söndag, mars 06, 2011

Mitt eget Pensionat Oskar

Som i ett led av vattenskadan i vårt badrum har vi blivit anvisade att använda föreningens gym- och bastulokal när vi känner att duschlusten slår an en sträng i oss. Det betyder att vi sedan i onsdags får anpassa våra rutiner efter hur bastusuget i föreningen ligger fördelat över dygnet, vilket bara det är en ganska jobbig omställning, vi kan från dag till dag aldrig kan veta vilken tid på dygnet det blir tal om tvagning. Bonuskul när man har två barn.

Om det bara hade stannat där. Men det gör det inte. Det stannar rätt jävla skitlångt från detta faktum. Så det är nästan bäst att dela upp det. Som en tvåstegsraket.

För det första så är bastun med tillhörande duschfacilitet ungefär så långt ifrån ett spa man kan komma. Vi behöver inte ens gå in på en fräschhetsskala utan direkt in på graden av förfall där den toppar hem betyget. Vi pratar nedgången-rumänsk-flyktingförläggning-standard. Det är som att fastigheten som är byggt på 1800-talet byggdes kring en redan befintlig bastu som man lät bli att renovera. Det första man möts av, förutom den låga takhöjden på runt två meter, är lukten av porer som öppnats och tömts i lätt tre decennier utan att någon kommit på tanken att städa. När ögonen väl vant sig vid synintrycken från den feta träpanelen i taket, en stor hink med tomma ölbuteljer och allmänt sunk. Först då börjar man lägga märke till hur grått det en gång i tiden vita kaklet blivit, att den fuktiga golvklinkern med sträv anti-halk-yta känns som en heltäckande fortvårtsrya och att de vita silikonfogarna i duscharna är alldeles bruna. Ungefär då börjar det komma till en. Ångesten. Att behöva göra sig ren i ett utrymme som ser ut att ha fungerat som huvudkvarter för en tarmsköljningsklubb. Att någon vill basta där frivilligt vittnar om att psykisk ohälsa är en utbredd folksjukdom.

Nu är det lätt att tänka att ovärdigheten skulle ha nått ett slags klimax. Men det, kära läsare, var bara förspelet.

I torsdags kväll runt halv tio när jag tänkte få duschen överstökad såg jag att det var ljust i lokalen, så jag gick hem och avvaktade en timme. Likadant nästa gång och efter ytterligare en timme var det fortfarande upptaget. När klockan var halv ett tänkte jag att det troligen var så att någon bara glömt att släcka efter sig. Så jag tog min lilla påse och trippade ner till vidrigheten.

När jag fipplat med nycklarna, fått upp dörren och kikar in i det lilla förmaket ser jag att där hänger kläder, jag tittar in mot duschrummet och plötsligt dyker två ögon tillhörande en man i 55-årsåldern upp i dunklet. Jag känner hur jag fryser till medan hjärtat slår ett par dubbelslag. Han står i endast kallingarna och lutar sig besvärat ut genom dörröppningen. Skrämt frågar han om han stör och förklarar snabbt på värmländska att han är på besök hos en släkting och bara tänkte koppla av med lite bastu. Jag hinner tänka att hans fyra timmars avkoppling täcker in mer bastutid än jag ägnat mig åt de senaste 34 åren. Jag bara tittar på honom. Undrar vad det är han håller i handen som han gömmer bakom dörren. Sedan säger jag att han inte alls stör, att jag inte ens bor på den gården men att jag har fått en fuktskada i mitt badrum som tvingar mig att duscha i föreningens bastulokal.

Jag frågar om han tänkt basta länge till. Han svarar lite svävande att han börjar bli klar. Jag frågar när han tror att jag kan gå ner igen eller om jag ska vänta till ottan. Då säger han att jag gärna får låna duschen medan han bastar klart. Ett erbjudande jag under normala omständigheter inte skulle ha svårt att motstå (läs: tackat aldrig i helvete till). Men. Jag är desperat och känner mig så jävla ofräsch, känner att jag inte skulle klara att gå och lägga mig utan den där duschen. Plus att det skulle innebära att jag skulle behöva inleda nästkommande dag på absolut sämst tänkbara sätt. Jag tvekar. Gud ska veta att jag tvekar men sedan tänker jag att vaffan. Och gör det.

