måndag, april 24, 2006

Våren är kommen och stavas 414-getthostyle

Helgen som gick var helt galen. I vanlig ordning så har det varit kidnappningar, taxirån, mordförsök, bilinbrott och en massa annan ofog i stan. Det är inget man höjer på ögonbrynen för eftersom man vet att det ALLTID är Hisingen som står för fiolerna när det vankas knvivåld och fulbråk.

Så gissa om man tappar andan när gamla goa Majorna får sin beskärda del av vansinnet. En man blev på fredagen poppad av en okänd gärningsman. Han blev skjuten på öppen gata här intill. Vanligt på Hisingen - ytterst ovanligt i majorna. Två dagar senare, söndag, fick en 79-årig gobbe smaka blankstål när två snubbar och en kvinna kom på "hembesök" så att säga. Allt inom en radie av kanske tvåhundra meter fågelvägen från mitt eget kvarter.

Många tjafsar om att tussilago är ett vårtecken. När snödroppar, krokus och annat grönt vaknar till liv. Men vi i Majorna vet bättre. När alkisposset flyttar från sin vinterbostad kring Backaplan på Hisingen och intar lekplatsen utanför Sjöfartsmuseet. Då är det vår. Varken förr eller senare.
Det är en syn att se. Det borde vara med i en alternativ turistguide över Göteborg. För alla som hatar Avenyn, Liseberg, Skansen kronan och en massa annan skit och vill se ett riktigt event. Det är lite som att åka och glo på tranorna i Hornborgarsjön skulle jag tro. Fast mer pikant på något vis.

Gubbar och kärringar i 60+ -åldern som sitter och spritar, skrattar och slåss på en lekplats. Udda egentligen, för det ligger inget systembolag i närheten. Men det är klart att när solen värmer är det ju aldrig fel med ett sexpack fegisar.

Jag har ju inte närmre belägg för det men det känns rent instinktivt som att det kommit med ohyra i banancontainern. Att det inte bara är de vanliga spriträvarna från Hisingen som intar Majorna och gör det till sommarhäng i år. Damn!

Det värsta med alltihop är inte att våldet gör området otryggt. Majorna blir aldrig otryggt. Det jobbigaste är att jag och farsan brukar "battla" om vem som bor i värst rövartrakter. Jag vinner givetvis alltid eftersom han och mossan bor i "Komarken" i Kungälv. Där är är de så vana vid driveby's och rena avrättningar att postlådesprängningar, bilstölder och rån inte ens läggs märke till. Vill man ha en bil tar man den. Vill man ha cash rånar man någon. Vill man ha ett rus, ja då tjackar man starkt lim och en rulle plastpåsar. Så är det där. Alla vet det.

Det är ett förhållandevis litet område men koncentrationen av dåliga ägg gör att Komarken lätt tävlar med Hisingens ocharmigaste områden. Bara en sån sak som att självmordsbombaren (Al-Qaida-anknuten såklart) som planerat att spränga sig på den lokala högstadieskolan. Han bodde knappa hundra meter meter från mom och pop och lägenheten var fullstashad med sprängmedel och annat kul. Soft.

I Komarken är gränsen skarp mellan radhusområde och knivgettho. En gata. Som på film. Jag har gjort farsan smått tokig genom att häckla honom för komarksvåldet. Han säger att det alltid händer grejer i Majorna också men har än idag inte lyckats komma upp med bevis på en enda större grej. En gång var det nåt stort på g och ironiskt nog visade sig gärningsmannen självklart komma från - ja just det - Komarken. Då flabbade jag rått.

Annars kanske lite småbös kan ha inträffat men när han ringer om det är han så överförtjust och till sig att han knappt hinner hälsa innan han börjar recitera någon tidningsnotis. Så helgens dramatik är en fet jävla jackpot för farsan. Jag kommer att bli tvungen att stänga av telefonen och blockera alla inkommande mail, för nu har han fått vatten på sin kvarn. Det här kommer jag få höra i flera år framöver.

Helgen då Majorna gick och blev getthostyle.

36 kommentarer:

jens sa...

appropå ingenting: Kan inte du skriva om Jimmy Nordin, du vet kulstötaren som sjunger fruktansvärt..?

flicka sa...

Oj nu är jag förvirrad, Majorna = Kungälv? Jag kan inte Göteborg så bra dårå...Men i Kungälv var jag torsdags och fredags...tyckte det verkade vara ett mysigt litet ställe...kanske flyttar jag upp till hösten..

maria sa...

det är bra. stå på dig. vik inte en millimeter från din ståndpunkt. man ska aldrig ge föräldrarna rätt. alltid bjäbba emot. det var så jag blev vuxen.

Mamselamsen sa...

Vi had ett mord här för ett par år sen... det står inte så högt va?

caiman sa...

flicka:
Majorna = en stadsdel i västra Göteborg.
Kungälv = en liten kommun 3-4 mil norr om Göteborg. Senast jag var i kungälv kastade ett gäng ungjävlar fulla mjölkpaket efter min bil.

johan sa...

