tisdag, november 25, 2014

Podfrossa

Den senaste tiden har jag promenerat omkring mycket här ute i mitt närområde i allt vidare cirklar. Framför mig har jag skjutit barnvagnen där Sammie ligger. Hon verkar kunna sova precis hur länge som helst, så länge hjulen är i rullning. Och mina ben verkar kunna gå precis hur länge som helst, så länge jag blir stimulerad i öronen. Herregud vad konstigt det där lät.

Det jag menar är att jag älskar radio som format men har nästan helt lämnat gammelradio och lyssnar numera nästan uteslutande på podcaster. Ganska många podcaster. De flesta är pratiga och roliga. Alex & Sigge, Lilla Drevet och Lunch med Montelius tillhör mina absoluta favoriter i det svenska (och tyvärr ganska klena podbeståndet). Jag har försökt mig på Blankens Swanberg men inte fastnat. Anja och Julia är härliga men når inte riktigt upp (än) till den nivån mina tre svenska favoriter håller. Värvet har jag tröttnat på för längesedan. Mitt senaste svenska fynd är Flumskolan som är ganska kul men jag bara har hört två episoder hittills och kan inte riktigt uttala mig om den. En varg söker sin pod är egentligen en riktig favorit (mycket tack vare Liv Strömquist såklart) men jag har tröttnat på att ljudkvalitén är så jävla risig och att det inte verkar finnas någon intention hos de goda podägarna att förbättra den. Det är för övrigt en av de vanligaste anledningarna att jag inte orkar följa fler amerikanska podcasts än jag gör. Det finns svinmånga som verkar intressanta och initierade men herregud vad jag inte orkar lida mig igenom ens två minuter av något som låter att det är inspelat med en leksaksmikrofon INNE I NÅGONS RÖV.

Tidigare lyssnade jag slaviskt på Filip & Fredriks Podcast men var rejält trött på dem mot slutet eftersom det kändes som att de stod helt still i sin utveckling. Jag har alltid gillat Filip och Fredrik och vill gärna fortsätta göra det. Därför var jag tvungen att sluta lyssna på dem. Jag har liksom inte något problem med att poddare håller sig till ett och samma koncept/stil. Men från att bjuda på sig själva och blotta sin sårbarhet i utsatta situationer, lyfta fram sina sämsta egenskaper i ljuset, driva med varandra och fastna i galet skruvade spekulativa skov där hypotetiska situationer och händelser spårar ur som godståg och träffar magen och leder till skrattexplosioner. Allt sådant som gör dem briljanta. Till att allt mer bara bli en timme kändisrunk, drogromantik och allmänt ointressant jidder om någon jävla knark- och/eller sexdåre på Filips gym i LA och en ständig känsla av att dessa herrar har en desperat ängslan för att bli äldre eller kanske framför allt att verka äldre och därmed riskera att tappa sin publik.

Jag tror att jag tyckte att deras nedförsbacke började i samband med att Filip blev pappa. Men inte för att han blev en tråkig jävel som bara snackade om sitt barn. Utan tvärtom. För att han redan i avsnittet precis när hans dotter hade fötts ursäktade sig för att han ens skulle berätta om det. Och sedan vecka efter vecka gjorde allt för att undvika att prata om sitt nyfödda barn. Fy fan vad jag tappade respekten då. Istället berättade han glatt historier om nån tragisk jävla kokspundare som kommit på ett fiffigt sätt att återvinna sitt knarkrus genom att först snorta en jävla massa snö, sedan pissa i en behållare och spruta upp urinet i röven. Wow! Så istället för att fortsätta på det spåret de faktiskt var påväg när de var som allra bäst, bara ett halvår tidigare, när deras tv-format floppade ett efter ett och Fredrik hade börjat bli mycket mer personlig och intressant, typ i samband med att Filip var lite mentalt skör och också väldigt mycket mer intressant. Istället blev de allt mer tradiga och effektsökande tills att de äntligen gick ut och berättade att de tänkte ta en paus. Vilket var så otroligt skönt.

