torsdag, juni 25, 2009

Hostgubben

Det var längesedan jag ville skjuta alla andra på spårvagnen. Varenda en. Riktigt längesedan. Jag har blivit så lugn och harmonisk sedan jag började läsa eller spela patiens på vagnen, att jag lyckats stänga ute det mesta av vardagens vansinne som tvingar sig på och kladdar sig fast när man åker spårvagn. Men nu är sommaren här. Då går det inte att värja sig längre.

Idag var det osedvanligt trångt på vagenen. Barnvagnsarmador trängdes med tyskar och deras överdimensionerade resväskor vid varje utgång. Barnskrik och tyska är ingen sexig kombo. Tjejer i grå mysbrallor med smutsig hängröv och deras jämnåriga gelikar av motsatta könet som sitter och grupplyssnar på råtechno i sina mobiler gör inte heller jobbet för sinnesfrid. Men idag gicks det "all in" när en gammal gubbe, helt klädd i kritvitt (som pryddes vackert av bruna skvättfläckar från ospecifierad substans) satt och delade med sig av sin vedervärdiga urhosta från järntorget till kungsportsplatsen. Min hjärna började koka på två sekunder. Hostljud väcker monstret i mig. Min hjärna illustrerade slempariklarna som spreds i vagnen på ett mycket obehagligt och verkligt sätt. Jag tittade på honom och riktigt hårdhatade honom med min blick.

Hostgubben måste ha känt hur min blick brände på hans vänstra kind, plötsligt gjorde han en paus, vände sig om och glodde senildement på mig med sur min. Sedan återupptog han sitt hostanfall. I min riktning. Det var ingen dålig uppvisning heller. Han riktigt tömde sina lungor, oblygt åt mitt håll. Salivet flög ur hans fruktansvärda munhåla som på en jävla sprinkler. En del stannade till och fuktade hans feta och lilatonade underläpp men resten släpptes lös bland resenärena på helvetesvagnen från Högsbo. Jag höll desperat andan och kunde känna hur min ansiktsfärg skiftade.

Då hände det. Igen.

Jag drabbades av en klassisk brain melt down. Jag hatade alla. Ville gå beserk. Riva upp helvetet. Hade en dåre stigit på vagnen just då i det ögonblicket och börjat öppna eld, då hade jag jublande tackat och tagit emot, erbjudit mig att ladda om och tiggt om att få sista kulan. Så. Illa. Var. Det.

Sedan vaknade jag till och vräkte mig paniskt fram genom trängseln och kastade mig av vagnen. Jag fick stanna på hållplatsen och bara andas en lång stund innan jag kunde samla mig och påbörja ännu en het arbetsdag.

14 kommentarer:

Batus sa...

jag har sommarlov :D

mikebike sa...

Batus: Åh du din... Grrrrrr ;)

louise sa...

Åh vad jag känner igen det där!
Ännu värre är det när bussen/vagnen är potthet och någon jävel kommer in och luktar 7-jobbiga-års-jävla-svett!

30+ sa...

Av någon anledning är det helt tvärtom här i dumhuvudstaden. Tunnelbanan är helt tom på folk så man undrar om det varit bombhot?

Jag göttar mig riktigt möe och brer ut skinkerna på ett extra säte, bara för att.

Joe Nice sa...

Du har mycket gemensamt med seriefiguren Invader Zim. :D

Cissi H sa...

Hade han vitt, halvlångt hår?

Jo tjena sa...

Fy fan, jag lider med dig!

mikebike sa...

Louise: Haha, varje dag. Varje dag.

30+: haha. mockel dig alltså. "skinkera" menar du?

Joe Nice: låter intressant. Vem är det?

Cissi: Ja, hur fan visste du det?

jo tjena: tack. det var hemskt.

Anonym sa...

Det är värmen som gör det,att man blir skogstokig av minsta lilla.Själv så vill man emellanåt upp i kyrktornet med en sportbag, efter att ha fått stå bakom nån blåhårig,krympande tant med utgångna rabattkuponger i nån kassakö.

jonas sa...

dagens 10:a

Artistic sa...

Säkert Jorma. Han bor hos sin morsa och använder ormsalva på sina bensår. Han säger att han hellre dör än amputerar benen. Det bästa Jorma vet är minttu och commercecigg.

Det är vad jag tror.

Jigsaw sa...

Fyfan, det där är så galet frustrerande! Ibland vill man bara mörda hostpersonen, alternativt skjuta sig själv... hmm...

Cissi H sa...

Det var lätt att dra slutsatsen att det var Vita mannen du mött. Helt vita kläder + spårvagnen från Högsbo = Vita mannen.

Brukar se honom ibland. Bär alltid helvitt, brukar handla på Ica Toppen och förgyller sin vardag med att utmana sina medmänniskor med sina social skills (en del skulle kalla det social inkompetens).

Donny Hedlund sa...

30+: var fan åker du tunnelbana för nånstans?