tisdag, augusti 23, 2016

Hattfabriken ringde och ville ha tillbaka all folie

Igår blev det rabalder om boken Livet med kvantfysiska glasögon. Den har tydligen blivit något av en kioskvältare vilket är rimligt på fler än ett plan.

För det första ser formen och omslaget ut som en klassisk lustifikation. Ungefär som den gamla jultidningsfavoriten Dassboken, som är fylld med snuskhumor och gubbskämt. Bara med tanke på hur många upplagor den sistnämnda tryckts upp i, borgar den förstnämnda för en braksuccé (vilket som sagt också verkar vara fallet). På omslaget figurerar "författarna" Mikael Säflund och Titti Nordieng på en bild som närmast får mig att tänka på random fotografi där gamla människor går på maskerad med fritt tema och halvhjärtad insats. Man skulle också kunna säga att de ser helt jävla sinnessstörda ut.

För det andra så utlovas det redan på omslaget mirakel för hälsa, lycka och framgång. Är det några människor som verkar tacksamma att mjölka på pengar så är det väl psykiskt sköra och allmänt lycksökande människor som lätt skulle offra hälften av sina vitala organ för ett litet mirakel. Det gör såklart att den här typen av publikationer och dess upphovspersoner alltid bör granskas extra mycket.
 Vid en första anblick tog det tydligen 6 miljoner sålda exemplar innan den här boken började synas i sömmarna och uppmärksammas i media, vilket såklart skulle vara beklagligt på många sätt. Men om man tittar lite närmre ser man att den finurliga succétrålaren till textrad bara är en beställning till "nollpunktsfältet". Oavsett. De ligger högt på försäljningslistorna, vilket talar sitt tydliga språk. Utöver den mest självklara målgruppen för självhjälpslitteratur så finns det uppenbarligen även väldigt många idioter här i världen.

Enligt författarna till boken handlar livets medvind egentligen bara om något så enkelt som att applicera kvantfysik och beställa sin framgång via ovan nämnda nollpunktsfält. Frågor på det? Hattfabriken ringde och ville ha tillbaka all folie.

Vidare teoretiserar författarna t.ex. kring att sjukdomar inte existerar utan bara är en fråga om inställning. Cancer, Alzheimers, Ebola och you name it. Det är bara feltänk. "Det man kan göra själv är att avsäga sig informationen som fältet ger, som att säga upp en prenumeration", säger författarparet. Wow!

Själv höll jag på att sätta i halsen när jag såg bilden i artiklarna. När vi bodde i Majorna bodde vi nämligen rakt ovanför den kvinnan i författarparet. Vi hade inte så mycket kontakt egentligen men jag kände direkt igen hennes tomma blick från alla de gånger hon kom upp och ringde på mitt i natten för att beklaga sig över oväsendet vi förde när vi gick runt i vår lägenhet. Hon förklarade att hon hade väldigt svårt att sova och upplevde att våra fotsteg skulle få hennes tak att rasa in. Hon föreslog passivt aggressivt att vi skulle börja tassa mjukare för annars skulle hon bli tvungen att ta det "vidare". När vi tittade på tv upplevde hon att basljudet färdades på ett sätt som fick murbruket att rasa inne i huskroppen och om någon hade fest på gården kom det snabbt klagomål om att lukten av cigarettrök höll henne vaken. Under de år vi bodde där sattes det även upp x antal lappar i området som behandlade störande av hennes lugn och ro. Tydligen är kvantfysiken rätt begränsad ändå. Man kan fantisera sig till ett drömboende och Cancer och Ebola går tydligen att tänka bort, men taskig sömn, där har naturvetenskapen inget att komma med. Rätt ironiskt ändå.

Och tittar man lite närmare på den manlige författarförmågan, Mikael Säflund så verkar vid en snabb titt extremt påläst med lika många legitimationer, diplom, certifikat och examen som en människohud har porer. Dessutom inom ämnen vars titlar förvisso kräver en magisterexamen i lingvistik för att ens kunna bilda sig en uppfattning om vad hans pseudo-vetenskapliga-expertis härrör. Men ändå. Vad sägs till exempel om klassikter som Kommunikologi, Full Sensory Perception och medvetandeteknologi? Eller de mer självklara rackarna Matrix Energetics, Kvantfysisk Förändring och kanske min personliga favorit ändå – Goalmapping. Tur att det blev en bästsäljare till slut, med tanke att det måste ha varit dyrare och mer tidsödande att gå alla flumkurser, än att komma upp i nionde OT-nivån i Scientologkyrkan.

