fredag, januari 08, 2010

Några blygsamma ord om "The Wire"

Jag minns att jag började se första avsnittet när jag var jättetrött och allmänt oengagerad (bakfull). The Wire. Skulle det vara något? Serien som fick alla seriösa kritiker att gå ner i brygga. Jag stängde av efter halva avsnittet. Sedan dröjde det ett halvår innan jag och J började prata om att vi kanske borde ta och se om skiten. Ge det en andra chans. Det var tur det... eller kanske inte.

Fem säsonger senare sitter jag i The Wire-koma, ett slags vakuum, och grämer mig så att det gör både fysiskt och psykiskt ont, för att jag insett att jag aldrig mer kommer att få se något som ens kommer i närheten. Jag har redan sett det bästa som ett gäng manusförfattare någonsin kommer att klämma ur sig. Ett veritabelt chef-d'oeuvre. Helvete. Min ålders höst kommer att bli extremt fattig, inte enbart ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag är (bara) 33 år och har knappt börjat kolla på tv om man jämför med 70-åringar som spenderar runt 95% av all vaken tid framför burken. Tur att det finns serier som Californication att luta sig tillbaka på då... *NOT*.

Jag blir extra tom när jag inser att det är helt omöjligt för mig att återge i ord vad som ens skulle likna en rättvisande bild av The Wire, mästerverket. Det är orimligt att ens försöka förklara vad som är så bra i en serie där varenda liten millimeter film är pur perfektion. Jag skojar inte. Den är fulländad. Jag skulle säga "sublim" om det inte vore för att jag nästan uteslutet använt det ordet som en smått ironisk term tidigare. Jag har aldrig någonsin sett och upplevt något liknande i en tv-serie förut och då har jag kollat en hel jävla del på tv i mina dagar. Den är bra på så många nivåer utöver den rent underhållningsmässiga. Det är en serie som säger något och som känns så äkta något kan göra genom en tv-ruta. The Wire slutar inte, den följer med dig långt efter att du stängt av. Kanske är det för att den är så rå och oborstad på något sätt, totalt befriad från allt "billigt" effektsökeri som vanligen infekterar och vanhedrar en påkostad produktion. I utbyte känns den extremt trovärdig och verklig. Som att du är där.

Världen kan delas in i två grupper. De som sett The Wire och de (o)lyckliga som inte gjort det ännu.

Vi som sett den har sett ljuset. Vi har fått vara med och vränga en lång rad karaktärer ut och in, se och lära känna dem ur olika perspektiv. Det finns inga genomgoda människor. Alla har sin skit någonstans, vissa är bara bättre på att dölja den. Precis som i verkliga världen. Samma sak gäller de "onda", fast tvärtom. Nu i efterhand finns det inte en karaktär jag inte saknar. Jag älskar The Wire. Den speglar alla samhällsskikt (om än ur ett amerikanskt sådant) och är intressant både ur kulturell, sociologisk och politisk synvinkel. Alla, oavsett vad man gillar att se får ut något av The Wire. Det existerar inte en tråkig sekund i serien. Det inser man kanske inte direkt, men när man tittat ett tag inser man att något har hänt, det är en känsla som krupit på en och klamrat sig fast. Den tvingar tittaren att utvärdera sina åsikter och se över sin moral utan att man ens märker det. Det är det som är det finurliga. De flesta som sett The Wire vekar vara eniga om att det är ett monumentalt och fullkomligt enastående stycke tv-historia som slår alla och envar med häpnad. De som säger annorlunda har troligen inte på riktigt sett den utan möjligtvis halvkollat lite, som jag själv gjorde första gången jag satte på den.

Sedan har vi alla dem som inte sett den ännu. Jag är uppriktigt dödligt avundsjuk på er som fortfarande har möjlighet att från början uppleva The Wire och hela det känsloregister som den framkallar. Om det i framtiden kommer en någorlunda säker teknik för att radera ut specifika minnen ur hjärnan så kommer jag definitivt att återställa mitt "The Wire-centrum" och börja om. Och om. Och om...

De flesta bra serier kan man oftast sammanfatta med ett bra klipp. Ge en känsla av serien. Jag tänkte att jag skulle hitta ett sådant klipp som på ett värdigt sätt ger en rättvisande bild av The Wire. Men går inte. Och att lägga in flera klipp skulle bara bli spretigt. Serien är drygt 60 timmar lång i sin helhet av en anledning. 60 helt unika timmar. Men jag lägger ändå in ett klipp, bara för att det är så in i helvete bra:Men innan ni får för er att se The Wire. Tänk efter före. Är ni verkligen redo att se det bästa ni någonsin kommer att se på tv? Kanske är det lika bra att vänta ett tag till.

