tisdag, september 22, 2015

#backabjörn

OMG! Den här lilla notisen råkade fångas av mitt skummande öga när jag bläddrade i det lokala stadsdelsbladet. Och jag fick med ens en klump i halsen. Det antar jag att alla som har någon slags medmänsklighet i sina ådror hade fått. För jag vädrar fiasko.

Vi snackar alltså om ett evenemang där självaste Björn Hellberg – slitvargarnas slitvarg – med över 60 böcker innanför västen och ungefär en miljard boksigneringar i ryggen, kommer till Backa Kulturhus imorgon klockan 13:00 (en tid som för övrigt hade fått Zara Larsson att fullkomligt balla ur), för att underhålla med lite sköna anekdoter, kanske dra nån fräckis och signera böcker såklart. Och det ger mig helt ärligt ågren. För få är vi som vid det här laget inte sett Björn Hellberg sitta ensam utanför en bokhandel, vid ett bord med en trave egna böcker, och vänta på att någon ska stanna och köpa ett signerat exemplar. Faktum är att det idag är nästan mer sällsynt att hitta en osignad Hellberg i handeln, än det är att hitta en gul treskilling banco.

Ingen författare mig veterligen har i modern historia så rakryggat och med ett sådant oförtrutet engagemang (självplågeri) turnerat land och rike runt för att möta sina läsare och leverera sina böcker en personne. En hängivenhet som med facit i hand betalat sig rätt dåligt. Ska det verkligen vara så? Är det så här vi ska ha det?


Kom igen nu då. Backa'n!

Det tycks mig nästan cyniskt av arrangörerna att boka in Björn Hellberg ute i en förort, mitt i veckan och precis lagom till efter lunch därtill. Vem fan har ens möjlighet att gå på show då? Nä nä nä, glöm pensionärerna. Två dagar innan folkpensionen dundrar in lär de tio gånger av tio prioritera en slice budapeststubbe på torgets lilla kondis före att lägga en halv hundring på att bli påminda om hur det är att bli bortglömd. Fy fan. Inte ens Malou von Sivers skulle lyckas täcka upp ett sånt röv-gig. Det gör mig beklämd på riktigt.

Jag menar vartenda ord här nu. Det är fan ta mig vår skyldighet som medmänniskor att se till att Björn Hellberg inte sätter sig i bilen påväg hem imorgon med en dålig känsla i kroppen. Jag önskar av hela mitt hjärta att han känner sig glad som en tupp när han styr kosan söder ut mot sitt naturliga habitat på de mer halländska breddgraderna igen. Är det någon som förtjänar det så är det Björn Hellberg. Ingen kan inte tycka om honom. Det är en fucking ynnest att vi ens får chans att se honom hålla låda en liten stund. Han är en institution för bövelen. Han har gett oss så mycket. Nu, i medmänsklighetens tidevarv och allt, är det kanske dags att alla ställer sig frågan vad vi någonsin har gjort för honom?

Jag tänker på det där klippet som cirkulerade för ganska exakt ett år sedan, där en extraordinärt valhänt Björn Hellberg ska försöka dreja. Jag vet inte hur många delningar jag såg i min egen facebook-feed men av youtube-statistiken att döma har det i alla fall underhållit en tiondel av svenska folket. Är det då för mycket begärt att han får känna hur det känns att sälja slut och slå publikrekord i Hisings Backa? Det kostar liksom bara en femtiolapp och vem vet vad vi egentligen kommer få höra. Enligt notisen kommer han kanske till och med läcka lite nasty skit. Kanske kommer han tok-roasta Ingvar Oldsberg i sin frånvaro? Ingen vet riktigt. En cliffhanger av guds nåde.

Vad säger ni, såg jag en hand upp, vilka känner sig manade att #backabjörn?    

10 kommentarer:

Arne sa...

#backabjörn

mikebike sa...

Arne: Kan vi räkna med dig?

adde sa...

"...att lägga en halv hundring på att bli påminda om hur det är att bli bortglömd."

Fantastisk formulering!

Jag håller för övrigt med men kan inte komma loss, fast hälsa gärna från mig.

Arne sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Arne sa...

Jag önskar jag var där fysiskt, men jag är med er i tanken och stöttar er självklart i att #backabjörn.

mikebike sa...

Arne: Haha, härligt. Jag hoppas att björn kommer känna folkets stöd idag i Backa. #backabjörn

Malin sa...

Även här i lilla Falköping har den gode Björn suttit som ett tänt ljus. Endast uppbackad av tantpersonalen på bokhandeln. #backabjörn på avstånd!

Anonym sa...

Helevete också. Att man missade Hendrix på Grönan när det begav sig kan man väl leva med eftersom man inte var född då. Men det här!
/Henko

goose sa...

Haha fick en signerad bok av Björn i födelsedagspresent av frun. Plågade mig igenom den banala deckarhistorien på semestern :)

Anonym sa...

Ta't lugnt ni behöver inte backabjörn. Jag jobbar på samma torg som Kulturhuset och det brukar vara fullt men pensionärer där. Kanske lite väl fullt i mitt tycke då det är omöjligt att handla sin lunch på hemköp, pga långa köer av pensionärer i kombination av kassapersonal som är helt oemottagliga av stress utan väldigt lugnt och stillsamt utan vidare entusiasm blippar varor i ultrarapid