måndag, augusti 26, 2019

Mjölka Svenne

I fredags morgon: 

Inte sedan Ingemar Stenmarks heydays har väl Sverige gått in i sådan kollektiv masspsykos som när Håkan Hellström släpper biljetter. Bortsett från ett fåtal "musikexperters" sura uppstötningar och meningslösa försök att med självpåtaget tolkningsföreträde kritisera och avfärda det hela, så är församlingen ganska enig. Håkan på Ullevi är något speciellt. Något man inte vill missa. Själv tillhör jag den stora massan. Jag gillar Håkan och kommer gå den här gången.   

Men jag ska inte sticka under stol med att när jag läste pressreleasen och de försynta raderna av Göteborgs kronprins. Att Håkan Hellström minsann tänker fira 20 år med en konsert på Ullevi nästa sommar. Då kände jag ett visst motstånd ändå: "Det blir ingen stor turné eller så, men det blir den här spelningen på Ullevi. Hoppas att några av er kan ta sig dit”. Seriöst!! Är det OS i humble brag nu eller har jag missat något? 


När en person vars fanclub består av miljoner personer som hyser större lojalitet till sin guru än tjejerna i Charles Mansons hippiefamilj, låtsas spela naivt ödmjuk, trots det faktum att han sålt ut Ullevi tidigare. Pluralt. Då blir det tyvärr inte trovärdigt. Det blir snudd på förnedrande. Både för publiken och för artisten själv. Jag hade älskat lite ärlighet i det här läget. Om Håkan istället valt att lansera nästa sommars stora inkasseringsjippo för vad det faktiskt är. En gigantisk valuta-pipeline som leder rakt ner hans tajta jeansfickor. Om han istället för sitt patenterat buscharmiga mysmanér, helt utan krusiduller, valt att berätta att han minsann tänker mjölka svenne, och mjölka svenne satan – för att fira 20 år som artist. Det hade varit både roligare och ganska mycket mer klädsamt. 

Håkan om någon behöver väl knappast ursäkta sin egen framgång längre, eller låtsas som att han fortfarande är förvånad över att han säljer ut arenor numera. Bara han själv minns tiden när han och bandet stretade runt bland småstadspizzerior på ölbacks-gage. Vi andra vet att före en konsert kommer kaos på riksnivå. Folk tar ledigt från sina jobb för att stå i den fysiska kön samtidigt som landets samlade bandbredd rattas in på evenemangmonopolets mest instabila luftballong. Ticketmaster.se     

Det som gör att jag har lite svårt att känna lust inför Håkans 20-årsjubileum är alla charader som spelas upp längs vägen. Först och främst att vi ska låtsas tro på att det bara finns planer på en enda unik spelning som efter elva minuter in i biljettsläppet visar sig vara två och sedan på allmän begäran en tredje. Det är fan löjligt och som gjort för att systemet ska kapseja. Att Ticketmasters kommentar på människors besvikelse efteråt är "att det blev högre tryck än vänta" är lika trevligt som sinnebilden att bli pissad i ansiktet av ett buffligt översittarsvin. Hur kan ett företag vars enda reella funktion är att sälja biljetter vara så jävla dåliga på att just sälja biljetter? Hur kunde de rimligtvis underskatta vilket tryck det skulle bli? Och att de fortfarande inte sett till att få bukt med infrastrukturen på sitt värdelösa biljettsystem, som bågnar så fort det blir trafikstockning, trots att det är mer regel än undantag vid alla stora biljettsläpp och har varit så ända sedan start. Det är amatörism av en sådan magnitud att man knappt tror att det är sant och ansvarslöst på ett sätt som nästan borde vara straffbart. Med lite mer franskt folkkynne hade någon form av vedergällning varit faktum nu. Det hade tjärats in och rullats i fjädrar, och det hade sanerligen varit en fröjd för ögat.

Men jag är nästan ännu mer trött på att se kvällspressen kabla ut enformiga nyord som biljettraseri.

Ett tänkbart scenario skulle kunna se ut som följande:

1. Håkan går ut och berättar att han är duktigt sugen på att mjölka svenne.
2. Människor får gå in och anmäla intresse för biljett + vilken dag.
3. Biljetterna lottas ut.
4. Inget mer lipande. Inget mer biljettraseri.

