lördag, januari 14, 2006

Vardagsrevolten är nära

Det går inte att knäppa på tv:n en enda kväll utan att det ska homestylas, byggas om, inredas och fixas och donas. Jag håller på att få en stroke varje gång jag hör Martin Timells röst eller ser de där två asen i femmans Roomservice. Allt ska fixas. Ingen frizon kvar.

Hemma hos mig har vi lagt en förmögenhet på att göra om och nu börjar jag tröttna fett. Jag står med en halvt färdig vägg uppsatt mellan kök och arbetsrum, klar att spacklas men det kommer inte att hända. Det är asmeckigt och inte alls sådär skitlätt och kul. Upp mot väggen med alla gör-det-Timellare – de fuckar upp mitt liv.

Revolten ligger alldeles under ytan och vill ut, ett intryck till så ska världen få se på vansinne. Jag känner ett sug efter att göra tvärtom. Risken jag får ta är att bli förskjuten ur alla sociala sammanhang, men det är kanske er risk som är värd att ta.

Jag leker med tanken att slänga ut allt nytt och allt snyggt. Gå mot strömmen och tydligt signalera ”i dont give a fuck”. Jag hade brutit upp parketten till fördel för grå linoleum, hänga väggarna med gråtande-barn-tavlor och riktigt svulla loss i furu. Jag skulle vilja dumpa vår ”snygga” sängram och köpa upp mig på ett sånt där vidrigt moderskepp jag såg på Hisingen för nåt år sedan. En gräddvit sängram med gulddetaljer, speglar, askfat, barskåp och klockradio, allt i en pjäs. Kanske allra helst installera en vattensäng (för snacka om statement). Vidare skulle jag kitta upp med spegelpiedestaler eller grekiska kolonner där jag kunde ställa gipsstatyer och andra designprylar från helvetet. Vardagsrummet skulle få sig en barskåpsjordglob i brunt trä och i badrummet skulle jag installera en bidé fast vi inte ens har plats. Jag skulle göra allt det där man aldrig skulle komma på tanken att göra idag och riktigt njuta av vetskapen att mitt hem var som nervgift för ”medvetna”.

Till sist hade jag börjat klä mig i leopardmönstrat (inget signalerar självvalt utanförskap så effektivt som leopardtyg) och sjuka mängder låtsasblingbling. Jag skulle ställa mig utanför samhällets alla normer och när jag var ute på så djup skit att psykakuten satt varningsflagg…

...då skulle jag skruva upp volymen och be om backning.

27 kommentarer:

Thérèse sa...

Du har ju Atlantic Möbler i Majorna så det är väl bara att sätta igång och handla där, då kan det bara inte bli snyggt eller "trendigt homestyle"

Johan sa...

Hehe, vulgoettan på hisingen var det ja.. Frågan är dock om revolutionsvärdet i ett sånt tilltag vore så stort? Antagligen skulle alla tycka att du var sjukt fräck och medveten, sen skulle du få visa upp ditt kitschslott i Elle interiör och residence. Ett tag därefter skulle killarna i room service "bara ääälska" gipspantrar och svarta svanar i porslin. Tipset är att spara dina gamla möbler i källaren och flytta upp dem igen när du lurat skiten ur alla!

Anonym sa...

Mitt i detta har jag närmat mig slutet på uppdateringen av köket.
Men givet att man tröttnar på alla dessa inredningstips man bemöts av.

En sådan där sänggavel du beskriver är så jädra tacky att de blir coola. den med radion o helöa kittet.

Anonym sa...

jaaa..precis så känner jag oxå! jag vill göra precis tvärtom . jag hatar alla inredare som så ängsligt tittar på varann så man inte gör fel ..
/Anna

Anonym sa...

Är du medveten om hur snobbigt och inskränkt det låter med din skräckvision av ett hem när det faktiskt finns en hel del människor som inreder just så ditt och tycker det är fint. Inte alla kommer från medveten medelklass. Kolla in genom fönstren på folk från andra änder, t ex varma länder som Iran. Just så inreder de! Och den där affären i Majorna, den riktar sig itne ens till svenskar, tror jag. Komemr man från ett fattigt land upplever man såna möbler som vackra och lyxiga.

Björn sa...

