fredag, april 25, 2008

En ny era

Fan vad jag stör mig på små affärsidkare som envisas med att inte ta kort. Det borde verkligen komma ett lagförslag på att alla som vill driva någon form av försäljning ur lokal måste acceptera kort. Jag ska fanimej börja totalbojkotta alla ställen som inte tar kort.

För ett par dagar sedan hade jag ätit lunch med en kollega. Påväg tillbaka till kontret tog vi en omväg och gick förbi Cafè Garbo på Vasagatan. Jag gick in och köpte en ta-med-latte till det hutlösa priset av 32kr och när jag tog upp kortet så sa tjejen på anmdra sidan disken att jag måste köpa för 50 spänn för att de ska ta kort. Jävla CP också!

Det är ännu värre än att inte ta kort alls.

Nu blev jag tvungen att köpa en jävligt äcklig och fet kaka för 18 pix bara för att få loss min latte. Så trött på krångel och sura kortbetalningsregler. De är de som håller på så som gör att det fina med kort blir krångligt. De straffar sina kunder för att banken knullar dem från andra hållet. Jävla bakåtsträvare.

Jag vet att det inte är ett nytt fenomen. Och jag vet att alla som driver småbusiness tycker det svider i deras plånka om man handlar för mindre än en viss summa. Jag vet allt det där. Ingenting är nytt. Det är gammalt. Det är det jag stör mig på så in i helvete.

Från och med nu ska jag aldrig mer fråga om de tar kort. Bara beställa och lämna fram kortet. Om de säger att de tar kortavgift på x antal kronor ska jag bita ihop, hålla käft och betala. Men om de säger att de inte tar kort eller att inte tar kort under en viss summa då ska jag bara gå därifrån. Fan vad skönt det ska bli.

Det är min lilla lilla, men viktiga viktiga hämnd.

27 kommentarer:

JockePocke sa...

Jag backar upp dig Mike, lovar tala om vilket ställe som blir det första att bara gå ut ifrån!

Carro sa...

Men visst är det enormt störande! Blir alltid lika sur, vänder nästan i dörren om det inte sitter "kortmärken" på dörren.
Nu har ju dessutom Swedbank sänkt sina priser för så kallade småköp, dvs köp under 100 kr. Så from nu skall det tydligen bara kosta 0,9% av beloppet, för butiken. Det tycker jag då att det kan vara värt för att tillhandahålla bra service åt sina kunder!

Gabbe sa...

http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=1307859

Är så störigt! Du gör helt rätt! Man gör ju dem en tjänst genom att de slipper hantera kontanter, minskar rånrisken osv.

Krokofanten sa...

I Frankrike tar nästan alla butiker kort och det från 1€. Jag har aldrig betalat avgifter för mindre belopp här.
Man skall ändå säga att ha ett visakort här kostar 55€/år + att nästan all banker tar ut en avgift på mellan 10-20€/månad i diverse avgifter, t.ex. Kontotillgång via Internet... Hur man än vänder sig sitter rôven där bak... :o(

mikebike sa...

jockepocke: gött. ja du måste berätta. se detta som ett upprop :)

carro: ja men nu tänker jag fanimej börja okynneshandla och lämna fram kortet när de slagit in allting i kassan. då kommer kortet fram och när de säger vi tar inte kort... DÅ ja då är det bajbaj! iu förlängningen ska jag fan börja göra samma med de som tar avgift. när de säger jag tar en avgift på 5 kronor... bla bla bla.. då ska jag vägra och säga hejdå. jag tror jag ska göra upp med konditori kampanilen först. få kärringjävlen att fylla en påse med bullar och bakelser och skit och sedan köra inte-kort-hejdå-scenen.

gabbe: nevermore!

krokofanten: hahaha så jävla bra uttryck!

jonas sa...

I England tar inte taxis kort. Fatta att ha åkt bulle för 350 spänn och så tar de inte kort.
Jag är jävligt trött på att de inte tar kontanter på internet också.

