onsdag, mars 02, 2011

Allt är röv!

Ibland suger livet röv. Sur otvättad gubbröv. Och idag är ett sådant ibland. Det känns som att jag har borrat in mitt ansikte i en stor röv och duschat loss. Oangenämt är dagens understatement. Och efter kanske det sämsta tänkbara coachandet i vår begynnande skaderegleringsprocess känner jag mig så hårt överknullad att jag inte orkar vara upprörd. Inte än. Men allt har sin tid. Sanna mina ord.

Det här med fuktskador verkar förresten vara en het jävla potatis som ingen vill ta i. Så fort man börjar prata med någon part så kör skylla-ifrån-sig-karusellen igång med centrifugfart. Det blir lätt hätskt. Föreningen vill såklart slingra sig ur allt ansvar och försäkringsbolagen med.

Om någon som läser här har erfarenhet av en fuktskada i badrum och har kommit ut på andra sidan med goda erfarenheter eller åtminstone kunskap om alla regler. Kontakta mig. Skulle verkligen behöva någon utomstående att ställa frågor till.

16 kommentarer:

30+ sa...

Eh, ni verkar bo i en skitförening?

I vår förra förening (där både jag och min fru satt i styrelsen vid olika tillfällen) hade föreningen en försäkring som smällde in när det uppstod ett par fuktskador. (Just sånt här, vatten i taket hos grannen under.)

Självrisken var ju inte alltför blodig. Men nu hade iofs den föreningen grymt bra ekonomi och det satt vettiga människor i styrelsen. Sitter man i en förening med sura gubbrövar som håller hårt i lädret så är det ju tråkigare.

Men alltså vad jag läst mig till i era bloggar känns det mer som föreningens ansvar än ert ansvar. Det är ju inte ni som renoverat klantigt utan det var ju ett fel som uppstått för länge sedan.

Mi sa...

J har fått en massa bra tips såg jag, har du glömt prata med henne idag? ;)
Skrev en kommentar i ditt förra inlägg, har du kanske läst, om min lgh och bil. Jag funderar faktiskt på att typ spränga båda två i luften och bara plocka ut nytt på försäkringen. Hmm...

Anonym sa...

Förstår hur du känner det. Håller på att byta enstegs fasad ("frigolithus") på mitt hus pg av fukt bakom fasaden. Entreprenören vill maxa löpande kostnader! Husföretaget gömmer sig allt dom orkar! Byggfels försäkringen vill minimera kostnaden, dvs skjuta över kostnader på mig! Måste säga att jag känner mig jävligt liten...

Anonym sa...

byggahus.se får du inte hjälp där kommer du inte få hjälp nån annanstans heller

Anonym sa...

Jag fick rätt mot Anticimex i ett liknande ärende med felkonstruerad golvbrunn för några år sedan efter överklagande.

Dock i villa, dock i nytt badrum gjort av förra ägaren så det kanske inte är särskilt applicerbart.

Jag fick dock stå för självrisken som var rätt saftig (ett halvt basbeslopp har jag för mig).

Maila mig på jonsal (a) gmail.com om du undrar om någon detalj.

/Jonas

Anonym sa...

Om avrinningen visar sig funka bra återstår ju bara att det är fel på stammen och det kan de ju försöka sätta dit dig på...
Med tanke på vad man sett på TV på sistone kanske du ändå ska kolla upp så att inte besiktningsmannen och fastighetsskötaren spelar i samma golfklubb...

Jag har för övrigt städat golvbrunnen en enda gång, för tolv år sedan. Och inte läcker det ner till mina grannar...

Anonym sa...

Fuktskador är som du säger något ingen vill ta i med tång knappt.
Min rekommendation är att först lusläsa föreningens stadgar där det borde stå att stammar och stigarledningar faller på föreningens ansvar.
Sen kollar du på Sveriges bostadsrättscentrum http://www.sbc.se/ som har massor av info i just detta ämne, med fallbeskrivningar där de varit med och löst precis såna här tvister.

Fisken sa...

"har haft fuktskada och kommit ut helskinnade" känns som en kotradek...kontradick...kontradi. Det var inget.

