måndag, augusti 24, 2015

Göteborgs-Posten, ett organ för hänsynslöst utkablande av total meningslöshet

Det var flera år sedan jag slutade prenumerera på Göteborgs-Posten. Jag slutade för att jag tyckte att jag förtunningen av innehållet hade blivit åt skogen för påtaglig. Bytte prenumerationen mot DN och har aldrig ångrat det beslutet. Det enda jag kan sakna från GP är den något mer lokala vinkeln, men den väljer jag gärna bort till förmån för kvalité. Dessutom får jag mig den lokala vinkeln till livs via Tidningen Hisingen som i mångt och mycket gör ett bättre jobb med det än Stampens sorgebarn.

GP har på sistone fått mycket välförtjänt kritik för sin ledarsida. Bara det är en anledning att göra slut. Men jag ska villigt erkänna att jag fram till igår varit inne flera gånger i veckan och kikat lite via mobilappen, allt oftare med en känsla av tomhet som resultat. Det har varit svårt att sätta fingret på exakt vad det har berott på men innehållet har helt enkelt inte varit tillfredsställande.

Igår satte stadens morgontidning ändå någon slags rekord i meningslöshet. Jag hade lagt mig för att sova när jag tog en snabbscroll via gp-appen och ser att en av dagens headlines var följande artikel:
  

Tack GP! Tack för att ni så skamlöst förnedrar era läsare. "Många ångrar souvernirköp". Fo realz? Innehållet i min dammsugarpåse har bättre nyhetsvärde än en artikel baserad på en enkätundersökning som en researrangör har gjort bland sina kunder. Wow, vilket makalöst grävjobb ändå. Att hälften av alla som åker på charter råkar köpa på sig nån värdelös skit, som de väl hemma inser kanske inte var ett riktigt lika briljant inköp som den kändes där och då. Det är liksom bara exakt det som händer när man släpper ut ett knippe rastlösa svennebananer i den stora vida världen, låser in dem i en skyddad verkstad och fyller dem med all-inclusive-sprit under en vecka eller två. Alla vet det och även om man inte skulle veta det så är det en sådan exceptionell retardnivå på det att det borde vara olagligt att publicera som innehåll i en publikation som har mer än en krona i intäkt från prenumerationer och lösnummer.

Det har förföljt mig hela dagen. Jag har känt mig skändad. Enda anledningen att jag inte flippar totalt är att jag inte är så jävla dum i huvudet att jag stöder dem med en enda spänn. Det är illa nog att så länge ha bidragit till besöksstatistiken (deras räckvidd) som ligger till grund för deras annonsintäkter. Alltså GP skulle ha kunnat anställa tio stycken Alice Teodorescu, eller låtit henne ta över hela bygget och det hade känts mer rimligt än att behöva mötas av sådan fisluft till "nyheter". Det är liksom en i raden av all time lows från en av landets största morgontidningar.

Jag funderar seriöst på att höra av mig till kundtjänst och kräva någon form av ekonomisk kompensation för leda och värk. Jag har bara inte kommit på ett tillräckligt övertygande argument ännu.  

10 kommentarer:

Lovisa sa...

Nu när du skriver det så slår det mig att jag har samma problem, fast med Sydsvenskan. Den blir bara sämre och sämre... Det sitter i ryggmärgen att man måste läsa läsa tidningen när man kommer över den någonstans, men det händer mycket oftare nuförtiden att nyheterna och språket tappar stort kvalitetsmässigt. Vad är det som händer?!

gatsten sa...

Håller med dig om Sydsvenskan men bottnar det inte i att de (tidningarna) helt enkelt inte har råd att anställa journalister av rätt kvalitet eller mängd?
Mike. Tack för ännu en underhållande post. Don't ever stop!

gatsten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
gatsten sa...

Ursäkta bombningen. Ingen aning om vad som hände där.
/Peter

Petrus Konvalj sa...

Precis. GP numera är så fruktansvärt usel. Nybörjarjournalister som reklamskriver om Swedish Matchs snuskafé (ja, även GP gjorde det) och 75% av artiklarna är köpeartiklar från TT. Usch.

Anonym sa...

Du är ta mig tusan den roligaste och bästa bloggaren, alla kategorier. Håller med Peter här ovan - sluta aldrig :)
/Lotta

adde sa...

Helt lysande! Fortsätt svinga ditt svärd, Mike.

adde sa...

Det slog mig att jag här om dagen såg en rubrik på GP som löd "Sabotaget av Pöl Harbour - så farlig var färgen".
Inte nog med att de saboterat den nya badbassängen i hamnen, tänkte jag, använde de dessutom färg med gift? Jag klickade mig in på artikeln och kunde läsa "- Det har visat sig att det var ett färgpigment som slängts i bassängen, ämnet är helt ofarligt."
Det här med att anstränga sig så mycket för att få något värdelöst te sig oumbärligt blir allt mer påfrestande. "De" kan inte nöja sig med att locka lite med ena fingret, utan måste bullra på med pukor och trumpeter.

Annelie sa...

Men det är väl nästan samma med DN? Har iofs inte läst pappersupplagan på flera år, men nätupplagan blir ju sämre och sämre hela tiden, med ordvitsrubriker och mystisk rapportering om "vetensaplig undersökning" som bevisar att kaffe minsann är nyttigt och sånt. Jag kör sedan ett tag tillbaka på sr.se. Det är lika bra. Om de också degenererar får jag ta ett språng in i framtiden och gå över till text-tv.

mikebike sa...

Lovisa och Gatsten: Jo det är såklart ett ekosystem-fel i grunden. De har inte råd att satsa på kvalité. samtidigt har de inte råd att INTE satsa på kvalite. Det är en nedåtgående spiral.

Petrus konvalj: sanslöst.

Lotta: Du det värmer ett gammalt blogghjärta ska du veta. Tack!!

Adde: det är en skitsymfoni som spelas upp. varje dag. på repeat.

Annelie: Jag tycker inte det går att jämföra DN:s och GP:s kvalitetsnivå. Det är för stort glapp. Visst, det finns likheter men om man zoomar ut och ser helheten så är det som att jämföra en bentley med en lada niva. :)