13 kommentarer:

emster sa...

Kände ocskå mig lite trött och luttrad när Håkan (via sponsrad post på insta) berättade att han skulle fira 20 år gnm att fantasilöst boka en (jo tjena) spelning på Ullevi. men kommer självklart också gå.

mikebike sa...

Emster: Men precis!! En välorkestrerad opiumtripp för folket. Och vi är svennarna som ska mjölkas. Och vi kommer låta det ske. Men det är viktigt att reflektera. :)

Anonym sa...

Håller med om allt som skrivs och kommenteras ovan...

Ska också gå...

//J

Larsson i Majorna sa...

Kommer inte gå.

Vid tillfällen när jag råkat stöta på honom i Göteborg och stått och snackat med honom, tex på barnens fotbollscuper, så har han varit fejkat naiv. Senast låtsades han inte veta vad en SUV var, när vi pratade miljöbilar vs SUV:ar, eller vad ADHD stod för eller hur det yttrade sig. En man av folket, helt enkelt. Noga med att inte förhäva sig, utan alltid låtsas veta mindre.

Ticketmaster ska vi bara inte prata om. Hur kan det företaget få existera. Hur kan ingen konkurrerande tjänst ha uppstått? Samma förakt för sina kunder som Blockets gränssnitt!

http://www.svenskbladet.se/vetenskap/index.php?alias=blockets_webbdesigner_nu_vaken_efter_13_ar_i_koma.html

Anonym sa...

Jag älskar att hata den falsksjungande feskarpöjken, totalt omusikalisk och texter så banala att man tar sig för pannan. Men att folk har dålig smak är ju inget nytt, melodifestivalen har väl lika mycket tittare som fotbolls-vm.

Pointless of no return sa...

Håkan är ett fenomen som älskas av sjukt många. Vad är det att uppröras över.

Anonym sa...

Sen när är masspsykos likställt med god smak? Enkel musik är för människor med begränsad musikalisk erfarenhet. Jag kan garantera att 99.9% av Håkans fans inte har grävt djupt inom någon musikgenre. Men det är ”rätt” att gilla Håkan-kråkan.

Anonym sa...

Typ en tredjedel av Håkan-kråkans alster är snodda, han översätter i princip texterna rakt av från engelska vilket får mig att gapflabba. Så jävla uselt.

Anonym sa...

Plitade ihop en Håkan-text:

Vers:
Satt vid Röda Sten och spelade lite musiiiiiiiiiiiik, inte visste jag att det skulle bli en rubriiiiiiiiiiik. Kunde lika gärna spelat fotboll och ätit majs, men nu blev det TV och kolla Gais.

Refräng:

Götebooooooooorg
Götebooooooooorg
Åååååååååå
Götebooooooooorg
Älska Göteboooooooooooooorg (Ullevi i extas).

mikebike sa...

Oj oj, här blev det starka känslor och en del håkan-hat, vilket inte var min intention med inlägget. Att diskutera Håkans musikaliska värv är ju bara löjligt. Oavsett om man gillar hans musik eller inte så kan man knappast bortse från att han tagit landet med en storm som hållit i sig. Själv har jag följt honom från start och långt innan det och tycker att han är helt grym... men någonstans på vägen blir det missklädsamt att låtsas vara mindre än man är. Så det jag ville ha sagt var att 1. han borde skippa charaderna och 2. att ticketmaster borde tas ut på går'n och få sig en omgång.

Anonym sa...

Han har tagit svenne med storm genom att stjäla text och musik. Pinsamt är vad det är. Men det är inte viktigt för han ju så go å glad kexchoklad.

https://www.studio.se/forums/topic/100661-håkan-hellström-textplagiat/

adde sa...

Jag kan tipsa om att även Rammstein ska spela på Ullevi nästa sommar. Så att ni inte missar chansen att uppleva dom. Det blir nog inte många likheter mellan konserterna. Undrar om vi blir många som ser båda?

mikebike sa...

Adde: haha nä det blir nog lite skillnad. Ska eventuellt gå med svärmor haha. har sett dem en gång tidigare. Stark scenshow :)