Omar listening.

45 kommentarer:

Jolly Roger sa...

Jag är lika förtjust i the Wire som du. Den är fantastisk. Vi har faktiskt sett om hela serien en gång.

Har ni sett Carnivale? Också en HBO-serie. Inte lika bra som the Wire, så klart. Men lite annorlunda och riktigt bra.
http://www.hbo.com/carnivale/

adde sa...

Intressant! Jag har inte sett den eller läst om den (har varit inlåst i en källare i mellaneuropa ett tag) så den får jag nog ta och kolla upp. Om detta tipset är lika bra som det om "Curb.." så finns det ljus i slutet av tunneln.

Anonym sa...

yeap, min fru och jag köpte oss wire-serien som en sorts julklapp.
min fru tyckte att det var segt men den tilltalade mig.

Anonym sa...

Jag är en av de oupplysta. The Wire är nog nästa serie att kolla på- Hört så mycket gott om den och ditt inlägg gjorde mig inte mindre sugen.

Anonym sa...

Ja, helt jävla fantastisk är den och Omar är nog den bästa anti-hjälten någonsin i en tv-serie. Men visst är det så att man på något sätt ändå har svårt att förklara storheten när man ska berätta för kompisar, det går liksom inte att bryta ut en enskild händelse och berätta. Man måste bara se den, verkligen se den. Inte slötitta, precis som du säger gäller det att vara med.

/Millis

Daniel sa...

Som sociolog tilltalar serien mig. Serien handlar ju om hur vi lever tillsammans. Det handlar om hur institutionerna påverkar individen, och hur… oavsett om man är polis eller knarklangare så är man i slutänden körd och måste lyda den institution man lierat sig med.

Intressant skildring.

Jenny sa...

Åh, jag känner mig lycklig som inte har sett den än och har allt detta framför mig. Jag känner mig redo!

Anonym sa...

du har rätt, wire är bäst. men jag såg bläckfisken efter, den var absolut inte lika bra från början men blir bara bättre o bättre. Tycker att McNulty påminner om Corrado Cattani. the shield är också en bra serie utan en svart-vit skildring av karaktärerna. bra blogg!

mikebike sa...

Jolly Roger: skönt att höra. ja den är verkligen något extra. Carnivale har vi inte kommit oss för att se ännu. men den finns på listan. Har stora förväntningar. Tack gode gud för HBO.

Adde: Detta är något helt annat än Curb. Men det här är ju seriöst skitbra.

Ulsak: Det var en välinvesterad julklapp må jag säga. Seg, det var märkligt. det var första gången jag hör någon säga det.

Anonym: ja då har du något att se fram emot. men är du verkligen redo att se det bästa? :)

Millis: ja Omar är den koolaste antihjälten ever. Men serien är ju helt proppfull med karaktärer som bräcker allt. jag ryser när jag tänker på det.

Daniel: Precis. ur sociologisk synpunkt är den extremt bra.

jenny: yo go girl. då är det bara att ta den. men vad du än gör. försök inte se den utan text.

Anjo sa...

The Wire och Homicide: Life on the streets är överlägsna.

Den senare bör du se, om du inte gjort det. Bl.a. Yaphet Kotto i en briljant roll.

Tror den handlar om Baltimore (också?)

Robbelibobban sa...

Ord!
Känner nästan tårarna börjar rulla nerför kinderna när jag tänker på hur bra den är/var. Sheeeeet!

Molly sa...

Vi har fd vänner som inte gillar The Wire. Det säger faktiskt en hel del om folks ambition som människor plus lite annat typ intelligens, personer man kanske i längden inte har lust att slösa energi på.
Seriöst alltså :) F ö har jag även svårt för dem som tycker Larry David inte är rolig.

mikebike sa...

Anjo: Ja Homicide alltså... har inte sett den. men säg mig hur bra står den sig mot The Wire?

Robbelibobban: ja jag börjar nästan lipa jag med nu när jag tänker på det.

Molly: hahaha underbar kommentar. ja jag var lite inne på samma linje. Jag kommer troligen aldrig att kunna känna full respekt för människor som viftar bort the wire som en tv-serie i mängden. Om någon skulle tycka den var dålig hade jag definitivt reviderat vänskapen :) Och angående Larry. hahaha jag har sagt samma där. Jag vågar nästan aldrig dra upp den då många i min vänskapskrets inte verkar kunna förstå det stora, jag vill liksom inte behöva göra mig av med dem så jag nämner den nästan aldrig.

Blge sa...