Två av CV-punkterna skingrar dock dimman en aning. Mikael Säflund har nämligen en Magister i Entreprenörskap och är dessutom universitetsutbildad Regissör och skådespelare. Bra grejer att ha i bagaget när man ska tuta folk på pengar med mumbo jumbo.

13 kommentarer:

emster sa...

Det är sån cred att ni bott ovanför och pajat nattsömnen. Imponerad.

Tommy sa...

> Men tydligen tog det 6 miljoner sålda exemplar innan den här boken började synas i sömmarna
> och uppmärksammas i media, vilket såklart är beklagligt på många sätt

Ännu mer imponerande är att en bok som ännu inte är översatt finns på 6 olika språk.

Men tittar man lite närmare ser man att de inte sålt 6 miljoner ex på 6 språk, utan att detta är en önskan de riktat till nollpunktsfältet.

(Man skulle kunna tycka att detta är vilseledande marknadsföring, men då ägnar man sig givetvis åt kritiskt och negativt tänkande.)

Anonym sa...

http://www.zeropoint.se/img/experiment.jpg

Anonym sa...

Äsch! Jävla html-taggar. Provar igen.

Knasig bild
Knasigare bild

adde sa...

Det vore toppen om du läser boken och återkommer med en djupare recension. Det kan bli riktigt roligt anar jag. Dessutom slipper jag läsa den själv då.

Spader Ess sa...

Säg inte att beställningarna till kraftfälten inte fungerar, det kanske bara tar olika lång tid? Jag menar, ni har ju flyttat så nu kanske hon har fått mer "hänsynsfulla" grannar och kan sova, alternativt att hon har råd med isolerat boende efter denna succé. :-)
Eller som en annan del av Foliehattsvärlden brukar säga "God works in mysterious ways"

mikebike sa...

Tack Emster. Nåt ska man vara bra på.

Tommy: haha skarpsynt. Nu blev det genast ännu roligare.

Anonym: omg, magiskt sjuka bilder. Hur fick du tag i dem?

Adde: du slipper ändå. Men jag pallar inte att läsa den.

Spader ess: haha det är ju sant. Kan riktigt höra hur hon la beställningen: "jag vill beställa att grannjävlarna ovanför försvinner härifrån. Till Hisingen eller nåt". Och vips.

Anonym sa...

Håller med Adde ovan vore skoj. Tror inte att du skulle orka dock Mike!

Man kan raljera galant över sån här smörja som du just nu gör - tar dock nu en tyst minut rätt ut i kvantkosmos och sörjer över de själar som har förlorats till denna bullshit! Det är faan värre än värst!

Här har ni ett annat briljant exempel på en herre som tjänar storkovan på vilsna batiktanter och andra gamla flummare som kanske fått rådet av läkaren att dra ned på rökat:

http://www.universalheart.se/Z sa...

Var de på Way out west?

Emma sa...

Som mer klassiskt skolad fysiker vill man ju både skratta och gråta. Och sen mest gråta över all den okunskap som världen rymmer.

mikebike sa...

Anonym: åh, universal heart. Jag blir nästan avis på de som orkar köra hela bagen. Skriva bok och tuta in pengar på kurser. De är såna as och levnadskonstnärer på samma gång.

Z: nä de kunde inte komma. De var på nlp-utbildning (intensiv) för att lära sig ta bort allergier.

Emma: ja alltså jag är ju helt okunnig inom fysik men jag anar ändå att den här teorin fiskats upp ur den grunda delen av genpoolen

Emma sa...

Vill bara klargöra att det var boken du beskriver, inte ditt blogginlägg som gjorde mig gråtfärdig :).

Anonym sa...

Herregud! Nästan så att man vill läsa boken för att se ur vansinnig den är, men nej, varför slösa tid liksom? Ja, snacka om flumkurser - Goal-mapping? Verkligen?

SB