fredag, januari 15, 2010

Analkaffe

Jag älskar kaffe. Har varit lagom nördig när det gäller bönor, malning, pressning och bryggning. Jag kan göra en ganska anständig espresso. Där har vi grunden. Hur mycket, mjölk man sedan föredrar, från ingen till massor, är en bisak. Jag blir glad av bra kaffe. Dåligt kaffe är ett straff. Sedan finns det sociala poänger med ett kaffeintresse, det är ganska välkomnande och kul att diskutera kaffe. Men det finns en gräns när kul blir snobbigt och slutar vara kul. Det verkar dock inbitna kaffesnobbar helt ogenerat skita i. Kaffesnobberi kan man tydligen dra precis hur långt som helst utan ett uns av självkritik. De klår allt och alla. De absolut mest anala människorna på denna jord måste vara ”kaffenördar”. Man vet inte ens om man ska skratta eller gråta.

När jag var på da Matteo nyligen tipsade min kollega Mats mig om att prova Clover-kaffe. Bryggkaffe i perfektionens förlovade namn. Det bryggs i en specialbryggare som två amerikanska smartasses uppfunnit och som tydligen ska filtrera bort varenda liten tillstymmelse till bismaker och bitterhet. En kopp kostar runt 40-50 riksdaler. Inte så konstigt med tanke på att bryggarjävlen går loss på 140 lök. Men ärligt talat, ska jag betala en dryg femtiolapp för en bryggkopp får det fanimej vara något extra. Då ska det knulla mig i munnen. Typ. Men det gjorde det inte. Faktum är att den där fantastiska upplevelsen uteblev rätt så hårt. Det var gott. Punkt. Och gott räcker inte halvvägs till det priset.

Där någonstans började jag känna ett litet hat mot kaffemongon. Alltså, jag vågar nästan med säkerhet säga att ingen på riktigt tycker att det är så fantastisk. För det var det inte. Men för att behålla sin kredd i kaffekretsar MÅSTE man man gilla (läs: älska) allt som expanderar deras lilla javauniversum. Annars är man ute. Alla kaffefanatiker ingår i en mycket sträng bigott-klubb. Så när två finniga mekanikingenjörer från Stanford hittar på en helt ny bryggmetod, slänger in en internetuppkoppling och prisar upp sin skapelse enligt ockrets alla regler – då är det karneval hela dagen. Då smakar det som allra bäst. Eller också inte.

Men Clover-fantasmen är ändå ingenting i jämförelse med bönhysterin. Absolut. Det är verkligen stor skillnad på bönor och bönor. Men när jag läser om världens dyraste kaffesort blir jag bara förbannad. Det är ett heter Kopi Luwak och kostar c:a 7000 kr/kg. Grejen med det, som gör att det är så exklusivt är att bönorna skördas ur avföringen på den indiska palmmården. Den lille gynnaren är tydligen en riktig läckergom när det kommer till kaffebönor och den äter bara de absolut bästa kaffebären. Sedan ligger bönorna till sig i palmmårdens tarmsystem och kommer slutligen ut den naturliga vägen där en bönplockare girigt står och väntar på att få slänga sig över bajshögen.

Bönorna rengörs, rostas och exporteras sedan till världens mest ekonomiskt välgödda kaffekonnässörssvin som tycker vaddå? Jo, att det är det absolut godaste kaffet som finns. Fabulöst. Lätt värt 50 pund koppen. Yeah right. Ett ohemult dyrt analkaffe är vad det är.

24 kommentarer:

Tobias sa...

Köpte faktiskt 50 gram för kanske 10 år sedan för 50 kr. Kände sig som man köpte heroin på plattan. Grejen med Kopi Luwak är väl att det är en kul grej att veta att det är bajskaffe. Kaffet smakade i ärligehetens namn inte så märkvärdigt. En gång räcker så man kan säga att man har smakat det. Frågan är om det nu var var riktigt Kopi Luwak. Det är nog rätt lätt att lura folk. Jag litar dock på grabbarna på Kahls som gjorde min fix.

eva dahlgnr sa...

Själv kör man ju helt enligt: http://vimeo.com/8628771

Robbelibobban sa...

Kan man då säga att Kopi Luwak smakar skit?

