torsdag, januari 17, 2008

Boktips: En jävla helg

Har precis läst ut Helen Zahavis alldeles lysande hämndroman "En jävla helg" (Dirty Weekend). Den knäcker hårt. Det som gör den så speciell är att det är något så ovanligt som en kvinna i huvudrollen som dödens budsförvant. Uppfriskande.

En jävla helg handlar om Bella, en tjej med ett ganska tvivelaktigt förflutet. Hon blir förföljd av ett riktigt as till stalker som utlovar både det ena och andra. Han trackar henne hårt och låter henne veta att han inte planerar att döda henne men göra henne illa. Riktigt illa. Smärta och förnedring deluxe.

Bella bestämmer sig för att nog är nog och utrustar sig med en behändig liten kulhammare, smyger in hos sin plågoande när denne sover och överraskar honom genom att bulta upp svinet som en tjock skiva fläskkarré. Hon lämnar inget åt slumpen – milt uttryckt. Bella har bestämt sig för att hon inte tänker se mellan fingrarna något mer.

Sedan inleds en hämndfestival som får Charles Bronsons rätt så våldsspäckade Death Wish-serie av hämdfilmernas kejsare Michael Winner att framstå som rena pacifistpropagandan. Appropå det så är det han som står för regin i filmversionen av Dirty Weekend.

I alla fall. Bella bestämmer sig för att rensa upp bland Brightons dåliga ägg. Hon använder sig av klassiska tillhyggen som hammare, plastpåse, pickadoll och bil för att eskortera alla män med risig kvinnosyn sex fot under jord.

Detaljerat och med ett språkbruk som skulle få Charles Bukowski att rodna gör Helen Zahavi en kiosklitteraturpastisch av sällan skådat slag. Jag började läsa lite lojt. Tvåhundra sidor senare satt jag med öppen mun och undrade vad fan jag just hade varit med om. Bella sparar inte på krutet när hon wejstar snubbar.

Särskilt väl kommer jag nog minnas en scen när hon kör över en tandläkarjävel med hans egen merca när han står och pissar i ett garage efter att han våldtagit henne. Hon gör det grundligt. Kör över, backar tillbaka, kör över igen och backar tillbaka och på så en stund.

Det var kul att för en gångs skull när det vankas våld så är det ombytta roller.

Etiketter: , ,

27 kommentarer:

opassande.se sa...

Kommer ihåg att det blev ett jäkla liv när den där boken kom. Själv hade jag något av en aha-upplevelse över det där hon sa till snubben hon trädde en plastpåse över huvudet på, kommer inte ihåg exakta ordalydelsen. Men som gick ut på något som ofta sägs i samband med att kvinnor blivit våldförda på så är det(åtminstone delvis) deras egna fel som följt med en främmande människa hem, och nu får h*n betala dyrt för det. typ. Rätt länge sedan jag läste den, kanske ska ta och damma av den i bokhyllan...

mikebike sa...

opassande: jaså vaddå för liv. berätta please. damma av den, det tycker jag absolut att du ska göra. den är kool på många sätt.

Kapybaran sa...

ah, nostalgi!
läste den för läääänge sedan. då hade jag precis tagit mig ur en grymt destruktiv relation.
satt hemma, käkade glass och läste -och ville gå med i Bellas fan club.

hypsilophodon sa...

kolla in filmen Hard Candy om du gillar ombytta roller i våldet.

opassande.se sa...

mikebike; det debatterades såklart om svaret på "ojämlikhet" var att slå ihjäl män, typ! :D Lite som dagens debatt faktiskt, antingen hatar man till döds eller så är man förtryckt... *mental himling med ögonen* Har minneskrok till Faludis "Backlash" som debatterades då också... jag kommer faktiskt inte ihåg annat än att jag förstod att man kanske inte snackade om hur mycket man gillade boken på middagsbjudningar, eftersom många tyckte den var obehaglig.

När jag googlade hittade jag en essä som nämner debatten och en tolkning av vad Bella betyder "egentligen".

Anna sa...

Mmmm minns när man hade den som kurslitteratur på GU. Och folk tror det är tråkigt att plugga. Okej det stämmer, men bara om man pluggar det som ger jobb...

Jag har för mig att Zahavi själv har sagt i debatten att det räcker med en Bella i en stad för att våldtäktsmännen ska bli jävligt försiktiga och rädda...

Hu... Det är mkt girlpower av det sköna slaget i boken, men fan bara tanken på Bellas sista offer i boken gör mig äcklad än i dag!

Lore sa...

Det som är intressant med sådana här debatter är de extrema sidorna. Döm min förvåning när vissa av de mer oficiella tänkarna på allvar visade sig mena att kvinnor är oförmögna till våld(om det inte var en moder som försvarade sina ungar då(ugg, floskler)). Jag antar att de aldrig träffat några av mina ex.

Anonym sa...

Ja, den boken är inte helt fel:)

Spader Ess sa...

Nu har jag inte läst boken ännu, men den låter som ett måste.