"ohyra i banancontainern"? Jag kanske övertolkar det hela, men är det helt funkis att säga? Skrattet fastnade liksom på vägen upp...

Anonym sa...

instämmer.

jag läste det om skottlossningen , den var ju just around the bend - men kände ingen otrygghet efter den nyheten.

dock var det räd hos Albanska klubben i det område på Hisingen som du beskrivit så många gånger och tyckte det bara stärkte gangsterfaktorn over there om det nun går :)

Pollyprettypants sa...

& jag som tyckte Lunden blivit litte skabbigt!!! Men I rest my case...

Jaaan sa...

Jag vet inte, jämföra knivningar och skottlossning med illaluktande lodisar på 60+ som hinkar nödraketer och pissar på sig.
De starkars utslagna bänknötarna gör väl sällan en fluga förnär men ett är sant, de ploppar upp som maskrosor ur betongen så fort kvicksilvret överstiger 10 grader.

mikebike sa...

flicka: nej nej, majorna är majorna och majorna ligger i gbg. komarken är en stadsdel i den lilla staden kungälv som ligger strax norr om typ 2-3mil. ska du flytta till kungälv? hur kommer det sig?

maria: hahah kampen har redan börjat. fick ett mail igår där farsan tydligt deklarerar att det varit kool i komarken på sistonem en att majorna börjar bli ett riktigt gettho. *fnys*

mamselamsen: det låter nästan lika idylliskt som majorna.

Caiman: hahaha du ska vara glad att det inte var sten. det är också vanligt. jag gisar vilt att det var i komarken vid nordmannatorget eller busstationen;)

Johan: jag vet inte om du övertolkar. jag vet inte hur du tolkar alls. jag brukar inte förklara mitt sätt att uttrycka mig men du får det att låta fult på nåt vis. så: bananpiren ligger på hisingen (används inte längre) men en liknelse för ett alternativt sätt att förflytta sig från punkt a till b. ohyra. folk som knivar och skjuter ner folk utan vidare kan jag med gott samvete kalla ohyra.

pedro: japp du vet exakt. majornakänslan;) albanklubben har det hänt grejer där igen?

polly: hej på dig längesedan. hahaha nä lunden är väl kool fortfarande, men du vi gör så att vi skickar upp lite drägg dit för att plana ut lite;)

jaaan: jag gör ingen jämförelse mellan lodisar och revolvermän. jag syftar bara på att fler verkar ha börjat se majorna som sin sommarbostad...

Blancaflor sa...

Livingstone, sade du 414?

Bege dig till 413 and feel the difference.

Jeffrey Lebowski - The Dude sa...

Det Hisingen du talar om är ett fd. industriområden som ligger granne med/i utkanten av ett stort köpcentrum. Dvs. inte ett ställe där folk bor. Dock finns där (öppet dagtid) en Talibanchark med superservice och högkvalitativa köttvaror (dock ej av svin).

Själv bor jag numera på Hisingen och trivs förträffligt trots att jag inom snar framtid kommer att få en nyinflyttad granne från Umeåtrakten. Men han kommer att sitta inlåst som tur är.

Annars är man född mitt i hängmattan, snacka om att vara född i en svacka. Born under a bad sign-Född under en trasig skylt som man skulle ha sagt i gamla Majorna.

Jaaan sa...

Okej då. ser nu att jag inte öppnat ögonen riktigt när jag läste..

Stefan sa...

hmm... som ståkholmare blir man lite förnärmad när götet från ingenstans singlar upp som no:1 crime city.

va fan här har vi bara en massa mjuka scouter, laglydiga trängseltrafikanter, vänliga veckan hela dagen och fan och hans moster på trevliga promenader i eftermiddagssolen på djurgården.

dags att sätta på sig massmördarbrillorna och falla down på stureplan, så att det blir lite ordning i torpet

caiman sa...

mikebike:
Ska man vara petig så var det Ale centrum men det är ju same shit different name alltihop där uppe!

Jag har dock bogserat en Puch Dakota bakom en annan Puch Dakota ihopbundna med ståltråd genom nästan hela Kungälv. Massa spännande grejer som händer där.

Andreas sa...

Stefan, I'm right with you.

Bor själv i HighValley, ryktesghetto med möjligtvis aningen fler fyllon än vanligt eftersom det är långt till nästa bolag, men annars så helylle så.

Jag tror jag ska göra söder osäkert ikväll jag..

lisa sa...

jeffery lebrovski: som om de ställena där det BOR folk på Helvettesön skulle vara så mycket bättre?

johan sa...

Ok, jag övertolkade då, eller feltolkade i alla fall.. Folk som knivas är helt klart ohyra. Konstigt egentligen att det händer så mycket runt masthugget.. Men det är kanske bara att det blir en större grej av det när nåt händer där mot om det är nåt gnabb på hisingen?

Anonym sa...