Kapybaran sa...

äh, måste ju funka med att köpa bosses bönor och låta katten äta dem? same shit, I'm pretty sure ;)

Helt för att det är skillnad på kaffe och kaffe, men när det börjar bli dyrare med kaffe än med rymdbiljetter då lägger jag ner.

Anonym sa...

allting går att sälja med mördande reklam.....kom och köp konserverad gröt......

Anonym sa...

@Anonym, lite OT men den låten kommer jag oxå ihåg från proggåren..

@Mike: visst fasiken går det att krama ur gott kaffe från helt vanliga Zoegas, Gevalia och Löfbergs Lila-paket ock..

metalmulle sa...

Hur går utredningen på Kaffetjuven? Han/hon har legat lågt ett par år nu eller hur är statusen?

Go gôbbe från Götet sa...

Ja jävlar vad man kan lära sig nya, nyttiga saker om man följer Bloggfrossa-bloggen!

Indisk palmmård - den gynnaren hade jag aldrig hört om fram tills nu.

För att inte snacka om Kopi Luwak! Tillverkas visst bara 250 kg per år. Man måste nog vara verkligt anal om man drar i sig kaffe till det priset. Nä, då lägger jag hellre pengarna på en ny Ferrari . . . eller 10 årskort på Göteborgs Museer.

grizzly sa...

Nja audiofiler klår nog kaffenördar.
Det finns ju högtalar kablar som kostar mer per meter än vad den där kaffe maskinen gjorde.
Sen ska man ju ha försteg,slutsteg,cd,Lp,radio för sisådär 500.000:- styck,högtalare för ca millen sen är det lågnivåkablar mellan allt för 200.000-300.000:-.

Sen när du har köpt allt detta så tillhör du den BILLIGA delen av audiofil hobbyn.
Ska du upp i den dyra klassen så är det ju 10-20 gånger till som gäller.
Och tänk då på att det är ju enbart stereo och INTE hembio.

Sen finns det ju diverse runtom grejor för hur mycket $$$ som helst.
Tex stenplattor att ha under,mellan enheterna och det är olika plattor för olika enheter.
Sen så ska man ju måla sidan av cdn med en speciel tuch penna för 5000:- för det blir ju SÅ MYCKET bättre ljud då.

Men sen vet i fan om det finns några som är värre än kaffenördarna ;)

Johan Svensson sa...

Jag tycker du verkar vara en kaffenörd.

Tror inte du har lärt dig göra en anständig espresso bara för att bryggkaffe inte duger åt dig, utan snarare för att du gillar att grotta ner dig i teknik och att kunna det inte din granne kan. Så långt är vi på samma mentala bana bana du och jag, men att du sen spyr galla över folk som tar det ett steg längre än du själv, tycker jag i sig är tämligen analt.

mikebike sa...

Tobias: Hahaha kan tänka mig det. inte värt 7000 kr/kr då?


eva: haha ja jag skulle helller aldrig använda en annan metod. fan vad bra det blir. så jävla bra.

robbelibobban: hmm kanske. jag har ju inte provat. har liksom inte tyckt att det verkar riktigt värt pengarna.

kapybaran: haha nä det är en bra måttståck när det är dyrare än rymdbiljetter... hahaha

ulsak: hmmm zoegas kan bli helt ok iaf.

metalmulle: haha det var ju kulturarbetarna.

go göbbe. källan till visdo brukar de säga :)

grizzly: ja sorry. audiofiler är fan värre. men sedan kommer kaffeentusiaster.

johan svensson: ahh spy galla. tagga ner lite va. håll med om att allt kommer till en viss gräns ändå?

Martin sa...

Kopi Luwak det är väll det Kaffet som Jack N, dricker i the Bucket list, som Mr morgan på slutet förklara för honom att det är just Bajs kaffe!
Håller med första talaren, kan prova det en gång för att det är kul (ingen kaffedrickare alls längre) bara för att säga att man har gjort det, men sen är det ju lite som du skriver att det hypes en hel del samma inom mitt gebit (alkohol i dess olika former) vist jag har drucket saker som kostar 2000 kr cl, gott var det, med det lever men inte så att det K-N-U-L-L-A-R I M-UN-N-E-N, utan bara mycket behagligt, men inte var 2 papp.