När de sedan gick ut och berättade att de skulle återkomma med ett nytt podformat och det där "nya" bara visade sig bestå i att de gjorde precis samma sak som innan sommaren men nu på engelska (i hopp om att dra en ny och internationell publik). Då bestämde jag mig för att sluta prenumerera och inte lyssna mer. Fy fan att behöva höra samma historier en gång till men på engelska istället. Nä tack. Istället har jag med stor behållning följt dem i deras nya programserie på kanal 5 – Ska vi göra slut? – som är det bästa de gjort på länge och just levererar "något nytt". Det finns hopp om pojkarna.

Men åter till det här med podcaster. Jag tycker det är svårt att hitta nya som jag fattar tycke för i någon större utsträckning. Jag vet inte hur folk gör för att hitta de där riktiga guldkornen för gudarna ska veta att de finns. En personlig favorit sedan väldigt länge är This American Life, som skulle kunna beskrivas som ett P3 Dokumentär möter Verkligheten i P3 men på en containerlast steroider. Då är det ändå en väldigt lam jämförelse men jag kommer inte på någon bättre just nu. Deras känsla för storytelling är verkligen superb. Sedan har jag provat lite olika men fram till igår bara hittat en enda som kan mäta sig med den och som dessutom toppar den – Serial – som för övrigt är finansierat av och om jag inte har helt fel till viss del även produceras av just This American Life.

Jag skulle säga att Serial är det bästa just nu. För att inte säga bästabästa. Tanken är att det ska göras flera säsonger men att varje säsong grottar ner sig i en sann historia och gräver i den och vecklar ut den vecka för vecka i den sanna kronologins anda – så länge det krävs för att komma till botten med mysteriet. Den första säsongen handlar om Adnan Syed som vid 17-års ålder greps, fälldes och dömdes till livstids fängelse (baserat på ett enda vittnes story) för att ha strypmördat sin före detta flickvän. Vecka för tar Sarah Koenig sig an storyn via en ny angreppsvinkel och hon gör det gåshudsbra. Jag minns inte när jag var så besatt av att höra mer mer (och mer) av en podcast. Så fort jag har gått på promenad har jag haft den i lurarna. Så fort jag har kört bil någon stans har jag fortsatt att lyssna och så fort jag fått lite pigg tid över så har jag lyssnat heligt på varje sekund. Det är ingen podcast jag sätter på när jag ska sova. Då blir det grisalyssning och den är helt alldeles för jävla bra för att somna till. Ja ni fattar.

Och då fattar ni även vilket tomrum som uppstår när man nått fram till den där extremt enerverande längtan till nästa episod. Man får abstinens och blir luddig i kanterna. Kan inte tänka på annat. Till slut tar man till metadon och det kan jag säga att det har inte varit lätt att hitta en värdig ersättare men igår bad jag Josefine att hjälpa mig hitta en lämpligt podcast. Hon vet vad jag gillar och hon är en researcher av rang. Jag vill ha mordmysterier, seriemördare, psykopater, olösta gåtor, omvälvande händelser och haktappande berättelser om världens värsta avskum. I love it! Dessutom vill jag att det ska vara välproducerat och det är där det blir problematiskt för gudarna vet att det finns många hobbymänniskor som verkar spela in crimeradio genom att läsa upp oformaterad Wikipediainformation på sin egen laptop och jag berättade ju vad jag tycker om det. Efter en stund hade hon plockat fram två olika alternativ, varav den ena jag redan har glömt namnet på, och så Sword and Scale som verkar vara right up my alley så att säga. Jag har hittills bara hört de två första men tycker att den levererar riktigt jäkla busbra på sin beskrivning: The Sword and Scale True Crime Podcast covers the underworld of criminal activity and the demented minds that perform the most despicable and unthinkable actions. We cover high-profile trials, unsolved murders, serial killers, weird news and missing persons cases. 