Anonym sa...

Har du VISA-kort får de inte lov att ta kortavgift även om du handlar under en viss summa :)

William sa...

Jag vill veta vad anonym dillar om, vilka som säger detta och hur man hävdar sin rätt om nu detta är snt.

I övrigt så är jag helt på. Jag undrar hur man överhuvudtaget har kunnat gå med på att "gå till bankomaten där borta" så många gånger. Vi ll börja vägra kortavgift också men som väluppfostrad svensk är detta svårt, speciellt som man har lärt sig att kränka invandrare är det värsta man kan göra och allt man gör är rasistiskt. Här i närheten är det nästan bara invandrare som tar kortavgift (det är nästan bara invandrare som bedriver småföretag). Ska försöka att överge min pk uppfostring och vägra kortavgift även till invandrare (till sveksar her det redan hänt ett par gånger, hur rasitiskt är inte det?)

Julia sa...

Triumfglass i Majorna tar inte kort. Tycker jag att de borde ha råd med med tanke på all glass de kränger. Att surtanten sen blir irriterad när man inte sett "vi-tar-inte-kort"-skylten gör mig vansinnig. Är det 2008 eller?

Anonym sa...

Jag har en viss förståelse för småföretag som kanske inte har så stor omsättning även om det är trist men man blir ju lite förvånad när ett ställe som Andrum mitt i centrala stan inte tar kort.
Dom borde ju ha en hyfsad omsättning.

mikebike sa...

julia: du, i'm gonna pay them a visit. beställa en sådan jävla fet jumbo-glasstrut och sedan flasha kortet. åhhh som jag ska njuta när hon står där med sin smältbomb och surar. bra där. men herregud, det är fan 2008 nu, anpasning tack. den ska jag börja köra. det kommer avrapporteras här på bloggen. var så säker.

mikebike sa...

anonym: ja fan det har jag med tänkt på där är det alltid fullt. jävla andrum. de kan dra åt helvete!

Kanalisera sa...

Modiga du! Jag ser fram emot rapporten från första gången det blir handling av ditt uppror.
Go go go!

Jag är med.
Tillsammans är vi många.

adde sa...

Kom å tänka på följande:
Jag var inne å köpte en sån där väldigt liten miniatyrchokladkaka. Den kostade 5 spänn.
"Om du tar tre stycken så kostar det bara en tia", sa hon i kassan.
"Jaha", sa jag, "men då får jag ju slänga två eftersom jag bara vill äta en".
Hon såg rätt förvånad ut och tyckte nog att jag var dum i huvudet. Men vilka tror dom att dom är, de här kassamänniskorna? Dom har fått hybris hela bunten, tror att det är dom som vet bäst och ska fatta alla beslut.
Jag borde gjort så som du förespråkar nu Mike; gett henne en trött blick, vänt på klacken och stegat ut ur butiken.

Milla sa...

Revolution! Våga vägra! Mike, detta kan bli stort. Visa att bloggen ska skapa opinion!

Jag är på!

Olivia af Leijonhufvud sa...

Jag vill bara säga "neeej, ni får inte" när jag står där med Visakortet men jag vågar aldrig, tänk om de vägrar servera mig? Undrar om det är som i USA där man kan säga nej till vissa gäster utan förklaring.

Visstja, B&J's Cheesecake/Brownie...Inte den godast men helt duglig. Bara ett tips inför söndagsmyset.

SE sa...

Tacka vet jag 7-11, var där igår och kom efter avslutat köp på att jag hade glömt köpa tändstickor.
2:- på kort, inga problem. Tro fan att småbutikerna gå under, det är ju bara kedjorna som tänker. Heja Sleven!

Stefan sa...

Själv kör jag en ny variant. Lärde mig i Gävle att man kan ta ut cash på sitt kort.