Oscar Ekstam sa...

Haha! Huvudet på spiken med en twist! Underbart skrivet och visst är det så, även att jag själv inte alls är inne i kaffe. Men jag känner några förlorade själar.

Härlig blogg också! Jag var inne för ett tag sedan men tappade bort dig. Nu ligger du dock i min RSS-länksamling så jag inte missar dina inlägg

Mr Fred sa...

Teknikerna som byggt maskinen är italienare. Maskinen kostar 120 000:-
en kopp kostar mellan 35 och 50:- beroende på val av bönor.
Jag håller med om att upplevelsen inte är i relation till hypen, det är dock en kul upplevelse. Bryggkaffe med samma bönor från samma rosteri smakar bättre genom en mocca master.

Anonym sa...

skånerost is the shit

Glitteringly sa...

Har faktiskt provat Kopi Luwak jag med, som en kul grej. Det var faktiskt sådär, tycker zoegas ekologiska mörkrost är godare. Det var liksom... surt? Men då har man gjort det. Så finns det tydligen whiskey för 300 kr/ml (ja, milliliter!) också. Det hade jag inte betalat.

Vitriol sa...

Jag blir lite ledsen över att allt skall prånglas som upplevelser. En kopp kaffe är inte en upplevelse om inte nån smugit i lsd i eländet.

Sedan är alltid allt dyrare om det görs på ett omständigt jävla vis.
"300 spänn för en sallad?!" "jo, men jag gjorde den med armbågarna"

Le Chat Botté sa...

Jag har länge funderat över det där med analkaffe. Läste om nåt liknande kaffe som bajsats fram av apor som också de är ena riktiga gourmander. Då går min tanke såhär:
Ja okej, om nu aporna och palmmårdarna kan sina bönor och enbart käkar de bästa, är det då ändå inte bättre att ta de näst bästa, obajsade bönorna och göra kaffe av dem?
Ifall min polare dricker den sista goda ölen så att jag står kvar med en smutsig Kung, ska jag då hellre vänta tills min vän pissar ut sin Miller (eller vad man nu har för ölsmak) och dricka hans urin? "Den var ju godare..."

Anonym sa...

När vi ändå är inne på djur så är ju "apsvett" ett allmänt vedertaget begrepp här i Göteborg för ett kaffe som inte riktigt lever upp till normerna.
/Fletch

Hanna sa...

Har du hört talas om killen som bloggade om Stuff White People Like, där han listar just sånt som vit akademisk medelklass går igång på? Nr 1 på listan är …just det, kaffe.
http://stuffwhitepeoplelike.com/2008/01/18/1-coffee/

mikebike sa...

hanna: jag älskar stuff white people like. han har totalt pajat moleskine för mig :)

Anonym sa...

Fick en påse med Kopi Luwak av mina småsystrar i födelsedagspresent innan jul, det låg i någon sorts jute-påse och det luktade just skit (Eller starkt iallafall) har inte smakat det än men är du sugen så säg till =) vet inte riktigt vilket tillfälle som skall passa bästa att lyxa till sig med en kopp skit????

Just nu förbannar min mage mig för att ha utsatt den för 8:e koppen med kasst automatkaffe på jobbet. "Nöden har ingen djungel."

Johan I Majorna

t.b.f.t.e. sa...

Jag har druckit te som kostar drygt det dubbla och det var fan inte heller fantastiskt. Gott, men för vissa skulle det säkert inte vara så smarrigt. Men jag skulle aldrig betala så snuskigt mycket för en kopp te. Det knullade mig inte i munnen så delikat som det skulle vara tvunget att göra. Skit i "lyxprocessen", det är ett jävla djur som skiter ut bönorna. Så egentligen betalar man ju för att bli förnedrad. Vilket kan vara ok för vissa människor. Men om man bara vill ha ett jävligt gott kaffe så behöver man inte bli pålurad bajskaffe. För det är ju det det är.

Anonym sa...

As anal as it goes, testa circis kaffe, finns lite var stans, bl.a. på ICA Maxi på mölndalsvägen. Väldans prisvärt och fungerar mycket bra i min rancilio kombo./Exilväschötten