Behöver jag ens säga: "They had me at demented minds!!"

Men. Det finns bara 31 avsnitt (än så länge) och jag känner redan panik över att behöva gå igenom samma grej som jag just nu går igenom med Serial.  Därför skulle jag vilja be om era absolut bästa podcasttips. Det måste inte vara True Crime-tema även om jag ÄLSKAR det. Det kan egentligen vara vilken genre som helst. Gärna dokumentärt men även pladderpoddar och humor. Bara det griper tag i en lite och underhåller skiten ur en. Nu vet ni ju lite vad jag diggar. Vad sitter ni på för guld där ute?    

24 kommentarer:

Anonym sa...

Radio Houdi, kanske?

Nemo sa...

Filters podcast.

Rasmus Östanås sa...

Criminal, 99% Invisible, The Moth, Snap Judgement, Professor Blastoff, Strangers, Wiretap...

Sen har ju Jeff Garlins By The Way dragit igång igen. Lite ojämn men första avsnittet med Larry David som gäst ät givetvis helt-av-banan-bra...

Sen måste jag slå ett litet slag för vår egen Christer och Morgan Rapporterar-podd. En hel del starkt material trots allt.

Ontherun sa...

"Biggest problem in the universe"!

och

"Harcore History"

.

Anna sa...

Hej hej!

Jag håller med dig, Serial är lätt den bästa podden just nu. Uppehållet till, var det den 4/12?, känns dock som ett svek. Under tiden finns det lyckligtvis chans att lyssna ikapp lite annat kul:

1. Alex Blumbergs (från This American Life) pod StartUp från det nystartade podimperiet Gimlet Media. I måndags lanserades deras första produktion Reply All, som känns lovande efter ett par avsnitt.

2. The Tim Ferriss Show. Tim är känd som biohackare och entreprenör. I podden bjuder han in entreprenörsgäster från typ Silicon Valley och intervjuar dem Värvet-style om deras liv och framgångsrecept. Mycket underhållande och intressant. Lite kass ljud ibland, tyvärr. Får också krupp på det.

3. Radiopsykologen. Folk ringer in och berättar om sina bekymmer och radiopsykologen leder dem med varsam hand till nya insikter. Stillsamt och rörande.

4. Marc Maron. Ja, nu går han lite på tomgång men man kan alltid ladda ner hans app för typ 70 spänn och lyssna på de kändisar som man bryr sig om. Han har ju gjort över 500 intervjuer så det finns ett gediget arkiv att hämta ifrån.

+1 på Hardcore History även om den ibland är lite väl hardcore. Så. Mycket. Detaljer.

Claes Mogren sa...

Håller med om Hardcore History, sjukt bra. Även The Moth och Radio Lab är fantastiska. BBC World Service Documentaries och Guardian Audio Edition är bra för lite världsorientering och Freakonomics och Planet Money är extremt bra för lite ekonomi-koll.

Bra svenska podcasts som inte är nämnda är P1 och P3 Dokumentär.

Använder för övrigt Pocket Cast på min Android-lur, rekommenderas starkt. Man kan lyssna uppsnabbat utan att det låter konstigt. De flesta fungerar bra i 2x hastighet, men för panel-diskussioner och så kanske 1.5 är lagom och om någon pratar segt 2.5. Den syncar automatiskt när man är på wifi och man kan köa upp de podcasts man vill lyssna på.

Ron Obvious sa...

Problemet med Dan Carlin är att han bara orkar spotta ur sig ett Hardcore History i kvartalet. Om man har tur. Däremellan gör han Common Sense, där han pratar om inrikespolitiken på ett vettigt sätt, och man hinner dessutom med ett avsnitt på en barnvagnspromenad.

Men det jag egentligen skulle säga var Welcome To Night Vale. Det är den enda pod du behöver. Den är... fantastisk. Jag är besatt av den.