Jag har inte sett serien och har knappt hört talas om den förut. Men läste om den på blaskan för nån vecka sen och det fånga mitt intresse så pass att jag började fundera på att se den. Och efter att läst din blogg så har jag nu bestämmt mig för att någon gång se den.

Kommenterar väldigt sällan men hälsar på här varje dag.

30+ sa...

Jag har det kvar. Men bävar lite inför det stora att konsumera det och sen känna mig tom efteråt.

30+ sa...

Carnevale måste jag säga är sådär. Speciellt eftersom de avslutade efter bara två säsonger då tittarsiffrorna aldrig lyfte. Det gör att det blir ett hetsigt tempo mot slutet som inte passar in.

Deadwood däremot. Kåbbåjsare i vilda västern. Låter pajigt utav helvete men har finfina karaktärer. Mustig, skulle man kunna beskriva den serien.

erik sa...

Heligt skräp! Hur har jag kunnat missa något i denna kaliber!? Då vill jag ändå kalla mig något av en tv-serie konnäsör...
Vill även passa på att berömma dig för en mycket intressant/underhållande/rolig blogg.

Anonym sa...

Varken sett eller ens hört talas om. Vilken kanal är det som sänt el. sänder denna serie?
Nu måste jag ju bara se den :D
/Mia

Anonym sa...

För er som undrar hur ni kunnat missa den i svensk teve är den enkla förklaringen att SVT totalt blajade bort den genom att dels sätta den på en knasig, alldeles för sen tid och även ändra sändningsdag och -tid några gånger... Typiskt SVT-manér med andra ord.

//Millis

PS. Ja Mike, serien är proppfull med härliga karaktärer, men just Omar bara måste, måste man älska mest av dem alla ;-) DS.

Anonym sa...

ett film som fick mig i tårar
trots att jag bor i Majorna (eller kanske därför)
den har allt, jag ger den fem stolar, vi snackar fina bilder och kanonbra musik, behandlar ett ämne som ... tja
underbart..
http://www.youtube.com/watch?v=GvoRismE6lA
Hank i Majorna

Saltistjejen sa...

WOW!!!
kunde inte sagt det bättre själv!
Jag är Wire-hooked!
Och precis som du så kollade jag o mannen de första 2-3 avsnitten i säsong 1 och undrade vad i h-e det var som var så bra med den!?!?! Men somnade ju nästan.... Men sedan sedan bara tog det fart! Inte pang, utan som du säger smygande. Wire nästlade sig in. Och alla karaktärer som kändes såååå mänskliga och just det att ingen är enbart god eller enbart ond. Den kändes verklig. Och KÄNSLAN i serien är obesrkivlig tycker jag! Engagemang och ilska, tårar och skratt!
Min favoritsäsong var nog hittills ändå 2:an när det handlade om folket på "the docks". Men alla säsonger är ju pusselbitar i detta fantastiska pussle så man måste ju se dem alla.
Har just nu börjat på säsong 5. jag ser fram emot denna men känner liksom du att det känns sorgligt att veta att detta är sista säsongen. Inget mer Wire efter detta....

Mago sa...

http://www.youtube.com/watch?v=RO9ZU40RSqw

Carin H sa...

Men så bra, letade precis efter nästa serie att sätta tänderna i. Antar att det inte blir så mycket städning i helgen som jag hade tänkt...

Lola sa...

Äntligen en utvärdering! Helt "spot on!" Hehehe =0)
Det bra är att man fortsätter älska den här serien i flera år efteråt, kan jag upplysa om. Och ser den om och om igen utan problem.
Man börjar studera enskilda personligheter... Stackars Bird t.ex, som blir nedslagen i alla scener han är med i... Ja, detta går inte att överträffa på 100 år.

Anonym sa...

finns the wire tröjjor på karmaloops. ska lösa en själv ;)

Johansson sa...

Det verkar som det är dags för dig att köpa West Wingboxen. Bartlett, CJ,Toby Ziegler med mera kommer bli dina bästa vänner.

Världens bästa tvserie. nånsin.


Seså, köp boxen nu.

http://www.amazon.co.uk/Complete-West-Wing-Seasons-Disc/dp/B000I8OC08

Anonym sa...

The Wire är grym, men att jämföra med sugorvar i curb... är att häda. HÄDA. Larry David är beyond me, bara ännu en gnällig jewboy med ego som hindenburg, hypokondriker och messerschmitt. Sorry, cant see the point. Gillar dock Onslow i skenet bedrar(keeping up appearences, där har vi en skön lirare./Mvh exilväschötten

ays sa...

