onsdag, oktober 16, 2013

Fy fan för Thor Heyerdahl

Har ni sett Kon-Tiki? Bra, gör aldrig det. Det är bland det bedrövligaste jag har skådat i filmväg. Någonsin.

Det finns så mycket att störa sig på och så lite som är bra att det nästan är värt ett pris i sig. Det enda jag kan ge den är att den har en story. Det har den. Att den sedan förvaltats som en påse fekalier är bara beklagligt. Särskilt med tanke på att det är Norges genom tiderna dyraste film som lär ha gått på dryga 100 mille. Men det är kanske inget som rör ett oljeimperium.


Det som hade kunnat bli så spännande och delikat kommer istället ut som som en segdragen iscensättning av en draknästetpitch, där en jävla hipster-dåre försöker lura folk att investera i hans sinnessjuka projekt. Att segla 8000 mil över Stilla Havet på en flotte av balsaträ. Dödsföraktet i det. Men så satans jävla långtråkigt. Cut to the chase nån gång, började jag tänka efter fem minuter. En känsla som höll i sig eftersom det bara höll på och höll på och höll på. Som att de ville misslyckas. Eller medvetet vills skilja agnarna från vetet och bara få de som är riktigt kåta på Thor Heyerdahl att hänga med ända till slutet.

Hela tiden envisades de dessutom med att prata en engelska, så färgad av det norska språket att det mer lät som dialogen politiker emellan under ett statsbesök än samtal människor emellan. Den ökända Torslandaengelskan bleknar i jämförelse och styltigt är bara förnamnet. Resultatet hade blivit betydligt bättre bara av att låta dem prata norska med varandra. Alternativt skicka dem till en jävligt ruttad logoped.

Sedan så känner jag att det inte adderar att Thor Heyerdahl dessutom verkade vara ett riktigt ärkesvin. Jag är i och för sig inte förvånad. Inte ett piss. Han var en äventyrare och därför är det fullt rimligt att han delade exakt de osympatiska drag jag tycker att de flesta äventyrare verkar ha. Men ändå.

Flottfärden var det enda han kunde uppbåda intresse kring. Han brydde sig inte ett skit om sin familj och vad de tyckte om att han tänkte förverkliga sitt vansinnesprojekt till dröm. Han var så anal med flottjäveln att han helt medvetet valde att riskera sitt och besättnings liv. Allt skulle vara original. Han skulle välja döden alla dagar i veckan före att använda ståltråd istället för rep av hampa – inget fick komma emellan honom och den stora "saken".

Nä, fy fan för Thor Heyerdahl, för hans lilla rötna balsaträflotte och för Kon-Tiki the movie. Det kändes hopplöst att redan från början veta att de skulle klara sig och att det därmed var olönt att hoppas på att en jättevåg, val eller nåt annat bjässigt skulle slakta dem. Så se den inte. Det kan vara mitt bästa filmtips någonsin.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips kan ju vara att se till så man tittar på rätt version då filmen är inspelad på både norska och engelska. Dvs varje scen är gjord en gång med vardera språk. För att kunna visa then "over där"

/Johan

Clem sa...

Torslanda-engelskan hör jag varje dag på jobbet. ;)

Anonym sa...

Kusin med Hovåsamerikanskan a la Peter Hjörne?

Ellet sa...

Låter episkt! Hamnar direkt på min långa lista av filmer jag absolut inte ska titta på. Du har precis sparat mig en och en halv timme livstid. Svårt att sätta ett pris på det.

Anonym sa...

Ante mig att det var något i den stilen, bra att få sina fördomar bekräftade.

Anonym sa...

Norge är som Sverige på 1980-talet.

Det går att åka flotte över havet. vad fint, då vet vi. Vilket geni (med norska mått)!

-Luca

Anonym sa...

Hej! Och tack för en fantastisk blogg! Otroligt underhållande.
Roligt det du säger om äventyrare, jag har fått lite samma uppfattning, att rätt många av dom verkar vara osympatiska rövhål. Sen såg jag filmen "Crossing the ice" där äventyraren Aleksander Gamme (också norrman) visar att man visst inte måste vara ett ärkesvin bara för att man pysslar med äventyr. Killen är hur ödmjuk som helst. Helmysig film om man ändå gillar att spana in äventyr och går igång på blodblåsor och jägarbränna.
/Henrik

adde sa...

Ha ha, ingen sågar som du Mike. Ingen!
Nu är jag inte speciellt intresserad av vare sig äventyrare, Norge eller flottar, men vad var det som fick dig att se filmen alls?

Erik sa...

Du skulle valt att läsa boken istället. Som så ofta.
Nu är det nog försent. :)

F.d. f.d. kollegan sa...

Men MikeBike, seglade de verkligen två varv runt jorden? 8000 mil liksom. Sjukt långt.