lördag, april 09, 2011

Finsk hemtjänst

Idag fyller en vän 30 år. Grattis! Det får mig att tänka på ålderdomen.

När man väl äntrar sitt tredje decennium så finns det inte längre någon återvändo. Ja, det gör det ju förvisso inte innan det heller, men 30 är så definitivt på något sätt. Redan dagen efter sin 30-årsdag vaknar man lite tjockare, lite tröttare och lite krämpigare än vanligt. Jag trodde bara att det var en skröna, men alla som fyllt den magiska tre-nollan vet exakt vad jag talar om. Man är slut som ungdom och börjar fantisera om hur livet kommer bli som pensionär. Man kommer på sig själv med att snacka dirty om pensionsspar och pratar drömmande om seniorboende på nån solkust. Det goda livet.

Själv sätter jag ribban lägre och hoppas att jag att jag inte gått över fullt ut till beige färgskala, hålfotsinlagda ecco-skor och insydda hemorrojdkuddar. Det skulle vara lite deppigt. Men å andra sidan kan det vara värre. Det kan alltid vara lite värre. Men rock bottom måste väl ändå vara om man lyckats lägga en så taskig grund för sin kommande ekonomi att man inte har råd med vanlig enkel hemtjänst utan blir sittande med "finsk hemtjänst".


När en kompis skickade den här bilden mardrömsryste jag och öppnade ett spontansparande i en supersäker högräntefond. Det låter inget vidare. Vad fan är finsk hemtjänst egentligen? Är det när ett bröligt fyllo dundrar in en gång om dagen och kastar en torr fralla i ansiktet på dig, ger dig en örfil och en fängelsedusch (kallt vatten ur en slang) och lämnar dig paralyserad av chock till nästföljande dag? Så vill jag inte ha det.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att Finsk Hemtjänst inkluderar en deprimerande polka spelad på en ostämd fiol, en sup nedtryckt i ens strupe, och visst, en torr fralla som slängs i fejset...

o sa...

det fjärde decenniet, menar du.

Josefine sa...

Vård med finsk stämning?

Anonym sa...

*hjälp* jag vill nog inte ha hemtjänst. Tack.

Anonym sa...

Finsk hemtjänst är som svensk fast med finsktalande personal. Detta kommer jag skaffa åt min mor om hon blir dement och glömmer bort svenskan. Sånt händer tyvärr. Trots att hon bott här sedan slutet av 60-talet och pratar flytande svenska är det ingen garanti för att hon vare sig kommer tänka eller prata på det språket.

Den hemska tvillingen sa...

Å jag dör av skratt! Ett bröligt fyllo...hahaha!

Anonym sa...

som finlandsbördig så blir jag som vanligt grovt förolämpad..
Men vet du vad kanske det bli så en dag att man får vara glad om man får europeisk hemtjänst..

Micke sa...

Haha, mitt jobb ju! Fast i mitt distrikt har vi snyggare bilar

mammakicki sa...

No! Satana perkele, pästa hemsänsten! Hämta kosken vettu.

ls sa...

http://www.finsktseniorboende.se/
Samma koncern.
Finns tyvärr ingen fillial i Majorna.
LÄge att öppna en?

Christine sa...

Haha, jag vill då ha finsk hemtjänst när jag blir gammal! I alla fall om de kommer med vodka och kanske drar ut en på bastubad nån gång då och då ;)

mikebike sa...

anonym: ja så lär det vara

o: ja mitt fel. helgtrög hjärna.

josefine: haha japp

hundenebba: nä skjut mig före det.

anonym: nähä? det skulle jag aldrig ha gissat. tack för att du skolar mig :)

tvillingen: :)

ulsak: du behöver inte käna dig förolämpad. fatta grejen bara :)

Micke: stämmer det med frallorna?

mammakicki: ja det är skönt att få gjuta fast fördomarna :)

ls: ja jag tror mig veta exakt vem som skulle kunna förvalta majornakontoret.

christine: det gör de säkert. bastu är väl kutym?

Velourpappan sa...

Förstår plötsligt...
http://www.youtube.com/watch?v=tKgOhbBIKu4

Anonym sa...

Jag fattar att du fattade. Men den här gången var det inte roligt. Jag brukar läsa din blogg rätt ofta och uppskattar din humor. Men dina fördomar om finnar gör mig bara trött och faktiskt lite ledsen. Även om det är på skoj du driver med och befäster fördomar så känns det inte kul. Det har liksom varit för många sådana skämt nu.

optikerdotter sa...

jag håller inte med anonym. upprepningshumor är den bästa humorn. och jo, jag får i allra högsta grad uttala mig i ämnet.

mikebike sa...

anonym: inte ska du hänga läpp ;) jag har inte så mycket fördomar om finnar. tycker det är kul att skoja om finnar bara. precis som finnar skojar om svenskar och danskar och norrmän och vice versa. jag tycker inte att det har varit för många sådana skämt och jag kommer högst troligt att göra det igen och igen och igen. De flesta finnar som läser här verkar uppskatta det och det uppskattar jag dem för så in i märgen.

optikerdotter: du är bra du, det är lite pga dig som jag tycker det är kul att återkomma i ämnet :)

optikerdotter sa...

jag bugar ända ner till tårna. jag sprider mitt budskap om fäderneslandet med samma nit som en telefonförsäljare och borde få sjukt många poäng i presidentens bok av det här, annars är något tokigt fel. ;)

mikebike sa...

optikerdotter: ja annars är nåt ruggigt fel. :)

Anonym sa...

Mikey, du ska se att det kommer en "Göteborsk Hemtjänst" till dig när det väl blir dags. Och alla i personalen kommer att heta Kal eller Ada, blir enklast så... ;-)

/Pocahontas

mikebike sa...

pochahontas: åh nej det tänkte jag inte på. en gammel silltrålande sjöbuse kommer hem och kölhalar en en gång i veckan. brrrr

Emelie sa...

Jag knycker citat från det här inlägget om det är ok. Med betoning på "citat". Jag har lagt ner mycket tid på att sprida dina ord, så det flesta brukar numera fråga om det är "han den där göteborgaren" när jag berättar anekdoter som inte är mina egna. När det t ex infinner sig en härligt finsk stämning i olika sammanhang brukar jag inte vara sen att upplysa sällskapet om detta. Och det är uppskattat.
Annars är det bara härligt att du börjar uttrycka tankar och åsikter med emfas igen. Ett tydligt mönster jag sett i bloggvärlden är att unga män som skaffar barn blir mindre hatiska fram tills barnet börjar på dagis, nånstans runt 18 månader senare, när det är dags att återvända till världen pga avslutad föräldraledighet. Men det är väl inte så konstigt att man tar en paus i tankar om att krossa och bespotta allt man ser, när man har ett eller flera dreglande tjockisar att föda upp. Jag var nog likadan själv. Kudos.

Misse sa...

Hahah, såna där kör det omkring i vårt område också.
En av de finska hemtjänstorna (jaa, det heter så!) backade rakt in i en stor sten så att det tog stopp, men inte gav hon upp så lätt inte.
Hon SKULLE bakåt, så hon gasade lite till, och vips så for bilen upp på stenen och blev hängandes på underredet.

Jag är lite rädd för Finsk Hemtjänt och inte blev det bättre efter din text :)

Johan sa...

Det här var nog det roligaste jag läst på väldigt, väldigt länge. Bilden är ju hysteriskt rolig.

Kan inte sluta skratta.....

Anonym sa...

Skaffa aldrig finsk hemtjänst!!!
De är ett oseriöst företag som inte alls värnar om sin personal vilket i sin tur leder till dålig service.