Till Annas kommentar om att det bara behövs en Bella i en stad... Då måste man ju dessutom se till att "informera utåt", så att liken inte bara bli lik i mängden utan att verkligen framgår att detta är en straffad missdådare. Men det kanske det gör i boken?

mikebike sa...

kapybaran: haha ja fan vilken powertrip den måste varit för dig då.

hypsikophodon: Hard candy ja den är fan riktigt bra. också av det mer uppfriskande slaget.

opassande: det är så jävla lamt att det ska bli tjafs om en sådan bok. bara för att det är en kvinna som står för fiolerna för en gångs jävla skull.

anna: ja det får man väl säga. fetare girlpowerbok får man fan leta efter. hon borde ju bli helgonförklarad ;)

cat: nej den är vidrig men fan så kool.

spader ess: varför då. det är fiktion. givetvis skulle det inte funka om alla gick runt och blev vigilante som det passade. Men i fiktionen, varför ska man informera så att inga oskyldiga stryker med. det är ju upp till hjälten att döma då.

cat sa...

Jo den är vidrig, men på ett underhållande sätt;)

mikebike sa...

cat: exactemundo.

Spader Ess sa...

Jo, men det var inte så jag menade. Om nu författaren säger att det skulle ha en avskräckande effekt (som jag förstod att hon gjort av Annas inlägg), så måste ju dom som skall avskräckas få veta att dom är potentiella offer, annars blir det ingen effekt på den fronten. Då blir det ju bara en scumbag som dör som han förtjänat, men i det stora hela har inget hänt.

Mamselamsen2 sa...

En fullkomligt lysande recension.... här har kulturknuttarna mycket att lära.

Josip Broz Bältros sa...

Jag både våldtar och kör över med bil (BMW).

Jag brukar lura dom med massage och sedan sätter jag på dom så att det stänker.

harry Callahan sa...

I "Sudden Impact" spårar jag upp en kvinna som avverkar sina våldtäktsmän en efter en med en 357'a.

Eftersom jag anser att det är ok att göra så, så lät jag henne löpa.

Gött åt Dom Dvävlarna var det i alla fall.

Anonym sa...

Minns när jag läste boken. Den är kanske mer aktuell nu i ljuset av alla konstiga inlägg i genusdebatten. Måste leta reda på boken!

Anonym sa...

fan vad skönt att du tar upp den här..thanx
däremot tycker jag en jävla helg är en rätt dålig/ful översättning på dirty weekend..de skulle behållt den titeln..
och oj..det har tydigen gjort en film
också..måste se.

Anna sa...

spader ess: kommentaren om att en Bella i varje stad minskar våldtäkterna utgår från bokens verklighet där en (jävligt obehaglig) våldtäktsman/mördare gör alla kvinnor i Brighton rädda och försiktiga.

Tänk bara Hagamannen i Umeå, cykelmannen i Västerås osv... Det krävs inte många överfall för att en hel stads kvinnor ska passa sig för att gå ut ensamma när det är mörkt...

Klart det är lite svårt att sprida ett hot mot våldtäktsmän på samma sätt, men kanske bara förhållandet att det kan vara farligt för en man att följa en okänd kvinna hem skulle vända upp och ner på världen för många?

Monika sa...

Hahaha...den boken läste i början av 90-talet och jag fullkomligt älskade boken. Lånade ut den och fick den aldrig tillbaka så jag köpte den faktiskt igen, utifall att jag får för mig att läsa den en gång till :)

Nu ska jag fortsätta läsa här hos dig!!!!

Anonym sa...

Om en man hade gått omkring och besinninglöst mördat kvinnor han tyckte sig tro och veta var emot honom så hade ingen, ingen tyckt att han var cool. Och det är sorligt att folk tycker att hon är en cool kvinna och att hon har girl power. För det gör folk - på riktigt!! Mördare och psykopater har ju sällan bidragit till en bättre värld. Sorry. Om det är detta som är feminism så betackar jag mig.

lina sa...

det är en kvinna på gay sidan qx som rätt av har tagit din text om denna bok och publicerat som sin egen. såvida du inte är en heterosexuell kvinna på 47 år i uppsala?

mikebike sa...

lina: kan du skicka länken är du snäll. taxi!

mikebike sa...

anonym: Om det är detta som är feminism så betackar jag mig.

Men hallå vi pratar om fiktion här. Du kan fan inte mena att det inte fnns några filmer där män mördar kvinnor som inte klassas som koola, fräna, häftiga, mäktiga. Det är ju för fan alltid omvända roller. Kul att du reagerar så på att det för en gångs skull är en kvinna som är hämnaren. Att det är så provocerande när en kvinna står för fiolerna... ja det säger en hel del det.

lina sa...

http://www.qruiser.com/clubs/clubscribble.php?club=70971
jag provar att klistra in länken men är inte helt hundra på att det kommer fungera då du måste vara medlem på qx för att få tillgång till sidan. men jag gör ett försök..

lina sa...

http://www.qruiser.com/clubs/clubscribble.
php?club=70971
de sista siffrorna kom inte med så jag delar upp den.

Anonym sa...

Herre jävla gud. Man blir mörkrädd för alla kommentarer.

I filmer där en man mördar osyldiga kvinnor ses inte denna man som en hjälte. Hjälte och den coola i filmen är den som dödar eller burar in kvinnomördaren, det tycker i princip alla. Mördaren ses som allt annat än cool, ett riktigt as som ska plågas.

Att ni tycker en mördare är cool, vare sig det är verklighet eller fiction säger mig bara att ni har en fruktansvärd människosyn.