Vitriol sa...

Håller med mr. 30+ analys här, din förening verkar ha ett överskott på roevar.

Har du fått dit försäkringsbolagets skadekille kan du ju alltid försöka få hjälp att lassa över ansvar på föreningen. På vilken grund försökte de backa ur?

bananprojektet.se sa...

Bostadsrättsföreningar är och förblir som bekant skit.

Som någon sade, läs stadgarna, när något känns oklart be någon annan icke lekman studera stadgarna.

(styrelsemedlemmarna tycker om att påpeka att de är just lekmen, ofta, mycket och länge. Ungefär som mat-tanterna i skolan, när de hävdade att potatisen var grön av en anledning. En anledning som aldrig var rätt)

Låt styrelsen uttala sej, skriftligt. Och det räcker som bekant inte heller med att kontaktpersonen i styrelse uttalar sej Dokumentera allt.

Var beredd på en regelrätt urballning. Sov aldrig. Gillra fällor. Lita inte på någon. Göm alkoholen.

Hoppas det löser sej.

Anonym sa...

kolla igenom stadgarna och se vad det är som faller på er som bostadsrättshavare. förmodligen står det något i stil med; bostadsrättshavaren ansvarar för att hålla bostaden och tillhörande utrymmen i bra skick osv osv osv..
föreningen ansvarar för: trapphus, ytterdörrar, stammar osv osv osv..
har skadan uppkommit pga att ni inte hållit golvbrunnen ren och orsakat någon form av tryck på avloppet (vilket inte kan vara troligt då det runnit på bra) kan ni ha oturen att få ta hela skadan. annars är det, med all trolighet, föreningens sak att ta kostnaden för skadan, då föreningen äger fastigheten och utrymmena mellan lägenheterna. tänk bara på att ju mer lån föreningen tar desto mer skuldbelastad blir den, det läggs på avgiften till föreningen och i slutändan blir det ni som bor där som får pröjsa (more or less) ändå..

Hilda sa...

Fattar inte riktigt! Men jag är väl slö!

Finns väl ingen risk i hela helvete att ni ska betala detta.

NI har inte fixat badrummet. Det fanns väl där när ni köpte. Även om l-heten såldes i "befintligt skick" så är det en BR vi pratar om här. Finns vissa krav på BRF.

Golvbrunnsstäd var det löjligaste jag har hört. Det kan dom inte ens ha i stadgarna.

Ni kommer att vinna detta men trött för er att hålla på med skiten!

Fiction sa...

"berodde på att ni inte städar golvbrunnen tillräckligt ofta"

Undrar vad han fick för hjärnsläpp där.

Om ni inte rengjort golvbrunnen så skulle det vara stopp och INTE rinna ner till er granne. Förutsatt att de inte fuskat med våtutrymmet. Men inte desto mindre så skulle ni ha en praktfull swimmingpool i våtutrymmet.

Har hängt i VVS-branschen de senaste 5 åren som både montör och säljare men det där behöver man inte vara något snille för att räkna ut att hans påstående är helt fel.

Lycka till!

dano sa...

Ring mig.

//dano

Peter Madison sa...

aj. Well, jag är vicevärd i den brf där jag bor och där är reglerna glasklara. Allt ytskikt i respektive lgh ansvarar bostadsrättsinnehavaren för. Tätskikt på väggar, golv samt vid golvbrunn. Nu vet jag inte hur det ser ut hos dig men om det släppt eller nåt men vi har haft ett liknande fall hos oss och där fick den som det pissade vatten hos pröjsa då det ansågs vara självförvållat. Dock fick föreningen betala det som "låg mellan" lgh, alltså bjälklag och sånt.

Det kan ju vara så att du har ett rörbrott nånstans eller att det är någon rörförgrening som läcker och då är det föreningen som åker på det. Kanske bäst att göra en ockulärbesiktning?

Hoppas det fixar sig för vattenskador suger och kostar galet mycket.

adde sa...

Bara att använda orden vattenläcka och fuktskador med engagemang ger så höga vuxenpoäng att mätaren slår i taket. Fast det är ju inga poäng man strävar efter.