tisdag, juli 03, 2012

Rymden, det är det bästa

Jag älskar fan rymden. Är så sjukt fascinerad av vilket fett bygge det är. Universum. Därför blev jag lite till mig nu när jag läste i dn att forskare vid Cern ska hålla en presskonferens imorgon. De ska tydligen presentera sina framsteg i jakten på Higgs partikel. Det handlar alltså om en sjukt liten grej som ingen någonsin sett men som verenda fysiker fått semistånd av blotta tanken på, ända sedan den brittiska fysikern Peter Higgs började jiddra om den i mitten av 1960-talet. Den tros vara den sista pusselbiten som behövs för att kunna svara på grundläggande frågor om universums uppbyggnad. Lösningen på universums hemlighet om man så vill. Det är rätt koolt.

Det ger en lite perspektiv också. Snacka om att göra nytta på jobbet. Typ.


– Hej, gjorde du nåt kul på jobbet idag?
– Näe inget speciellt... eller jo just, hittade lösningen till universums uppbyggnad.

Appropå rymden och perspektiv (och att göra nytta på jobbet) så roade jag mig lite tidigare idag med att räkna ut vad min idealvikt skulle vara om jag bodde på Mars. 198 kg. Det är motsvarande min drömvikt (77 kg) här på Tellus. Det innebär att jag istället för att gå till Sportlife och hålla på och hålla på skulle kunna släppa alla hämningar och ge mig ut i frosseriets förlovade land. Jag skulle alltså kunna gaina 112 kg till och ändå känna mig 9 kg lättare.

Rymden alltså. Man måste älska den.

10 kommentarer:

Johanna sa...

haha! Blir du och J de första som handlar bostadsrätt på Mars när den möjligheten ges?

Äta obegränsat med chips är ju drömmen, jag brukade fantisera när jag var liten om att någon kom på att jag hade sjukdom som gjorde att jag var TVUNGEN att äta en påse chips om dagen. Hoppas fortfarande att detta ska hända.

adde sa...

Håller med helt om rymden. Det finns så otroligt mycket spännande fakta om rymden som min omgivning inte alls förstår att uppskatta. T.ex att en vit dvärg (som solen kommer att bli) har så hög täthet att dess massa väger ca ett ton per kubikcentimeter. Eller att det skulle ta ett flygplan som färdas i 900km/h 1100 år att runda VY Canis Majoris som är den största kända stjärnan.
Denna har du nog koll på: http://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

goose sa...

Denna är grym:

http://www.htwins.net/scale2/

Cuddleworthy sa...

Rymden är lätt bäst. Kan verkligen irritera mig på människor som inte har vett att uppskatta den. "Jag gillar inte rymden". Eh, det är själva skådeplatsen för din och allt annats existens?

Har dock upptäckt att man inte ska dra förhastade slutsatser när någon säger att de inte gillar rymden. Trodde min flickvän var en rymdhatare i tre år, tills det visade sig att hennes uppfattning om "rymden" i den ovanstående frågans kontext var "Rymden, typ Star Trek och Star Wars alltså".

Jag bara "Men NEJ NEJ NEJ, jag pratar om nebulosor, skimrande galaxer, kometer, himlastormande rymdfenomen och oändliga avstånd!"

..."Jaha ja, jo men det är ju jättefränt."

För övrigt är det skönt hur rymden ger en perspektiv. "Vi är en kleiner liten Kugel som susar runt i det oändliga, och såvitt vi vet är vi de enda av vårt slag. Ändå att samhörigheten borde vara större."

Det är dessutom den enda någorlunda nyktert tänkbara vägen till fred på jorden: med ett tillräckligt stort och avancerat rymdprogram alla länder kan sluta sig samman kring och koncentrera sig på (långsam förskjutning från fokuset på vapen vad avser teknologi etc), t ex i kolonisation och råvarutvinningssyfte, hade krig helt enkelt varit för dumt att hålla på med. Har för mig William S. Burroughs höll med.

adde sa...

En vit dvärg har ju densitet som bomull om man tänker på att en neutronstjärnas massa väger en miljard ton per kubikcentimeter. Dessutom är dess gravitation så extrem att ytan har en maximal höjdskillnad på 5mm. Skulle ett föremål falla från bara 1 meters höjd på en neutronstjärna skulle det accelerera till en hastighet av över 7 miljoner kilometer i timmen innan det kraschade ner i ytan.

Det är så att man får stanna upp en stund och bara förundras.

Anonym sa...

Haha! Du är klockren. Det är nog många som tycker bl.a. En av mina Facebook-vänner som ofta kopierar delar av dina inlägg och ändrar lite passande detaljer och låtsas att det är hon som är lika smart och rolig som du. Det stör mig enormt haha.

Anonym sa...

Haha! Du är klockren. Det är nog många som tycker bl.a. En av mina Facebook-vänner som ofta kopierar delar av dina inlägg och ändrar lite passande detaljer och låtsas att det är hon som är lika smart och rolig som du. Det stör mig enormt haha.

Banan sa...

Det hela skrämmer mej.

Jag måste du vet...ses vi i aulan sen?

Nemo sa...

Jymmden...

Anonym sa...

Min man ar kompis med Peter Higgs son. Jag hoppas starkt pa att bli inbjuden till familjekalas nagon gang.