När situation uppkommer "du måste handla för minst 50 för att vi ska ta kortet" säger jag numer helt iskallt "gör det på 50 spänn och så ger du mig växeln tillbaka"

funkar varenda gång. En latte i handen och 15 iskalla kronor. Jag brukar skramla med mynten när jag nöjd som fan glider ut...

de ser alltid ut som om något gick fel där...

Christian sa...

Det skrivs om kortavgifter med jämna mellanrum i våra tidningar runt om i landet.

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=281&a=253392

http://www.jnytt.se/Read__14289.aspx

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article144622.ece

http://www.corren.se/asikter/forum/archive/2007/8/34/jc7wrx0uff1uvvc.xml

Perny sa...

Jag håller med om att det är skitjobbigt, men du hämnas ju på fel person. Sluta använda banken istället och be att få lönen i handen och förvara pengarna i madrassen istället ;).

Det har ju blivit restrektioner så egentligen får man ju inte ta ut en avgift längre, det är därför dom kör med att man måste handla för en viss summa, så det är också bankens fel.

lilla J sa...

jag kör på samma metod som du, och det bästa med den är att det är så jävla gött att gå därifrån när de hällt upp en kopp för att man liksom inte "kan" betala eftersom de är så dumma att de inte tar kort.

Som du sa; en liten, men väldigt viktig hämnd.

caiman sa...

Jag ska fan ta det ett steg längre!
Inte nog med att jag inte tänker handla i butiker som inte tar kort eller tar ut kortavgift. Jag ska fan kolla upp vilken bank de sammarbetar med och så ska jag ringa och sätta dit de jävlarna!

Anonym sa...

Upplevde en intressant sak i London när jag köpte mat på Subway. När mackan va klar o dom ville ha pengar sträckte jag fram kortet. Kassapersonalen blev stora frågetecken o sa att dom inte tog kort, jag sa att "jamen då går jag till en ATM dårå"

Då kom det intressanta, dom i kassan och även deras chef som gick förbi ville bjuda mig på maten, bara för att dom inte kunde ge "bra" service till mig.
Känns som att man aldrig kommer få uppleva detta hemma i sverige....

Fredo sa...

Jag vet. Var själv med om det på puben häromdagen. Hällde upp en god Landsorts Pils, väntade, väntade. Fin skumkrona. Saliven rann till. Lämnade fram kortet. Fick tillbaka: ”Vi tar inte kort under 100 kr”.

Sket i det och gick ut. Kände hur ilskan vällde upp som kolsyra i mig men det gick över efter att ha promenerat i ilska några kvarter.

Grejen är att butiksidkarna inte räknar det som vilken kostnad som helst. De har ju för fan hyra, el och annat som kostar. Det slipper vi ju betala för i efterhand, så att säga. När ska de fatta att kunden inte ska behöva få det här i ansiktet bara för att de själva blir buttfuckade? Det är raka motsatsen till kundvård och det gör mig så förbannad.

Bull sa...

Spice vägrar också att ta kort på mindre än 100 spänn. Vilket ju är en grym idé på lunchen.
Att personalen dessutom är skrattretande otrevlig gör ju bara saken bättre.

JD BCN sa...

Kom att tänka på en artikel jag läste om en facebook-grupp som hade samlats för att stötta något pojklag i fotboll sådär utan vidare! 3000 pers lyckades man skrapa ihop... Skön överraskning!
På precis samma sätt bör vi ALLA, gemensamt välja en dag, då varenda jävel tar sig till ett av dessa ställen som sysslar med detta och beställer något under dessa 100 kronor och langa fram kortet. Vilken härlig överraskning det skulle bli! :-) Till matbutiken och lassa upp så mycket skit som möjligt för under 100-lappen och bara "dra", när de nekar! :-)

Milla sa...

Kom att tänka på dig och ditt lilla "mission" idag när jag såg om "Falling Down" en lysande film i stort. Tänk vad många gånger man har stått i en kassakö med handen knuten i fickan och tänkt att "Nu jävlar!". Jag är förvånad att inte fler månniskor får "en knäpp" och tar lagen i egna händer.