lördag, juni 21, 2008

Ett hjärta av guld

Jag har en melodi inuti mitt huvud. Den studsar runt och den skaver hela dagen och i mina drömmar. Jag försöker hela tiden tysta den men det är helt omöjligt. Jag nynnar och visslar och jag lider. Det går omöjligt att bli kvitt den. Jag har helt enkelt fått den på hjärnan. Neil Youngs Heart of Gold.

Allt är ett gatumusikantsvins fel. Han huserar dagarna i ända nedanför mitt kontor. En förhållandevis ung kille med en samlad repertoar om tre låtar som han nöter sitt aukustiska gitarrhelvete med i en jämn loop.

Jag gillar Neil Young mycket. Men efter att i flera dagar straffats med en rutten coverversion av Heart of Gold, om och om igen, är det svårt att känna respekt för upphovsmannen.

Om han fortsätter nästa vecka kommer jag bli helt tokig. Jag blir redan nu så provocerad av blotta tanken på hur han står och sprätter med benen och manglar strängarna när han kommer till mittpartiet... dang dang dang Heart of gooo-old!!

Jag såg en ung tjej springa fram och släppa ner några mynt i hans gitarrcase. Charmigt kan man tycka. Vad hon inte förstod vara att hon enligt vår kontorslag begick en dödssynd. Hon agerade feeder och bidrog till en ohyggligt dålig sinnesro för alla oss som sitter och svettas på sitt kontor.

...dang dang dang Heart of gooo-old!!

Åhh det väcks en lust inom mig när jag tänker på det. På måndag när mina hörselgångar kletas ner för femte gången kanske kanske jag kommer att tappa det totalt. Om gud vill springer jag ner och rycker gitarren ur händerna på honom och smackar den med en djävulsk kraft i flisor rätt framför ögonen på honom. Sedan kommer jag titta på honom och bara peka. Ett riktigt psykopek.

Vi får se. Fast troligen kommer jag väl bara bita ihop och svälja bajset som vanligt.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Är det filuren som står i korsningen Kungsgatan-Korsgatan? Han med en liten högtalare?

Personligen anser jag att den enda gatumusikanten värd något i Göteborg är goingen som brukar sjunga till sin bandare. Förr stod han jämt vid bolaget på Avenyn.

Okej, den glade afrikanen som dansar i tunneln mot centralen är rätt cool. Han får några brownie points också.

Medelklassman sa...

Det kan ni ha - reklamargrisar! :-)

Anonym sa...

Du är bra på att skriva!

Det där om gatumusikanten får mig att tänka på nån reklam som gick förut, tror det var om halsbränna? Där det var en gatumusikant som spela för gräsligt och så gick en tant fram och typ bröt av hans instrument helt sonika. Och gick därifrån. Hehe.

Anonym sa...

Men du, han kommer till DIN stad SNART!!!! Neil alltså...
Frågan är, om inte jag gör det också?

Själv plågas jag av Chilenska gatumusiker som när jag går förbi fräser åt: Leve Pinochet!
Men då skäms jag sedan....

Anonym sa...

Haru inte hört tanten som sitter i brunnsparken, en flöjt på vilken hon spelar samma två toner om och om igen dagarna i ända, jag fattar inte hur hon kan leva med sig själv.

Annars så e ju chilenarna förjävliga dom med...

Anonym sa...

Finns det inget strategiskt placerat fönster, som du kan hälla en spann med iskallt vatten genom och förhoppningsvis blöta ner musikanthelvetet med?

Anonym sa...

Det kunde ha varit MYCKET värre. Tänk om det var EMD som stod nedanför ditt fönster...

Ascaca sa...

Förstår dig fullständigt!
Bodde tidigare på vår paradgata och höll på att ta livet av mig under Göteborgskalaset.
Det brukade stå en kille och spela fiol (typ ungerskt) snett nedanför vår balkong, med en repertoar på ca 5 låtar. Han återkom med samma låtar i bagaget varje år...

ILJA sa...

Varför så drastisk Mike, prova "Technoviking"-fingret, jag lovar, du behöver inte ta sönder någonting för han tystnar ändå om du gör det rätt. Blicken är också viktig Mike. Blicken!

Anonym sa...

Du eller någon nicktjuv? Känns inte dig att vara ute och provocera på forum, eller?

http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=200604

Anonym sa...

Sicken tur att du får se originalet snart då... för du ska väl till Roskilde i år va? ;-)

Andreas

Anonym sa...

hahahaha, då har du inte haft playhoousedisneys-Handy Mandy (lite kinky namn tycker jag) melodi i huvudet större delen av veckan...det är ren tortyr det.

Samla ihop en summa på jobbet och gå ner och erbjud honom detta om han kan tänka sig att flytta på sig... nä, det vågar ni väl inte...kanske inte så snällt men va faan, det är ju pengar han vill åt, för är han lika begåvad som du säger kan han ju knappast vänta på att bli upptäckt??!!

mikebike sa...

anjo: nej inte han. längre ner på gatan.

30+: näe det kan vi inte.

visselpaj: tack! haha ja den är unerbar. jag vill ALLTID spontanknäcka de där australiensiska helvetesinstrumenten.

milja: ja jag funderar på att gå. sista chansen. jag gillar som sagt Neil men inte killen på gatan.

william: ja för ett par veckorsedan. ja hon hade en ganska pover repertoar den tanten.

cat: tyvärr

m.: mmm tänk om. det finns ju grader av lidande även i helvetet

ascaca: hahah ja usch

ilja: ja blicken är 50% minst.

anonym: jo det är jag. jag ska strax skriva om det.

andreas: tyvärr, jag ska inte det. men du får sällskap av min bror och mr hink ;)

lilla jag: haha bra idé. jo jag skulle allt kunna pallra mig ner med ett par hundringar. men jag vet att han skulle komma tillbaka imorgon och dagen efter det osv...

Caravaggio sa...

Åh vad jag hade velat se dig överfalla gitarrmongot. Jag inbillar mig att det hade kunnat se ut ungefär såhär: http://www.youtube.com/watch?v=CEyouVZ3dLA