheten. Zeb må vara tuff, men hans beaktansvärda ålder och stekpanna till kniv väcker mer skrattcellerna till liv än nåt annat. Dessutom går han ju som upplagd för en pungspark.

Det hela hade hållt lite längre om han varit elak och kört med fulheter och inte som nu en rättskaffens man. Eller som jag var inne på förut Zeb borde varit 10 - 15 år yngre.

KarinC sa...

Hahaha! Klockrent! =D
Heja Zeb! Coolaste snubben i Makahackan!

Anonym sa...

Da Bomb, du har aldeles rätt, tar tillbaka (det mesta). Faktum att han är en hedersknyffel är väl det som saboterar hans trovärdighet allra mest. Det heter ju inte för intet, "Ont krut förgås inte så lätt".

Men hjulbentheten, som iofs borde vara en vanlig åkomma i det vildaste western, är troligtvis en del av hans kampsportstil, och helt enkelt till för att förvilla motståndarna, Dels genom att visa vilka enorma "Cohones" han har och dessutom för att ta bort uppmärksamheten från den stora kniven.

Anders von Bauom sa...

Det uttalas Macka-haa-en

Magistern sa...

Morsfarsan döpte jycken till Zebulon. Det visar vilket inflytande serien i allmänhet hade o Zeb i synnerhet.

Herlock sa...

Jag skulle nästan våga ställa Zeb och Chuck Norris i varsin vågskål och påstå att det väger ganska jämt. Nästan alla Chuck Norris Facts funkar lika bra om man byter ut Chuck mot Zeb.

"There is no theory of evolution. Just a list of animals Zeb allows to live."

Bara som ett exempel...

SeventyoneCarlo sa...

Om ni gillar macho westernsnubbar så har jag ett vrålhett tips.

Uggla in på TV-serien "Deadwood", där huserar en intrigerande och svärande Saloonägare vid namn Al Swearengen..
Han är seriens behållning!!

Caravaggio sa...

Om du missat det så måste jag bara lite Off Topic lägga in att Stefan Holm idag bestämt sig för att satsa enda till OS2008. Huruvida Staffan Strand gör likadant sades det inget om.

mra sa...

När "aunt Molly" vasst kallar honom "Zebuulon" med den där blicken är det klockrent.

JockePocke sa...

Hello Mike. Masa han, det var tider när den hemska cowbojsaren gick första gången, då var det pistoler med ollonskott och hattar o hölster.

Byte av ämne... Pekning...
Såg en fotbollspekning idag i Metro... A la boråsmongot Bella Berglund... Konstigt vad man värderar numera efter att blivit uppmärksammad av betydelsen... Dizzade chefen med efter en mesig pekning i veckan... Fast tur det inte e Castro eller Saddam man jobbar för.

Shirika sa...

Ååh...! Den FÖRSTA hållbara anledningen att skaffa "ballabål" eller Boxer eller kabel-TV eller... ja va´farao är det man skaffar nu för tiden?? (Jag bor i skogen har bara hederliga 1,2 och 4.) ZEB är mannen med stort M. Det tyckte jag redan i tioårsåldern. Förmodligen för att jag tyckte han var lik min pappa :-) Förstod heller aldrig det där med Luke.

70-tals Per sa...

Jag ville ha samma frisyr som Luke, fast Zebban var ju grymmast med sin coola kniv. Mak-a-han sa vi om serien.

niklas (fd hans ångest) sa...

Jag tror mig ha upptäckt en sann själsfrände! Jag förstod inte heller varför Luke var så populär...

Så fort jag hör signaturmelodin får jag gåshud, och ibland kan ögonen fuktas...

Minns du det avsnittet? :

när två onda män ligger och lurar i ett bakhåll på Zeb. De ser han komma ridande... han passerar en buske... (hästhovarna klapprar i oförändrad takt) men när busken är passerad så sitter inte Zeb i sadeln... Ca fem sekunder senare dyker Zeb upp bakom männen samt förklarar att han inte orkar ödsla tid på dem varpå han skjuter dem - men de var rätt åt dem för de hade misshandlat Josh nå´t så fruktansvärt.

eller det avsnitt då Zeb:

bar röd heldräkt - istället för den bruna - av antingen mocka eller tyg. I det avsnittet åkte han ångbåtsfartyg och visade upp sin extremt godhjärtade sida mot en fattig liten flicka.

Eller varför inte:
det avsnitt då Luke var deppig över att hans flickvän dött (hon som levde med något slags pacifister), varpå Zeb berättar om hans fru samt tvåårige son (som startar en eldsvåda, huset brinner upp)som frös ihjäl...

Mäktiga avsnitt...

niklas (fd hans ångest) sa...

Förresten, James Arness hette skådespelaren. Norskättling.

Han hade även huvudrollen i en annan westernserie: "Gunsmoke".

Callisto sa...

Språkhanteringens guldgosse har gjort det igen. *magknip*

Var tvungen att länka till dig, igen, på min blogg. :)Detta måste så många som möjligt få ta del av.

AnnaK sa...

Familjen Macahan är ju rena sommarlovs-nostalgin.

skinnkillen sa...

..............va skall man säga, en kille som i 200 avsnitt går klädd i samma "stass", halt o lytt och med en 1m kniv vid sin sida,.. som dessutam förmedlar fullt ansvar över sitt sägande o görande.
.....vilken kille.
Skall börja med läder o skinn och döpa om mej fr skinnkillen till ZEB jr.....

M sa...

Zeb ser gammal ut, men han är grym. Det är ett missförstånd att han ska vara i pensionärsåldern... Om man är uppmärksam på åldern i filmen och serien ska Zeb vara mellan 40 och 50 år (åren 1861-1869) även om skådespelaren är runt 55 när serien spelas in och ser äldre ut än så. Dagens 40-åringar ser ut som dåtidens 25-åringar, så Zeb är nog rätt för sin ålder i alla fall. Tänk bara vilket hårt liv Zeb levt sen han var i början av sina 20 och drog västerut till det vilda och outforskade. Zeb är som Fantomen, hård mot de hårda. Han har civilkurage och är snäll mot vänner och familj och de som kommer i hans väg och behöver hjälp. Finns inget tuffare än att kunna kombinera det.