Behöver jag ens förklara det ovärdiga i att gå in i ett omklädningsrummet och börjar klä av sig, medan en medelålders värmlänning pladdrar på om ditten och datten? När jag kliver in i duschen noterar jag dessutom att det var en starköl mannen försökte dölja. Bättre än en kniv i alla fall, tänker jag och koncentrerar mig hårt på att verka avslappnad. Så avslappnad man nu kan vara när man står och tvålar in sin kuk, medan en vilt främmande man står två meter bort och berättar om sitt skiftjobb inom pappersindustrin, att han är ledig var femte vecka och att detta är en sådan vecka. Jag svarar maskinellt; jaha, jaså, ok och å fan, på varje replik och låtsas att jag inte är med om det jag just är med om.

Plötsligt bestämmer sig mannen för att det är dags att kalla det kvällen och avslutar sitt bastande. Innan jag vet ordet av står han och duschar i båset mitt emot. Jag försöker att ta in det sjuka i situationen. Det går inte. Klockan är snart ett på natten och att jag befinner mig i ett vidrigt litet duschutrymme som luktar mög, helt naken, tillsammans med en lika naken, okänd och ölberusad gubbe som för övrigt får Bengt Alsterlind att låta rikssvensk. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta eller få ett jävla tokbryt. Jag låter apatin ta över.

Kvickt stänger jag av duschen och börjar torka mig. Mannen fortsätter att prata. Berättar psykologiskt att han själv renoverat ett våtutrymme hemma och att det blev rådyrt. Jag slänger på mig kläderna och tackar för mig. När jag precis är på väg ut genom dörren frågar han om jag har bråttom. Annars har han nämligen ett par pilsner över. Trevligt att snacka lite sådär på "kvällskvisten" liksom. Och öl är ju alltid gott... Ehhhh? Jag tackar nej. Jag har på tio minuter fått en högre dos manlig bonding än man rimligtvis klarar under ett liv.

Jag misstänker att det kommer att gnällas en del om vår vattenskada här en tid framöver. Om någon har problem med det. Om någon tycker att jag överdriver eller anser att jag är en överkänslig stackare som ältar ett lyxproblem så ber jag att boka ett personligt möte och bjuda vederbörande på fysisk smärta och ond bråd död...

28 kommentarer:

Dano sa...

Hahaha. Det gjorde sig bättre i textform än när jag fick höra det från dig personligen. Hade så gärna velat se ditt minspel under den där sessionen.

Stay strong.

//dano

Colombialiv sa...

Åh. Jag dör. Stackars, stackars er.

Anonym sa...

hujedamig. men värmlänningens idéer om helgnöje/hygienaktiviter är ju inte riktigt "city". har gjort om 2 badrum i villan, förtränger kostnaderna men vet att det är bra gjort. Sen är ju våtrumsteknik lika med nån sorts fort knox valv, den skivan, dom reglarna/armeringen, den eller inte den fuktspärren, rätt fall, ventilation si/så, rör som måste dras om, satan bor i golvbrunnen, hans mormor sitter och lurar bakom nån silikonfog osv. Satsa på en sån där helsvetsad rostfri avspolningsbar hiss/pissoarmodell så är du safe, 200 kw högtrycks vacuumsug till avloppet och .....lycka till och det var väl ändå tur att göbben inte stod och rakade kulorna...Mvh/Exilväschötten

mikebike sa...

Dano: hahaha, det gör sig alltid bättre i textform. Minspelet var nog sparsmakat. Apati. Men jag antar att mina ögon talade. Hjärnan gjorde det definitivt;)

Colombialiv: tack för sympatin. Det blåser mycket motvind nu.

Exilväschötten: ja det hade satt pricken över i. Han väntade säkert med det tills jag hade gått:)

Markattan sa...

Jag hade gett vad som helst för att få tillgång till din duschmöjlighet just nu, även med öldrickandes värmlänning i närheten.

Hyr villa där tillgång till varmvatten är obefintligt just nu.
Detta efter en dag med storstädning.

Markattan, som ändå sympatiserar

mikebike sa...

Markattan: du, jag bjuder på det. Om du orkar ta dig hit får lånar vi gärna ut nycklarna så du får njuta bäst du vill i vår spa-avdelning :)

Markattan sa...

Tackar, men det blir nog jobbets dusch imorgon.
Hoppas ni strax har ett fungerande badrum igen!

Markattan

Anonym sa...

Herreguud! Det är dax att knacka på hos Fifa-grannen nu va?
Ingenting kan ju bli värre än det här... Eller?

Ron Obvious sa...

