onsdag, juli 18, 2007

Fikaturné

Idag har varit en intensiv dag.

Klockan ringde 07.25 (det är semester vill jag påpeka). Efter en timmes kamp med snooze-knappen kom vi upp.

Sedan bar det iväg till pasenheten för att fixa ett provisoriskt pass till J. Det var dyrt som stryk. Sånär som på en tusing (980 kr). Det gick fort för vi var smarta som gatan och var där alldeles kring öppningsdags. En kvart så var det biff. När vi kom ut var J omåttligt mallig för att passet var så rosa och fint. Jag upplyste henne om att det är för förnedringen, att alla ska se att man inte kan hantera sitt vanliga pass utan bara tappar det hela tiden. Ett pass som signalerar "hej här kommer ett mongo".

Dagen fortsatte i effektivitetens tecken. Efter pengaväxling och inhandling av förnödenheter inleddes en s.k. fikaturné.

Vi startade med en "enkel" på Centro vid NK. På Centro samlas de fränaste reklamarna i Göteborg varje dag för att dunka rygg och visa upp sig när man dricker stans godaste kaffe efter lunchen. Men vi var där tidigt så vi slapp hela cirkusen. Jag gillar kaffet men hatar personalen på Centro. De tror att de är så jävla mäktiga där de står och meckar kaffe åt folk. Som att de inte fattat att att de är en vanlig jävla kaffebar.

På Centro får man inte säga fel då är man mes, bonnläpp, debil, turist. De är hetsiga som soppnazisten i Seinfeld, pekar och är allmänt dryga. Vet man inte vad man ska ha när de pekar på en så går de vidare. Beställer man en dubbel espresso så har man inte fattan nåt. Besudlar man kaffet med mjölk eller socker är man ett cepe. Det enda rätta är att dricka enkel espresso men då säger man bara en "enkel". Nämner man ordet espresso är man en sån jävla svenne/tönt i kaffesammanhang. Mer pretto ställe får man leta efter, men fan vad gott kaffe de har. I särklass stans bästa.

Vidare gick vi till Java och tog en frukost i form av bagel med tonfiskröra och en latte. Direkt efter det gick vi till Cigarren och mötte upp en kamrat och tog en cappuccino och efter en promenad via Masthugget till Majorna avslutade vi med en kakfrossa på Zenit med intagande av enkel espresso igen.

Sedan gick vi hem och sov. Man blir trött av att fika så intensivt.

17 kommentarer:

Los Angeles sa...

Nu kommer det att vara uppenbart att jag bott utanför EU i några år, men behöver man verkligen ett pass för att åka till Tyskland? Schengenavtalet och allt det där?
Eller är Sverige inte part till det?

Jag vet att jag åkt många gånger mellan olika länder på kontinenten och inte behövt något pass...

Hanna sa...

Fast Bar Italia på Prinsgatan då? Där har de det godaste kaffet jag druckit i stan OCH man blir serverad av trevliga och flörtiga halv-italienare :)

Melinda sa...

Java var mitt tonårshak :´) Med den livsfarlige Stellan. Jag intervjuade honom till skoltidningen för att alla var så skraja för honom. Men nu är det helt förändrat. Det är ju så att man saknar honom.

Men laxbageln är fortfarande densamma.

JoacimW sa...

Synd att du blivit retad på Centro, jag tycker oftast de är väldigt trevliga där även om de stressar lite men det är ju för att erbjuda gästerna snabb service. Bästa kaffet i stan helt klart!

mikebike sa...

LA: fast jag tror att man måste ha det nya körkortet för det. för att kunna resa med sitt leg.

Hanna: halvflörtiga italianos biter inte på mig men väl trevlig service. jag ska absolut prova det. har hört om det men aldrig provat. ska göra det.

melinda: haha vad många som säger att det är tonårshaket... du. tonfiskbgeln okså tydligen;)

joacimw: ahh inte så retad. bara tycker att de är jävligt töntiga med sin prettostil. vaffan de brygger kaffe, om än gott kaffe - de är varken bättre eller sämre människor för det. något sämre för att de är sura. snabb service.. jotack det får jag hålla med om men fan ingen har dött av att vänta 10 sekunder längre på en espresso. visst kaffet är grymt men de är fortfarande inte gud för det.

AC. sa...

Annars är Javas baguetter klart mäktigare än deras bagels. Godaste baguetterna i stan. Och godast kaffe (Mollberg). Alla andra ställen är mesar med sina små espressos. Mycket och starkt ska det vara, inte små fjantiga kaffe-shots :)

MarajaILund sa...

Haha, vad skönt bra du dissar såna dryga snobbar. Hur står du förresten ut i reklambranschen? Trodde alla där var så där superdryga med fula stora plast- glasögon och extremdyra espresso-maskiner. (Fördomar, jag?). Och läser jättetråkiga inredningstidningar från Italien.

Nemo sa...

Ha! Mike... du stämmer in i gnället. Bar Centro är en smärta i rumpan!Ett inlägg från april beskriver det hele...

Ozzy sa...

Fifan Centro ska jag aldrig prova. Ställen där man inte kan få riktigt kaffe (bryggkaffe, helst på sån pumpgrej som de har på Brogyllens) är djävulens påfund!

Buteo sa...

Hahaha, jo där hänger de fränaste reklamarna och så vår byrå då. Vi är de fula grabbarna utan plastglasögon och attityd.

Fast, på sistone har kaffet varit sådär faktiskt - och servicen är sådär emellanåt.

Är man reklamhatare borde man bomba Centro, då hade stora delar av vår bransch raderats ut.

mikebike sa...

ac: ja baguetterna är svinbra. olivbröd.

marajailund: man ska inte ta sig själv eller sitt yrke på för stort allvar. då blir man tajt. sådär jobbigt tajt.

nemo: haha ja jag har tyckt det länge. det är noll mysfaktor verkligen. hur kan det vara så. och ändå gå runt. kaffet är bra men inte såååå jävla bra.

ozzy: pumpkaffe är att skända kaffebönan. en våldtäkt. men visst gillar man våldtäkt så... ;) nä men ärligt, jag rågillar kaffe. allt hade varit fridens på centro om de hade satsat på lite cosyness och trevligare attityd.

bueto: och då är frågan vilken byrå jobbar du på?

Buteo sa...

Det kommer aldrig att avslöjas, som tur är.

jenny norr sa...

Jag är jätteglad att du varnar mig, en gröngöling (villebråd för cafénazis) i Stjärteborg.

Mollgan sa...

Jag blir skakig och illamående bara av att läsa om allt koffein du fick i dig.

kviberg sa...

Espresso inducerad diarré!

Shadow sa...

Inte dåligt att kunna somna efter två espresso!

Anonym sa...

Haha, har gått till Centro i flera år, och mycket. Är dock inte reklamare, nope. Faktum är att om man bara visar lite attityd tillbaka så är de göteborgs bästa när det gäller bemötande också, gulliga.

Jag tror att de är den sortens folk som för femtio år sedan hade jobbat i fiskekyrkan, håll det i minnet nästa gång.

Och dessutom är de alla gamla Centro-stammisar själva, det är så det fungerar där. Ge dem en chans till så är de en guldpunkt i tillvaron. Och de är inte alls så kaffe-snobbiga som de verkar, gå till da Matteo för att inse det.