tisdag, januari 12, 2010

Pizza surprise

I lördags gick jag och köpte bakfyllehämmande pizza hos min favoritpizzeria här i Majorna. De gör inte de godaste pizzorna men de är goda nog och känns fräscha. Så fräsha pizzor nu kan bli. Bagarna är dessutom svintrevliga och snickesnackiga på det där skönt opåträngande sättet. Egentligen är det inget gott tecken. När ens pizzabagare känner igen en och vet vad man vill ha för pizza så är man officiellt ett fetto. Men det bekom mig inte nämnvärt just då.

I alla fall så beställde jag, vanedjur som jag är en "Lagmannnen", dels för att det är ett fränt namn på en pizza och dels för att den är extremt vanebildande. Den är roligt vegetarisk med annanas, banan, jordnötter och curry. Toppar man med vitlökssås blir den pizzornas motsvarighet till heroin. Ibland tänker jag att jag ska bryta trenden och prova något annat men när jag väl står där och ser bokstäverna forma det magiska ordet L-A-G-M-A-N-N-E-N känner jag hur mina vener börjar bulta suktande och nästan skriker åt mig att välja rätt. Det slår aldrig fel.

Men så i lördags kom jag in, gjorde min standardbeställning och gick sedan till videobutiken i tio minuter för att köpa läskeblask och se om det fanns något att hyra. Det gjorde det inte. När jag kom tillbaka var pizzan klar. Jag betalade, utbytte en räcka artighetsfraser och gick raskt hemåt. Väl hemma när filmen var preppad, läsken upphälld och jag öppnar kartonglocket så blir jag alldeles paff. Det var ingen Lagmannen. Det kunde knappt vara längre ifrån en Lagman. Istället för min snitsiga vegopizza låg där en köttplatta med skinka, köttfärs, salami och bacon. Den var spetsad med lök och chilikrydda och i mitten hade de knäckt ett ägg. Till och med en långtradarchaufför hade blivit småstyv och fallit i backen av rent och skärt avund.

I vanliga fall hade jag blivit helt tokig. Komma hem och upptäcka att man fått fel pizza liksom. Det är värre än ett inbrott i källarförrådet. Minst. Man känner sig sårad, skändad och kränkt. Men jag kände mig tacksam och glad. Det var som att pizzabagaren hade sett på mig att jag behövde något mer rejält för att överleva och tog sig lite kreativ frihet. En riktig samaritgärning...

Eller så rörde det sig bara om en klassisk pizzaförväxling. Jag antar att den som fick min Lagman inte var fullt lika nöjd när han öppnade sin kartong. Så mycket kött känns onekligen som en ganska målmedveten beställning.

Hur som helst. "Pizza surprise" skulle kunna bli ett väldigt spännande koncept. Ska ta och fundera vidare på det tror jag.

21 kommentarer:

Molly sa...

The pizza place where you make your own pie :)
http://www.youtube.com/watch?v=3lOG3rD5CrQ

Anonym sa...

Jag blev lite ledsen när jag såg särskrivningen i rubriken...

Anna sa...

anonym; hur tänkte du nu?

på vilket sätt skulle det vara en felaktig särskrivning? det är ju engelska...!

Vitriol sa...

Sanningen att säga känner jag att pizzaförväxlingen är något ni båda gjort er förtjänta av. Äggpizza eller ugnsbakad fruktsallad? Yuck!

Fifi sa...

Du menar alltså pizzerian som ligger precis bredvid videobutiken? Där fick jag nämligen fel piazza en gång jag med. Jag var snorbakis, vrålhungrig och hade längtat hela dagen efter piazza med oxfilé och bearnaise, kommer hem, öppnar kartongen och där ligger en skaldjurspizza! Är det något jag hatar så är det musslor, och pizzan var full av sådana. Jag höll på att börja gråta och sedan dess har jag aldrig gått till den pizzerian..

David sa...

Sorry, banan och curry (och bearnaise, Vitriol) är pizza-"ingredienser" som borde resultera i omedelbar arrest. Lämpligt straff vore en månads bärande av meterhög dumstrut med texten "Svenne".

David sa...

Dubbelt sorry, det var ju Fifi som gillade bearnaise på pizza (urk).

Vitriol, jag ber dig om ursäkt på mina bara knän.

fisken sa...

Åh bakispizza är det bästa som finns! Jag småspringer ned, sparkar in dörren och skriker "en flott-frispee med extra flott tack!" Vad som är på är ovidkommande.
Favorithamburgaren dagen efter är såklart en Sibylla med dubbel ost, stekt lök, ägg, guacamole och mos på. (försiktig med dressingen om ni vill behålla vikten)

Kiki sa...