Johanna sa...

Jag började lyssna på Serial i morse. Har alltså ÅTTA AVSNITT KVAR. Går runt och är så jävla nöjd med detta.

Ellet sa...

DU, Sword and Scale verkar vara precis det jag letat efter länge. Mer sånt! Och Filip och Fredrik har jag övergett också, orkar inte. Tröttnade ur, jag visste inte varför men efter din beskrivning så inser jag ju. Du kan det där.

Annars så lyssnar jag bara på radio eller radiopoddar när jag inte kan lyssna live och så The Bugle förstås. Alltså. Jag älskar The Bugle, lite ungefär som man älskar en person som man inte trodde att man skulle bli vän med. Det är dålig ordhumor blandat med John Olivers fantastiska betraktelser av den politiska världen, runtom jordklotet. Om det är någon podd jag skrattat tills jag grinat och sett ut som en fullständig galning ensam i ett hörn på jobbet, så är det den. Prova ett avsnitt!

Ellet sa...

Och så lyssnar jag förstås på mossiga britter som pratar om historia från BBC's radio. Dom är fantastiska på sitt professorsvis. Supertorrt och fantastiskt roligt när de helt oväntat konstaterar på sin högborna engelska att "I'm not sure King Richard actually was a bit of a shit".

Claes Mogren sa...

Kom på två till. Kanske min absoluta favorit genom alla tider, A History of the World in 100 Objects med Neil MacGregor. Fullständigt fascinerande historier.

En annan höjdare från BBC Radio 4 är In Our Time med Melvyn Bragg. Väldigt blandat, allt från kärnfysik till Aesops sägner, men alltid intressant.

Anonym sa...

Palmemordspodden. Humor o mordgåta i ett

Anonym sa...

Kul med fler som upptäckt Serial. Några timmar efter varje avsnitt kan man också ladda ner "Slate's Serial spoiler specials" som varmt rekommenderas för eftersnack och kommentarer kring avsnitten. De har även en intervju med Sarah Koenig i ett av avsnitten.

Övriga podcasts: Radiolab, WTF w Marc Maron, Obiter Dictum.

Anonym sa...

Podcasten "Tack för kaffet" får mig att fnissa okontrollerat framför datorn på jobbet.

Mjukispolacken sa...

En gammal klassiker: The Ricky Gervais Show.

caiman sa...

Jag slår ett slag för Adam & Kompani! Minus för ibland dålig ljudkvalité men i övrigt en underhållande podd som inte kräver någon enorm koncentration men samtidigt ofta tvingar fram ett brett leende på åtminstone mina läppar.

Om texten du skrivit om F&F handlat om Alex & Sigge hade jag hållit med dig helt. F&F tycker jag faktiskt har lyft sig efter sommaren och språkbytet. Alex & Sigge däremot förstår jag inte längre varför jag lyssnar på. De 7-8 minuter per avsnitt som inte är sponsor-meddelanden eller själv-reklam har blivit fruktansvärt förutsägbara och jag retar ihjäl mig på hur de, varje gång de blottar sig eller berättar något som verkligen griper tag i en, lyckas emotionellt örfila en genom lurarna genom att avsluta med något pajigt skämt eller krystat försök till humor.

Samtidigt har A&S bjudit på några av de mest gripande podd-ögonblick jag upplevt och ingen annan podd har fått tårarna att rinna på mig så jag får väl hänga kvar ett litet tag till...

Anonym sa...

Basta filmprogrammet nagonsin:

http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/kermode

Anonym sa...

Jag lyssnar mest på P1 och P3's dokumentärer, Kaliber och Verkligheten som jag tycker är kanon!

Men tack för alla tipsen jag fick!

Anna

mikebike sa...

OK! Först och främst – Tack som fan ALLA för ett fantastiskt gensvar. Shit vad mycket bra poddar jag har på lut nu plötsligt.