Om du föredrar kraftfulla tv-produktioner som sprudlar med äkthet, som skiter i vad just tittaren vill o inte vill se, en serie som kommer få dig att känna dig smutsig...

Se då DEADWOOD.
Du kommer älska Al Swearengen.

Själv tycker jag serien är en aning överskattad, då den inte är så värst händelserik (=seg o enformig) och innehåller ganska många karaktärer att störa sig på...

Men, många älskar den. Kanske även så du, om du inte har något emot westerns. The TRUE ugly west.
Lukten av kodynga awaits you, promise.

CliffBarnes sa...

Börja inte med the wire du också! Jag såg säsong ett för ett år sen eller så och funderade allvarligt på att ge upp efter 4-5 avsnitt.

Det var så mycket klicheer att jag tröttnade!

Den godhjärtade snuten som vill göra rätt och som inte hinner med familjen och som dricker för mycket. Han har vi aldrig sett förut...
Polischefen som motarbetar hjälten och bryr sig om hur saker ser ut/kostar hellre än att göra vad som är rätt.
Fräscht.
Den godhjärtade knarkande snitchen.
Den snygga kvinnliga snuten som måste verka hård och tuff för att klara sig men som innerst inne egentligen är mjuk och öm.
Egentligen var det bara några få karaktärer som jag tyckte kändes nya och äkta, alla andra kunde ha kopierats från vilken annan snutserie/film som helst.

Tre saker var bra dock:
Den visade båda sidorna, både snutarna och skurkarna.
Säsongen (ett i alla fall) följde ett fall från början till slut. Inga brott som startas och blir magiskt lösta under en tv-timme.
Själva avlyssningen var ett nytt grepp, den har inte haft en lika framträdande roll i någon annan serie.

Alltså, jag tyckte inte den var dålig, men jag hade fått höra att den skulle vara nyskapande och den levde inte alls upp till mina förväntningar.

/CB

Anonym sa...

Lättpåverkad som man är så beställde jag nyss de 4 första säsongerna för 199:- st :-)

http://www.kvarnvideo.se/se/grp/wire.php

Anna sa...

Det var en upphaussning av rang!

Nonsensakuten sa...

Jag anser - i blygsamhet - att Six Feet Under är världens bästa tv-serie.

egarcia sa...

När jag hade en katt som var eh...lite speciell...så sa vetrinären att ibland kan det finnas rester kvar efter kastrering så det kan vara värt en check kanske? Sen finns det en grej man sätter i elutag som doftar nåt som har lugnande effekt på katter. Kommer tyvärr inte ihåg vad det heter. Annars tycker jag det låter som en ganska normal katt. Dom får sina spatt och måste få leka av sig. Speciellt innekatter. Han är ju ganska ung fortfarande också. Och det där med att fösa koppar över bordskanten är inget ovanligt kan jag lova. ;-) Lek mer med honom och var glad att han inte kissar inne eller nåt sånt.

mikebike sa...

Blge: ja se den bara. se den. Jag uppskattar att du gert dig till känna. jättemycket.

30+: jag förstår precis och det här är verkligen serien som du borde ta en funderare på om du är redo för. du och frugan lär få hitta en annan hobby efter den.

erik: jag vet inte. se den bara. och tack som fan.

mia: hehe du får ladda ner hela skiten eller ännu bättre. köp boxen :)

millis: ja omar är tveklöst min favorit också.

hank: hahahha ja jättefint!

saltisstjejen: ja fan jag älskade också säsong två. shit vad bra den var.

carin H: nä fan vad du kommer att få njuta nu. jag är avis.

Lola: ja jag ser redan fram emot att se om den.

johansson: den hade haft större chans hos mig om du inte sa att det var den bästa utan bara näst bästa :)

exilväshötten: sugorvar? han är gud. men samtidigt går det inte att jämföra de två serierna alls.

ays: ja den måste jag ta mig an.

Cliff barnes: Ok mcnulty har vi sett förut. eller ja en alkad snut med teoretiskt hög moral, men samtidigt får man ju lära känna honom och både hata och älska honom uner seriens gång. han är knappast en kliché. och den snygga polisen? menar du Kima? den homosexuella snuten som står upp oavsett som är den hårdaste jävla snuten av alla i början? ja jättemycjket kliché det ser man ju verkligen i alla snutserier. herregud. du kan ju inte ha sett et skit av serien.

anna: haha ja det var det men den är sann.

nonsensakuten: ja det var den serien jag höll allra gögst innen the wire. dneär underbar den också.

egarcia: vi jobbar med lovebombing just nu. :)

Rutan sa...

En extra dimension av klippet ges när man hör honom vissla "En bonde i vår by", sången som är signaturen till "Bonde söker fru" i TV4.