Hihi, du skriver ju så underbart! Jag läser inte ett enda inlägg utan att fnittra några gånger ;)

Ack dessa pizzaförväxlingar.. när samma ställe gjort så tre ggr för min kompis slutade vi gå dit. Men EN gång kan man stå ut med :D

mikebike sa...

Molly: hahaha... ja vilken grej.

Anonym: Lipa på, jag har inte särskrivit något som inte skulle vara särskrivet i rubriken.

Anna: tack :)

Vitriol: så talar bara en stackare som inte smakat en Lagmannen.

Fifi: japp det är den. Venedig. Jag förstår precis hur du menar. en musselpizza hade jag blivit förbannad för. men det är dags att förlåta den gamle pizabagar'n. han vill dig inget ont. Jag lovar... men jag ska villigt erkänna att jag troligen kommer säkerhetskontrollera innehållet innan jag går hem hädanefter :)

david: hahaha... fuck you! Du och vitriol kan suga av varandra utanför mitt kommentarsfält tack :)

fisken: jag tackar dig för att du delart med dig :)

Go gôbbe från Götet sa...

Dé var la för väl att du fick en redig pizza istället för en så'n där softpizza med frukt å curry! "Lagmannen"? Hur fräckt låter det egentligen? Klingar svensk tråkig byråkrati.

Då skulle det funka bättre med "Hämnaren" eller "Skarprättaren" på den pizza du så lustfyllt (?) satte tänderna i. Visst är det tillåtet att käka köttpizza i din del av Majorna?

Skrattade förresten gott åt storyn om Astrid Lindgren, Georg Riedel å den i obehandlad furu. Sicken fantasi sådär under mysfrukosten i familjens sköte!

Keep it up!

David sa...

Du, det är fan snudd på att det skulle smaka bättre än bananpizza...

(om Vitriol skulle råka vara av det fagra könet säger jag bara: sign me up and bring on the extra anchovies!)

adde sa...

Det kan väl inte vara så att du är påtvingad vegetarian och skrev inlägget för att verkligen styrka att du fick fel pizza, när du i egentligen mättade ett uppdämt behov av kött?
Nej, förmodligen inte, det är bara min fantasi som skenar.
Men det var ny info för mig att även veggopizza funkar på dageneftersyndrom. Kanske ska prova.

Nalle sa...

mmmmmm bacon *homerdreglar*

Vitriol sa...

Mike: Wait, what? Hur gick detta från pizza-pålägg till homoerotik. Jag anar (berättigade) skamkänslor över din pizza. Jag skall genast ropa in dr. Freud. =D

mikebike sa...

Kiki: tack så mycket. Fan. det är intressanta uppgifter du kommer med. vilka slarvrar.

Go göbbe: Prova en lagman och kom tillbaka sedan. ingen ide att tala för döva öron :)

david: som jag sa. prova en lagman. jag var också skeptisk först.

adde: nä jag är inte påtvingad vegetarian. Men jag gillar vegetarisk mat. men i det här fallet handlar det om en magisk sammansättning. Jag vet att det låter konstigt. Det är en perfekt smaksammansättning med sött och salt, curry och vitlök.

nalle: hehe ja.

vitriol: ah det var inte meningen. det bara blev så i desperation över att ni dissar min favvopizza. hey jag verkar vara i underläge här. då bits och rivs man. förlåt :)

Anonym sa...

Hello everyone!
I would like to burn a theme at this forum. There is such a thing, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For several years , I earn money with the help of these programs.
I don't have problems with money now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and my first investment was 500 dollars only.
Right now, I'm very close at catching at last a guaranteed variant to make a sharp rise . Turn to my blog to get additional info.

[url=http://theblogmoney.com] Online investment blog[/url]

piedlourde sa...

En gång fick jag gyros istället för kebab på min pizza - det var nog så traumatiskt så jag förstår verkligen din ångest Mike.
Det var ett par år sedan nu, men jag får fortfarande den där obehagliga klumpen i magen när jag hämtar bakfyllepizzan.

Christer C. sa...

Frukt hör inte hemma bland mat, men en del anser ju att bananen är en ört...

-Är det din frukt?
-Nej, det är någon ananas!

Fifi sa...

jag håller mig till Del Piero och Mellis numera...

nahoJ sa...

Majornas krog och Marsala är mina lokala favoriter när det gäller pizza :-)
Den ena gör stora, fettdrypande Svensson-pizzor, precis som de skall vara. Den andra gör lövtunna, delikata, vedugnsbakade pizzor. Perfekt variation för folket kring Chapmans torg!