tisdag, juni 21, 2011

Bokbunkring


Inte nog med att J var och hämtade ett stort tjockt bokpaket igår. Idag när jag kom hem hade hon fyllt bordet med ännu en hög. Jag kände stress när jag såg högen. Det gör jag alltid när hon handlar böcker som att det inte finns någon morgondag. För varje bok hon köper framstår min andel böcker allt mer blygsam. Och gör jag ett kontraköp så fylls ju hyllorna på ännu mer och så står vi plötsligt där och fingrar lystet på en Billy till.

Jag har gjort tröstlösa försök att bromsa inflödet. Ett tag tror jag till och med att hon lyssnade lite, för hon började plötsligt låna på biblioteket istället.

Men det finns tillfällen hon inte går att stoppa och det är när hon lyckas lägga vantarna på en ny Lapidus (fan-fucking-tastisk recension). Då är hon såld. Det är samma sak varje gång. Han liksom trollbinder...
  
"Jorge drog bak skallen. Spanade in snubben på tre decimeters avstånd. Höll fram presenten: en Dom Pérignon 2002 – tydligen råfin.
   Babak: Mahmuds äldste homie. Babak: iransk langarprofet, fittmagnet, fett med förortskaxighet – trodde han själv i alla fall. Babak: gjort resan som Jorge en gång själv planerat. Snott vägen som varit vikt åt honom. Börjat nere på gatan. Lärt sig gejmet. Greppat marknaden – hur vanliga förortslirarna börjat bruka som värsta Stureplansfolket gånger en lax."


 
Notering: Herr lapidus verkar ha fattat tycke för extravagant användning av skiljetecknet kolon.

26 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Inte funderat på läsplatta???? Sparar definitivt plats i hyllorna. :-)

bananprojektet.se sa...

Jag vet inte vad det är, men jag kan inte läsa skiten. Jag har försökt, men det går fan inte. Det är tammefan omöjligt att läsa det utan att på något sätt skämmas. Jag ryser. Det är som när man ser dom där jävla tv-reklamerna för riksgälden. Eller som när man ser en Beck-film. Ingen pratar så, ingen tänker så. Det är en omöjlighet.

Aldrig kunnat. Inte då som liten grabb: nu inte alls kunnat heller. Baxnat. Konstigt: Jag försökte- liksom läsa nära: läsa orden. Förstå. Fatta: Tyda vokalerna utan att kräkas. Gick inte. Rullade inte på. Inte funtad, fattade inte varför. Även fast det ska va coolt: Kids:en på gatan diggar det. Tycker det är ball. Kostymerna på Stureplan också. Ett annat liv. Men samma ändå.

Anonym sa...

Kan inte Lapidus för en gångs skull sluta önska att han är James Ellroy? Jag ser framför mig honom sitta i sin skrivarhörna med The Cold Six Thousand i knäet och utan framgång försöka kopiera strukturen.

DFL

Anonym sa...

Som om det inte var nog verkar idioten kalla det hela "Stockholm noir" om man ska tro omslaget.

/DFL

Anonym sa...

Lapidus känns som skräpmat för hjärnan. Jag mådde lite illa efter att ha läst de två första. Som att ta om av marängswissen. Uuuh, det skulle jag inte gjort. /Bellaciao

Y sa...

ryktesvägen hörde jag att recencenten i DN hakat på Lapidus fäbbless för kolon:
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/jens-lapidus-livet-deluxe

Anonym sa...

Pocketböcker är billigt, riktigt billigt. De tar lätt över bostaden.

Bok via dator/telefon/läsplatta?Sälja gamla böcker?
Ge bort gamla böcker?

BOKBÅL?

-Luca

den där Andreas sa...

Haha! Kolla in DN:s recension av senaste boken som också sätter fingret på det där med kolon. Hela recensionen är skriven så. http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/jens-lapidus-livet-deluxe

Anonym sa...

Hahaha, DN-recensionen: grym!

Helena sa...

DN-recensionen gjorde att jag definitivt aldrig kommer att läsa Lapidus (inte för att det legat ens i närheten av toppen på läslistan, men ändå). Jag höll på att bli tokig på stilen efter halva texten - att då orka igenom tre hela böcker finns inte på kartan.

(Och att metareferera till sina egna böcker efter en karriär på typ tre stycken? Gah! Pinsamt!)

Nej. Never.

Anonym sa...

Vilken recension i DN.

Jag är avundsjuk!!!!!!!

-Luca

Kulturkoftan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

ang. bruk av kolon: Lapidus: en svensk James Joyce?

Martin sa...

Oh, Blood Meridian! Jag läste precis den. Omdömet "en av amerikansk litteraturs största verk" håller verkligen. Antagonisten domare Holden är kanske det mest fascinerande man stött på i litterär form.

Josefine sa...

Jag tycker att du gjorde kanten lite väl vass där på Lapidus. I övrigt gjorde du en fin insats i PS! Och Martin: jag tror dig! Cormac alltså. Grym författare.

Wagner sa...

Vänta tills böckerna kommer på pocket och släng skiten när du läst klart.

Men du kanske brukar läsa om deckarna efter något år?

Eller tycker du bara det är snyggt med böcker travade efter väggarna?

Josefine sa...

Slänga böcker? Bättre att placera ut dem nånstans så att någon annan kan ta del av dem.

Sofia sa...

Recensionen är så sjukt jävla bra! "Skämskudde: tar fram." Haha!

Anonym sa...

Advokatförfattaren: kan Sthlms undre värld som sin egen balle. Detta måste vara en språkmässig kollega Mike, underbart. Mvh/ & glaer messömmar sa i ha pajka från exilväschötten

Raggoparden sa...

Om det kan vara nån tröst så sinar nog strömmen när hon läst McCarthy. Blodets Meridian är så jävla läskig så man tappar läslusten för ett tag framåt (hur kan någon gilla både Lapidus och Mc Carthy, btw?)

Josefine sa...

Men jag gillar inte Lapidus. Han är ju skitdålig!

Martin H sa...

Lapidus är inte skitdålig; han är ett symptom framavlat ur det svarta hål som vuxit fram i svenskarnas kulturella intressesfär, där Stieg Larsson och Jens Lapidus fungerar som påminnelser över varför intellekt är och förblir ett klassiskt eremitiskt drag, all världens välvilja till mänskligheten till trots.

Martin H sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin H sa...

...men återigen, "Blood Meridian"; så skadat bra.

Anonym sa...

Ge bort böckerna när ni läst dom! För hur kul är det att ha lästa böcker i en bokhylla år efter år....?

Anonym sa...

I've read several excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to create such a excellent informative website.

Here is my web-site - best cellulite treatment