Jag flyttade från Majorna (Tellgrensgatan) när jag fått nog. I fem år bodde jag där och under den tiden var det två rån i butikerna och strax efter jag flyttat ett till. Alltså tre rån varav en dog och en blev skadad.
Han som blev skadad sålde tobaksaffären, han klarade inte av att möta de killar han trodde var gärningsmänen (de hade haft luva) och flyttade ut på landet. Han berätade detta för mig, vi bodde på samma gård (där det låg knarksprutor på toaletten vid tvättstugan) Samtliga i närheten av Såggatan och Allmänna vägen. Majorna idylliskt - långt ifrån. Alldeles för mycket knark och våld. Det är bara kulturnissarna, de nyinflyttade, som tror att det är pittoreskt. Misären finns där av tradition, fråga diakonissorna!
Majorna har lika mycket problem med våld och droger som Bergsjön.

Flytta för fan innan dina ungar börjar skolan! Det gjorde jag.
/Pia

Big Al sa...

När flyttade du till Majorna din sumprunkare? Majorna har alltid varit Ghetto! -Love it, or get the hell out!

Anonym sa...

majorna har alltid vart hood, kommer alltid vara, men vi har alltid haft våran egen stil, 34 år, född, uppväxen och fortfarande kvar, vem kan säga det höh?!

Anonym sa...

Do уou havе any video of thаt?
I'd want to find out some additional information.
Feel free to visit my weblog stikim.ac.id

Anonym sa...

First οff I would like to say wondеrful blοg!
Ι had a quick question in whіch I'd like to ask if you don't minԁ.
I waѕ curious to find out how you center yourѕеlf and
clear уour mіnԁ pгior to writing.

I have had a ԁifficult time clearing my mind in gettіng my thoughts out therе.

I truly do enjoy ωгiting however it just seems like the fiгѕt 10
to 15 minutеs are generally wasted sіmply just trуіng to
figure out hоw to begin. Any ideas or tips? Manу
thаnks!

My wеb site: Recommended Site
Also see my web page - http://wiki.Kithara.gr

Anonym sa...

Hi, yup this рiecе of writing іs in fact nice аnd I hаvе leаrneԁ
lot of things from it regarding blogging. thanκs.


My web-site ... v2 cig review

Anonym sa...

Wow that wаѕ strаnge. I just ωrote an really long comment but аfteг I cliсκеd submit my comment
didn't appear. Grrrr... well I'm not writing all that over аgаin.
Anуwaуs, just wantеd to sаy fаntastic blοg!


Alѕo visit my page V2 Cigs E-Cigarette Evaluation

Anonym sa...

Awesome article.

Mу web page; v2 cigs review

Anonym sa...

Huгrah, thаt's what I was looking for, what a information! existing here at this blog, thanks admin of this site.

Review my site :: http://www.trtoli.Com/

Anonym sa...

Hello colleagues, fastіdious artіclе and fastidious argumеnts commented herе, I аm rеally enjoуing by theѕе.


Ηeгe is my blοg; silkn reviews

Anonym sa...

Whаt's up, its nice piece of writing about media print, we all be familiar with media is a impressive source of facts.

Feel free to surf to my web blog www.prweb.com

Anonym sa...

It's fantastic that you are getting thoughts from this post as well as from our discussion made here.

Also visit my weblog :: www.coastalplain.com

Anonym sa...

Emu Boots sale up to 50%, and should you pay for two main couples of uk ugg boots, many surplus treats will probably be offered.

And recollection, they might eventually be willful Worn tedium without situation, so the graduate
can do their job. As an outcome of peculiarity on the physical appearance of a pair of boots, a good deal of people won't want to wear them in advance of.

Look at my blog - プラダ

Anonym sa...

Many customers have stated that whenever they have ordered these counterfeit, fake, imitation UGG's, they'd arrive inside a plain,
brown box that looked battered. People of each and every class and level can certainly get
these because their prices are of every range. What most are
finding are imitation, fake UGG Boots.

my web site gucci 長財布

Anonym sa...

Many customers have stated that once they have ordered these
counterfeit, fake, imitation UGG's, they'd arrive in a
plain, brown box that looked battered. If you've got no idea about whether boots you want are real you aren't,
it is advisable not to get them. What many are finding are imitation, fake UGG Boots.


Feel free to visit my homepage ... louis vuitton

Anonym sa...

Many customers have stated that when they have ordered these counterfeit, fake, imitation UGG's, they will arrive in a plain, brown box that looked battered. People of the class and level can simply get these because their prices are of every range. Nevertheless, with super delicate ease and convenience, increased desire, and winter weather season approaching, you are able to still discover some great provides.

Feel free to surf to my weblog ... coach

Anonym sa...

There are various online auction sites that you simply can check
out every so often if you wanted to obtain the best prices on
your ugg boots. There are a number of types for babies, though the very top from the
favorites list include:. What the majority are finding
are imitation, fake UGG Boots.

Look at my page :: prada

Anonym sa...

The arm and knee pads supply ease and comfort and are prime
of the line. You do not have to purchase this machine if you have a fitness club in your area.


Visit my site: the flex mini