Nemo: Ah är den bra? Jag har faktiskt inte provat den. Har haft en liten fördom som sagt mig att det blir skitnödigt när en stadsteaternskådis läser upp journalistiskt välslipad text. Men säger du att det är bra så lovar jag att prova. Något särkskilt "avsnitt" jag borde börja med?

Rasmus: Wow, Criminal hade jag redan börjat prenumerera å men har inte lyssnat en sekund än. Men ska. Många bra och lovande tips. Jag tar dem på sjukt stort allvar såklart. Återkommer när jag lyssnat in mig lite. Grym tipskran du är. tack! Och jag lyssnar ju ofta på er via etern, är podden bättre ändå?

Onteherun: Spännande, många har tipsat om hardcore history och jag har nästan blivit lite skrämd av den men ska provlyssna. ska man börja från början eller nåt speciellt avsnitt? Biggest problem har jag aldrig hört om. återkommer.

Anna: tack för din lista. av någon anledning har jag inte lyssnat på marc maron mer än max ett avsnitt. tror att det beror på att värvet har tröttat ut mig med det konceptet. tips nummer ett låte väldigt intressant.

Claes Mogren: Tack för tipsen. Känns matiga. Jag kommer definitivt prova hardcore history, the moth och radioLab. Och kommer alltid att kunna återvända till detta inlägget för att kolla upp de andra. många poddar nu. Så jävla gött.

Ron Obvious: Welcon to night vale. Jag har börjat prenumerera. verkar bra men har bara hört tio min än så länge. ska bli spännande att fortsätta. Återkommer.

Johanna: ja det fattar jag. har du kommit igenom alla nu eller? sit det är så jävla bra. Jag har snart tagit mig igenom slates serial spoilers också nu vilket inte är ett måste men lite som ett härligt metadon i väntan på den 4/12.

Ellet: Ja sword and scale är lovande. har hört tre avsnitt. det har varit lite ojämnt men första avsnittet var sjukt bra och andra var också bra men jävligt magstarkt. får se hur det artar sig. Bugle, ge mig topp fem bästa så jag får en bra start.

anonym: palmemordspodden. låter mäktigt. får kolla.

anonym: Obiter dictum har jag hört ett par avsnitt av. rätt bra. gillade "djatlovpasset". har nästan plöjt igenom slates serial spoiler. bra snack.

anonym: tack för kaffet. aldrig hört om. får kolla.

Mjukispolacken: Kör han fortfarande. Det var den första podcasten jag lyssnade på. älskade den då. minns inte varför jag slutade. är den fortfarande bra?

Caiman: och adam och kompani. ska kolla den. A&S ja jag fattar vad d u menar. har faktiskt börjat tröttna på all marknadsföring för det har ju bara blivit mer och mer och det är sjukt tröttsamt hur proffsiga de än är på att väva in det. Om de inte tajtar upp det och skär ner på det kommer jag nog sluta lyssna framöver. Men jag håller med. när de är bra är de sjukt jävla bra.

anonym: ah filmpod. intressant.

Anna: ja men p3 dokumentär släpper ju så jävla sällan och de är verkligen ojämna. verkligheten gillar jag också och p1 dokumentär kan verkligen vara grymt ibland och mindre intressant ibland.

adde sa...

För att stilla din oro över framtiden kan jag avslöja att jag, som tidigare gärna lyssnade på radio, pod och musik nu för tiden allt mer föredrar tystnaden när jag går eller löper. Nu är jag visserligen 45 och inte ens släkt med dig, men det finns kanske hopp?

Mjukispolacken sa...

Nej, bara de gamla goa.

Ellet sa...

Åh gud, jag har lyssnat på typ 150 avsnitt av The Bugle så jag har faktiskt -ingen- aning om vilka som är bäst.. Attans.

tallhage sa...

Freakonomics

Mike Boudet sa...

Tack för att ni lyssnade.