Du borde läsa(jag med för den delen)Doppler, Erland Loe´s nya bok. handlar om en farsa som lessnar på livet oich att vara så jävla duktig så han flyttar ut i skogen. den vekar skitkul. han blir bästa kompis med en älgkalv.
Ett tips bara.

Cliff Hanger sa...

Risken är ju bara att det blir väldigt chict, precis som alla inredningsidéer riskerar att bli när det ligger en medveten tanke bakom. Nej, vill du verkligen vara "fel", ska du besöka möbelbutiker helt slumpartat (om du nödvändigtvis måste köpa något till hemmet), luta dig tillbaka och låta förfallet ta över.

jouni sa...

jag tror det är så att du egentligen är väldigt förtjust i hela prylen med gipsfigurer etc. det är bara det att du behöver ett svepskäl för att kunna köra full ut, och det är där "revolten" kommer in i bilden. erkänn..

Pillis sa...

Du kan få min makes barjordglob :-)

Anonym sa...

alltså första anonyma inlägget är ju fantastiskt. tänk på det du, haha, att du är medveten medelklas och inte ska håna de fetreblivna som gillar den nämnda inredningen
/a

Jesper Ims Johansson sa...

Nu när du har varit med på radio så är du ju inne i mediabranschen, med andra ord bara ett litet myrsteg från att ha ett eget tv-program. Där kan du åka hem till Timell och andra övermedvetna människor och styla ner deras hem med gips, vattensängar och leopargardiner ända tills du är en stenrik mediemogul som har råd att ta in proffesionella spacklare som kan göra klart din vägg.

Säljare sa...

He he heja Jesper

mikebike sa...

taget pillis!
det kan bli början på nåt riktigt sjukt.

anonym: vet du hur inskränkt det låter att hävda att de från varma länder tex iran kör hela linjen från vattensäng med inbyggd klockradio och barskåp till furumöbler, leopardtyg och grekiska kolonner?

Säljare sa...

Om jag ska vara ärlig så fattar jag inte varför furumöbler har fått så dåligt rykte, jag förutom att det är anskrämliga förståss.

Lena sa...

Handlar inte det här om precis som med dessa program Nanny akuten, Dr Phil att media skor sig på att människor i dagens stressade samhälle inte har den självkänslan uppbyggd ,att de inte duger, räcker till och att den massmediala cirkusen hela tiden trycker ner i halsen på betraktaren att du är inte ”Good enought”, du har inte tillräckligt med god smak, du ska göra om både dig själv, ditt hem, ditt sätt att vara etc. Det här renderar i frustrationer, själskänslor som redan är svaga blir än diffusare och man tänker att jag duger inte, mitt hem duger inte.Då kommer allt detta i dess kölvatten. Tror mer på att stärka individerna där dom är, tro på sin intuition och stå för den dom är. Vi måste våga se dem vi verkligen är ,med alla våra fel och brister och inse att det är ok. Sedan är det naturligtvis upp till var och en att besluta sig för att gå in i cirkusen , där lägger jag inte värderingar på något sätt. Ser bara med stor sorg på vad som håller på att hända med vårt samhälle idag.

70-tals Per sa...

Här är ett drömscenario

inredning1974

jag är lite sugen på...

vaskrensarn sa...

Jag kan som Björn här ovan rekommendera 'Doppler' av Erlend Loe. Jag klämde den på norsk, eftersom jag lånade den av kompisens flickvän från detta land. Fungerade utmärkt. De flesta konstiga glosor tar man på studs om man har lite hum om engelska och tyska. Omslaget är formgivet som ett minimjölkpaket. Verkar vara en hang-up det där med fettsnåla mejeriprodukter bland nordiska komiker. Gardell har ju tjatat om mellanmjölk i åratal.

da bomb sa...

Du glömde en riktig ärketönt i sammanhanget: ERNST KIRCHSTEIGER!!
Såg nån propå om hans näst blunder. Då skulle Ernst inreda bara på känsla utan funktion. Detta sagt av en dåre som omvartannat lägger trätrall och lekakulor i vardagsrummet... En annan gång la han in gräs och hade Europas största juckapalm(?) i bakgrunden. 2/3 av rummet försvann och mitt i skiten satt en svinnöjd Ernst med ett par tända jus och bara mös. Sicken jävla dåre. Ser fram emot det programmet..