Haha! Du får förlåta mig om jag önskar dig mer olycka. Det blir så mycket roligare för oss andra då.

Ull sa...

Det kanske är läge att bli en frekvent kund på gymmet, för duscharna där måste väl vara bättre än detta? Även om man inte få vara själv där heller...

Robbelibobban sa...

Du vet minsann hur man lyfter andras liv, tack Mike...

Hissmannen sa...

Hahahaha, lite vardagsmisär helt enkelt... i feel you!

Ett förslag kan ju vara att lösa ett 1 månaders på friskis istället, bonus då att få en anledning att gå till gymmet.. eller en ursäkt för att gå och duscha :D

Rimligtvis borde obehaget från communityduschen finns även där, men jag vet av egen erfarenhet att det funkar hyfsat iaf... Annars är tåluddnivån på friskis rätt hög och bidrar till min äckelfaktor..

Jo tjena sa...

Alltså. Fy fan. Jag lider med dig. Hade jag bott i gbg hade ni fått låna mitt badrum så mycket ni ville.

Min pappa tackar dock för veckans skratt, han ligger nästan på golvet och dör av skratt.

stainen sa...

Jag döör! Sjukt kul! Fortsätt skriva. Den här fuktskadan lär ju bli en rolig följetång för oss läsare - din olycka, vår glädje :D

hilda sa...

He he...

Hade gett vad som helst för att få läsa den 55-åriga sköna värmlänningens version...

Fatta att han bara blev överumplad...och körde på enligt vad han trodde var "the majorna way"...

Du är ägd nu Mike:-)

bananprojektet.se sa...

Jag får vibbar från gubbarna i bastun in badhuset. Dom där som åt snus.

För övrigt fantastiskt berättat, jag lider med dej - fast ändå inte. Det känns fasansfullt - fast ändå inte.

Jag håller på dej, o nutida Spartacus.

bananprojektet.se sa...

Ps.

Hela händelsen osar The Magnetic fields - Papa was a rodeo!

ds.

Johanna sa...

"lukten av porer som öppnats och tömts i lätt tre decennier" - jag dör av skratt.

Tycker också synd om, förstås.

adde sa...

Du får köpa hem ett megapack våtservetter, ha ha ha.

Dano sa...

Håller med "stainen". Misär tar fram det bästa hos dig. ;)

mikebike sa...

markattan: tack, det hoppas jag med.

hunden ebba: ja jag tycker att J ska göra det. de har bra kontakt.

Ron obvious: tyvärr. det kan jag aldrig förlåta.

Ull: kan bli tal om det.

robbelibobban: hahaha tack du.

hissmannen: jag tycker det är jobbigt nog att gå till gården intill. att gpå till friskis skulle vara mig övermäktigt.

Jo tjena: jag önskar att vi bodde grannar nu :)

stainen: så sympatiskt av dig hörru.

hilda: skojar du. klart jag är ägd. så jäääääävla ägd.

bananprojektet: jag funderar på att gå bananprojektet på dem.

johanna: haha tack du.

adde: ja det löser ju problemet. vem behöver duscha liksom?

dano: haha ja hur kan det komma sig?

LeChatBotté sa...

Alltså, hur långt är det mellan gårdarna i Majorna? Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att du blivit förpassad till lokalen för Hisingens bastusällskap

mikebike sa...

lechatt: du, jag vet bättre men tror fan ändå att det är en jävla warp zone

tristessen sa...

Jag stalkade er lite på facebook och skickade ett mejl till dig/er där. Bara så ni vet. Har ett litet förslag till er =)

/T

bananprojektet.se sa...

Det ser jag fram emot! Det är viktigt att inte låta onda människor komma undan med onda gärningar.

mia sa...

Hahaha! Jag skrattar ihjälp mig.
Stackars stackars dig.

Nils G sa...

Jag lider med dig.
En liten fråga bara; hur sköter ni era toalettbestyr? Har ni en sådan tunna i masonit att skita och pissa i? Har alltid undrat hur det funkar med sådana. Sitter man i hallen, köket, vardagsrummet eller kanske sovrummet?

Fredrik - ordflod.axnet.nu sa...

Er fuktskada har i varje fall fört något gott med sig. Du har just serverat ett av de mest, på ett tragikomiskt sätt, roliga inläggen någonsin. Så tack för att jag fick mig ett skratt på bekostnad av er misär!

... och jo jag känner med er fast jag skrattar åt eländet ... eller kanske egentligen inte eländet utan din suveräna stil att beskriva eländet!