lördag, april 15, 2006

Glad påsk

Idag är det påskafton. Det känns inget speciellt. Har inte fått nåt påskägg, har inte gett nåt heller. När jag var liten var påsk the shit. En lite varmare version av nyår.

När jag vaknade på morgonen så fanns det godis i en glashöna. Mäktigt. Det var lite surrealistiskt förr. Påsken.

Godis, smällare och eld i ohemula mängder. Världen var helt skruvad för en dag och allt kändes tillåtet. Vi tog med oss leksaker ut som vi smällde sönder och satte eld på. Vi petade in kinapuffar som vi lindat hårt i "gaffa" i sura gubbar och tanters brevlådor. Det smällde som fan och vi kände oss aldrig mer levande än så. Min bror trixade med en arg farbrors brevlåda, han hette "Kron" och jobbade som styckare i charken på Bonum i Kungälv. Alla hann springa därifrån utom bror. När Kron rasade ut genom dörren blev bror paralyserad och pissade på sig direkt - vi hade ju hört vad Kron gjorde med små barn om han fick tag i dem. Han sålde dem som fläskkotletter tillbaka till föräldrarna. Det var tider det.

Nu är glashönan smärtsamt tom varje år och det var svinlängesedan jag tejpade kinapuffar och stoppade in i brevlådor. Kanske skulle man köpa en ask och bjuda lädertanten på en jävla surprise. Glad påsk liksom.

13 kommentarer:

Anonym sa...

lyckades fixa ett påskägg av tjejen igår.

hon hade köpt 2 ägg och godis till mina brorsbanr och jag trodde att det ena ägget var till mig.
Hon såg min ledsna min när hon berättade att det var till kidsen så hon fixade ett litet till mig ändå :)

Thérèse sa...

När jag flyttade till Göteborg tyckte jag det var jättekonstigt med alla smällare på påsken. Sånt höll vi inte på med i huvudstaden. Där smälldes bara på nyår och sista april

Bakterien som vägrade dö sa...

Ge lädertanten vad hon tål !

Nemo sa...

Varför inte hälften kalisalpeter o hälften socker i ett schysst järnrör och en porrattack mot den kvarglömde gympapåsen i spelbutiken???

flicka sa...

Glad påsk på dig Mikeyboy!

Maria my sa...

När jag var liten fick jag inget påskågg om jag inte, utstyrd till påskkärring, travade genom "byn" hem till mormor... 40-talistsvin, värre än hitlerjugend!!!

nisse sa...

RABIES!!


Ok i Huvdudstaten har ni
inte denna sjukdom.

mikebike sa...

pedro: lyllos dig va.

ja och vi i gbg fattade aldrig valborgssmällare. då söp vi... redan när vi var sju;)

bak: tror inte hon tål kinapuffar iaf

nemo... ahhh den gamla rökbomben. den körde vi till vardags;)

flicka: en mycket glad påsk till dig med!

maria my: hahahaa tell me about it. been there done that...

adde sa...

Pallade äpplen när jag var liten. Gubben var en ökänd sur jävel, men det gjorde ju det hela så mycket mer spännande. Just när vi höll på å härja som bäst i hans trädgård poppade hans fåriga nuna ut genom dassfönstret. Du kan tro att vi sprang. Vi sprang för allt vad benen höll och kastade nervösa blickar över axeln samtidigt som vi med nervösa skratt mötte varandras blickar. Då kommer gubben efter oss i sin Amazon!!! Att inte jag förblödde där direkt! Men jag släppte efter på trycket och stod där med en LP mellan benen och tallrikar till ögon när gubben läste lusen av oss så att självaste Katla hade darrat.
När jag tänker på det nu verkar det helt sjukt. Om det mot förmodan dyker upp några ungar å snor frukt i min trädgård skulle jag uppmuntra dom!

emma sa...

Glad påsk du med! Jag fick påskägg igår och efter lite käxande från mig la mamma mer godis i barnens ägg. Det yngsta "barnet" är 19. Jag var det äldsta. :)

70-tals Per sa...

Ja det var härliga tider det när man "sprängde" olika grejer och brevlådor med kinapuff. Minns häxvråålen också som sen förbjöds,

men som nemo sa, fixa mysko rökbomb och sätta in i trappuppgång var också inte så dumt. Man fick dock hitt på nån lurhistoria för kärringarna på konsum om att morsan skulle koka skinka så att man fick tag i salpeter.

mikebike sa...

vi länsade varje butik i stan på saltpeter. det gick inte att köpa. jag tror det var i kungälv de började med att ha det bakom disk;)

Andreas sa...

Tja, inte påsk, utan valborg då. Minns mest hur vi la tigersmällare i de lampor/hållare som visade portnumren i bostadsområdet. Lampan smällde alltid och oftast kåpan också. Häxvrål och annat in i trappuppgångar var också en höjdare...