Tur att man inte betalar TV-licensen.

Nino sa...

Å heremingud va roligt! Jag tror så här; det är din hemliga dröm, mike att få inreda så men, din kära fru har satt stopp för det hela. Hon är bossen around the house och du får enbart finna dig i homestylingen. Men, här i din blogg får du leva ut din revolutionstanke. God damn it va fint. Främst tror jag du skulle bli skitsnygg i leopardmönstrat. Hahahahaha.

Esgie Qroue sa...

De vå la en tokig tanke från en tokig Göte-la-börgare det där! Ful inredning istället för snygg! Viva la revolucion! Hasta la victoria siempre!
Kul att se hur den påföljande debatten utvecklade sig: "Meh! Så kan du inte inreda! Då hånar du blattarna, som tycker att en sån inredning är snygg!","Meh! Så kan du inte tycka! Då är du rasist eftersom du säger att blattar har dålig smak!". Det värsta man kan vara är alltså inskränkt och hånfull. Ganska lustigt, med tanke på att flera av de som kommenterar här tipsar om en bok av Erlend Loe. Denne norrman, vars litterära gärning i princip kan sägas vara ett hån mot det mänskliga förståndet, får alltså gå obemärkt förbi. Att ett land som livnär sig på ihjälklubbande av sälungar och ett enträget mördande av utrotningshotade valar producerar en så verklighetsfrånvänd och frånstötande tokrolig författare som Loe är väl iochförsig knappast förvånande. Vad som är förvånande är att det går hem hos oss svenskar; lite mer borde man väl kunna förvänta sig av ett folk med rätt till allmän skolgång. Se där! Nu är visst JAG som är sådär inskränkt och hånfull. Hej då.

lisa sa...

det ryktas att det finns en del vulgoettor med originaltapeter tomma här på Helvettesön. Alla ni/vi dissare av modern inredning kanske skulle slå er ihop och hyra en, för ett andningshål i vardagens Timell-tillvaro?
(och dissa inte Erlend!)

mikebike sa...

hehehe, du kommer kanske halvvägs nino. min fru är inte bossen och homestylaren, men vi båda är offer för alla intryck. du har rätt i att hon aldrig skulle tillåta furumöbler och vattensäng men jag vet inte om det är en hemlog dörm. snarare omedveten isåfall;) ibland skulle jag vilja bygga upp en kitschborg men samtidigt vet jag att det hade lett till psykisk ohälsa på väldigt kort tid.

mikebike sa...

btw jag har bara läst naiv super av loe och jag är inget fan. därför drar jag mig för att läsa doppler eller de andra.

Anonym sa...

Män som tröttnar på allt, flyttar ut i skogen och blir kompisar med djur beskriver ju handlingen i varenda en av Arto Paasilinnas böcker.

Rolfer sa...

Huvvut på spiken anonymous, Arto är underskattad så också mörka murriga rum med pipröksinrökta bokhyllor och skinnmöbler.

Katta sa...

Jag håller verkligen med. Första gången var härom dagen när jag såg ett sånt där intredningsprogram. Jag kände mig verkligen MÄTT på hela grejen. Vad blir då motrevolten? Att ha gamla saker, aldrig köpa nytt (men begagnat)..det tror jag.

johan igen sa...

Är furu helt konsekvent ALLTID fel? Jag har ett matbord och fyra stolar i lackad furu i mitt kök och jag tycker nog att det funkar. Har jag fel? Det enda jag skulle vilja säga alltid är fel är:
-antikbetsade saker
-billig elektronik som ska försöka se dyr ut
- Jysks bäddsoffor
- samurajsvärd (tar inte med drakar och sånt då det kan vara rätt i ett rum med plyschtavlor och sånt.)
- "fräcka" ölglas i bokhyllan.
- överdimensionerad tv/hemmabio i litet rum.
- Afrikanska gubbar med erektion (dessutom ofta antikbetsade).
- Ateljéfoton på hela familjen med hund.
Samt allt annat som är patinerat på förhand.
Nån som kommer på nåt mer?
Men så fort man medvetet skaffar de här sakerna blir det ju på nåt jävla vis rätt? Det är som el mango sa; att förfall och planlösa inköp är enda vägen!