Johan sa...

Amen!

Kunde inte sagt det bättre själv. Inledningsvis när jag började kika på den trodde jag inte att jag skulle fastna för karaktärerna. Kändes liksom inte som några direkta personligheter... Oj, vad fel man kan ha! Efter 4-5 avsnitt så var man ju helt fast. För egen del handlar det mycket om realismen - Baltimore är en jäkla skitstad och detta skildrar the Wire.

Jag vet inte om det är värt att ens ranka toppserierna - men the Wire, Sopranos och Six Feet Under håller på och knuffar med varandra där uppe i toppen. Det tråkiga är ju att de är sedda allihop... ;-(

DFL sa...

För The Wire fans är Homicide (Uppdrag Mord) obligatorisk då det är samma skapare, David Simon. Mycket välgjord serie, dock på tiden innan HBO gjorde egna serier därför är den inte lika våldsam som The Wire.

För hardcore-fansen finns tegelstenen Homicide av David Simon. En dokumentation av när Simon följde polisens dagliga arbete i Baltimore med bland annat Jay Landsman. En del smågrejer från The Wire är taget därifrån, bland annat när en polis åker hem under ett pass och skjuter ihjäl en mus med sitt tjänstevapen och funderar på att lämna musen framme för att avskräcka andra möss för att ta sig in i huset:) Finns på Pocketshop tex.

Johnny sa...

Mike!

ÄNTLIGEN har också du sett ljuset. (Trots att jag inte känner dig hade jag dock kunnat sätta min arm på att du skulle älska The Wire.)

Fem faser vi alla går igenom när sista avsnittets eftertexter rullar:

1) Glädjen- över att ha fått uppleva det absolut bästa i serieväg någonsin. Bar NONE. "Det här var helt sjukt", kommer jag igåg att jag tänkte.

2) Sorgen- över att det är slut. Inga fler säsonger. Ridå. Finito.

3) Tomheten- över att högst sannolikt aldrig få uppleva något liknande igen; allt annat bleknar i jämförelse.

4) Frustrationen- över att på ett rättvisande sätt försöka förmedla serien för någon som inte sett den. Går inte att klä i ord. Jag brukar nöja mig med: "Se den bara."

5) Uppgivenheten- över att vissa aldrig kommer att förstå dess storhet. Detta är företrädelsevis människor som - ja, låt oss enas om det en gång för alla - inte är särskilt intelligenta eller allmänbildade.

Hatten av!

slowmotion sa...

Men vad skönt att du kommit ifatt gamlefar, även om jag känner som du - en stor saknad av att inte få uppleva den för första gången någonsin. Hade nästan varit värt en minnesradering för det. Most def.

Anjo sa...

Homicide är nog etta i min värld, helt fantastiska aktörer.

Baconrelli sa...

Hey Mikeo! Jag älskade Sopranos, plöjer tonvis med högre skolans litteratur i polismiljö men tänker absolut inte se the Wire!

Grämer det dig?


Lite?


Längs in, precis i gommen?

mikebike sa...

Baconrelli: Nej, varför skulle det gräma mig? Jag skiter väl fullständigt i att du av någon anledning vill straffa dig själv genom att inte ta del av detta mästerverk. Your loss liksom. Håll dig du till sopranos och din höga litteratur. Världen klarar sig alldeles utmärkt ändå.

Jones sa...

Fantastisk serie, ända serien jag tycker håller samma standard i alla kategorier (från verklighets baseringen till film tekniken till manuset) är Sopranos. Men The Wire är mer omfattande, medan the Sopranos handlar om vad som pågår i Tony Sopranos huvud och möjligtvis 2-3 andra karaktärer har The Wire på något magiskt sett lyckats ge inblick i 10 gånger mer karaktärer på ett lika bra sätt.

Anonym sa...

Jag lyckades för några veckor sedan låna en box med The Wire. Jag bara slôtittade i början och då var den inte bra alls.
Jag var dock sjuk i tisdags så då tittade jag på allvar en hel dag och harrejavvlar vad bra den visade sig att vara.
Å andra sidan gillar jag det mesta som HBO gör. Curb, Sopranos, Flight of the conchords osv.
Men The Wire är oslagbar.

HBO är med andra ord en kanonkanal.
Det mesta som de gör känns äkta på något vis.

Simon sa...

Ett bra sätt att lindra abstinensen är att surfa in på Guardians microsite om serien. Bl a finns artiklar och ett lojalt följe av kommenterare som vänder ut och in på samtliga avsnitt i hela serien. http://www.guardian.co.uk/media/wire